Ο ηλικιωμένος σκύλος


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.651
19.885
Μήπως Ήρθε Η Ώρα Να Επισκεφθείτε Τον Κτηνίατρο;

Παρατηρείτε ότι ο 10χρονος σκύλος σας υποφέρει κάθε φορά που προσπαθεί να σηκωθεί; Κινείται πιο αργά, φαίνεται ότι πίνει περισσότερο νερό και η ανάσα του είναι ανυπόφορη; Μήπως αυτά τα συμπτώματα δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε τον Κτηνίατρο σας; Σίγουρα ναι, αν θέλετε να προσφέρετε στον υπερήλικο σκύλο σας την καλύτερη φροντίδα.

Ενώ η προχωρημένη ηλικία δεν είναι από μόνη της ασθένεια, εν τούτοις μειώνει τις αναπλαστικές ικανότητες του οργανισμού και ως εκ τούτου την άμυνα του να πολεμήσει ασθένειες που καραδοκούν. Τα συχνότερα προβλήματα είναι καρδιακή, νεφρική, ηπατική νόσος, ο καρκίνος και η αρθρίτιδα. Ενώ δεν μπορούμε να προβλέψουμε την εμφάνιση ορισμένων ασθενειών, η διάγνωση τους σε αρχικά στάδια και η σωστή διαχείριση θα βοηθήσουν τον υπερήλικο σκύλο να ζήσει μεγαλύτερη και πιο άνετη ζωή.


Πότε μπορεί να θεωρηθεί υπερήλικος ο σκύλος;

Οι κτηνίατροι έχουν διαφορετικές απόψεις. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένας σαφής και αυστηρός κανόνας. Το πιο σπουδαίο είναι να ακολουθήσετε την συμβουλή του κτηνίατρου όταν προτείνει ότι ο σκύλος χρειάζεται ειδική φροντίδα. Η γηριατρική φροντίδα του υπερήλικου εξαρτάται από τα συμπτώματα που παρουσιάζει και όχι από τον αριθμό των χρόνων που έχει στην πλάτη του. Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να φροντίσετε όσο το δυνατόν καλύτερα τον υπερήλικο σκύλο σας; Το καλύτερο και το πιο απλό πράγμα που μπορεί να κάνει ο ιδιοκτήτης για τον σκύλο του είναι να τον διατηρήσει στο ιδανικό του βάρος. Η υπερβολική συγκέντρωση λίπους βοηθάει στην εκδήλωση σοβαρών παθολογικών καταστάσεων όπως αρθρίτιδες, καρδιακά προβλήματα, υπέρταση, διαβήτης. Καθώς ο σκύλος μεγαλώνει, οι ενεργειακές του ανάγκες μειώνονται, οπότε καθίσταται απαραίτητο να ρυθμίζεται ανάλογα η πρόσληψη του φαγητού. Πρέπει να είστε ενήμεροι του “τεστ των πλευρών” που σημαίνει ότι πρέπει να αισθάνεστε τα πλευρά κατά την ψηλάφηση αλλά να μην τα βλέπετε (να τα μετράτε). Ο υπέρβαρος σκύλος πρέπει να ταΐζεται με τροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και χαμηλής σε λιπαρά. Ο Dr. Chris Moritz προτείνει να επισκέπτονται 2 φορές τον χρόνο οι σκύλοι που έχουν υπερβεί το 7ο έτος της ηλικίας τους. Άλλοι συνιστούν ετήσια τσεκ-απ. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις παρακάτω επισημάνσεις όταν παρατηρούν ή περιποιούνται τον σκύλο τους.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΕ:

* Δόντια και ούλα: στις περισσότερες ράτσες, τα ούλα έχουν ευχάριστο ροζέ χρώμα με άσπρα δόντια. Άλλες σκουρόχρωμες ράτσες ωστόσο, μπορεί να παρουσιάζουν υπερχρωμίες κατά μήκος των ούλων και των χειλιών. Βασικά, πρέπει να γνωρίζετε το φυσιολογικό χρώμα και να ελέγχετε το ζώο περιοδικά για πιθανές αλλαγές. Αλλαγές, όπως έντονα κόκκινο ή πολύ ωχρό χρώμα, μπορεί να υποδεικνύουν προβλήματα υγείας. Να ελέγχετε για δυσοσμία του στόματος που μπορεί να οφείλεται ξένο σώμα, έλκη της στοματικής κοιλότητας, ουλίτιδα ή περιοδοντική νόσο. Συμπτώματα που υποδεικνύουν προβλήματα της στοματικής κοιλότητας μπορεί να περιλαμβάνουν: απώλεια της όρεξης ή του σωματικού βάρους, ξύσιμο του στόματος με τα πόδια, υπερβολική σιελόρροια που μπορεί να είναι και αιμορραγική, δυσκολία στην μάσηση και την κατάποση, ατονία, αδιαφορία ή και εκδήλωση πόνου. Περίπου το 85% των σκύλων ηλικίας μεγαλύτερης των 6 ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, η οποία αποτελεί φλεγμονή των βαθέων τμημάτων των ούλων του σκύλου. Αν οι στοματικές φλεγμονές περάσουν απαρατήρητες και τα μικρόβια αρχίσουν να εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, αυτό μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την ζωή του ηλικιωμένου σκύλου, του οποίου το αμυντικό σύστημα είναι εξασθενημένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε τέτοιες εφόδους όπως μπορούσε παλαιότερα. Η φλεγμονή μπορεί να επιβαρύνει σοβαρά τα ζωτικά όργανα με αποτέλεσμα καρδιακή, αναπνευστική, νεφρική, ή ηπατική ανεπάρκεια. Τα μπισκότα για σκύλους, η ξηρά τροφή και τα ειδικά κόκαλα μάσησης μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της οδοντικής πλάκας, όμως τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βούρτσισμα των δοντιών. Αν δεν το έχετε επιχειρήσει ποτέ προηγουμένως, ζητείστε από τον κτηνίατρό σας να σας κάνει μια επίδειξη του σωστού τρόπου. Συχνά τσεκ-απ και οδοντική προφύλαξη (επαγγελματικός καθαρισμός, συνήθως με υπέρηχους) μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή των στοματικών και οδοντικών προβλημάτων πριν γίνουν επικίνδυνα.

* Όγκοι και οιδήματα: Όταν τον βουρτσίζετε και τον περιποιείστε, βεβαιωθείτε ότι το σώμα του δεν έχει ογκίδια και δερματικές αλλοιώσεις. Οι διογκώσεις στο δέρμα είναι συχνές στον υπερήλικο σκύλο και συνήθως ακίνδυνες. Οι κύστεις, οι κρεατοελιές και τα λιπώματα αποτελούν τα πιο συχνά ευρήματα. Ο καρκίνος μπορεί να προσβάλει οποιοδήποτε όργανο. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται πιο συχνά στις σκύλες που δεν στειρώθηκαν πριν την εμφάνιση του 1ου οίστρου., Αν η σκύλα στειρωθεί, στην πραγματικότητα έχει προστατευθεί από τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας. Αν η επέμβαση στείρωσης επιχειρηθεί μετά τον 1ο ή τον 2ο οίστρο δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του καρκίνου του μαστού. Για σκύλες που δεν προορίζονται για αναπαραγωγή, συστήνεται η στείρωση πριν την ενηλικίωση (μεταξύ 7-9 μηνών). Ο ευνουχισμός προστατεύει από τον καρκίνο των όρχεων και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή διόγκωση του προστατικού αδένα, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην ούρηση και την αφόδευση με κατάληξη την περινεϊκή κήλη σε ορισμένες περιπτώσεις.

* Κινητικότητα: Αν ο σκύλος δυσκολεύεται να σηκωθεί ή είναι πιασμένος το πρωί, μπορεί να υποφέρει από αρθρίτιδα ή από εκφυλιστική αρθροπάθεια. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να συνταγογραφήσει μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη σκευάσματα που θα ανακουφίσουν τον υπερήλικο σκύλο. Κορτιζονούχα ίσως χρησιμοποιηθούν σε πιό σοβαρές περιπτώσεις για να πολεμήσουν τις φλεγμονώδεις καταστάσεις που δεν ανταποκρίνονται στα μη-στεροειδή. Όμως επειδή τα κορτιζονούχα παρουσιάζουν παρενέργειες όπως πολυδιψία, πολυουρία, αύξηση του σωματικού βάρους κλπ, δίνονται μόνο σαν έσχατη λύση.

* Μάτια: Ο υπερήλικος σκύλος μπορεί να υποφέρει από μείωση ή και απώλεια της όρασης είτε λόγω της μεγάλης ηλικίας είτε λόγω καταρράκτη, γενετικών ασθενειών ή άλλων αιτίων. Σε αρκετές περιπτώσεις, κτηνίατροι ειδικευμένοι στην οφθαλμολογία μπορούν να επαναφέρουν την όραση σε σκύλο με καταρράκτη αφαιρώντας τον φακό χειρουργικά. Πολλοί υπερήλικες σκύλοι παρουσιάζουν σκλήρυνση των φακών που εμφανίζεται σαν με γκρι-μπλε απόχρωση του ματιού. Η φακική σκλήρυνση συνήθως δεν έχει επίδραση στην όραση και δεν απαιτεί θεραπεία. Όποτε παρατηρήσετε αλλαγή στα μάτια του σκύλου σας, επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να διαγνώσει και να διαχειριστεί το πρόβλημα.

* Άλλαγές στις συνήθειες ούρησης και αφόδευσης: Ο υπερήλικος σκύλος μπορεί να χρειάζεται να ουρεί συχνότερα ή να έχει περισσότερα “ατυχήματα” μέσα στο σπίτι. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη νεφρίτιδας, ουρολοίμωξης, ουρολιθίασης, διαβήτη ή και άλλων προβλημάτων. Οποιαδήποτε ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες ούρησης και κόπρισης μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποβόσκουσας ασθένειας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

* Αυξημένη δίψα: Αυτή αποτελεί μια άλλη πιθανή ένδειξη νεφρικής νόσου ή σακχαρώδη διαβήτη. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

* Σωματική κατάσταση: Όπως προαναφέρθηκε, η διατήρηση του ιδανικού βάρους του υπερήλικου σκύλου θα μειώσει δραματικά τις πιθανότητες εκδήλωσης προβλημάτων που συνοδεύουν την παχυσαρκία. Ωστόσο, η αυξημένη όρεξη, η απώλεια βάρους, ή οποιαδήποτε αιφνίδια, ανεξήγητη αλλαγή στο βάρος του σκύλου αποτελούν πεδίο έρευνας από μέρους του κτηνίατρού σας.

* Κατάσταση του δέρματος και του τριχώματος: Το γκριζάρισμα του τριχώματος στον ηλικιωμένο σκύλο είναι φυσιολογικό. Ωστόσο η ξηροδερμία και/ή τριχόπτωση μπορεί να υποδεικνύουν ορμονικό πρόβλημα όπως υποθυρεοειδισμό. Ο κτηνίατρος μπορεί να κάνει διάγνωση ορμονικών παθήσεων πραγματοποιώντας συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος.

* Καρδιακή νόσος: Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου ή βήχας κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να αποτελούν ενδείξεις έναρξης καρδιολογικών προβλημάτων.

Αν μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα παραπάνω συμπτώματα μόλις εμφανιστούν, θα βοηθήσετε το κτηνίατρο να εντοπίσει το πρόβλημα στην αρχή του και έτσι να αυξηθούν οι πιθανότητες επιτυχούς διαχείρισης. Όταν ο υπερήλικος σκύλος έρθει στο ιατρείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας σε πλήρη εξέλιξη, τότε το έργο του κτηνίατρου γίνεται υπερβολικά δύσκολο και οι πιθανότητες να βοηθήσει αποτελεσματικά μειώνονται ανάλογα. Τα συχνά τσεκ-απ συχνά προλαμβάνουν πολλά προβλήματα.

Συμβουλευτείτε το κτηνίατρό σας για το γηριατρικό πρόγραμμα που προσφέρει. Είναι σίγουρο ότι με αυτό το τρόπο θα προσφέρετε στο σκύλο σας το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας και θα τον βοηθήσετε να ζήσει μακρύτερη και πιο άνετη ζωή χωρίς προβλήματα.

http://www.peristerivetcenter.gr/petowners/18-o-hlikiwmenos-skylos.html
 
  • Like
Reactions: l.Kyveli




matilda

Well-Known Member
16 Ιουλίου 2007
1.431
1.022
Ενδιαφερον και κατατοπιστικοτατο.

Να προσθεσω μονο οτι αν το βαρος του σκυλου δεν δειχνει να συμμορφωνετε παρα την μειωμενη προσληψη τροφης, καντε μια εξεταση θυροειδους.

Οι δικες μου υποψιες επιβεβαιωθηκαν, και η μεγαλη γουρουνα εχει υποθυροειδισμο, οποτε απο Δευτερα θα αποφασισουμε το φαρμακευτικο σχημα με τον γιατρο.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Οι δικες μου υποψιες επιβεβαιωθηκαν, και η μεγαλη γουρουνα εχει υποθυροειδισμο, οποτε απο Δευτερα θα αποφασισουμε το φαρμακευτικο σχημα με τον γιατρο.
Πολύ ενδιαφέρον αυτό που μου λες, και η δική μου η γουρουνίτσα παρόλη την μείωση της τροφής δεν έχει αδυνατίσει. Το απέδιδα στα εξτρα που τρώει από την μητέρα μου και ο γιατρός μου μιλησε για κάποιο πρόβλημα αλλά δεν έκανε εξετάσεις για θυροειδή. Θα την πάω να το κοιτάξουμε.
Το άρθρο είναι πολύ καλό και έλειπε.
 




mad00lini

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2011
2.618
29
Δε θέλω καν να σκέφτομαι αυτή τη φάση, αλλά τώρα που μπήκα στο χορό...

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.552
6.983
pin βρε παιδιά δε μπορούν να κάνουν οι mods? Είναι κρίμα να χαθεί στα πολλά τόσο ενδιαφέρον και χρήσιμο άρθρο.
 






l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Κάποιοι άνθρωποι αγαπούν τον ηλικιωμένο σκύλο τους και τον εκτιμούν πραγματικά πολύ.
Κόντρα σ'αυτούς που ασχολούνται με τον σκύλο τους μόνο ως κουτάβι και όταν μεγαλώσει στην καλύτερη περίπτωση τον βλέπουν σαν έπιπλο του σπιτιού, χωρίς βόλτες, χωρίς χάδια και προσοχή υπάρχουν και οι άλλοι που κάνουν θυσίες για τον γέρικο σκύλο τους.
Όπως ο άντρας στο βίντεο, που υιοθέτησε τον σκύλο αυτό 19 χρόνια πριν και τώρα για να τον ανακουφίζει από τους πόνους στα ισχύα και στις αρθρώσεις του πλέει για ώρες μαζί του στην θάλασσα όπου ο σκύλος κοιμάται στην αγκαλιά του.

[video]http://www.liveleak.com/view?i=f8c_1360290758[/video]
 
  • Like
Reactions: deliaki




unicorn

New Member
14 Απριλίου 2014
3
0
Καλησπέρα σε όλους και καλως σας βρηκα.Καθώς νέο μέλος δεν γνωρίζω και πολλά για το που να γράψω και αν έπρεπε να δημιουργήσω νέο θέμα οπότε συνγχωρήστε με για τυχόν λάθοι.
Θα 'ήθελα λοιπόν να μου πείτε την γνώμη σας για ένα θέμα που με απασχολεί εδω και λίγους μήνες.Έχω ένα μπόξερ 10 ετων (γινεται τώρα τον Ιούλιο) το οποίο μαζί με κάτι γαστρικά προβλήματα που παρουσιάσαμε τον τελευταίο καιρό έχει τους τελευταίους μήνες ακράτεια.όχι οτι του φεύγουν πολλά ο καημένος κρατιέται μέχρι να βγεί βόλτα αλλά του φεύγουν σταγονούλες.Όταν τον είχαμε πάει στον κτηνίατρο είπε πως θα ήταν καλό να τον στειρώσουμε γιατί μπορεί σε λίγο καιρό να έχει προβλήματα.Εγώ είμαι θετική σε αυτό αν είναι το μωρο μου να γίνει καλά αλλα έχω κάποιους ενδοιασμούς.Μήπως είναι πολύ μεγάλος πλέον για να κάνει αυτή την εγχείριση?Μήπως υπάρχει φοβος να μην τα καταφέρει?Μήπως θα ήταν καλύτερο να το αφήσω έτσι...Ποία η γνώμη σας?Εσείς στην θέση μου τι θα κάνατε?

Ευχαριστώ πολύ.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.704
3.863
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μίλα με τον κτηνίατρο για την ολική νάρκωση σε σκύλο 10 ετών, και αν το αποφασίσεις κάνε βιοχημικές και αιματολογικές εξετάσεις πριν την επέμβαση.
 


unicorn

New Member
14 Απριλίου 2014
3
0
ευχαριστω πολύ για την απάντηση.Αν φαντάσου και ο ίδιος μας έχει πει γιατι τον είχα ρωτήσει οτι σε τέτοιες ηλικείες είναι πιο επίφοβο αλλά καλό θα ήταν να την κάνει...Ουσιαστικά το άφησε στα χέρια μου.Μου είπε επίσης οτι επειδή το σκυλί έχει κατεβασμένο μόνο τον έναν όρχη θα είναι ακόμα πιο δύσκολο...
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
ευχαριστω πολύ για την απάντηση.Αν φαντάσου και ο ίδιος μας έχει πει γιατι τον είχα ρωτήσει οτι σε τέτοιες ηλικείες είναι πιο επίφοβο αλλά καλό θα ήταν να την κάνει...Ουσιαστικά το άφησε στα χέρια μου.Μου είπε επίσης οτι επειδή το σκυλί έχει κατεβασμένο μόνο τον έναν όρχη θα είναι ακόμα πιο δύσκολο...
Πάρε γνώμη από άλλο κτηνίατρο.
Ο γιατρός οφείλει να ενημερώσει για όλες τις πιθανότητες αλλά όχι να πετάξει το μπαλάκι στον μη γιατρό. Την ευθύνη της απόφασης σαφέστατα την έχουν οι ιδιοκτήτες αλλά και ο γιατρός που προτείνει κάποια θεραπεία, επέμβαση κλπ κλπ
Προσωπικά προτιμώ τους γιατρούς που μου εμπνέουν σιγουριά ότι ξέρουν τι κάνουν και δεν μου πετάνε το μπαλάκι.
 


unicorn

New Member
14 Απριλίου 2014
3
0
Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες.Θα πάρω γνώμη και απο άλλον γιατί αυτός απο ότι κατάλαβα θέλει σε περίπτωση που γίνει κάτι να μην φέρει καμία ευθύνη ή χειρότερο να μου πεί "μα εσύ τελικά αποφάσισες να το κάνεις εγω σου είχα πει οτι υπάρχει κίνδυνος".
 


KaterinaSp

Well-Known Member
8 Ιουνίου 2012
390
174
Ηράκλειο
Εχει κάνει κάποια διάγνωση ο κτηνίατρος; Τι ακριβώς θα θεραπεύσει με την στείρωση; Η ακράτεια που σου είπε ότι οφείλεται;
 
  • Like
Reactions: Katiariko


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.114
Μηνύματα
895.820
Μέλη
19.924
Νεότερο μέλος
ALEXANDRA MOSCHOU