Νύχια!

Ντέπυ

Well-Known Member
9 Σεπτεμβρίου 2008
79
0
53
Πειραιάς
Τα δόντια του σκύλου μας όσο τα φροντίζουμε, τόσο περισσότερα χρόνια θα τα έχει. Μήπως δεν φρόντιζες όσο έπρεπε τα δόντια του με τακτικό βούρτσισμα και καθαρισμούς?
Το νύχι της σκύλας σου έπεσε ή έσπασε?
Ναι να πω την αμαρτία μου δεν της τα βούρτσιζα τακτικά και εκτός αυτού τότε της έδινα δικό μου φαγητό. Αλλά το νύχι της στο ξαφνικό της έπεσε. Δεν έκανε κάτι απότομο, εκεί που περπάταγε. Ούτε είχε μπλεχτεί κάπου να πω ότι τραβήχτηκε.

Fileiro

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2006
452
1
Athens
Πραγματικά μεγάλο κεφάλαιο. Μεγάλη σημασία έχει η κατασκευή της πατούσας και της θέσης των δακτύλων σε σχέση με το έδαφος. Σε πολλούς σκύλους η πατούσα έχει κατασκευή τέτοια που η κατεύθυνση ανάπτυξης του νυχιού είναι όχι το έδαφος, αλλά...ο αέρας μπροστά από τα δάκτυλα. Τα νύχια που έχουν κατεύθυνση το έδαφος, φθείρονται στη βόλτα μια χαρά. Τα νύχια όμως που για να φτάσουν το έδαφος ...πρέπει να μεγαλώσουν...5 εκατοστα:D..δεν φθείρονται με τι βόλτα.
Αλλος παράγοντας είναι το έδαφος πάνω στο οποίο κινείται ο σκύλος. Επίσης η ιδιοσυγκρασία του σκύλου.
Σχετικά με το κόψιμο, αυτό πρέπει να γίνεται συχνά σε σκύλους που έχουν μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό γιατί η "μήτρα" του νυχιού, το ρόζ τμήμα που φαίνεται στα άσπρα - διάφανα νύχια, (και που δε φαίνεται σε ένα μαύρο νύχι) μεγαλώνει μαζί με το νύχι. Ετσι ο΄ταν πρεπει να κοψουμε τα νυχια σε ένα σκύλο που είναι λιγο παρατημένος, οι μήτρες των νυχιών του έχουν προχωρήσει τόσο πολυ που μόνοενα μικρο κομματι νυχι μπορει να κοπει χωρις να έχουμε αιμορραγία.Στις περιπτωσεις αυτές συστήνουμε πολυ συχνό κόψιμο ωστε με τον καιρο να ατροφήσει η μήτρα του νυχιού.
Στα ασπρα -διαφανή νύχια, το κόψιμο είναι απλό. Κόβουμε μερικά χιλιοστά πριν τη μήτρα του νυχιού. Πολλές φορές μεγάλη βοήθεια είναι ένας μικρός φακός, μετον οποίο φωτίζουμε το νύχι απο πίσω, ωστε να φανεί καθαρά η μήτρα.
Στα μάυρα νύχια, το κόωιμο γίνεται με μικρά βήματα, λαμβάνοντας πάντα υπ οψη την εγκάρσια τομή του νυχιου. έτσι μπορούμε να ξέρουμε αν πλησιάζουμε τη μήτρα η όχι.
Τι εννοώ; Αν κόψουμε ενα νύχι σε πολλά κομάτια ανα 3 χιλιοστά..θα δούμε να έχει διαφορετική εικόνα η τομή τους. όσο πλησιάζουμε στη μήτρα...αλλάζει και η εικόνα της τομής...
Απαιτείται πείρα..αυτό ειναι σίγουρο, και όπως είπε μια αμερικανίδα καλλωπιστής σκύλων ....: στα 1000 νυχια...θα μου ματωσει το ένα....

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Οσο περισσοτερο σε εμπιστευεται ο σκυλος, τοσο περισσοτερα ανεχεται να του κάνεις. Αυτο ειναι το ενα.

Η αλλη θεωρια λεει οτι προσπαθεις να τον καλοπιασεις και να τον "ξεγελασεις". Να το κανεις να φανει σαν κατι ασημαντο, αφου προηγηθουν γλυκες κλπ. Αλλά ποιος εχει τωρα καιρο για τετοια? Οπότε τον βαζεις σε αυστηρη υπακοη (δεμενο χειροποδαρα :D ) και καθαρισες.
Εγώ έχω το εξής θέμα με την Κάρλα. Μέχρι το καλοκαίρι, της τα έκοβα (ο ένας κρατούσε - ο άλλο έκοβε). Οκ, δεν της άρεσε, αλλά τα καταφέρναμε. Από το καλοκαίρι και μετά, δεν γίνεται. Χτυπιέται κι αφηνιάζει - δεν κρατιέται με τίποτα. Δεν μπορώ να καταλάβω τι την έπιασε...:(

Εν τω μεταξύ τα νύχια της αφενός δεν τρώγονται γιατί έχει λίγο "λαγοπόδαρα" και αφετέρου έχει πολλά σκούρα νύχια όπου δεν ξεχωρίζεις εύκολα το νεύρο... Μάλλον πρέπει να ψάξω κι εγώ για κανα quickfinder - το χει δει κανείς σε ελληνικό petshop?

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Εν τω μεταξύ τα νύχια της αφενός δεν τρώγονται γιατί έχει λίγο "λαγοπόδαρα" και αφετέρου έχει πολλά σκούρα νύχια όπου δεν ξεχωρίζεις εύκολα το νεύρο... Μάλλον πρέπει να ψάξω κι εγώ για κανα quickfinder - το χει δει κανείς σε ελληνικό petshop?
Έχω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα, και δεν τρώγονται,και τα μισά είναι μαύρα.
Και εδώ να σου πω δεν εμπιστεύομαι κανένα κτηνίατρο, οπότε πρέπει να περιμένω να πάω στην πόλη μου να τα κόψω:mad::mad::mad:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Γιατι στενοχωριεστε? Υπαρχει και πιο απλος και ακινδυνος τροπος, αν και πιο χρονοβορος. Λιμαρεις σιγα σιγα τα νυχια αντι να τα κοβεις. Τα κανεις και ομορφα στρογγυλεμενα στις ακρες και δεν γρατζουνανε καθολου. Ακριβως οπως γινονται οταν τα λιμαρουν μονα τους περπατωντας ή σκαβοντας το χωμα για να κανουν τρυπες ή μετα την τουαλετα.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Έχω μια ηλεκτρική λίμα (γυναικουλίστικα πράγματα) αλλά μόλις ακούσει τον ήχο κόβει μακριά...
Με απλή λίμα δεν έχω δοκιμάσει βέβαια, θα το δοκιμάσω!
Thanx Άρη!

Last edited:

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Χειροκινητη λιμα (ολες οι γυναικες φανταζομαι) ειναι οτι πρεπει και κανει αποδεδειγμενα δουλεια. Και δεν το σκεφτηκα μονος μου :D

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Χειροκινητη λιμα (ολες οι γυναικες φανταζομαι) ειναι οτι πρεπει και κανει αποδεδειγμενα δουλεια. Και δεν το σκεφτηκα μονος μου :D
Θα το δοκιμάσω και θα αναφέρω, αν δεν βλέπω να τις γλιτώνω ούτε με αυτό τις κουτουλιές... Λογικά χρειάζεται κανείς μία αιωνιότητα για να λιμάρει το 5ο νύχι...

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
:confused:
Τι είναι αυτά? Τα ψωνίζω από το Hondos ή από το Praktiker? Μπερδεύτηκα τώρα...
χαχα :D

Βρε συ, λιμες νυχιων υπαρχουν μεταλλικες, γυαλινες (με κοκκους γυαλου ή "διαμαντιου" ) και χαρτινες οπως τα γυαλοχαρτα.
Απλά ειναι σε μορφη στικ, δηλαδη μακροστενες. Περιπου 8-10 εκ. μηκος και 1-1.5 εκ. πλατος.

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Επισης κοβετε ή λιμαρετε τα νυχια του σκυλου σας? Εχω σταματήσει απο 8 μηνών... μετα δε χρειαστηκε ποτε:rolleyes:

Να τον παρω αγκαλια να ανεβω στην ζυγαρια δεν παιζει με τιποτα... μια φορα το εξαμηνο στον κτηνιατρο και πολυ του ειναι :cool:

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
χαχα :D

Βρε συ, λιμες νυχιων υπαρχουν μεταλλικες, γυαλινες (με κοκκους γυαλου ή "διαμαντιου" ) και χαρτινες οπως τα γυαλοχαρτα.
Απλά ειναι σε μορφη στικ, δηλαδη μακροστενες. Περιπου 8-10 εκ. μηκος και 1-1.5 εκ. πλατος.

Με το "στικ" μπερδεύτηκα βρε παιδί μου - το μυαλό μου πήγαινε αλλού, σε εργαλεία και τέτοια...

Μπούλης και Amaliaz

Σίγουρα το πόσο περπατάει ο σκύλος σε άσφαλτο είναι ο πρώτος παράγοντας για κοντά νύχια. Υπάρχουν σκύλοι όμως που με τίς ίδιες συνθήκες περπατήματος, λόγω ανατομίας ποδιού δεν φθείρονται εύκολα τα νύχια.

Εγώ έχω τέτοια περίπτωση. Στην Κάρλα τα νύχια δεν φθείρονται διότι είναι πιο "παράλληλα" προς το έδαφος. Στην Pepper φθείρονται νορμάλ.

μπουλης

Well-Known Member
23 Σεπτεμβρίου 2010
752
306
n.smirni
Εγώ έχω τέτοια περίπτωση. Στην Κάρλα τα νύχια δεν φθείρονται διότι είναι πιο "παράλληλα" προς το έδαφος. Στην Pepper φθείρονται νορμάλ.
Εχουν ξεφύγει λίγο, αλλά καλά τα λέμε.

Ετσι είναι.
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται τρέξιμο.
Στην δικιά μου, όταν ήθελα να της κάνω μανικιούρ,
την πήγαινα σε ένα γειτονικό γήπεδο μπάσκετ.
Εκεί το έδαφος είναι περασμένο με ένα αντιολισθητικό παρόμοιο με πατόχαρτο.
5-6 φορές πέταγα το μπαλάκι, και τέλος τα νύχια.;)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.808
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Το τρέξιμο πάνω σε άσφαλτο όμως δεν είναι ό,τι καλύτερο για τις αρθρόσεις. :)

Εμείς στα μπροστινά πόδια έχουμε θέμα, πρέπει να κόβονται (και το πέμπτο νύχι επίσης). Στα πίσω πόδια δε θυμάμαι να τα έκοψα ποτέ.