Μυρίζουν τα σκυλιά τον φόβο?


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Κάποιος που φοβάται, στα ματια (ή στην μύτη) του σκύλου μας, μοιάζει ύποπτος.
Mπορεί, μπορεί και όχι.... δεν ξέρω αν μπορούμε να γενικεύσουμε..... έχω ξαναπεί, ο σκύλος ο δικός μου, φοβικός με τους ανθρώπους και συγκεκριμένα με τους άντρες, περιέργως δεν έχει πρόβλημα με ανθρώπους που τον φοβούνται! Πλησιάζει και τους μυρίζει σα να μη συμβαίνει τίποτα, κι ας φωνάζουν "παρτον παρτον" κάνοντας κινήσεις που υπο κανονικές συνθήκες θα τον έκαναν οπου φύγει φύγει..... δεν πλησιάζει με κακές προθέσεις, ούτε ποτέ έχει γρυλίσει ή έχει δείξει καποιο ελάχιστο σημάδι επιθετικότητας.... απλώς τους μυρίζει..... είναι επειδή θεωρεί ότι είναι ύποπτοι?? δε νομίζω.... δεν τον έχω ρωτήσει απ'την άλλη....:p

δεν υποννοώ ότι είναι θέμα οσφρησης.... για μένα είναι κυρίως θέμα γλώσσας του σώματος.....

(μη με βρίσετε τώρα που τον έχω λυτό και ενοχλεί τον κόσμο.... τα'παμε αυτά στο άλλο θέμα! mea culpa!)
 
Last edited:


chris paras

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
59
0
Πολλες φορες εμεις οι ανθρωποι μπορει να νιωσουμε 'κατι' και ας μην εχουμε καμια υπερναπτυγμενη αιθηση.. ο σκυλος φυσικα και μπορει να μυρισει ολες τις βιοχημικες αντιδρασεις και να τις αποδικοποιηση καταλληλα... και επειδη οπως ειπε η dr zivago ειναι με τους ανθρωπους τοσες χιλιαδες χρονια μπορει και διαβαζει τη γλωσσα του σωματος του ανθρωπου οπως και εμεις μπορουμε και διαβαζουμε του σκυλου.. το οτι τα ζωα δεν εχουν νοηση σαν του αθρωπου αυτο δεν σημαινει απολυτος τιποτα , εχουν αλλους τροπους να αποδικοποιουν τα σηματα που λαμβανουν απο το περιβαλλον , τροπους που εμεις οι αθρωποι δεν μπορουμε ουτε καν να φανταστουμε..
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Eμείς πως διαισθανόμαστε το κακό?
Tι είναι αυτό που κάνει μερικούς σε άκυρες στιγμές λόγο διαίσθησης να γλιτώνουν τις αναποδιές λόγο ακριβώς αυτής της αίσθησης?

Τι είναι τελικά η διαίσθηση?
και αν τελικά ορίζεται κάπως .., γιατί να μην μπορεί να την έχει και ο σκύλος?
 
Last edited:


DjSoukis

Banned
Banned
8 Ιουνίου 2006
1.998
743
Προσοχή γιατί...

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=cTSX91J6UtE"]YouTube - The Twilight Zone Intro[/ame]

...είναι και αργά... :shock: :p
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Σε σχέση ας πούμε με τον παιδεραστή που λέει ο amangos ότι τον είδε από μακρυά ο σκύλος εγώ θα είχα πει ότι κάτι μύρισε σε αυτόν, βασιζόμενος κιόλας στο ότι η όσφρηση είναι ισχυρότερη της όρασης σε έναν σκύλο...ούτε ο ένας μπορεί να αποδείξει ούτε ο άλλος...Δυστυχώς γιατί είμαι και πολύ περίεργος άνθρωπος!:rolleyes:

Με έναν πολύ απλοϊκό συλλογισμό θα μπορούσε κάποιος που υποστηρίζει την άποψη της αντιληψης κάποιων γεγονότων από τα σκυλιά μέσω της όσφρησης ότι κι αυτός που φοβάται, κι αυτός που αισθάνεται ένοχος βιώνει έντονο στρες κι άρα έχει το ίδιο "βιοχημικό οσφρυτικό προφίλ"!!( μόλις τον δημιούργησα τον όρο, αισθάνομαι ότι είναι η αρχή για μια λαμπρή καριέρα, να μην πω ότι βάζω τις βάσεις για ένα Νομπελ!!!:p:p:p:p)
Δεν ξέρω αλλά η όλη συζήτηση με έχει ιντριγκάρει ιδιαίτερα και πολύ θα ήθελα να είχα το χρόνο (και το κεφάλαιο) να μελετήσω τις βιοχημικές αλλαγές στις διάφορες ψυχολογικές μεταπτώσεις και την επίδραση τους στα σκυλια!!!!Λέτε να το κάνω μεταπτυχιακό;;;;;:p:p:p:p:D:D:D:D
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Ωραία ξεκίνησε το θέμα με τεκμηρίωση, άρθρα και επιχειρηματολογία, ας μην καταλήξει “The truth is out there” και “I see dead people” βρε παιδιά! :rolleyes:
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Nαι συμφωνώ με την Κατερίνα..

Λοιπόν δεν ξέρω αν τα σκυλιά μπορούν να αντιληφθούν βιοχημικές λειτουργίες του ανθρωπου..
Θεωρητικά ναι.., όπως σκυλιά και γατες που βρίσκουν καρκίνους κλπ..
Δεν ξέρω καν τι εκκρίνει ο ανθρωπος ανάλογα την κατάσταση του..

Αλλα ως εμπειρία έχω ζήσει το μαλτεζάκη μου να γρυλίσει σε ένα παιδί που μας είχε κλέψει ένα ποδήλατο στο εξοχικό μου και ηταν φιλος μας..
Ημασταν παιδιά τότε..

Αργότερα μάθαμε ποιος το έκλεψε οτι ήταν αυτος οπου κάθε φόρα το σκυλι μου του γρυλιζε αλλα μονο σε αυτον..

Δεν ξέρω λοιπόν αν η διαίσθηση είναι κάτι το μεταφυσικό..
η αν υφίσταται στα αλήθεια..
Ξέρω πως έχουν συμβεί και σε ανθρωπους και σε σκυλιά γεγονότα που χωρίς λόγο αποδείχτηκε ότι η αντιπάθεια και ο φοβος για τον κυνδηνο δεν ήταν τυχαίος..
 


omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Αδρεναλινη αυτην μυριζουν τα σκυλια,και οταν αυτη εκκρινεται ειναι για τους σκυλους κυνδυνος.Ολα ομως αυτα ειναι θεωριτικα αλλ με καλα επιχειρηματα.
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Και κάτι τελευταίο...
Εγώ (και όχι μόνο εγώ) , χωρίς να φοβάμε κάποιο σκύλο μπορώ να τον κάνω να αντιδράσει σαν να έχει απέναντι του κάποιον που τον φοβάτε.

Αντίθετα αν κάποιος που όντως φοβάτε τα σκυλιά ακολουθήσει κάποιες απλές οδηγίες φέρεσθε θα αποφύγει αντιδράσεις του σκύλου που θα ήταν παρούσες αν έδειχνε τον φόβο του.

Με τα παραπάνω φαίνεται πως δεν είναι ο έλεγχος σωματικών εκκρίσεων που μας κάνει να παίρνουμε συγκεκριμένες αντιδράσεις από τα σκυλιά.

Για να κανεις κάτι τέτοιο, αν πραγματικά τον φοβάσαι θα πρέπει να είσαι πολύ καλός ηθοποιός και να έχεις ξεπεράσει τον φόβο σου..
Πρακτικά δηλαδή για κάποιον που φοβάται είναι παρα πολύ δύσκολο και ακόμα και να το ξεπεράσει, είναι παρα πολύ δύσκολο να πείσει τον σκύλο ότι το ξεπέρασε και είναι και άνετος ενώ την ίδια ώρα τρέμει..

Θα μπορούσε δηλαδή θεωρητικά.., αλλα πρακτικά μπορεί να το κάνει ένας ανθρωπος για να το διαπιστώσουμε?

Θα μπορούσε να πείσει τους ανθρωπους..
Θα μπορούσε να πείσει όμως έναν σκύλο που είναι τόσο καλός παρατηρητής ερμηνευοντας την κάθε κίνηση..,την κάθε έκφραση που εμείς ίσως προσπερνάγαμε?

Κάτι παρα πολύ περίεργο..
Ο σκύλος μου το (westie) φοβάται παρα πολύ το μαχαίρι..
Εναν που απλά κρατάει μαχαίρι..
Χωρίς ένδειξη απειλής προς αυτόν και του γαυγίζει..
Σε εμάς δηλαδή, γιατί δεν έχει συναντήσει κάποιον τρελό έξω να κρατάει μαχαίρι..

Στην κουζίνα όμως όπου και το χρησιμοποιούμε απαγορεύεται να το δει..
Σαν να σκιάζεται χωρις να τον κοίταμε καν αλλα να το κρατάμε για να κοψουμε ένα καροτο..
Σαν να ξέρει ότι ειναι κάτι το επικυνδηνο..
Χωρίς λόγο και αιτία..

Δεν είναι περίεργο?
Εκτος και αν οι προηγούμενοι κάτι του είχαν κάνει με μαχαίρι..
(που δεν νομίζω τουλάχιστον κάποιο σημάδι δεν βρήκαμε)..

Δεν ξέρω λοιπόν αν και πως τα σκυλιά αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο..
Πάντως στον στρατό τα σκυλιά που εκπαιδεύονται σαν φύλακες μαθαίνουν να έχουν κρίση και να πράττουν σχετικά ανάλογα..

Πως άραγε διαμορφώνεται μια τέτοιου είδους κρίση σε ζώα μειωμένης συγκριτικά με τους ανθρωπους αντίληψη?..
 


kostas_dogo_argentino

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
159
2
ν.κοσμος
προχτες ειχα βγαλει τον ντραγκο βολτα...εκει που ειχα κατσει λοιπον κ μιλαγα με εναν φιλο περναει ενας παππους απο κοντα μας...με το που τον κοιταξε ο παππους τον σκυλο αυτος του γαυγισε κ κατευθειαν πεταει το παραμυθι ο παππους...κωλοσκυλα,να τα θανατωσουν να ησυχασουμε!!!! κ βεβαια εγω του ειπα την αρμοδια απαντηση...καλυτερα να θανατωσουμε μερικους σαν εσενα να γινει καλυτερος ο κοσμος!!!
το θεμα ειναι οτι σιγουρα ειναι κατι που εχουν τα σκυλια κ τα κανει να καταλαβαινουν την κακια,τον φοβο η οτιδηποτε μη νορμαλ σε καποιον...θελετε ανεπτυγμενη διαισθηση,ανεπτυγμενη οσφρηση που πιανει τις χημικεσ αλλαγες στο ανθρωπινο σωμα...εδω ακομη κ οι ανθρωποι(αποδεδειγμενα επιστημονικα) απο τον πιο υποαναπτυκτο(ο εν λογω παππους πχ)μεχρι κ τον πιο ανεπτυγμενο ελκονται απο χημικες ουσις(φερομονες)στο να βρουν το ταιρι τους!!!εχει αποδειχτει οτι οι φερομονες κ η μυρωδια που βγαζει ο καθε ανθρωπος συμβαλει στην ελξη που νιωθουν δυο ανθρωποι ο ενας για τον αλλον...
ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ...ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΣΤΟΥΡΜΑ!!!:p:p:p:p
 


marcia

Well-Known Member
18 Δεκεμβρίου 2008
642
124
Η λογική πάντως λέει οτι αν δεν μπορούσαν να μυρίσουν όλα αυτές τις διαφορετικές ουσίες και ορμόνες που απελευθερώνονται από τον οργανισμό, δεν θα χρησιμοποιούταν τα σκυλιά σε πειράματα που γίνονται για τον εντοπισμό όγκου σε καρκινοπαθείς και ένα ντοκιμαντέρ που έδειχνε το ΣΚΑΙ, έλεγε οτι μία ομάδα ερευνητών προσανατολίζεται σε αυτήν την προσπάθεια, στην εκπαίδευση των σκύλων για αναγνώριση των ατόμων που νοσούν. Άρα κάτι ξέρουν, που δεν τον ξέρουμε.
 


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Δε νομίζω οτι αμφισβητεί κανείς οτι μπορούν να μυρίσουν πολύ περίπλοκους συνδιασμούς ουσιών.... εδώ μπορούν να μυρίσουν τη μυρωδιά του ανθρώπου που ανακατεύει την κροκέτα τους..... (παρεμπιπτόντως και τα ποντίκια μυρίζουν ουσίες απο το ανθρώπινο χέρι που τυχόν έχει αγγίξει το ποντικοφάρμακο και το αποφεύγουν....).

Συγκεκριμένα, έχουν 25 φορές περισσότερους oσφρητικούς υποδοχείς απ'οτι ο άνθρωπος και αντιλαμβάνονται οσμές σε 1 εκατομυριο φορες μεγαλύτερη αραίωση!!!

Το θέμα δεν είναι εκεί (αλήθεια που είναι??). Το θέμα είναι κατα πόσον η όσφρηση είναι η κύρια αίσθηση που χρησιμοποιούν προκειμένου να "διαβάσουν" εναν άνθρωπο..... κατα τη γνώμη μου είναι βασική, αλλά σε καμιά περίπτωση η μόνη.
 


chris paras

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
59
0
καθε ειδος σε αυτο το κοσμο εχει αναπτυξει διαφορετικους τροπους με τους ο ποιους το βοηθουν να επιβιωνει.. π.χ. το δελφινι εχει το σοναρ , η νυχτεριδα μετον ηχοεντοπισμο , ο ανθρωπος αναπτυξε τον εγκεφαλο του ετσι και ο σκυλος σαν κυριο οπλο για την επιβιωση του ειναι η οσφρηση την οποια την χρησιμοποιει για παρα πολλους σκοπους..

σε εμας μας φαινεται αδιανοητονα καταλαβουμε πως μπορει ο σκυλος να "μυρισει" τον καρκινο αλλα πιστευω οτι κανονικα δεν θα επρεπε να κανει εκπληξη σε κανενα γιατι ολοι εχουμε σκυλους και πιστευω τουςεχουμε δει να κανουν απιστευτα πραγματα
σε διαφορα επιπεδα , οποτε δεν καταλαβαινω γιατι να ειναι τοσο δυσκολο να πιστεψουμε οτι μπορει να μυρισει βιοχημικες αντιδρασεις οπως η εκκριση αδρεναλινης οταν νιωσουμε φοβο..

και αυτο δεν εχει να κανει με twilight zone και εκτη αισθηση και αλλα υπερφυσικα.. εχει να κανει με τα εκατομμυρια της εξελιξης οπου ο σκυλος ανεπτυξε σε πολυ μεγαλο βαθμο την αισθηση της οσφρησης..
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Σας έχω συνταρακτικές εξελίξεις στο θέμα αυτό!Έγκυρη εκπομπή (το πρωινό της Γερμανού στον Αλφα) μετέφερε είδηση από έγκριτη εφημερίδα( espresso)!!!!Η είδηση αυτή λοιπόν έλεγε το εξής:Το πανεπιστήμιο του Ηouston μετά από έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες μπορούν να μυρίσουν τον φόβο στον ιδρώτα του άνδρα!!!!

Καλά ντε!!!!Μην βαράτε όλοι μαζί!!!!!:p:p:p:p:p:D:D:D:D
Έπαιρνα το πρωινό μου ήσυχα ήσυχα, διάβαζα την εφημερίδα μου( αγαπημένη συνήθεια του πρωινού της κυριακής) και είχα αφήσει την τηλεόραση να μουρμουραει...και άκουσα αυτή την φοβερή είδηση που άλλαξε πλέον την κοσμοθεωρία μου!:p
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το πανεπιστήμιο του Ηouston μετά από έρευνες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες μπορούν να μυρίσουν τον φόβο στον ιδρώτα του άνδρα!!!!

Αυτό είναι γιατί όταν ο άντρας φοβάται πολύ αερίζεται, "κλ@νει πατάτες!" που λέμε, κι αυτό είναι που μυρίζουμε!:p
 


Noela

Well-Known Member
25 Οκτωβρίου 2007
1.954
222
Παλλήνη
www.agilityadddicts.gr
Μη με δείρετε όλοι μαζί αλλά εγώ κάπου κάποτε είχα διαβάσει ότι τα σκυλιά βλέπουν την αύρα (δεν έλεγε τίποτα αν τη μυρίζουν κιόλας :p ). Θέλω να καταλήξω ότι αν ισχύει αυτό, "βλέπουν" αν κάποιος φοβάται.
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.324
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Η αύρα έχει φωτογραφηθεί αλλά δεν έχει αποδειχτεί ότι αλλάζει χρώμα ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση κάποιου :)
Εκτός αυτού ποια χρώματα βλέπουν τελικά οι σκύλοι?
 


ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Τα σκυλιά βλέπουν τα χρώματα, αλλά σε πιο περιορισμένο φάσμα σε σχέση με τους ανθρώπους
Υπάρχει σχετικό παλαιότερο θέμα εδώ:
Όραση & Σκύλος

:)