Δεν εχει κανενα νοημα να ζευγαρωσεις τον σκυλο.Το πιο πιθανο ειναι μετα να κανει χειροτερα.Και ο δικος μου σκυλος ειχε τρελες ορμες απο 2 μηνων μεχρι 10 και μετα σταδιακα ηρεμησε και το εχει κοψει αρκετα αφου του εδειξα οτι αυτη η συμπεριφορα ειναι λαθος.Εχει μαθει να συγκρατει τις ορμες του κατα καποιο τροπο.Τον εδιωξα 1,2,3 τον εδεσα μερικες φορες για λιγα λεπτα και ηρεμουσε.Αν σπανια παει να κανει την κινηση να καβαλησει το χερι μου οταν παω να τον χαιδεψω του λεω 1 Μη!φυγε!Με προστακτικο υφος και συγκεκριμενο τονο φωνης και ξεκολλαει.Του δινω να μασησει καποιο κοκκαλο η μπορει να παιξω μαζι του για να εκτονωθει.Ουτε υπερβολικες φωνες,ουτε με την βια.Τωρα ειναι 16,5 μηνων.Σε αυτους που ασχολουνται πολυ μαζι του και τους παιρνει τον αερα,αρχιζει να τους γλυφει και αυτοι συνεχιζουν να τον ενθαρυνουν γιατι νομιζουν οτι απλα θελει να παιξει,προσπαθει να τους καβαλησει,οπου τον παιρνει δλδ.Δεν το καταλαβαινουν ομως.Το εχει κανει σε επισκεπτη αυτο.Εκει δυσκολευομαι πιο πολυ να τον διορθωσω,ειιναι και πεισματαρης,κυριαρχικος.Δεν πηγα με την 1 να τον στειρωσω ,του εδωσα την ευκαιρια να προσαρμοστει γιατι δεν τον βλεπω σαν αντικειμενο,νοιαζομαι για αυτον.Εχω διαβασει στο φορουμ σχεδον ολα τα θεματα στο θεμα στειρωσης και προσπαθησα να "ζυγισω"τα πραγματα και απ'οτι βλεπω η ζυγαρια γερνει πιο πολυ προς το κατα της στειρωσης τουλαχιστον για την δικη μου περιπτωση.Θα μπορουσα βεβαια να τον στειρωνα πριν μηνες που ειχα και την οικονομικη ανεση και να μην "παιδευομουν" καθολου αλλα δεν το εκανα.Δεν αποκλειω το ενδεχομενο ομως να τον στειρωσω στο μελλον...Αν στην περιπτωση σου συντρεχει λογος υγειας και δεν υπαρχει αλλη λυση ας τον στειρωσεις.Αυτο που δεν γνωριζω και εχω ρωτησει και σε καποιο αλλο θεμα του φορουμ ειναι αν σε περιπτωση που ο αρσενικος σκυλος εμφανισει καρκινο του προστατη η των ορχεων σε καποια ηλικια υπαρχουν χρονικα περιθωρια να στειρωθει χωρις να διατρεχει σοβαρο κινδυνο,οχι απο πλευρας ηλικιας τοσο αλλα αν σωνεται δηλαδη ο σκυλος.Προσωπικα θα προσπαθησω να παρω την γνωμη 1-2 σοβαρων κτηνιατρων για το θεμα αυτο,οπως και για το ποια ειναι η μεγιστη ηλικια που μπορω να στειρωσω τον σκυλο μου.