Καλημέρα,
Πολύ συνοπτικά, δίνω μερικές αρχικές απαντήσεις (στο ατέλειωτο αυτό θέμα), περισσότερο σαν "τροφή για σκέψη - έρευνα"...
1. Ο "καλός κτηνίατρος", είναι και αυτός μιά νεφελώδης έννοια, όπως ο "σωστός - ευσυνείδητος εκτροφέας", που λέγαμε στο άλλο θέμα σου.

Εντάξει, ο κτηνίατρος έχει κάνει τις σπουδές του, έχει πτυχίο και τα πράγματα ξεκαθαρίζονται σε σχέση με το "τι σημαίνει κτηνίατρος", δεν υπάρχουν απορίες στο θέμα αυτό (δόξα τω Θεώ)...
2. Ο κτηνίατρος γίνεται "καλός" εφόσον έχει αποκτήσει εμπειρία και εφόσον μελετάει συνέχεια, πάνω στα θέματά του... Στα πλαίσια της εμπειρίας, γνωρίζει σκυλιά από διάφορες φυλές, οπότε (όπως καταλαβαίνεις), όσο πιο "δημοφιλής" είναι η φυλή που έχεις, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει ο κτηνίατρος να γνωρίζει τις προδιαθέσεις - κινδύνους - ανταπόκριση σε θεραπείες κλπ., που έχει η φυλή σου...
Οχι ότι ο γιατρός που δεν είχε μέχρι τώρα σαν "πελάτη" ένα σκυλάκι της φυλής σου είναι άσχετος, δεδομένου ότι η φυσιολογία και παθολογία του σκύλου είναι ίδιες για όλα τα σκυλιά...
Για παράδειγμα, ο δικός μου κτηνίατρος είχε μεγάλη εμπειρία σε παραπλήσιες φυλές, αλλά νομίζω ότι το δικό μου σκυλί (bullmastiff) ήταν το 1ο ή 2ο της φυλής που έχει στην πελατεία του... Ετσι, πολύ διακριτικά (ίσως και αδιάκριτα, κάποιες φορές) τον έχω "καθοδηγήσει" προς την σωστή κατεύθυνση έρευνας για το δικό μου σκυλί. Επειδή κατάλαβε ότι δεν "ξεμπλέκει" εύκολα από μένα, κάθησε και μελέτησε πολλά πράγματα, έτσι ώστε, κάθε επόμενη φορά που τον επισκεπτόμαστε, είναι εμφανώς πιο ενημερωμένως σε θέματα της φυλής!
Οπως, επίσης, έχει πάψει πλέον να μου δίνει συμβουλές στα θέματα επιλογής ξηράς τροφής και, μάλλον, τείνει να ζητάει τη γνώμη μου στο θέμα...
3. Κατά συνέπεια, στην Ελλάδα, δεν πιστεύω τόσο πολύ στην εξειδίκευση σε φυλές σκύλων, όσο στις γενικές γνώσεις, στην εμπειρία και, κυρίως, στο φιλότιμο και τον επαγγελματισμό του κτηνιάτρου... Εσύ, λοιπόν, θα μελετάς σκληρά για το pug και θα του μεταφέρεις "κατευθυνόμενες" απορίες, ώστε να υποψιάζεται πως τον "τσεκάρεις" συνεχώς... Δεν είναι προσβλητικό για ένα επαγγελματία, πιστεύω, το να έχει ενημερωμένους πελάτες...
4. Στην περιοχή σου, υπάρχουν πολλοί κτηνίατροι που ειδικεύονται στα μεγάλα ζώα αναπαραγωγής (αγελάδες, πρόβατα κλπ.) και στα άλογα. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να είναι στρατιωτικοί κτηνίατροι, μιάς και δεν ξέρω πόσα σκυλιά έχει ο στρατός εκεί... Σίγουρα, τα μεγάλα ζώα έχουν λίγο διαφορετική φυσιολογία - παθολογία (π.χ. διαθέτουν διαφορετικό πεπτικό σύστημα, διαφορετικές σθένειες και διαφορετικά προδόκιμα ζωής), αλλά, σε γενικές γραμμές, ο κτηνίατρος μπορεί να κουράρει και μικρά ζώα...
Τώρα το εάν ο στρατιωτικός γιατρός (εν γένει) είναι καλύτερος από τον "πολίτη" γιατρό, ή αντίστροφα, σηκώνει πολύ νερό και είναι περίπου αστικός μύθος... Ολα εξαρτώνται από το πόσο μελετηρός είναι και πόσο φιλότιμος είναι και πόσο ενδιαφέρεται για κάθε ζώο που εξετάζει...
5. Για τα κόστη επισκέψεων - εμβολίων - αποπαρασιτώσεων - εξετάσεων κλπ., θα μας ρωτάς... Πολύ απλά, εδώ μέσα υπάρχουν αρκετά μέλη που έχουν κάνει "διατριβή" πάνω στις χρεώσεις των κτηνιάτρων. Απλά, θα πρέπει να τσεκάρεις μήπως οι τιμές στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη είναι ελαφρώς πιό υψηλές από αυτές που ισχύουν στην Αλεξανδρούπολη...
Ας πούμε, χτες, πήγα τη σκύλα και το γάτο μου για ετήσια εμβόλια και στα δύο, εξέταση και στα δύο (μάτια, αυτιά, μύτες, στόματα, δόντια κλπ.), χειροπρακτική εξέταση στα ισχύα, αγκώνες, γόνατα της σκύλας μου... η εξέταση - εμβολιασμοί και οι ερωτήσεις - απορίες - απαντήσεις διάρκεσαν οπωσδήποτε μισή ώρα... και πλήρωσα 80€ συνολικά.
Ο δικός μου γιατρός είναι μάλλον προς την πλευρά του να σου εξοικονομήσει χρήματα, αλλά με μένα που έχει "μπλέξει" (που θέλω ότι καλύτερο γίνεται για τα ζώα μου), έχει πάρει κάποια κατεύθυνση. Παράδειγμα: Στην αρχή, μου είχε συστήσει ότι δεν είναι ανάγκη να γίνονται κάθε φορά βιοχημικές εξετάσεις σε ένα κουτάβι και ότι, κανονικά, τέτοιες εξετάσεις αρχίζουν σε ζώα ηλικίας 5-7 ετών, ανάλογα με τη φυλή. Μετά, όμως, από κουβέντα μαζί μου, όπου του εξήγησα (λίγο έντονα, είναι αλήθεια) ότι η δική μου σκύλα, στα 6 της χρόνια θα είναι "γριά" και θάχω χάσει το παιχνίδι, κατάλαβε ότι στη σκύλα μου θα κάνουμε ότι εξέταση υπάρχει (και δεν υπάρχει), κάθε εξάμηνο, αρχίζοντας από τώρα...
6. Τον "καλό" γιατρό (ή, αντίθετα, αυτόν που δεν θέλεις να ξαναπάς) θα τον "ψυχαναιμιστείς" από την πρώτη επίσκεψη. Θα καταλάβεις πόσο συστηματικά, οργανωμένα και αναλυτικά εξετάζει το σκυλάκι σου. Θα δεις πόση ώρα διαθέτει σε σας, θα δεις πόσο συχνά διακόπτει την εξέταση για να απαντήσει στο τηλέφωνο ή για να χαιρετήσει ένα πελάτη που μπήκε μέσα (αλάνθαστα κριτήρια αυτά!!!)...
Τη δεύτερη φορά, θα τον καταλάβεις από το πόσο καλά θυμάται τα θέματά σας, ή αν σας μπερδεύει με κάποια άλλη περίπτωση που είχε δει την περασμένη εβδομάδα... Πρόσεξε! σε πολλούς κτηνιάτρους συμβαίνει αυτό και πρέπει να είσαι έτοιμη να το "διαγνώσεις", να του υπενθυμίσεις την περίπτωσή σας (έστω κι αν τσαντιστεί) και να τον επαναφέρεις...
Και εδώ θα είμαστε, να ανταλλάσσουμε εμπειρίες...