Μικρά κόκκινα ζωήφια. Τι είναι ?

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.003
1.513
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Τα Trombiculidae autumnalis υπαρχουν παααρα πολυ συχνα στν γερμανια και δεν ειναι κοκκινα, αλλα πορτοκαλι.
herbstgrasmilben150.jpg

και φαινονται και με γυμνο ματι, εαν κοιταξεις πολυ καλα
herbstgrasmilben-xl-450.jpg

αλλα μαλλον καποιο ειδος ακαριο/αραχνοειδες θα ειναι το κοκκινο.

..και αμφηβαλω παρα πολυ, εαν βγαλεις ακρη με καποιον κτηνιατρο για την εξακριβοση του ειδος.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
Και κυκλοφορούν παντού αυτά;
Εγώ πάντως, δεν έχω δει ποτέ κάτι τέτοιο.

Η μοναδική φορά που είδα, μικροσκοπικά κοκκινωπά "αραχνάκια" να τρέχουν πάνω σε σκύλο [και βασικά δεν τα είχα καν δει εγώ, πριν μου τα δείξει ο γιατρός, παρόλο που τον είχα αγκαλιά και τον χάιδευα] ήταν οι ψύλλοι που είχε πάνω του ο Σώτος, όταν τον βρήκα. Πριν 12 χρόνια δηλαδή. Ποτέ έκτοτε.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
χαχαχ...ναι ρε παιδί μου, αλλά που;

Στην πόλη, στο τσιμέντο;
Στην εξοχή;
Σε πολύ πράσινο ή υγρασία;
Στην παραλία;
Σε όλα αυτά; Αν ναι, εγώ γιατί δεν τα έχω δει πουθενά;

Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
Αν μιλαμε για τα κοκκινα τα αραχνακια κυκλοφορουν τετοια εποχη με ζεστη (αλλα οχι τη ζεστη του καλοκαιριου) σε κηπους και γενικα σε μερη που ειναι λιγο πιο κοντα σε νατουραλ τοπια. Δηλαδη εγω οταν εμενα σε διαμερισμα,παρολο που το μπαλκονι ηταν ζουγκλα δε τα ειχα δει ποτε. Στον κηπο που ειναι διπλα σε χωραφια και λοιπα τα βλεπω καθε χρονο ΠΑΝΤΟΥ. Σε παραλια δεν εχω δει ποτε και στο τσιμεντο παλι οχι. Σιγουρα δεν ειναι ψυλλοι παντως, γιατι εχω ενεργοποιημενο το ρανταρ με τους σιχαμενους ψυλλους. Ασε που αυτα ειναι και πιο μικρα απο τους ψυλλους αλλα φαινονται περισσοτερο λογω του εντονου κοκκινου. Επισης σε αντιθεση με τους ψυλλους δεν "στοχευουν" στο δερμα, απλα πανω στο τριχωμα επειδη το σκυλι θα χει κοιλιστει κατω.

ferozasea

Well-Known Member
19 Σεπτεμβρίου 2012
1.961
124
εδω το κηπο χαμος..... και μου χαλανε λαχανικα και δεντρα,,, αν δεν ειχα τα σκυλια δεν θα εριχνα βιολογικα που τα ""δροσιζουν"" και στο χωριο το ιδιο ,,, θα κανω φωλιες για νυχτεριδες να τα φανε !!.. ==))

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.922
20.325
Αυτα ειναι τα σκληρα τσιμπουρια..μην τα μπερδεψετε με αραχνη..

..λέει ένας τύπος στο fb !!!

971020_10151652587575908_924915784_n.jpg

Edit: Και συνεχίζει ένας άλλος:

Τάξη: Acarina
Οικ: Argasidae – μαλακά τσιμπούρια
Οικ: Ixodidae – σκληρά τσιμπούρια

- Γναθόσωμα, χειληκέρατα, υπόστωμα, προσακτρίδες.
- Καλυμμένα στη βλάστηση τα σκληρά τσιμπούρια.
- Οι εξάποδες μικροσκοπικές προνύμφες προσκολλώνται σε σπονδυλωτούς ξενιστές και μυζούν αίμα. Οι νύμφες φέρουν τέσσερα ζεύγη ποδών.
- Παρασιτούν σε θηλαστικά, πτηνά και ερπετά.
- Ο άνθρωπος είναι τυχαίος ξενιστής.
Βιολογικά χαρακτηριστικά και υγειονομική σημασία

- Επιμονή στην απομύζηση αίματος
- Ευρύτατη γεωγραφική διασπορά
- Πολύ σκληρό και ανθεκτικό σώμα
- Απουσία φυσικών εχθρών
- Πολλούς ξενιστές
- Μακροβιότητα (ζουν μέχρι 14 χρόνια)
- Μεγάλη αναπαραγωγική ικανότητα. Γεννούν μέχρι 18000 αυγά. Σε αρκετά είδη παρατηρείται παρθενογένεση.
- Μυζούν αίμα σε όλα τα στάδια ανάπτυξης
- Αντέχουν στην έλλειψη τροφής (μέχρι 7 έτη)

Υγειονομική σημασία

- Σοβαρές δερματίτιδες
- Μυζούν πολύ αίμα και προκαλούν αναιμίες στα ζώα
- Είναι ξενιστές παθογόνων πρωτόζωων, Πιροπλάσμωση, Ρικέτσιες, Σπειροχαίτες(υπόστροφος πυρετός), μεταδίδουν αρμποϊούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδες
- Με το σάλιο τους μεταδίδουν τοξίνες που προκαλούν μέχρι παράλυση

:shock::shock::shock:

Last edited:

ivas75

New Member
6 Νοεμβρίου 2017
1
1
49
Ξέρω ότι το thread είναι παλιό. Αλλά είπα να το εμπλουτίσω καθώς έψαξα και εγώ για αυτά τα κόκκινα αραχνάκια. Λέγονται clover mites και τρέφονται με τριφύλλι ή άλλη πρασινάδα. Wikipedia Στο εξοχικό μου που έχω χωράφι, κυκλοφορούν κατά χιλιάδες. Είναι ακίνδυνα για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια. Στο σκύλο μας δεν έχουμε δει να ανεβαίνουν αν και ξαπλώνει κάτω. Παραθέτω και μια κοντινή φωτογραφία που μόλις τράβηξα. 371730D9-765D-4127-ACAA-9D57CD988801.jpeg

• Like
Reactions: mareco

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.082
Νεότερο μέλος
liakosxr