Νέος αυστηρός νόμος για τα ζώα


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.640
7.749
Νέο σχέδιο νόμου με το οποίο μπαίνει τάξη στο θέμα των αδέσποτων ζώων και τέλος στην εκμετάλλευση ήμερων και άγριων για κερδοσκοπικούς σκοπούς. Τσίρκο με ζώα δεν θα μπορεί να δείχνει και να πουλά το θέαμά του στη χώρα μας. Η αρμόδια υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη μετά τις προτάσεις των φιλοζωϊκών σωματείων που συναντήθηκαν μαζί της όπως είχαμε δημοσιεύσει στο adespoto.gr, έκρινε πως η υφιστάμενη νομοθεσία για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα και η προστασία όλων των ζώων από την κακομεταχείριση χρειάζεται περαιτέρω συμπλήρωση.
Και τούτο διότι η περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων γίνεται περιστασιακά και ευκαιριακά, τα καταφύγια ζώων ποτέ δεν οργανώθηκαν συστηματικά και ποτέ δεν ελέγχθηκαν, η σήμανση των σκύλων δεν προχώρησε και ο εθελοντισμός των φιλοζωικών ενώσεων και σωματείων, μια κοινωνική δύναμη ευαισθησίας και ανιδιοτέλειας, δεν αξιοποιήθηκε στον βαθμό που έπρεπε.

Ταυτόχρονα, η κακομεταχείριση των ζώων δεν έπαψε να υφίσταται, ενώ επιτρέπεται και συνεχίζεται, ως κατάλοιπο παρελθόντων χρόνων, η χρησιμοποίηση των ζώων σε τσίρκο ή άλλες δημόσιες ψυχαγωγικές, κερδοσκοπικές εκδηλώσεις.

Οι «απάνθρωπες» συνθήκες κράτησης, διαβίωσης και κυρίως αναγκαστικής συμμετοχής των ζώων στην «παράσταση» είναι μια οδυνηρή εμπειρία για όλα τα ζώα, άγρια και μη, τα οποία, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του θεάματος, υφίστανται αφάνταστες δοκιμασίες.

«Η ανοχή στη χρησιμοποίηση παντός είδους ζώου από οποιονδήποτε για λόγους ψυχαγωγίας αναμφίβολα δεν προάγει τον πολιτισμό μας» αναφέρεται στη σχετική εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τη νομοθετική πρωτοβουλία της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

1 Δημιουργείται στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής των ζώων συντροφιάς και των ιδιοκτητών τους, που θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο οργάνωσης, διαχείρισης και προστασίας των ζώων συντροφιάς.
2 Η ηλεκτρονική σήμανση για όλες ανεξαιρέτως τις γάτες και τους σκύλους, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που περισυλλέγονται, καθίσταται υποχρεωτική. Για τα αδέσποτα που περισυλλέγονται καθίσταται επιπλέον υποχρεωτική και η στείρωση.
3 Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στους δήμους -σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα. Για τον σκοπό αυτό η Μ. Αποστολάκη έστειλε επιστολές και στους δημάρχους των δύο μεγαλύτερων πόλεων, τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη.
4 Απαγορεύεται η συμμετοχή κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή άλλο παρεμφερές δημόσιο θέαμα, καθώς και οποιαδήποτε δημόσια έκθεση ζώου για κερδοσκοπικό σκοπό.
5 Η κακοποίηση και βάναυση μεταχείριση των ζώων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μη εξαγοράσιμη και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το διοικητικό πρόστιμο, που είναι εξίσου αυστηρό.
6 Προβλέπεται αυστηροποίηση των διατάξεων και συγκεκριμένα προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις στην περίπτωση της κακοποίησης ζώου ή της συμμετοχής σε τσίρκο ή άλλη συναφή εκδήλωση ή έκθεση με κερδοσκοπικό σκοπό, ενώ τα διοικητικά πρόστιμα για τους παραβάτες γίνονται πιο αυστηρά και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιάζονται, προκειμένου να υπάρχει ένα πλήρες, αποτρεπτικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων.

Απαγορεύσεις:

Στοπ σε θιάσους με ζώα και στα... αλογάκια για φωτογράφηση
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του νέου νομοσχεδίου: «Δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού».
Επίσης «δεν επιτρέπεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφόσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».

Απαγορεύεται ρητά «η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε υπαίθρια δημόσια έκθεση ή και φωτογράφησή τους με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».

Μονομαχίες
Εκτός νόμου τίθενται και «η εκτροφή, η εκπαίδευση και η χρησιμοποίηση ζώων σε οποιοδήποτε είδος μονομαχίας. Επίσης δεν επιτρέπεται η εκτροφή και η χρησιμοποίηση σκύλων και γατών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος, ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών».

Το νομοσχέδιο θίγει ένα ακόμη «καυτό» θέμα: την πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα του ίδιου ή άλλου είδους.

Mε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι κτηνιατρικοί υγειονομικοί κανόνες και όροι που αφορούν στην αποτροπή του κινδύνου εισβολής στη χώρα ή διαφυγής επιζωοτικών νοσημάτων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια σχετική με τα θέματα αυτά.

Πηγή: Adespoto.gr
 




Angelos

Well-Known Member
26 Οκτωβρίου 2010
847
0
Αθήνα
Βασικά το σίγουρο είναι πως θα ψηφιστεί,αυτό που με ανησυχεί είναι το κατα πόσο θα εφαρμοστεί σε αυτή την χώρα :(
 






io maria

Well-Known Member
16 Φεβρουαρίου 2010
1.322
28
Γέρακας
Εμενα παλι με ανησυχει αυτο

3 Δημιουργείται ένα οργανωμένο σύστημα περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στους δήμους -σε συνεργασία με φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία- ενώ θεσμοθετείται η ευθύνη των δήμων για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα. Για τον σκοπό αυτό η Μ. Αποστολάκη έστειλε επιστολές και στους δημάρχους των δύο μεγαλύτερων πόλεων, τον Γ. Καμίνη και τον Γ. Μπουτάρη.

Πειτε με κασσανδρα, πειτε υπερβολικη αλλα γιατι κατι μου λεει οτι θα πανε οι φολες συννεφο απο τους δημους? Πολυ φοβαμαι οτι θα προτιμησουν να εξαφανισουν το προβλημα παρα να βρεθουν να πρεπει να πληρωσουν αποζημιωσεις για επιθεσεις απο αδεσποτα.
 


Veronica

Well-Known Member
7 Δεκεμβρίου 2010
3.213
6
Always somewhere
www.youtube.com
Ποιος σου λέει οτι δεν πεφτει φόλα ήδη κατα κόρον; Κατά τα αλλα, πολύ καλό το μέτρο και σοκαρίστηκα, μπορω να πω, που ειδα κάτι τόσο δραστικό να προτείνεται. Ίσως να γινεται και για λόγους εντυπωσιασμού ύστερα απο τις διαμαρτυρίες με τα πρόσφατα συμβάντα στο κέντρο και σε άλλες περιοχές. Θα φανεί στην πορεία...
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.640
7.749
Έγινε μετά από συζητήσεις με τα σωματεία και διάφορους άλλους φορείς υποτίθεται. Το θετικό της υπόθεσης είναι η ανέλπιστα μεγάλη ποινή, αν τελικα ψηφιστεί, που σίγουρα θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγονται για πολλούς θρασύδειλους. Όσο για τους δήμους που θα πρέπει να συνεργάζονται με τις φιλοζωικές για την περισυλλογή και διαχείρησης κλπ κλπ, καιρός δεν ήταν; Ελπίζω να μην λυθεί το πρόβλημα με φόλες :(. 'Oμως κι εγώ φοβάμαι για το τι άλλο θα περάσουν μαζί με αυτό τον νόμο , μου φαίνεται λίγο too good to be true..
 


FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Απαγορεύεται ρητά «η χρησιμοποίηση κάθε είδους ζώου (άγριας πανίδας ή υπό εξαφάνιση, ζώου εργασίας, εκτροφής, συντροφιάς) σε υπαίθρια δημόσια έκθεση ή και φωτογράφησή τους με σκοπό την αποκόμιση οικονομικού οφέλους».
Τερμα οι εκθεσεις σκυλων- και θα κλεισει και το αττικο παρκο???????????????
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Στην ψήφιση νόμων δεν πάσχουμε στην εφαρμογή έχουμε τα θέματα.
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
λυπάμαι
αλλά μόνο βλακείες μπορώ να περιμένω απο το """""""""""οργανωμένο"""""""""" κράτος μας

φύκια
άνθρακες
και λόγια του αέρα
 


Elli

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
3.885
193
49
Αθήνα
Και εγώ πιστεύω πως δεν πάσχουμε από νόμους στην εφαρμογή είναι το ζήτημα ποιός θα τους εφαρμόσει και ποίος θα κάτσει να ασχοληθεί σοβαρά επιτέλους! Με το άλλοθι <έχουμε τόσα προβλήματα> καλύπτονται μια χαρά στο να μην κάνουν τίποτα πρακτικά!

Ας περάσουν 1000 νόμοι όταν δεν μπορούν να εφαρμοστούν σωστά, ή βρίσκουμε πάντα παραθυράκια δουλεία δεν γίνεται!

Μακάρι να πέφτω έξω!
 


lenaki124

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2010
1.436
9
Δεν έχεις και άδικο, εδώ ανθρώπους σκοτώνουν και οι τιμωρίες είναι γελοίες... Σε λίγα χρόνια είναι έξω. Θα ασχοληθούν με κάποιον που σκότωσε ή κακοποίησε ένα σκυλάκι? Σιγά... Τι αξία έχει? Δεν έχουμε σωστή παιδεία στην Ελλάδα, πολλοί δεν έμαθαν ποτέ να σέβονται και να αγαπάνε τα ζώα, και η ζωή τους δεν έχει απολύτως καμία αξία γι αυτους
 


Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.325
30
42
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Οι Έλληνες για το κράτος - Όταν δεν γίνεται τίποτα γκρινιάζουμε. Όταν γίνεται κάτι, πάλι γκρινιάζουμε! (δεν είμαι πασοκτζού!)
Και σχεδόν τίποτα να μην εφαρμοστεί απ' όλα τα ωραία του νομοσχεδίου ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ θα γλιτώσουμε από τα τσίρκο με ζώα.
 




aggeliki222

Well-Known Member
5 Φεβρουαρίου 2010
2.161
0
ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ θα γλιτώσουμε από τα τσίρκο με ζώα.
Αυτό και μονο να ελεγε ο νόμος, θα ήμουν εξισου χαρουμενη!

Δηλαδη αν δουμε καπου "στημενο" τσιρκο κανουμε καταγγελια;
 


rozeum

Well-Known Member
11 Αυγούστου 2010
601
3
αυτο με την ηλεκτρονικη βαση δεδομενων για τα τσιπ το ειδατε?? καιρος ηταν, και απορουσα τοσα χρονια ειναι δυνατον να στελνουμε με το ταχυδρομιο γραμμα τα στοιχεια και να κανουν ενα χρονο και βαλε να τα καταχωρισουν
 


George K

Well-Known Member
12 Νοεμβρίου 2007
1.177
48
Μακάρι να θεσπιστεί ενα πιο σύγχρονο και εξελιγμένο νομικό πλαίσιο για τα ζώα.

Μερικές σκέψεις:

Προσπαθώ να μην είμαι καχύποπτος αλλά έχει σκεφτεί κανείς ότι αν συνδυαστεί με κάποιου είδους φόρο, ξαφνικά τα αδέσποτα στη χώρα μας θα αυξηθούν;

Οι φιλοζωϊκές κάνουν τις προτάσεις τους. Με όλο το σεβασμό στο έργο των φιλοζωικών οργανώσεων γενικά καθώς και σε όλους όσους ανιδιοτελώς προσφέρουν πόρους, υπάρχουν και εκεί προβλήματα και άτομα που έχουν παρασυρθεί, είτε σε εξτρεμιστικές απόψεις, είτε αποσκοπούν στις ευρωπαϊκές, κρατικές και δημοτικές επιχορηγήσεις για δικό τους όφελος.

Θα ήταν ακόμα καλύτερα αν εκτός απο τις φιλοζωϊκές οργανώσεις το υπουργείο ζήταγε και τις προτάσεις του ΚΟΕ. Παρόλα τα προβλήματα και τη γκρίνια που μπορεί να ρίχνει όποιος ασχολείται, δεν παύει να είναι η ανώτατη κυνολογική αρχή της χώρας, έχει μέλη που γνωρίζουν πολύ καλά τις συνθήκες σε πιο προηγμένες κυνοφιλικά χώρες και προπαντώς, δεν ζητάει δημόσια χρηματοδότηση