Νέα μελέτη σχετικά με τη σχέση γάτας-ιδιοκτήτη


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Μια νέα μελέτη εξέτασε τη συμπεριφορά των κατοικίδιων γατών, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σχέση που έχουν με τον ιδιοκτήτη τους είναι αποτέλεσμα αμφίδρομης δυναμικής.

Ο καθηγητής Daniel Mills, ειδικός στη συμπεριφορά των ζώων στο Πανεπιστήμιο του Λίνκολν, δήλωσε:

«[....] Ενώ πολλές γάτες μπορεί να είναι απόμακρες, φαίνεται ότι αυτό δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο μπορεί να απεικονίζεται. Η ευρύτερη κοινωνικότητα των γατών και οι προσδοκίες του ιδιοκτήτη μπορεί να είναι σημαντικές, και το επίπεδο συναισθηματικής επένδυσης του ιδιοκτήτη στη γάτα καθώς και η κοινωνικότητα της γάτας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντικά στη διάκριση του είδους της σχέσης που έχουν μεταξύ τους.»

Η μελέτη ονομάζεται " My Cat and Me-A Study of Cat Owner Perceptions of Their Bond and Relationship", διενεργήθηκε από το Βρετανικό πανεπιστήμιο του Λινκολν, και θα τη βρείτε ολόκληρη (στα αγγλικά μόνο) εδώ.

Περίληψη:
"Οι γάτες δημιουργούν στενές συναισθηματικές σχέσεις με τον άνθρωπο, αλλά λίγα είναι γνωστά σχετικά με αυτό. Αυτή η μελέτη χαρακτήρισε διαφορετικούς τύπους σχέσεων που οι γάτες μπορεί να δημιουργήσουν με τους ιδιοκτήτες τους. Τα δεδομένα αναλύθηκαν από 3994 απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας εκφράσεις κοινωνικής υποστήριξης και προσκόλλησης σε σχέση με τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις γατών-ιδιοκτήτη. Η ανάλυση των βασικών συνιστωσών μείωσε τα στοιχεία σε τέσσερις παράγοντες: τη «συναισθηματική επένδυση του ιδιοκτήτη στη γάτα», την «αποδοχή άλλων από τη γάτα», την «ανάγκη της γάτας για εγγύτητα με τον ιδιοκτήτη» και την «αποστασιοποίηση (aloofness) της γάτας». Το άθροισμα εντόπισε τρεις ομάδες ιδιοκτητών, δύο εκ των οποίων υποδιαιρέθηκαν σε ακόμα δύο. Η «ανοιχτή σχέση» χαρακτηρίζεται από έναν ιδιοκτήτη με μέτρια συναισθηματική εμπλοκή και μια γάτα με αποφευκτική συμπεριφορά. Η «απομακρυσμένη σχέση» και η «περιστασιακή σχέση» χαρακτηρίστηκαν από έναν συναισθηματικά απομακρυσμένο ιδιοκτήτη, αλλά διέφεραν στην αποδοχή τρίτων από τη γάτας. Η «αλληλοεξαρτώμενη σχέση» και η «φιλική σχέση» χαρακτηρίζονταν από έναν συναισθηματικά επενδυμένο ιδιοκτήτη, αλλά διέφεραν στην αποδοχή τρίτων από τη γάτα και στην ανάγκη διατήρησης εγγύτητας με τον ιδιοκτήτη. Συμπερασματικά, όπως και με οποιαδήποτε περίπλοκη κοινωνική σχέση, ο τύπος δεσμού γατών-ιδιοκτήτη που αναπτύσσεται είναι το προϊόν της δυναμικής που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκομένων ατόμων, μαζί με ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, εκ των οποίων, η ευρύτερη κοινωνικότητα της γάτας και οι προσδοκίες του ιδιοκτήτη μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές."

Εδώ είναι το ερωτηματολόγιο που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη, και παραμένει ανοιχτό για όποιον θέλει να μάθει τι
σχέση έχει με τη γάτα του!
 
  • Like
Reactions: Εriana


Zodi

Well-Known Member
25 Απριλίου 2017
179
173
44
Μία από τίς γάτες μου όταν έρθη κάποιος για πρώτη φορά στό σπίτι, πάει καί πίνει απο τό νερό του ώς ένδειξι ότι τόν αποδέχεται και εν συνεχείᾳ αράζει και κοιμάται στά πόδια του.
Η ίδια γάτα όταν τήν χαϊδεύω καί πάω να τραβήξω τό χέρι μου μπορεί νά μού τό κάνη κορδέλες επειδή σταμάτησα.
Εντελώς αψυχολόγητες αλλα αγαπησιάρικες..
 
  • Haha
Reactions: Aliki V.


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.592
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3