Ο Μήτσος, ο Μόνιος, η Σπίντα (+bonus)

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.009
2.726
Δραμα
Μετα απο λαικη απαιτηση και καθυστερηση λιγων εβδομαδων (...) αποφασισα να παρουσιασω και τα τσοπανια μας συν καποια ακομη σκυλια του περιγυρου μας.

1. Ο Μητσος01.jpg
02.jpg

Ξεκαθαρο το νουμερο ενα στη μικρη αγελη της φαρμας. Ο Μητσος, γιος της Τζινας και του Καλις, οι οποιοι ήρθαν απο Βεροια πριν αρκετα χρονια και πλεον δεν ζουν. Ενα αρκετα ξεροκεφαλο και αρκετα απομακρο σκυλι. Τσαμπουκας με ολους τους αρσενικους, φασαριοζος και μαχιμος ακομη και οταν δεν πρεπει. Με τα θυληκα αποτελεσε πηγη εμπνευσης του Tus να γραψει το "Εισαι μ*%&νοδουλος"...
Προκαλεσε πολλες φορες τον πατερα του οσο ηταν εν ζωη για να αναλαβει τα ηνια, νομιζω ομως οτι στην πραγματικοτητα τα πηρε οταν πεθανε, γιατι ακομα και οταν ο γεροΚαλις ηταν στα τελευταια του, απο σεβασμο δεν υπηρχαν καυγαδες. Ετσι νομιζω τυλαχιστον. Αυτη τη στιγμη αν δεν κανω λαθος ειναι 7 ετων

Ο Μητσος ειναι το σκυλι που θα ερθει απο μακρυα κουνωντας την ουρα, οχι τρεχοντας, αλλα χαρουμενα, και δεν θα παρει ΠΟΤΕ 3ο χαδι, στο 2ο εχει φυγει. Εχει λιγες μερες που σταματησε να σηκωνει δοντι στο Ζαντο και απο οτι φαινεται εχει ξεκινησει να τον ανεχεται. Ωστοσο εχω τα ματια μου 74

2. Ο Μονιος
03.jpg

04.jpg

Ο Μονιος βρεθηκε καποια στιγμη στη βοσκη πριν 5 χρονια αν δεν κανω λαθος. Ηταν κουταβι που καποιοι το παρατησαν λογικα. Μας ακολουθησε και αυτο ηταν :)
Υπερβολικα πιο εγκεφαλικο σκυλι, πιο "ελαφρυα" κατασκευη,πιο αεικινητος. Δεν τσαμπουκαλευεται οποτε να ναι και φαινεται να κανει καποιου ειδους διαχειρηση στο Μητσο. Πριν περιπου ενα μηνα ειχε εμπλοκη με λυκο και ενω δε σου γεμιζει το ματι σαν συμπεριφορα τον θεωρω πολυ πιο καλο σε αυτο που κανει και ας μην ειναι "πολυλογας".

Και μισο. Η Σπιντα

06.jpg 05.jpg

Εχω αναφερει αλλου οτι εχουμε 2,5 σκυλια...Οριστε και το μισο :)
Η Σπιντα,, η οποια ηταν ο λογος που γραφτηκα στο φορουμ. Το καμαρι μου, που αν και τελικα ε...δεν βγηκε και πολυ τσοπανοσκυλο, καταφερε να επιβιωσει και να τα βγαλει περα αναμεσα σε τοσους μπουνταλαδες! Η Σπιντα ειναι ενα αρκετα υποτακτικο σκυλι, ακολουθει στη βοσκη και στους τσαμπουκαδες με τους απεναντι. Εχει κανει καποιες γεννες απο τις οποιες σχεδον ποτε δεν κρατησαμε κουταβι, τα μοιρασαμε,(ναι τα μοιρασαμε, μην παει αλλου το μυαλο σας) με εξαιρεση τον Τζιμπο ο οποιος 3ων ή 4ων μηνων χαθηκε στη βοσκη και δεν εχω φωτογραφια του.

Η ιστορια της Σπιντας εδω
https://www.dogforum.gr/community/threads/Καλώς-σας-βρήκα.16299/

συνεχιζεται

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.009
2.726
Δραμα
Η Ναομι

07.jpg
08.jpg

Η Ναομι ειναι μια αλλη πολυ "ωραια" ιστορια που αναπτυσεται εδω
https://www.dogforum.gr/community/threads/Καταδικάζοντας-ένα-κουτάβι-Ροτβάιλερ.32003/

Η Ναομι μια μερα το χειμωνα πηδηξε "μονη"της πανω στην καροτσα του αυτοκινητου και ηρθε στη φαρμα...:whistle: Αποφασισαμε να την κρατησουμε, ηταν και εγκυος, αλλα μετα που γεννησε αποφασισε να ξαναφυγει. Το αφεντικο της σχεδον την παρατησε για ενα διαστημα και ηταν κατι μεταξυ ημιαδεσποτης, ημι δικια μας...οτι ναναι. Τελικα (τουλαχιστον αυτη τη στιγμη που γραφω) ειναι μαζεμενη και εχει στεγη... Η Ναομι επισης εξελιχθηκε σε σχετικα υποτακτικο σκυλι, αλλα ακρως μεγαλοψυχο σκυλι.

Η Λιζα
10.jpg
Επισης ημιαδεσποτη. Ηρθε σε εμας για να "ξεχειμωνιασει", και εχω να τη δω καιρο τωρα που το σκεφτομαι. Μεγαλη φαγανα και ας μην της φαινεται, για καποιο περιεργο λογο οι 3 τους (η Σπιντα η Ναομι και η Λιζα) δεν εχουν ουτε καν καυγαδισει...
Περσι το καλοκαιρι "περασε φολα" κ ηταν χαλια.

Η γειτονισσα
12.jpg

Λαμπραντορ με Καναδεζικο λυκοσκυλο (...) μου ειπε η 70χρονη γειτονισσα...
Δεν εχω ξαναδει πιο ακοινωνικοποιητο σκυλι. Δεν εχει βγει απο την αυλη ποτε, γαυγιζει ακομα και στις μυγες, ολη μερα και ολη νυχτα. Η τροφη φυσικα ειναι 24/7 ανοιχτη και διαθεσιμη και εχει γινει σα μοσχαρι παχυνσης. Δεν θυμαμαι πως την λεει γιατι ολη μερα κοριτσι μου τη φωναζει, και πιανει κουβεντα μαζι της. Δεν υπαρχει περιπτωση να περασει απο φορτηγο εως βατραχος απο το δρομο και να μη χαλασει τον κοσμο. Το κακο ειναι οτι παρασερνει και τον δικο μου, ο οποιος ενω δεν ακουγοταν καθολου τωρα αρχισαμε καπως να τον ακουμε 3-4 φορες τη μερα. Καλα δε συγκρινω...απλα μαλλον του προκαλει εκνευρισμο... Τις συμβουλες απο τη θεια να μην τις θιξω ε; Ας μην τις θιξω αντε

Η κομπανια
11.jpg

Αυτο δεν ειναι θεαμα...αυτο ειναι υπερθεαμα!
3 ή 4 μικρα και ενας μπουνταλας, τα αδεσποτα της γειτονιας μας!
Δεν εχουν ονομα, Κροκο αρχισαμε να φωναζουμε με την κοπελα μουτον μεγαλο, οποιος εχει ξεθαρεψει πιο πολυ απο ολα και αρχισε να τρωει και απο το χερι. Μιλαμε για πολυ αστεια κατασταση, καθως πανε πακετο σχεδον παντα!

Αξιζουν περισσοτερες φωτογραφιες εδω, που θα ερθουν οταν μας μαθουν καλυτερα. Το Ζαντο θελει να παιξειμ τα μικρα του γαυγιζουν, με τον μεγαλο εχουν γνωριστει κ ολα οκ.

Αυτα!

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Να προσεχεις το Ζαντο οταν αρχισει να μπαινει στην εφηβεια!
Τα ματια σου 1014!

Να πας την Ναομι κ την Σπιντα για στειρωση!

Κατα ταλλα...

Με οποιον δασκαλο καθισεις...

Εχεις κ το θράσος να αποκαλεις το Ζαντο σουπιά!?!

Μεγαλύτερη απο σενα υπαρχει?
Εδω ειχες ολοκληρη αγελη κ δεν ειχες βγαλει κιχ...ντροπη σου!

:p:p:LOL::p:p

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.259
3.093
Περιμενω σαν το μ@λ@κ@ τοσο καιρο να παρω το σκυλο μου, να ετοιμαστω και να ετοιμασω καταστασεις, και γιαυτο δεν μπορω να υποχωρησω ως προς τις απαιτησεις μου, να "προλαβω" οτι μπορεσω, να ετοιμασω το εδαφος, να να να...και παει ο αλλος και σε μια μερα εχει ενα κουταβι που το οδηγει εκει που το οδηγει
Κοίτα εδώ , κλαιγόσουνα πως ήσουν άσκυλος.

ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Ωραίο παρεάκι... επιτέλους καιρός ήτανε. Να δούμε και λιγο εξοχές.
Ο Μιτσάρας και ο Μόνιος φαίνονται λεβεντόπαιδα η Σπίντα
καθαρόαιμο ασιάτικο βγήκε τελικα :D

Δεν χρειάζεστε περισσοτερα σκυλια για τα πρόβατα;

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.797
8.004
Καλά βρε Πινόκιο εσύ δεν ήσουν που ήσουν άσκυλος;;; Φτου σου!!!
Κατά τα άλλα μου αρέσουν πολύ αυτές οι παρουσιάσεις και η επαρχία και ζηλεύω τρομερά!!! ουααααα!!!!

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.009
2.726
Δραμα
Ειχα δικιο που κλαιγομουν, και το λεω και τωρα, δεν ειχα δικο ΜΟΥ σκυλο και μεγαλυτερη αποδειξη αυτου το ποσα καινουργια πραγματα βλεπω και μαθαινω τωρα. Το γεγονος οτι απο τοτε που θυμαμαι τον εαυτο μου υπηρχε μια συναναστροφη με καποια σκυλια δεν εχει καμια σχεση με αυτο που λεμε υπευθυνος σκυλοιδιοκτητης, ετσι οπως το λεμε εδω μεσα.

Δεν χρειάζεστε περισσοτερα σκυλια για τα πρόβατα;
Οπως εχω ξαναπει, ο αριθμος των σκυλων εξαρταται απο τον τροπο εκτροφης και πιο συγκεκριμενα απο το ποσο και που βοσκουν τα προβατα. Με τον παραδοσιακο τροπο εκτροφης τα σκυλια ειναι απαραιτητα. Εμεις βοσκαμε μεν, σε πολυ μικρη ακτινα απο το σταυλο ωστοσο και δεν βασιζεται η διατροφη των ζωων στη βοσκη, υπαρχει ως συμπληρωμα ή οταν ξεκιναν να στερευουν κτλ.

Ιδανικα εγω θα ελεγα οτι χρειαζομαστε 4 σκυλια (για φυλαξη κοπαδιου) αλλα και με τα 2 κουτσοβγαινει η δουλεια.

Φετος "εχει λυκο" και υπαρχει εντονοτερη δραστηριοτητα και απο τους δικους μας και απο τους γειτονες.

• Like
Reactions: Yorkaddict

ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Οπως εχω ξαναπει, ο αριθμος των σκυλων εξαρταται απο τον τροπο εκτροφης και πιο συγκεκριμενα απο το ποσο και που βοσκουν τα προβατα. Με τον παραδοσιακο τροπο εκτροφης τα σκυλια ειναι απαραιτητα. Εμεις βοσκαμε μεν, σε πολυ μικρη ακτινα απο το σταυλο ωστοσο και δεν βασιζεται η διατροφη των ζωων στη βοσκη, υπαρχει ως συμπληρωμα ή οταν ξεκιναν να στερευουν κτλ.

Ιδανικα εγω θα ελεγα οτι χρειαζομαστε 4 σκυλια (για φυλαξη κοπαδιου) αλλα και με τα 2 κουτσοβγαινει η δουλεια.

Φετος "εχει λυκο" και υπαρχει εντονοτερη δραστηριοτητα και απο τους δικους μας και απο τους γειτονες.

Με την ευκαιρία αυτού του μήτου θα μας γράψεις και καποια
πράγματα για τους λύκους στην περιοχή μιας και ειστε σε περιοχή
υψηλού κινδύνου. Για το μεγεθος του προβλήματος, αντιμετώπιση,
για τα σκυλια εκει γυρο στα κοπάδια, αν ειναι πραγματική απειλή,
αν οι ζημιές που κανουν ειναι πραγματικά μεγάλες, αν εχει καποιος
στην περιοχή καλα σκυλια προσεγμένα που δουλεύουν καλα κ.α.

Αντε γιατι βαρέθηκα "τις ενοχλήσεις στην βόλτα"

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Τι μας πέρασες?
Τίποτα μυγιαγγιχτα?
Οταν πετάμε τα παϊδια στην θρακα καλα ειναι?
Για βαλε!

AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Τί άσκυλος ; Πολύσκυλος (τρομερό, ε;) ο κύριος !!

Κανονικά πρέπει να παίρνεις και τα επιδόματα των πολύτεκνων, με όλα τους τα προνόμια !!

Σούπερ η αγέλη σας, το ζαντό νομίζω οτι περισσεύει ....... λολ

zenio

Well-Known Member
4 Ιουνίου 2011
1.009
2.726
Δραμα
4 φωτογραφιες απο το ιδιο προβατο, νομιζα ειχα περισσοτερες, και μια απο....γκρουμινγκ :p

20170709_125714.jpg 20170613_122755.jpg 20170613_122805.jpg 20170613_122811.jpg 20170613_122812.jpg

Νομιζα οτι εχω περισσοτερες φωτογραφιες αλλα τις εσβησα. Η συγκεκριμενη επιθεση εγινε στις 13 Ιουνιου, σε προβατο...Χαιλαντερ!

Ειναι απο τα τελευταια φερμενα απο Γαλλια,δλδ ειναι 9 χρονων. Το προβατο τελικα επεζησε, δεν ηταν τοσο ασχημο το σκισιμο, αλλα εννοειται οτι οπως λενε στο ποδοσφαιρο...η σαιζον για αυτο τελειωσε :) Εννοω οτι στερεψε απο γαλα. Αυτο μπορει να γινει ακομη και απο εντονο στρεσαρισμα, δλδ και χωρις δαγκωμα, αν και σχετικα σπανιο, αλλα οταν υπαρχει τετοια κατασταση...τελος στο 90% των περιπτωσεων.

Με την ευκαιρία αυτού του μήτου θα μας γράψεις και καποια
πράγματα για τους λύκους στην περιοχή μιας και ειστε σε περιοχή
υψηλού κινδύνου. Για το μεγεθος του προβλήματος, αντιμετώπιση,
για τα σκυλια εκει γυρο στα κοπάδια, αν ειναι πραγματική απειλή,
αν οι ζημιές που κανουν ειναι πραγματικά μεγάλες, αν εχει καποιος
στην περιοχή καλα σκυλια προσεγμένα που δουλεύουν καλα κ.α.

Αντε γιατι βαρέθηκα "τις ενοχλήσεις στην βόλτα"
Πριν αναφερω οτιδηποτε, θελω να πω οτι οσα γραψω ειναι προσωπικες εμπειριες και αποψεις, δεν ισχυουν τα ιδια σε καθε περιοχη και οτι αναγκαστικα θα βγω λιγο οφ-φορουμ γιατι θα πρεπει να αναφερω πληροφοριες για τα κτηνοτροφικα ζητηματα

Εχω ξαναγραψει οτι φετος θα ειναι μια γεματη χρονια, δεν ηταν τοσο πολυ. Περσι δεν ειδαμε ουτε εναν λυκο, προπερσι ειχαμε καθε μερα προβλημα και παρα πολυ συχνα, αλλα οχι καθε μερα οκ, οπτικη επαφη.

Το προβλημα με τους λυκους και γενικα το θεμα αυτο υπαρχει μεταξυ των κτηνοτροφικων κυκλων μια παραφιλολογια, αρκετα ψεματα αλλα και πραγματα που δεν λεγονται.

Σιγουρα αποτελει προβλημα, απο την αλλη πρεπει να αναφερω οτι για τη μειωμενη αποδοση ή τελος παντων τα ασχημα οικονομικα αποτελεσματα μιας κτηνοτροφικης μοναδας (σικ) οι επθεσεις των λυκων αποτελουν (πλεον) πολυ μικρο ποσοστο οταν οι κτηνοτροφοι δεν εξασφαλιζουν βασικα ζητηματα για τη διατροφη των ζωων, την υγεια και την ευζωια (και οχι δεν ειναι αστικος ορος αυτος οταν πχ δεν εχεις εξασφαλισει σωστο εξαερισμο του σταυλου και τα επιπεδα αμμωνιας βαρανε ταβανι και τσουζουν τα ματια σου μεσα στο σταυλο)

Επισης, και θα το ξαναπω και θα το ξανατονισω...το θεμα με τους λυκους αφορα κατα βαση οσους βοσκουν τα ζωα τους. Οι "αγελαδαρηδες" οποτε σπανια εχουν ζητηματα γιατι οι αγελαδες κατα βαση δεν βοσκουν αλλα ειναι μονιμα σταυλισμενες. Για να δουν επιθεση απο λυκο θα πρεπει ο λυκος να παει στο σταυλο κατι που ειναι αρκετα δυσκολο αλλα οχι ακατορθωτο (βλ. παρακατω)

Η πιο προσφατη ιστορια με λυκο λοιπον, τελος Ιουλιου ειμαστε 2 ατομα με τα πρβατα, σε τριφυλλι ακριβως κατω απο την πλαγια του βουνου. Με παιρνει τηλεφωνο "συναδελφος" και μου λεει εχε το νου σου ειχα επισκεψη κτλ...

Λιγη ωρα αργοτερα βλεπω στην πλαγια του βουνου ενα σκυλο να περπαταει, ανεβαινοντας προς τα επανω, διαγωνια, και το επομενο δευτερολεπτο συνειδητοποιω οτι ουτε λυκοσκυλο υπαρχει στην περιοχη ουτε τοσο μεγαλος σκυλος... Ηταν ο λυκος λοιπον, ο οποιος σε αποσταση μικροτερη των 200 μετρων απο τα προβατα ηταν λες και πηγαινε βολτα... τρεχω προς τα προβατα να τα μαζεψω προς τα πανω καθως δεν ειχαν παρει χαμπαρι (ημασταν σε σειρα να το θεσω ετσι, εγω, τα προβατα και ο λυκος, και ηθελα να τα παρω προς την αλλη μερια της πλαγιας, να μην ειναι σε αποσταση βολης). Τα μαζευρω, και βλεπω εναν ασπρο σκυλο να εχει παρει τα πατηματα του λυκου και να ανεβαινει και αυτος διαγωνια...μαζευω τα προβατα, τα παω προς τη μερια που ηθελα και παρακολουθω στην πλαγια του βουνου τη θα γινει...ο ασπρος σκυλος χαθηκε, οπως χαθηκε και ο λυκος μεσα στη βαστηση...μετα απο λιγο, ακουω γαβγισματα και βλεπω το λυκο να εχει βγει απο τους θαμνους και ο ασπρος σκυλος να τον εχει παρει απο πισω. Ταυτοχρονα βλεπω και αλλο σκυλο να εχει παρει την ιδια διαδρομη και καταλαβαινω οτι ειναι ο Μητσος και να ανεβαινει κ αυτος προς τα επανω. Ο ασπρος σκυλος πηγε το λυκο λιγα ακομη μετρα προς τα επανω, βρεθηκε με το Μητσο και σταματησε. Περιμενα να κατεβει κατω για να δω ποιο σκυλι ειναι γιατι εχουν και οι γειτονες...και τελικα ηταν ο Μονιος!!! :D

Η μεγαλυτερη ζημια που θυμαμαι να εχει γινει απο λυκο ηταν πριν απο μερικα χρονια, το 2008; Το 2009;

Ο πατερας μου αγορασε περιπου 100 αρνια, ηλικιας 5-6 μηνων, χιωτικα, πανεμορφα και μπαμπατσικα. Τα βγαζαμε μονα τους και βοσκουσαν στο ιδιο βουνο/λοφο πουεκτιλυχθηκε και η προηγουμενη ιστορια.
Ενα μεσημερι αργησαν να γυρισουν και υποθεσαμε οτι καπου αραξαν και απλα δεν κατεβηκαν.....

Παιδες, το θεαμα ηταν ο ορισμος του "θα σε μαζευουν με το κουταλακι"...

Απο τα 100 περιπου επιβιωσαν καμια 20αρια, τα υπολοιπα δεν ηταν σκοτωμενα, αλλα διαλυμενα, διαμελισμενα...μαζευαμε τα κομματια απο εδω και απο εκει. Ενα αυτι εδω, ενα κεφαλι εκει, πανω στους θαμνους ποδια, χυμενα εντερα...Απο οτι ειπε ο πατερας μου, στην καλυτερη περιπτωση ηταν 2 λυκοι που απλα παιζαν...Αυτο ηταν ζημια και μεγαλη κιολας

Για τα υπολοιπα σε επομενη αναρτηση :)

Vania

Well-Known Member
13 Φεβρουαρίου 2017
197
711
Ποτέ ξανά βοσκή χωρίς επίβλεψη?
Μπραβο στα παλικάρια Μητσο και Μονιο.