Μυκητίαση

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Γεια σας!

Πήγα τον Λούπους προχτές στον γιατρό γιατί έβγαλε ένα μικρό καρούμπαλο στην μουσούδα λίγο πιο πάνω από την μύτη. Νόμιζα οτι κάπου θα χτύπησε, αλλά ο γιατρός μου είπε οτι είναι μυκητίαση. Λίγες μέρες πριν ήταν στο χωριό για 5 μέρες και ερχόταν σε επαφή με μία γάτα καθημερινά. Μου έδωσε ιώδιο και αλοιφή για 10 μέρες γιατί δεν ήθελε να του δώσει κατευθείαν φάρμακα επειδή είναι βαριά και το σκυλί είναι 5 μηνών.

Εντωμεταξύ έκανα μια έρευνα στο φόρουμ και στο ίντερνετ για την μηκυτίαση και βρήκα οτι κανονικά έπρεπε να πάρει δείγμα για να γίνει καλλιέργεια πριν δοθεί θεραπεία και οτι από την στιγμή που χορηγηθεί τοπικό σκεύασμα και μετά δεν γίνεται δειγματοληψία. Πριν 6-7 χρόνια που είχα κολλήσει μυκητίαση από το γατάκι μιας φίλης μου, η δερματολόγος μου έδωσε θεραπεία χωρίς να πάρει δείγμα οπότε δεν είχα ιδέα οτι χρειαζόταν κάτι τέτοιο για τον σκύλο.

Κάποιες σελίδες αναφέρουν οτι είναι δύσκολα θεραπεύσιμο στον σκύλο, άλλες οτι δεν είναι πρόβλημα. Χτες βράδυ είδα οτι έβγαλε και ένα ακόμα πάρα πολύ μικρό στο μάγουλο του και ανησυχώ πολύ μήπως εξαπλώθει κι άλλο.
Επίσης άλλες οτι η μετάδοση από σκύλο σε άνθρωπο είναι σπάνια και άλλες οτι η μετάδοση είναι εύκολη. Ο κτηνίατρος είπε οτι γίνεται εφόσον το ανοσοποιητικό μας είναι πεσμένο.

Θα εκτιμούσα πολύ κάποιες προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις που έχετε στο θέμα.

katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Ρώτα και κάποιον άλλο κτηνίατρο για να είσαι σίγουρη... Οι μύκητες κολλάνε στον άνθρωπο και φεύγουν δύσκολα....αυτό το ξέρω σίγουρα από προσωπική εμπειρία...Ξεκίνα του άμεσα θεραπεία, με ότι σου έδωσε ο γιατρός του και προληπτικά κοίταξε και σένα...

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Ευχαριστώ Κατερίνα.
Θα τον πάω σε έναν ακόμα την Δευτέρα. Εγώ και ο φίλος μου προς το παρόν είμαστε εντάξει.
Την φορά που το είχα πάθει από το γατάκι θεραπεύτηκα σε 10 μέρες με αλοιφή τοπικά και έκτοτε δεν είχα πρόβλημα.

Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
Αντιμετωπιζουμε και μεις μια μυκητιαση τις τελευταιες μερες...
Κολλησαμε ουτε και γω ξερω πως απο ενα σκυλι φιλου (δε ξερω πως εφοσον δεν ειχαν ερθει σε επαφη μετα τη διαγνωση της μυκητιασης) και κολλησαν και ολα τα σκυλια που συναναστραφηκε ακομα και πριν τη διαγνωση...
ωστοσο η απορια μου ειναι αλλη...οπως ειναι φυσικο δεν εχουμε ολοι τον ιδιο κτηνιατρο
ο ενας γιατρος εδωσε θεραπεια με sporanox και ο αλλος γιατρος με αντιβιωση augumentin και αλοιφη betafusin...
οποιος εχει καποια γνωση επι του θεματος...ποια πιστευτε πως ειναι η καλυτερη θεραπεια?

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Πριν τη διάγνωση είναι πολύ εύκολο να κολλήσεις αφού δεν το έχει πάρει χαμπάρι κανείς και ο μύκητας κάνει 7-14 μέρες να επώασει και να φανεί, ενώ όλο αυτό το διάστημα υπάρχει και κολλάει. Πρόσθεσε και μερικές μέρες να καταλάβεις και ότι έχει μύκητα αν είναι σε τριχωτό σημείο μέχρι να αρχίσει να πέφτει αφύσικα η τρίχα ενώ έχει ήδη επωάσει. Πρόσθεσε σε αυτή την περίπτωση και μια βδομάδα από την ώρα που θα δεις ότι πέφτει η τρίχα και τον πας στο γιατρό για καλλιέργεια (μια βδομάδα κάνει περίπου ο μύκητας να "φυτρώσει" στην καλλιέργεια). Αυτά τα τελευταία βγάλτα στην περίπτωση που ο μήκυτας είναι σε "φαλακρό" σημείο και φάνηκε εξ αρχής. Οπότε λογικά κι ο δικός σου/δικιά σου κόλλησε πριν γίνει αντιλητή η μυκητίαση στο φίλο σου και τώρα απλά επώασε και σε σας.

Τώρα ποια είναι η καλύτερη θεραπεία δεν ξέρω. Κι εμείς έχουμε τώρα και δεν έχω εντοπίσει με σιγουριά από πού κόλλησε. Πέρνουμε sporanox μια βδομάδα τώρα και δεν έχω δει ανεπιθύμητες ενέργεις (ενώ διαβάζω ότι είναι βαρύ για το ήπαρ) και νομίζω ότι έχει σταματήσει να πέφτει καινούρια τρίχα αλλά φε'υγουν μόνο κομμάτια από την παλιά - ήδη εκριζωμένη (δυστυχώς μου έχει απαγορεύσει και να τον χτενίζω και να τον πλύνω και έχει δίκο, θα σου πω γιατί αν θες, και είναι τα χάλια του τα μαύρα με μπάλες τρίχας πίσω στον πωπό που τις αφαιρώ χονδρικά με το χέρι αλλά άμα δεν τον χτενίσω δεν..).

Πιθανολογώ ότι ο πρώτος σου έδωσε sporanox για να καλύψει και μύκητες σε άλλα σημεία που πιθανώς δε φαίνονται ακόμα (αυτό που σου είπα πριν για τις τρίχες), αλλά ο δεύτερος απέφυγε το φάρμακο γιατί είναι βαρύ για το ήπαρ και μάλλον θα έχετε το μύκητα σε προσβάσιμο σε αλοιφή σημείο οπότε κατέφυγε σε αλοιφή + αντιβίωση.

Last edited:

jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
παρα πολύ προσοχή και καλή αποστείρωση με μυκιτιοκτώνα σε οτι ερχεται σε επαφή ο σκύλος, οι μύκητες συνήθως δεν φεύγουν ποτέ εντελώς, κολλάνε στο άνθρωπο και θα ταλαιπωρήσε για χρόνια

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Για την ακρίβεια φεύγουν εντελώς αλλά μόνο αν είσαι σίγουρος ότι δεν δημιουργούνται συνθήκες (υγρασίας) που θα τους συντηρήσουν - δύσκολα να μη δημιουργηθούν καθόλου, αλλά το ίδιο στέλεχος μπρεί να μείνει εώς και 2 χρόνια.

jac έχεις κανα μυκητιοκτόνο κατά νου που να πουλιέται Ελλάδα να προτείνεις γιατί έψαχνα?

Last edited:

Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
ο δικος μου ο γιατρος μου εδωσε την augumentin kai την αλοιφη επειδη μαλλον ειναι μικρος ο σκυλος (6 κιλα αγνωστης ραστας) να φανταστεις δεν ηθελε να μου δωσει καν αντιβιωση στην αρχη, μονο κρεμα αλλα ειδα πως εμφανισε και σε αλλα σημεια οποτε ξεκινησα και αντιβιωση. Ο αλλος που εδωσε την sporanox την εδωσε για pit bull και για επανιελ. Ισως καθε σκυλι θελει και αλλη θεραπεια...τι να πω

Jac οταν λες μηκυτιοκτονα τι εννοεις και που μπορω να βρω?
Φαρμακειο? σουπερ μαρκετ? ποσο θα κοστισει?
αν δεν επιτρεπεται να γραψεις μαρκα και προιον στειλε μου Pm

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Όχι να γράψει, θέλω κι εγώ να μάθω!

Ναι είναι λίγα τα κιλά. Εμένα που είναι 20 κιλά έδωσε 1 sporanox τι μέρα χωρισμένο σε μισό πρωί μισό βράδυ, δεν κάνει να πάρει όλη τη δόση μαζί.

Αντιβίωση αν θυμάμαι καλά που το είχα διαβάσει παλιά το θέμα, και για τους ανθρώπους γιατί είχα κολλήσει κι εγώ από μωρό γατί, δεν κάνει απολύτως τίποτα για την καταπολέμηση του μύκητα. Θα το ψάξω το βράδυ. Υπέθεσα ότι τη δίνει για ενίσχυση του ανοσοποιητικού που παίζει ρόλο στην εξάπλωση (και στην ευαισθησία να κολλήσεις).

jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
ψάξε εαν υπάρχει το mycoplasma είναι για καθαρισμό επιφανειών το χρησιμοποιούμε στα εργαστήρια ειναι αρκετά ισχυρό, επιπλέον το oxivir που κάνει για το σώμα
και είναι και το corsolex που αποστηρώνουν τα χειρουργικά εργαλεία.

και το αιθέριο έλαιο Δάφνης που έχει μυκητιοκτόνα δράση.

Συγχώρεσε με εαν δεν έχουν τα ίδια ονόματα στην Ελλάδα στην Ιταλία πολλά φάρμακα έχουν άλλη ονομασία ένας φαρμακοποιός θα μπορέσει να στα βρει όμως.

Οι μύκητες στον ανθρωπο στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ειναι απολύτως ιάσιμοι

Μιλάω για την απολύμανση επιφανειών

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.973
7.551
Αυτά που έγραψες πόσο τοξικά είναι για το σκύλο (ψάχνω μυκητιοκτόνο για δυο μεριές σε έπιπλα που κάθεται συχνά και θέλω να ξέρω αν γίνεται να τα χρησιμοποιήσω).

Αυτό με τον άνθρωπο γιατί το πες... Με ανησύχησες... :)
(υ.γ. Εγώ αυτό για τα 2 χρόνια το είπα για το χώρο aunt mary, όχι για έμβιο ξενιστή).

jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
Αυτά που έγραψες πόσο τοξικά είναι για το σκύλο (ψάχνω μυκητιοκτόνο για δυο μεριές σε έπιπλα που κάθεται συχνά και θέλω να ξέρω αν γίνεται να τα χρησιμοποιήσω).

Αυτό με τον άνθρωπο γιατί το πες... Με ανησύχησες... :)
(υ.γ. Εγώ αυτό για τα 2 χρόνια το είπα για το χώρο aunt mary, όχι για έμβιο ξενιστή).

Δεν μπορώ να σου πω πόσο τοξικά μπορεί να είναι για τον σκύλο, είναι γενικά ισχυρά μυκητιοκτόνα....
σπουδάζω φαρμακευτική ακόμα οπότε δεν είναι πολύ ασφαλές να σου πω εγώ γνώμη για το εαν κάνουν για τα κατοικίδια.... πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό και το φαρμακοποιό σου!!!
Πάντως για να απολυμάνεις τον όποιο χώρο μετά τον αερίζεις καλά και για τον ανθρωπο ειναι οκ....αλλά ο σκύλος γλύφει οπότε ναι ίσως δεν είναι ασφαλες

Aunt Mary

Well-Known Member
16 Οκτωβρίου 2012
599
178
τα υφασματα αν τα πλυνω στους 60 στο πληντυριο κανω τιποτα?
η καλυτερα βραστο νερο? η να τα απλωσω στον ηλιο? (αλλα δεν εχει και πολυ ηλιο αυτον τον καιρο)
Θα ρωτησω και στο φαρμακειο

jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
όσο πιο καυτό νερό αντέχουν τόσο το καλύτερο (στα νοσοκομεία τα πλένουν στους 70 και άνω)
και εαν μπορείς να βάλεις χλωρίνη

jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
ναι το λευκό ξύδι είναι και αυτό κατάλληλο εγώ πλένω γενικά τα ρούχα μου με λευκό ξύδι στην θέση του μαλακτικού....

και το λάδι τειόδεντρου επιπλέον (το καθαρό) κάνει επίσης.

και με ξύδι πλένω και ότι έχει να κάνει με τον σκύλο, και τα χαλάκια πατάκια κτλ

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Αντιμετωπιζουμε και μεις μια μυκητιαση τις τελευταιες μερες...
Κολλησαμε ουτε και γω ξερω πως απο ενα σκυλι φιλου (δε ξερω πως εφοσον δεν ειχαν ερθει σε επαφη μετα τη διαγνωση της μυκητιασης) και κολλησαν και ολα τα σκυλια που συναναστραφηκε ακομα και πριν τη διαγνωση...
ωστοσο η απορια μου ειναι αλλη...οπως ειναι φυσικο δεν εχουμε ολοι τον ιδιο κτηνιατρο
ο ενας γιατρος εδωσε θεραπεια με sporanox και ο αλλος γιατρος με αντιβιωση augumentin και αλοιφη betafusin...
οποιος εχει καποια γνωση επι του θεματος...ποια πιστευτε πως ειναι η καλυτερη θεραπεια?
Ο Lupus είχε ξεκινήσει με αλοιφή και αντιβίωση, αλλά δεν είδαμε αποτελέσματα. Δοκιμάσαμε αυτό το υγρό CLINAFARM cut sol και θεραπεύτηκε. Για αρκετό καιρό ήταν εντάξει, αλλά παρατήρησα ένα μικρό σημαδάκι στο ίδιο σημείο οπότε θα βάλουμε λίγο ακόμα υγρό προληπτικά.

Anesidora

Well-Known Member
21 Ιουλίου 2012
504
5
Αντιβίωση αν θυμάμαι καλά που το είχα διαβάσει παλιά το θέμα, και για τους ανθρώπους γιατί είχα κολλήσει κι εγώ από μωρό γατί, δεν κάνει απολύτως τίποτα για την καταπολέμηση του μύκητα.
Ο γιατρός μου είπε οτι αν πιέσεις τον μύκητα και βγάζει αίμα πρέπει το σκυλί να πάρει αντιβίωση για να μην μολυνθεί. Όταν σταματήσει με την πίεση να βγάζει αίμα σταματάς και την αντιβίωση.