Ο "καλός" κτηνίατρος πρέπει να...


HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.224
Αμπελοgarden
..; Πρέπει να πληροί ποιά ακριβώς κριτήρια κατά τη γνώμη σας;

Να το πάρουμε από την αρχή. Έχω μια άψογη συνεργασία με την κτηνίατρό μας, εδώ και μια 5 ετία, ίσως και λίγο παραπάνω. Παρέλαβε ένα σκυλί σε κακά χάλια (από λάθη ενός πανίβλακα γιατρού) και της έσωσε και παρέτεινε, όσο το δυνατόν περισσότερο γινόταν, τη ζωούλα της. Το σκυλί μέσα σε 2-2,5 χρόνια έκανε 4 χειρουργεία, όλα βαρβάτα και δύσκολα. Εκεί ταξίδεψε κιόλας, μιας και πήραμε το ρίσκο, κι ενώ έβγαλε το χειρουργείο, η καρδούλα της δεν άντεξε και μας άφησε λίγο μετά. Ακόμα και η στάση της πάνω σε αυτό, ήταν άψογη. Την εκτιμώ και σαν γιατρό και σαν άνθρωπο λοιπόν.

Τι με προβληματίζει τελευταία..Μιλάμε για ένα υπεραπλουστευμένο ιατρείο, εξοπλισμένο με τα άκρως απαραίτητα και καθόλου μηχανήματα. Τα χειρουργεία γίνοντα πάντα με ενέσιμη χορήγηση αναισθητικού και με την παρουσία και δεύτερου κτηνιάτρου-συνεργάτη, ακόμα και για μια απλή στείρωση. Προεγχειρητικά, δεν γίνεται κάποιος ιδιαίτερος έλεγχος, παρά μόνο κάποιες αιματολογικές εξετάσεις. (Διαβάζω εδώ για υπέρηχους, για ακτινογραφίες κλπ).

Επίσης, έχει πετάξει παλιά μια ατάκα που δεν μου άρεσε, αλλά το άφησα να πέσει κάτω. Συζητώντας για τη Μίλβα και το θέμα της λαιμαργίας, μου είπε για εκπαίδευση με ηλεκτροσόκ :confused: Είχα αντιδράσει απαντώντας "ηλεκτροσόκ να κάνετε εσείς" και μας έπιασαν τα γέλια.

Αν της προτείνεις μια καλή τροφή, θα σου πει τη ρογιαλ. Και τις προάλλες που την είχα πάρει να προγραμματίσουμε τις εξετάσεις για τις μικρές, το έφερε η συζήτηση και μου είπε κάτι τύπου "καμιά φορά τα σκυλιά που ζευγαρώνουν οι ιδιότες, εμφανίζουν πολύ λιγότερα προβληματα από τα εκτροφικά"..της απάντησα ότι υπάρχουν σωστοί εκτροφείς κλπ και μου είπε "αν εσύ ξέρεις κανέναν, να μου τον υποδείξεις"..ε κάπου εκεί αλλάξαμε θέμα.

Δεν ξέρω βρε παιδιά. Απο την άλλη είναι άνθρωπος που δεν θα προσπαθήσει να σου πάρει λεφτά, αν την πάρεις τηλέφωνο νύχτα, μέρα, αργία, θα σου απαντήσει, έχουμε κι ένα αλφα δέσιμο τόσο καιρό. Εσείς τι λέτε; Τι είναι αυτό που καθιστά καλό και σωστό έναν κτηνίατρο τελικά και πως αποφασίζεις αν ήρθε η ώρα να κοιτάξεις και αλλού; Είχα την ατυχία να πέσω πάνω σε 2 ηλίθιους ανθρώπους που δυστυχώς κάποτε αποφοίτησαν απο κάποια κτηνιατρική..Ξέρω και κτηνίατρο που την διροφιλαρίωση την προφέρει υδροφιλαρίωση..Η συγκεκριμένη απέχει μακράν..αλλά τελευταία έχω και αρχίσει να έχω δεύτερες σκέψεις..:|
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Εγω ετσι που το περιγράφεις ουτε δεσιμο βλέπω με την κτηνιατρο σου, ουτε εμπιστοσύνη. Βλέπω ότι νιώθεις υποχρεωμένη για το ότι εσωσε το προηγουμενο σκυλάκι σας.
Αλλα.... από αποψεις τη βλέπω παλιομοδίτικης σχολης, ηλ. κολλάρο? royal canin? Δεν βλέπω σε αυτό την επιθυμία της να μάθει τι προτείνει, πριν το προτείνει.
Και αν ο μη γενοιτο γινει κατι εκτακτο, και δεν εχει τον εξοπλισμό στο ιατρειο της για να ανταπεξέλθει???
 


aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Καλός κτηνίατρος είναι για μένα αυτός ο οποίος, θα δείχνει ενδιαφέρον για το ζώο, θα είναι ανα πάσα ώρα και στιγμή εύκολα προσβάσιμος και δεν θα βρίσκεις κλειστά κινητά, θα έχει ιατρείο εξοπλισμένο για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις περισσότερες των περιπτώσεων, θα με βοηθάει να κατανοήσω ακριβώς την όποια κατάσταση του σκύλου μου και δεν θα μου αφήνει ερωτηματικά.
Επίσης δεν θα βλέπει εμένα και τον σκύλο μου σαν ΑΤΜ και δε θα με φορτώνει με περιττές εξετάσεις και φάρμακα.
Γενικά όμως καλό θα είναι να έχουμε πάντα περισσότερους από ένα κτηνιάτρους (ειδικά ένα πολύ κοντά μας για πολύ έκτακτες καταστάσεις).
 


manin

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2012
449
250
Για μένα δε πρέπει να τους κρίνουμε σαν κτηνίατρους, αλλά σαν ανθρώπους.
Και δεν εννοώ αν είναι καλή ψυχή...
Εννοώ...
...αν κόβει το μάτι του,
...αν παραμένει κολλημένος σε μια άποψη,
...αν αναζητά παραπάνω μόρφωση,
...αν είναι μορφωμένος σαν άνθρωπος πέρα από κτηνιατρικές γνώσεις,
...αν σου εξηγεί όλες τις επιλογές σου, άσχετα αν τον συμφέρει οικονομικά ή όχι
...αν σε ενδεχόμενη περίπτωση, θα παραδεχτεί το λάθος του,
...αν σε πονάει, όπως πονάς το ζώο σου...χμμμ το παιδί σου ήθελα να πω...

Η περιγραφή η δική σου, δε δείχνει τέτοιον άνθρωπο...
Και οι μεθόδοι που χρησιμοποιεί, προχειρότητα και ανευθυνότητα δείχνουν....
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Προσωπικά θέλω να μου εξηγει τι κάνει και γιατι, να μην μου λέει ενα "ετσι πρεπει" και τελος. Να μου δινει την δυνατότητα να παρακολουθω την πορεία της υγεία του σκυλου μου, λέγοντας μου τι πρεπει να περιμένω ως αντιδράσεις, παρενέργειες κλπ. Να μην ειναι κολλημένος ότι ΟΛΑ διορθώνονται με χειρουργείου και να μην αφοριζει τις φαρμακευτικές θεραπειες.
Να παρακολουθεί εξελίξεις περι διατροφικών πλάνων, όχι να δαιμονιζεται αν ακουσει barf...
Σαφώς και να μην με βλέπει ως κινουμενο πορτοφόλι.....
Να μπορώ να τον παρω νύχτα και να ειναι εξοπλισμένο το ιατρείο του...
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Προσωπικα, θελω...

να εχει εξοπλισμενο κτηνιατρειο(οχι να ανεβαινει στη ζυγαρια να δει ποσα κιλα ειναι κ μετα να παιρνει αγκαλια το σκυλο κ να κανει αφαιρεση)

να ειναι γνωστης της επιστημης του κ να συνεχιζει να ενημερωνεται διαρκως

να ειναι ευαισθητος κ να συνειδητοποιει οτι εχει να κανει με πλασματα κ οχι με χρημα

να ειναι διαθεσιμος ανα πασα στιγμη

γενικα... να ειναι επαγγελματιας με την καλη εννοια κ ταυτοχρονα ευσυνειδητος ανθρωπος!
 


Hlianna

Well-Known Member
19 Δεκεμβρίου 2009
1.567
647
Kαι ο κτηνιατρος που πηγαινω τα γατια μου εχει πολυ απλο ιατρειο, ειναι λιγο της παλιας σχολης(δεν εννοω σε θεματα εκπαιδευσης), ειναι ομως αψογος στη δουλεια του και στα χειρουργεια του και τον εμπιστευομαι για τα γατια μου.

Τη Μοκα τη πηγαινω σε αλλη κτηνιατρο, αρκετα μακρια απο το σπιτι μας κι ο λογος που την επελεξα και δεν παω σε αυτον που παω τα γατια μου ειναι οι εξης:
- ο 1ος "το χει" περισσοτερο με τα γατια, παρα με τα σκυλια.
- εχει πολυ απλο ιατρειο, χωρις υπερηχο, μηχανημα για ακτινογραφιες, μηχανημα για εξετασεις κατι που στη περιπτωση της Μοκας ολα αυτα ειναι απαραιτητα, νομιζω ομως και για καθε σκυλι.
Επισης, καποια αλλα που με εχουν κανει να την επιλεξω:
- εχει μεγαλη εμπειρια σε δυσκολα περιστατικα, θεωρω λοιπον οτι αν ενας κτηνιατρος δεν ειχε τετοια πειρα, δεν θα επιανε 1-2 προβληματα που μας ετυχαν, τοσο σημαντικα ωστε να την στειλουν αδιαβαστη.
- μπορω να τη βρω οτι ωρα θελω και ξερω οτι θα ανοιξει το ιατρειο της οποιαδηποτε στιγμη για να μας δεχτει.
- δεν με κοιταει στη τσεπη. Ειναι πανω απο ολα ανθρωπος.
- μου χει κανει μεγαλη εντυπωση που δυο φορες, μια οταν την ειχαμε με φλεβοκαθετηρα μια βδομαδα και μια τωρα με τη στειρωση απο μονη της μου εστελνε καθε μερα να με ρωτησει πως παει.
- οταν δεν υπαρχει ουσιαστικος λογος δεν θα με φορτωσει φαρμακα.
- δεν ειναι κολλημενη σε μια διατροφη και ειναι αρκετα διαβασμενη για μπαρφ και μαγειρευτο.
- ξερω οτι κανει οτι ειναι δυνατον για να παει καλα η υγεια ενος ζωου και για μενα αυτο ειναι το πιο σημαντικο.

Ολα αυτα για μενα ειναι σημαντικα κριτηρια για να μεινω σε εναν κτηνιατρο και να του εχω εμπιστοσυνη.
 
Last edited:




D

Deleted member 14614

Guest
Κοίτα, άλλο οι απόψεις του κτηνιάτρου για θέματα που αφορούν την ειδικότητά του και άλλο μια κουβέντα περί ανέμων και υδάτων. Τι εννοώ: τα ζητήματα της εκπαίδευσης δεν αφορούν κανέναν κτηνίατρο, ούτε της επιλογής του τρόπου απόκτησης σκύλου. Από τη στιγμή που γνωρίζεστε, μπορεί απλά να έχει αυτές τις συντηρητικές απόψεις και να στις λέει. Αν, όμως, κάθεται και τα λέει αυτά σε όλους, σίγουρα υπάρχει πρόβλημα εδώ από θέμα ηθικής καταρχάς. Επίσης, στο θέμα της διατροφής, είναι φάουλ και σε καταλαβαίνω, γιατί αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα κι εγώ.
Το βασικότερο, όμως, που με προβλημάτισε είναι ότι δεν έχει επαρκώς εξοπλισμένο ιατρείο και ζητά τη βοήθεια άλλων κτηνιάτρων. Αναλογικά αν το δεις κιόλας σε ανθρώπινο επίπεδο, είναι πολύ προβληματικό.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Για εμένα το μόνο που με νοιάζει είναι η επιστήμη του...να είναι ΚΑΛΟΣ κτηνίατρος...
Αν είναι και στοιχειωδώς εξοπλισμενο το κτηνιατρείο είμαι ΟΚ, σε ένα επείγον λίγα χρειάζονται, τώρα αν θα έχει κτηνιατρική ζυγαριά ή αν θα παίρνει αγκαλιά τον σκύλο λίγο με νοιάζει...μπράτσα μόνο να έχει γιατί μου αρέσουν τα μεγαλούτσικα σκυλιά!

Το οτι καλεί δεύτερο κτηνίατρο για τις επεμβάσεις το θεωρώ όχι απλά καλό, αλλά προαπαιτούμενο...
Δεν νοείται να γίνεται χειρουργείο με έναν μονο γιατρό...τρομερή ανευθυνότητα!
 




vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.125
10.078
Athens
Σχετικά με διατροφή...
Εγώ έχω κτηνίατρο που σε θέματα διατροφής δεν το χει αλλά όταν βρήκα κτηνίατρο που το χε στη διατροφή, δεν το χε σε άλλα σοβαρότερα...
Η σωστή διάγνωση πρωτίστως, η σωστή νοσηλεία και η άμεση δράση είναι πιο κρίσιμα από τις γνώσεις διατροφής - οπότε θα εστίαζα εκεί. Την διατροφή την ψάχνεις και μόνος σου που λέει ο λόγος.
 


vas

Well-Known Member
16 Μαϊου 2009
2.731
1.070
Ο καλός κτηνίατρος πρέπει να είναι καλός επιστήμονας και να ενημερώνεται συνεχώς.
Κατα τα άλλα λίγο με ενδιαφέρουν τα μηχανήματα και οι συμβουλές περί εκπαίδευσης. Δεν πιστεύω ότι τα λόγια του κτηνιάτρου όσον αφορά την εκπαίδευση του σκύλου έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα απο τα λόγια οποιουδήποτε άλλου που ασχολείται με σκυλιά.

Όσο για τα δύσκολα περιστατικά και την εμπειρία, και οι έμπειροι κτηνίατροι απο κάπου ξεκίνησαν ρε παιδιά. Δεν αποφοίτησαν όντας ήδη έμπειροι.
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Εχω κτηνίατρο που δεν το έχει με την επικοινωνία. Επέμεινα σε αυτόν γιατί είναι αστέρι στις διαγνώσεις και στις θεραπείες. Σιγά σιγά έχουμε μάθει να επικοινωνούμε με τα μάτια και την νοηματική :p
 


east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Δυσκολο να το περιγραψει κανεις πιστευω.....
Σαφως θα πρεπει να εχει γνωσεις.... θα πρεπει να εχει διαθεση να βοηθησει/σωσει πρωτιστως κ δευτερευοντος να πληρωθει γι αυτο που εκανε.... θα πρεπει να εχει την υποδομη και τον εξοπλισμο να το κανει..... θα πρεπει να ειναι διατεθημενος να τον διακοψεις απο τις υποχρεωσεις του κ να του χαλασεις το ΣΚ με την οικογενεια αν προκυψει κατι εκτακτο...... θα πρεπει να μπορει να παρεχει λυσεις σε καθε περιπτωση, παρουσιαζοντας τις εναλλακτικες, τα αρνητικα κ τα θετικα....... θα πρεπει να παραμεριζει τον εγωισμο του κι αν κρινει να σε παραπεμψει σε καποιον καταλληλοτερο......

..... οπως κ να εχει μου εχει σωσει δυο σκυλια την στιγμη που οι αλλοι κτηνιατροι μου ειπανε "δεν μπορει να γινει κατι, εχει τελειωσει"...... του εχω εμπιστοσυνη να ανοιξει εμενα στο τραπεζι πανω αν κρινει οτι μπορει........

.... νομιζω οτι εν συντομια η απαντηση ειναι "θα πρεπει να εχει αποδειξει την αξια του κ τις ικανοτητες του".

Υ.Γ. Οχι δεν συζηταμε τιποτα περαν των ιατρικων θεματων, οχι μονο επειδη δεν το επιδιωκω εγω, αλλα ουτε κι αυτος. Κι ας τον ξερω κοντα δυο δεκαετιες!
Υ.Γ. Δυστυχως επειδη βρισκεται σε μεγαλη αποσταση, εχω συνεργασια με αλλους δυο της περιοχης μου, αλλα μονο για τα πολυ βασικα......
 


panagiotisgp

Well-Known Member
3 Μαϊου 2012
1.001
423
52
Β.Α Αττική
Δεν με νοιάζει αν είναι χαρτοπαίκτης, κλέφτης τραπεζών, gay ή άρρωστος με την Κ. Στανίση.
Θέλω όταν πάω το σκύλο μου, να μου πει τι έχει και πως θα τον κάνουμε καλά.
Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον @foibos.
 


stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Και εγώ συμφωνώ ότι το 1ο κριτήριο και το σημαντικότερο είναι να κατέχει την επιστήμη και το 2ο να μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του με την έννοια του να μου εξηγεί απλά τι μπορεί να έχει ο σκύλος και να είναι διατεθειμένος να απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μου.
Για όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν και άλλες λύσεις.
 


skylakos

Well-Known Member
30 Αυγούστου 2008
3.528
982
Χανια
Αν είναι και στοιχειωδώς εξοπλισμενο το κτηνιατρείο είμαι ΟΚ, σε ένα επείγον λίγα χρειάζονται, τώρα αν θα έχει κτηνιατρική ζυγαριά ή αν θα παίρνει αγκαλιά τον σκύλο λίγο με νοιάζει...μπράτσα μόνο να έχει γιατί μου αρέσουν τα μεγαλούτσικα σκυλιά!
Προσωπικα θελω να εχει ζυγαρια γιατι ο μολοσσος δεν σηκωνοταν κ οταν του βαζει ενεσιμα φαρμακα,δε θελω να τα βαζει με το ματι.Ο σκυλος μου δε θελω να θεραπευεται περιπου με το ματι.

Επισης,επειδη ο δικος μου ειχε πολλαααααααααααααααα θεματα,δεν θα μπορουσα να ημουν σε κτηνιατρο με στοιχειωδες εξοπλισμο.Χρειαστηκαμε κ ακτινογραφο,κ εργαλειο για τα ματια κ υπερηχογραφο κ...κ...κ...!Διαφορετικα θα ετρεχα σε αλλους τοσους κτηνιατρους.

Για μενα,δεν τον θελω για τα βασικα.Τον θελω για τα δυσκολα...

Κ το αλλο το βασικο...οταν σε κατι υστερει,που για μενα ειναι αποδεκτο,να εχει την ευσυνειδησια να σε στελνει σε αλλο συγκεκριμενο κ να συμμετεχει κ ο ιδιος!
 


sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.882
8.847
Πρέβεζα
Εννοείται ότι μπροστά στην τέχνη του, δεν με νοιάζει αν είναι φιλόζωος. Δεν θα πάει το σκυλί άκλαυτο σε άλλον γιατρό για δικούς μου ιδεολογικούς λόγους.
Σε θέμα χαρακτήρα, θέλω να έχει σωστή αυτοπεποίθηση.
Να σου λέει με θάρρος: θα κάνουμε αυτό κι αυτό
Και χωρίς κόμπλεξ: Αυτό πρώτα θα κάτσω να το διαβάσω μην κάνουμε καμιά π@π@ριά!