Μουφ: αλλεργίες, φύσημα, αδυνάτισμα

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αυτή τη βδομάδα το Μουφ έπαθε την πλέον καθιερωμένη καλοκαιρινή αλλεργία του, οπότε το ζαλώθηκα και το πήγα επειγόντως στην κτηνίατρο. Τα καλά νέα είναι ότι επιτέλους το Μουφ αδυνάτισε και έφτασε αισίως τα 25 κιλά!! Το μόνο τελικά που δούλεψε ήταν η διάγνωση με το κληρονομικό μεταβολικό του πρόβλημα και ο υπολογισμός θερμίδων που έπρεπε τελικά να τρώει για ν' αδυνατίσει. Για να τα καταφέρει, πρέπει να τρώει την Purina Pro Plan Weight Management και τώρα θα του τη συνεχίσω για δυο βδομάδες και μετά θα τον ξαναπάω για ζύγισμα. Αν δεν έχει χάσει άλλο, θα συζητήσουμε με την κτηνίατρο τη συντήρηση, μάλλον με την ίδια τροφή, απλώς λίγο περισσότερη, και θα δούμε σε άλλες δυο βδομάδες αν διατηρεί το βάρος του.

Τώρα η αλλεργία: επίσης κληρονομική και μάλλον οφείλεται σε κάτι που τον πειράζει στο Ιλλινόι, οπότε ξύνεται. Του συμβαίνει επίσης κάθε χρόνο γύρω στα μέσα με τέλη Ιουνίου. Στη Βόρεια Καρολίνα, όπου πήγαμε πέρσυ για διακοπές, περιέργως δεν την παθαίνει, οπότε μπορεί να τον πειράζει το κλίμα. Η κτηνίατρος είδε ότι έβγαλε ένα σπυράκι κοντά στα γεννητικά του όργανα, οπότε πρέπει να τον παρακολουθώ αν πολλαπλαστιαστούν τα εξανθήματα, στην οποία περίπτωση θα θέλει αντιβίωση. Για την ώρα, λέει, πρέπει να τον έχουν προστατέψει τα Ωμέγα-3 που παίρνει για τη δυσπλασία.

Τώρα το θέμα της καρδιάς. Από παλμό πάει εξαιρετικά, αλλά έχει ακόμα εκείνο το φύσημα, επίσης κληρονομικό, το οποίο όμως δεν έχει χειροτερέψει ευτυχώς και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα, το παρακολουθούμε απλώς. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα με την αλλεργία: για να τον βοηθήσει, του έκανε μια ένεση με χαμηλά στεροειδή (κορτιζόνη), όμως δε θέλει να του την ξανακάνει αν δεν είναι επείγον διότι μπορεί να του πειράξει την καρδιά, κυρίως αν στο μέλλον χειροτερέψει το φύσημα. Επειδή λοιπόν έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Μουφ παθαίνει τακτικά αλλεργία τον Ιούνιο, θα πρέπει στο μέλλον να τον αρχίσω Benadryl από 1 μέχρι 15 Ιουνίου. Αν δω ότι ξύνεται μόλις το σταματήσω, πρέπει να το ξαναρχίσω μέχρι να σταματήσει διότι η αλλεργία χειροτερεύει προοδευτικά.

Αυτά λοιπόν με το Μουφ και το ηθικό δίδαγμα εξακολουθεί να είναι ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να παίρνουμε σκυλιά από ΒΥΒ ή πετσοπάδικα. Προφανώς εγώ δεν το έκανα ποτέ, αλλά το Μουφ, παρά τις αρετές του ως σκύλος, είναι προϊόν ΒΥΒ ή παπυμιλλά και κατέληξε στο καταφύγιο απ' όπου το πήρα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιάσει συχνά ένα σκυλί δεν είναι αμέσως ορατά και μπορεί να είναι τόσο κουφά όπως ο μεταβολισμός, το φύσημα και οι αλλεργίες. Διότι καλά η ελαφρά δυσπλασία του, ήταν αμέσως ορατή και δεν έχει χειροτερέψει αν και φυσικά η συντηρητική αντιμετώπισή της στοιχίζει.

Από τα παραπάνω ΔΕΝ προκύπτει ότι μετάνοιωσα που πήρα το Μουφ. Προφανώς και το λατρεύω και επιπλέον έκανα και ένα καλό πηγαίνοντας στο καταφύγιο και συνεισφέροντας στην επίλυση του προβλήματος που είναι τα αδέσποτα. Όσοι όμως πιστεύουν ότι τα πετσοπάδικα και οι "ιδιώτες" ΒΥΒ είναι φτηνότερη λύση, η απάντηση είναι ότι όχι και θα τα δώσετε πολλαπλάσια κατά τη διάρκεια της ζωής του σκύλου. Και καλά να είναι σχετικώς "πταίσματα" όπως του Μουφ που δεν πολυ-υποφέρει, αν και δεν ξέρω τι θα παρουσιάσει αργότερα με χαλασμένη βαλβίδα καρδιάς κλπ. Υπάρχουν όμως και πολύ χειρότερα.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Θα τα λέμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να μαλλιάσει η γλώσσα μας....Εγώ θα σου πρότεινα 1 με 15 να φεύγεις για διακοπές μαζί με το Μουφ...

Καλά και κακά νέα, αλλά από μια άποψη είσαι τυχερή που ζεις σε μια χώρα που σε επίπεδο κτηνιατρικής είναι χιλιόμετρα μπροστά.

Donzouan

Well-Known Member
17 Ιανουαρίου 2010
649
1
όπως επίσης και το επίπεδο και η νοοτροπία των κατοίκων και των ιδιοκτητών ζώων για τους Κτηνιάτρους είναι κάποια χιλιόμετρα

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
όπως επίσης και το επίπεδο και η νοοτροπία των κατοίκων και των ιδιοκτητών ζώων για τους Κτηνιάτρους είναι κάποια χιλιόμετρα
Συγγνώμη, δεν κατάλαβα; :)

Κατερίνα, δεν είναι πάντα εφικτό να φεύγω 1-15 και επιπλέον θα πρέπει να είναι φευγάτη ολόκληρο τον Ιούνιο διότι 1-15 θα είναι τα προληπτικά.

Τελοσπάντων, το Μουφ σήμερα ξύνεται λιγότερο, αλλά μου είπε η κτηνίατρος ότι θα καλυτερέψει σταδιακά. Επίσης με άφησε επιτέλους να κοιμηθώ το βράδυ διότι όλη τη βδομάδα χτυπιότανε ή βημάτιζε νευρικά και δεν κοιμόμουνα καλά. Διότι η αλλεργία του έτσι αρχίζει: πρώτα βηματίζει νευρικά κανα-δυο βράδυα χωρίς να ξύνεται κι εγώ νόμιζα ότι τον ενοχλούσαν οι καταιγίδες. Μετά αρχίζει να ψιλοξύνεται και δεν είμαι σίγουρη ότι το κάνει από βαρεμάρα ή όχι. Ε, μετά έρχεται το κανονικό ξύσιμο και τότε το πήρα είδηση και του έδωσα πρώτα Βenadryl και μετά τον πήγα στην κτηνίατρο. Τουλάχιστον τώρα ξέρω τι συμβαίνει.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Για καλό το λέω ;)

εδω κυριαρχεί το χάος απο άποψη νοοτροπίας . Να βαράς το κεφάλι σου είναι .
Το ξέρω ότι ήταν για καλό, εξ ου και το χαμογελαστό προσωπάκι. Απλά δεν κατάλαβα. :)

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Αφήστε τα, τελικά η αλλεργία του Μουφ είναι σίγουρα "πυρετός του χόρτου" και το χειρότερο είναι ότι την έπαθα κι εγώ διότι φέτος είναι πολύ σοβαρά τα πράματα με τη γύρη και τώρα μαστουρώνουμε ομού με Benadryl... :(

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
"Πυρετός του χόρτου" είναι το λεγόμενο ανοιξιάτικο hay fever που είναι εποχειακή αλλεργία, η οποία προκαλεί αλλεργιακή ρινίτιδα, κοινώς μπούκωμα και καταρροή, κόκκινα μάτια που τσούζουν και ενίοτε άγριο ξύσιμο. Από τότε που έκοψα τη μύτη μου ησύχασα από αυτήν κατά 90%, αλλά το Μουφ παθαίνει τα κόκκινα μάτια και το ξύσιμο. Αυτή τη φορά είχε τόσο πολλή γύρη που την έπαθα κι εγώ. Συνήθως το βράδυ οι ειδήσεις στην τηλεόραση μας δίνουν δελτίο καιρού, δελτίο γύρης (σοβαρά, το λένε pollen report!) και αν είναι η εποχή των ανεμοστρόβιλων, μας δίνουν και δελτίο καιρού των ανεμοστρόβιλων. Στο Νότο δίνουν και δελτίο καιρού τυφώνων.