Πάρκο σκύλων


Irene_xg

Member
2 Ιουλίου 2021
19
8
30
Καλημέρα σε όλους! Ήθελα να σας ρωτήσω, ποια είναι η γνώμη σας για τα πάρκα σκύλων;
Εγώ ξεκίνησα να πηγαίνω την δικιά μου, που είναι 10 μηνών σε ένα πάρκο σκυλων που είναι κοντά στο σπίτι μας και παρατήρησα κάποια πράγματα. Καταρχήν, τα περισσότερα απογεύματα συναντάμε γύρω στα 5-6 σκυλια στο πάρκο εκ των οποίων τα περισσότερα είναι λίγο επιθετικά προς την δικια μου, δηλαδή της γαβγίζουν πόλις την δουν και κάποια παίζουν μαζί της αλλά με δαγκώματα και τέτοια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η δικιά μου που μέχρι πρότινος δεν δάγκωνε ποτέ στο παιχνίδι τώρα να έχει αρχίσει λίγο να δαγκώνει. Είτε για να παίξει είτε όταν θέλει να μου τραβήξει την προσοχή. Και πιστεύω ότι φταίει το πάρκο. Εσείς τι πιστεύετε γενικά για τα πάρκα; Έχετε παρατηρήσει κάτι παρόμοιο;
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
809
920
27
τα παρκα για καποιους ειναι παραδεισος, για αλλους ειναι κολαση. απλα δεν ειναι για ολους τους ανθρωπους και για ολα τα σκυλια. για να πας σε ενα παρκο, πρεπει εσυ σαν ιδιοκτητης να ξερεις πως να φερθεις αναμεσα σε σκυλια, και να εισαι παντα ηρεμος, ακομα και οταν ξεσπανε καυγαδες. το σκυλι σου απο την αλλη, πρεπει να ειναι πολυ καλα ισορροπημενος χαρακτηρας, με τουλαχιστον βασικη υπακοη. εαν βλεπεις πως το παρκο της προκαλει περισσοτερο στρες απο οτι χαρα, καλο ειναι να μην πηγαινεις οταν υπαρχουν αλλα σκυλια. να πηγαινεις ας πουμε πολυ πρωινες ωρες.
 
Last edited:


Aliki V.

Well-Known Member
1 Μαϊου 2020
554
527
49
Συμφωνώ απόλυτα με τον @TheBestBoi. Έχω ακούσει κι εγώ τρελλές ιστορίες με σκυλόπαρκα. Εξαρτάται απ τους μόνιμους θαμώνες και τα σκυλιά σου καθώς κι απ΄το δικό σου σκυλί. Εμένα πχ μόλις δει τσαμπουκάδες και τσακωμούς απλά αποχωρεί...αν δεν ήταν έτσι, δεν θα την πήγαινα γιατί έχουν συμβεί τσακωμοί κατά καιρούς ...βέβαια γενικά σε εμάς οι μόνιμοι θαμώνες έχουν καλά σκυλάκια κι ό,τι συμβεί θα επέμβουν αμέσως. Επίσης ελέγχουν τι σκυλί μπαίνει . Έχουν υπάρξει φορές που δεν έχουν αφήσει να μπει σκυλί ή το έχουν ευγενικά διώξει.. γενικά ΘΕΛΕΙ ΠΟΛΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Εξαρτάται τι θες από το σκυλί σου.
Θα το πω όσο γίνεται πιο ωμά. Αν θες ύψιστη υπακοή τότε το πάρκο το ξεχνάς. Αν θες πραγματική κοινωνικοποίηση τότε το πάρκο το ξεχνάς. Το πάρκο πάει αντίθετα με το τι προσπαθεί να χτίσει ο άνθρωπος με το σκυλί του.

Προσωπικά περνάω έξω από τέτοια πάρκα για εκπαίδευση. Παίζω με τη σκύλα μου ενώ είναι 3-4 σκυλιά εντός πάρκου και μας γαυγιζουν. Πάω και περπατάω στο 1μ κατά μήκος του φράχτη για να μάθει. Τι μαθαίνει; Ότι τα σκυλιά απλά υπάρχουν γύρω της, δεν της κάνουν ποτέ κάτι, είναι αδιάφορα και ο μπαμπακας μου είναι ο πιο κουλ
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
809
920
27
γενικα πιστευω καλο ειναι να μην ειμαστε απολυτοι και να μην πεταμε φρασεις οπως "το παρκο παει αντιθετα με οτι προσπαθει να χτισει ο ανθρωπος με το σκυλι του". το καθε σκυλι και ο καθε ανθρωπος ειναι διαφορετικοι. ναι, για πολλα σκυλια τα παρκα ειναι απαγορευμενα μερη. αλλα για αλλα, ειναι ενας εξαιρετικος χωρος για παιχνιδι, κοινωνικοποιηση με σκυλια ΚΑΙ ανθρωπους, και εκτονωση.

ο Ντελον στην βολτα με το λουρι, αγνοει αλλα σκυλια (πλυν των φιλων μας.). περναμε καθε απογευμα επιτηδες 2 μετρα απο 2 μεγαλοσωμα μαντροσκυλα που γαυγιζουν σε οτι κουνιεται και κοπανιουνται πανω στην καγκελοπορτα τους. τον βαζω στο κατσε διπλα τους, ενω αυτα αφριζουν. καμια αντιδραση απο αυτον.
Οταν παμε στο παρκο, εχει εναν πολυ ηρεμο και ισορροπημενο χαρακτηρα. εχει τυχει να ειμαστε μεσα με αλλα 10+ σκυλια, μεγαλοσωμα, και αυτος να εχει ολη την προσοχη του σε μενα. οταν ερχεται καποιο σκυλι που τα πανε εξαιρετικα καλα, θα τρεξουνε λιγες γυρες, και μετα ο δικος μου ερχεται στα ποδια μου και ξαπλωνει. επισης, παιζουμε με το μπαλακι μας οταν δεν υπαρχουν μεσα αλλα σκυλια.
Οταν βλεπει καυγαδες, θα απομακρυνθει.

εχω μιλησει σε αλλο νημα για την φοβια του με τους ανθρωπους, ειδικα τα παιδια. σας πληροφορω πως μεσα στο παρκο, επειδη καμια φορα ερχονται γονεις με τα σκυλια και τα παιδια τους, κανουμε εκπαιδευση για να τα πηγαινει καλα με τα παιδια. μεσα στο παρκο εχουμε καταφερει να τον χαιδεψουν 2 κοριτσακια, και το ενα τον πηρε και αγκαλια. μεσα στο παρκο που βλεπει καθημερινα κοσμο και σκυλια, εχουμε καταφερει να μην φοβαται και την σκια του.

για σωστους ιδιοκτητες λοιπον, που ξερουν τι κανουν, τα παρκα ειναι εκπληκτικα. δυστυχως οι περισσοτεροι ΔΕΝ ειναι σωστοι, οποτε καταλαβαινω οτι πολλοι τα εχουν παρει με κακο ματι. ομως δεν φταιει το παρκο σαν χωρος, και το τι αντιπροσωπευει. φταινε οι ανευθυνοι, και αμορφοτοι σε οτι αφορα το πλασμα σκυλος, ανθρωποι.

και ας μην ξεχναμε πως, στην ελλαδα ζουμε. δυστυχως τα περιφραγμενα μερη που μπορουμε να παμε τα σκυλια μας και να ειμαστε και νομιμοι, ειναι απο λιγα εως ανηπαρκτα. δεν μενουμε ολοι μας σε χωρια με αλανες.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Όπως έγραψα, εξαρτάται τι θες από το σκυλί. Αν σε ενδιαφέρει να κουραστεί για να εκτονωθεί, μια χαρά. Αν θες να παίζει με άλλα σκυλιά και ξένους, μια χαρά.

Οπως μου είχε πει μια εκτροφέα/εκπαιδεύτρια Μαλινουα στα πρώτα μου βήματα. "Άλλοι πάνε τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές, άλλοι τα πάνε για ποδόσφαιρο". Και τα δύο θα κουράσουν σωματικά το παιδί αλλά οταν η δραστηριότητα έχει τάξη, οργάνωση και σκοπό τότε έχει περισσότερη αξία.

Γενικά αν μιλήσεις με σοβαρούς εκπαιδευτές, σχεδόν όλοι θα σου πουν μείνε μακριά.
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
809
920
27
ναι, ολοι πιστευω θα θελαμε να πηγαινουμε τα σκυλια μας για agility σε ειδικους χωρους, αλλα δεν εχουμε ολοι αυτοκινητα και χρονο για κατι τετοιο. οποτε και τα παρκα μια χαρουλα ειναι, απο το τιποτα.
 


Irene_xg

Member
2 Ιουλίου 2021
19
8
30
Ναι, καταλαβαίνω τι λέτε και συμφωνώ απόλυτα. Εγώ την βλέπω ότι ενώ ήταν ένα φουλ ήρεμο σκυλί που και στον δρόμο γενικά όταν βλέπει άλλο σκυλί να πλησιάζει, ξαπλώνει και περιμένει να έρθει για να μυριστουν, τώρα με το πάρκο έχει περισσότερη ένταση. Και επίσης, μόλις φύγουμε από το πάρκο συνεχίζει να έχει ένταση, ενώ όταν πηγαίνουμε απλά βόλτες για περπάτημα γυρίζουμε σπίτι και είναι πτώμα. Οπότε πιστεύω δεν της κάνει και τόσο καλό. Όταν πηγαίνουμε και είμαστε μόνες μας, είναι μια χαρά.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Οταν αναφέρεστε σε "κοινωνικοποίηση" να υποθέσω πως αναφέρεστε σε κοινωνικές συναναστροφές και όχι στην πραγματική κοινωνικοποίηση που έχει συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο. Πολλές φορές συγχέονται αυτές οι δυο έννοιες.

Προσωπικά θεωρώ πως τα πάρκα περισσότερο κακό προκαλούν, παρά καλό.

Κι αυτό γιατί φέρνεις τον σκύλο σου σε εξαναγκασμένη και μη ελεγχόμενη επαφή με κάθε λογής σκύλο, που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες και φυσικές-σωματικές (καβγάδες πχ), αλλά και ψυχολογικές (να αφήσει αποτύπωμα στην αυτοπεποίθησή του και στον τρόπο που επικοινωνεί με άλλα σκυλιά).

Εαν δε όλα αυτά γίνουν σε κρίσιμες ηλικίες που πλάθεται ο χαρακτήρας τους, το αποτύπωμα θα είναι μόνιμο.
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
809
920
27
γνωμη μου ειναι πως οι ιδιοκτητες μικροσωμων εχουν μια παραπανω (ισως και υπερβολικη?) φοβια με τα παρκα, και γενικα με το να πλησιαζουν αλλα σκυλια τα σκυλια τους. γι αυτο εξ'αλλου πιστευω πως και πολλα μικροσωμα ειναι διαολεμενα και κανουν σαν καραμουζες και πετανε δοντια στην θεα αλλου σκυλου.

ως ιδιοκτητης μικροσωμου, δεν μπορω να πω πως το συμεριζομαι.
συμφωνω με το οτι η κοινωνικοποιηση ενος κουταβιου πρεπει να γινεται σε σωστο περιβαλλον, με τα σωστα σκυλια που ηδη ξερουμε. καμια ενσταση σε αυτο.
διαφωνω ομως πως οι επαφες σε ενα σκυλοπαρκο ειναι εξαναγκασμενες και μη ελεγχομενες. οπως και οι ανθρωποι, οι σκυλοι εχουν καποιους σκυλους που τα πανε πολυ καλα μαζι τους, παιζουν, τρεχουν, κλπ. στην περιπτωση μας, πολλους απο αυτους τους γνωρισαμε στο παρκο. επιτα, μη ελεγχομενη ειναι μια κατασταση που ολοι οι κηδεμονες ειναι στα κινητα τους και δεν κοιτανε τι κανει ο σκυλος τους. το ιδιο ακριβως θα μπορουσαμε να πουμε και για ολους τους ανευθηνους γονεις που κανουν ακριβως αυτο που ειπα οταν πανε τα παιδια τους στο παρκο. αλλα δεν εχω ακουσει πολλους να λενε "απαγορευεται το παρκο για το παιδι σας". προσωπικα στο χωρο που παω εγω τον Ντελον, κανεις δεν ειναι αποχαυνομενος στο κινητο του. σιγουρα εχουμε καποια ατομα, μετρημενα στο ενα χερι, που απλα δεν το'χουν, αλλα οι υπολοιποι ειναι πολυ ενταξει. εχω βρεθει μπροστα σε αρκετους καυγαδες, και ποτε δεν εχει χυθει αιμα, και ποτε δεν εχει συνεχιστει η ενταση. ολοι δρουν γρηγορα και αποτελεσματικα για να χωρισουν τους σκυλους, και υστερα ειναι σαν να μην εγινε τιποτα. επισης, υπαρχει προγραμμα. πριν μπει καποιος μεσα κοιταει να σιγουρεψει πως ολα τα σκυλια ειναι σκυλια που ο σκυλος του αδιαφορει, η τα παει καλα και παιζει μαζι τους. αν δεν ισχυουν τα παραπανω, απλα δεν μπαινει. ως ιδιοκτητης μικροσωμου λοιπον, δεν θα του στερησω την χαρα της εκτονωσης επειδη εγω εχω φοβια μην μου το φανε. προσεχω, οι αλλοι γυρω μου προσεχουν, και ολα ειναι οκ.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δεν θεωρώ πως είναι θέμα μεγέθους. Την ίδια γλώσσα μιλάνε όλα τα σκυλιά μεταξύ τους.

Το ζητούμενο είναι να έχουν μάθει αυτή την γλώσσα και μέσω των δικών μας επιλογών να τα φέρνουμε σε επαφή με σκύλους που την γνωρίζουν, ώστε να την εξασκουν και να γεμίζουν αυτοπεποίθηση.

Δυστυχώς την τεράστια σημασία της σωστής κοινωνικοποιησης την παραβλεπει ή παρερμηνευει ένα τεράστιο ποσοστό σκυλοιδιοκτητων στην πατρίδα μας.

Εάν αναλογιστεί κανείς το ποσοστό των σκυλων που προέρχονται από παπυμιλαδικα και από γέννες ανευθυνων, θα διαπιστώσει πως ένα πολύ μικρό ποσοστό σκύλων διδάχθηκε αυτά που έπρεπε και όταν έπρεπε από την μαμά τους και τα αδέλφια τους.
Όλοι αυτοί οι σκύλοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας, στα πάρκα και στις βόλτες μας και πολλές φορές συνοδεύονται από ανθρώπους που θεωρούν 'κοινωνικοποιηση" την επαφή του σκύλου τους με άλλους σκύλους ετεροχρονισμενα, όταν έχει κλείσει κάθε παράθυρο εκμάθησης.

Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες θεωρώ πως ενέχει μεγάλο ρίσκο η έκθεση του σκύλου μας (ανεξαρτήτου μεγέθους) σε ένα πάρκο σκύλων.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μπορώ να συζητάω για ώρες πάνω σε αυτο το θέμα. Στο τέλος δεν υπάρχει σωστό ή λάθος αλλά τι θες.

Απλά πριν ξεκινήσουμε πρέπει να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι η κοινωνικοποίηση. Γιατί βλέπω ακόμα και εκπαιδευτές να το πετάνε πέρα δώθε χωρίς να ξέρουν.

Για παράδειγμα, αν σε βόλτα συναντήσω άλλο άνθρωπο με σκυλί. Και τα σκυλιά μας τραβάνε να γνωριστούν με χαρά μεταξύ τους. Αυτό είναι σωστή κοινωνικοποίηση;

Αν στο ίδιο σενάριο το ένα δείξει αδιαφορία και δαγκώσει το άλλο επειδή ήταν όλο χαρές και χορούς. Ποιο από τα δύο θέλουν δουλειά στην κοινωνικοποίηση περισσότερο;

Αν έπρεπε να το πω με λίγα λόγια θα έλεγα κοινωνικοποίηση είναι να μπορεί ο σκύλος να είναι ουδέτερος στην κοινωνία, να δέχεται ερεθίσματα τα οποία μπορούσαν άλλοτε να τον τρόμαζαν, να τον έκαναν αντιδραστικό ή/και να τον υπερδιέγερνε. Αυτα δυστυχώς το πάρκο τα ενισχύει. Ο λόγος είναι επειδή "λείπεις" εσύ την στιγμή που ο σκύλος εκπαιδεύεται σε άλλα πράγματα.
Στο πάρκο εκτός του ότι χάνεις πολύτιμο χρόνο, θα σε πάει και πίσω στην εκπαίδευση.

Και επειδή δεν έχω θέμα να εκφράζω την άποψη μου, όσο άσχημο και να ακούγεται στην πλέον ευαίσθητη κοινωνία μας. Τα πιο όμορφα σκυλιά σε θέμα εκπαίδευσης που έχω δει μεγάλωσαν μόνο με τα χάδια του κηδεμόνα, δεν πλησίασαν σκυλιά, δεν πλησίασαν άλλους ανθρώπους. Παρόλο αυτά έχουν τέλεια συμπεριφορά. Κοινωνικοποίηση είναι να μπορείς να διαχειρίζεσαι εμπειρίες, να ξέρεις πως να τα παρουσιάζεις, πότε να το εμφανίσεις, ποτε να τα σταματάς και τι εμπειρίες χρειάζεται για το στόχο που θες.
Πώς να τα διαχειριστείς όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που δεν εχεις τον έλεγχο;
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αν έπρεπε να το πω με λίγα λόγια θα έλεγα κοινωνικοποίηση είναι να μπορεί ο σκύλος να είναι ουδέτερος στην κοινωνία, να δέχεται ερεθίσματα τα οποία μπορούσαν άλλοτε να τον τρόμαζαν, να τον έκαναν αντιδραστικό ή/και να τον υπερδιέγερνε.
Αυτό που λες επιτυγχάνεται σε ένα συγκεκριμένο χρονικό παράθυρο (μέχρι 4 μηνών περίπου) εισάγοντας στον σκύλο αυτά που θα συναντησει στην ζωούλα του. Σε αυτή την διαδρομή συνυπολογιζεις και την πρωτη περίοδο φόβου που μπορεί να τα γυρίσει όλα τούμπα.
Σε αντίθεση με την εκπαίδευση που δεν τελειώνει ποτέ, το παράθυρο της κοινωνικοποιησης έχει ημερομηνία λήξης.

Όταν λήξει ο χρόνος, απλά συντηρεις (ή ενισχύεις κιόλας) τις θετικές αναμνήσεις αυτής της περιόδου....
Και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

Το ίδιο ισχύει και με την αλληλεπιδραση με το είδος του.
Αν έμαθε να επικοινωνεί όταν έπρεπε, έχει όλες τις προϋποθέσεις να ελιχθει στον κόσμο των σκύλων, αρκεί κι εμείς να μην πάμε γυρεύοντας και τον φέρνουμε σε επαφή με "αγράμματους" σκύλους. Χρειάζεται κι εκεί να συντηρουμε τις θετικές εμπειρίες γεμίζοντάς τον αυτοπεποίθηση. Τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα.

Εάν δεν έμαθε να επικοινωνεί με τους ομοιους του (που είναι δυστυχώς το πιο συνηθισμένο στην Ελλάδα) δυστυχώς δεν μπορείς να τον πας σε "σχολείο σκύλων" να μάθει τα κόλπα... Μια ζωή μπουνταλας θα είναι στην επικοινωνία με άλλους σκύλους, όσα σκυλιά και να συναντήσει.

Το χειρότερο είναι πως ελάχιστοι κηδεμόνες θα το αντιληφθούν.
Και κάποιοι ίσως τα ζευγαρώσουν κιόλας.

Για μένα όλο αυτό είναι ίσως η χειρότερη πληγή που αφήνουν τα puppy mills, οι byb και όλοι όσοι ανευθυνα ζευγαρώνουν τα σκυλιά τους.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μπορεί να κατάλαβα λάθος τι ακριβώς εννοείς αλλά διαφωνώ ότι οι κοινωνικοποίηση έχει συγκεκριμένη περίοδο. Είναι πάντα σε σχέση με την καθημερινή εκπαίδευση. Ένα σκυλί για παράδειγμα που με το άκουσμα βεγγαλικου εξαφανίζεται, μπορεί να εκπαιδευτεί να μη την κοπαναει. Αυτό για μένα είναι κοινωνικοποίηση. Μπορείς να του το μάθεις αυτό οποιαδήποτε στιγμή στην ζωή του.
Όπως έγραψα η κοινωνικοποίηση είναι παρεξηγημένη έννοια. Ο καθένας την αντιλαμβάνει αλλιώς. Αν η κοινωνικοποίηση γινόταν μόνο σε μικρή ηλικία τότε τι κάνουμε με τα σκυλιά που έχουν θέματα συμπεριφοράς; Τα εκπαιδεύουμε ώστε να ενταχτούν στην κοινωνία μας, τα κοινωνικοποιουμε.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Δυστυχώς η κοινωνικοποιηση γίνεται σε μικρή ηλικία για αυτό και αναφέρεται ως "κοινωνικοποιηση κουταβιου".

Αυτός είναι και ο λόγος της βιασύνης να γίνουν τα εμβόλια όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να προλάβεις να εκθέσεις το κουτάβι σε όσα περισσότερα ερεθίσματα μπορείς, πριν λήξει ο χρόνος.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Γίνεται να έχω σκυλί που για τους πρώτους 8μηνες δεν συναστραφει με άλλα σκυλιά και ενήλικο να περπατάει μαζί μου ανάμεσα τους χωρίς να δημιουργεί προβλήματα;
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Νομίζω εξαρτάται από το πώς και τί διδάχθηκε από την μάνα, πως και αν αλληλεπιδρασε με την τοκετοομαδα, αλλά και τον χαρακτήρα του.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Όποτε έχεις χρόνο και διάθεση, δες αυτό εδώ
Είναι το περίφημο Genetics and the Social Behavior of the Dog, των Scott και Fuller, του 1965.

Ενδιαφέρον επίσης ειναι κι αυτό εδώ που έχει και αρκετές άλλες πηγές

Καλημέρα :)
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Νομίζω εξαρτάται από το πώς και τί διδάχθηκε από την μάνα, πως και αν αλληλεπιδρασε με την τοκετοομαδα, αλλά και τον χαρακτήρα του.
Η ιδιοσυγκρασία του σκύλου, ναι συμφωνώ παίζει ρόλο. Αλλά δεν αναφέρεις πουθενά το πιο σημαντικό που είναι η εκπαίδευση.

Προσωπικά όσο και να παρουσιάζεις σκυλιά σε μικρή ηλικία, αν είναι στα γονίδια του η κυριαρχία θα κάνεις μια τρύπα στο νερό. Όσο και να παρουσιάζεις κρότους, αν είναι φοβικό δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θες. Χρειάζεται εκπαίδευση, εκπαίδευση που μπορείς να ξεκινήσεις οποιαδήποτε στιγμή.

Θα πω ένα παράδειγμα ακραίο αλλά είναι αναλυτικό. Όταν ξεκινάει σκύλος φύλαξη και δεν έχει δει ποτέ γκλοπ είναι δεκτό να έχει φοβία. Αν είναι στα γονίδια του μπορεί να το αγνοήσει. Αν όχι τότε το "κοινωνικοποιουμε" στο γκλοπ. Είναι μια διαδικασία σταδιακή που στην πράξη είναι μια μορφή εκπαίδευσης. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο κοινωνικοποίησης γιατί ο σκυλος εκπαιδεύεται για χρόνια, άρα κοινωνικοποιειται συνέχεια.

Οπότε στο θέμα πάρκα σκύλων, αφήνοντας σκυλί χωρίς εσένα από πάνω του να τον καθοδηγείς, θα εκπαιδευτεί από τα σκυλιά ανεξαρτήτως ηλικίας. Ένα σκυλί 10χρ μια χαρά μπορεί να "χαλάσει" αν δεχτεί εμπειρίες.
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Αλλά δεν αναφέρεις πουθενά το πιο σημαντικό που είναι η εκπαίδευση
Άλλο πράγμα είναι η εκπαίδευση και άλλο η κοινωνικοποιηση.

Όσο και να παρουσιάζεις κρότους, αν είναι φοβικό δεν θα έχεις το αποτέλεσμα που θες. Χρειάζεται εκπαίδευση, εκπαίδευση που μπορείς να ξεκινήσεις οποιαδήποτε στιγμή.
Το φοβικο που λες από κάπου προήλθε και κατά πάσα πιθανότητα έχει τις ρίζες του σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Η εκπαίδευση θα βοηθήσει στην απευαισθητοποίηση από το συγκεκριμένο ερέθισμα που του προκαλεί φόβο.
Η σωστή κοινωνικοποιηση θα απετρεπε εξαρχής την δημιουργία του φόβου.
Και αυτό γιατί σε αυτό το χρονικό παράθυρο υπερισχύει η περιέργεια του φόβου. Οτιδήποτε εντυπωθει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο θα καταγραφεί στο μυαλουδακι τους. Στο χέρι μας είναι να καταγραφεί θετικά.

Από κει και πέρα υπερισχύει ο φόβος, το άγνωστο και χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια από την δική μας πλευρά ώστε να γίνει απευαισθητοποίηση σε ό,τι ενδεχομένως τα φοβίζει.

Κι εδώ κολλάει αυτό που γράφεις :
Αν όχι τότε το "κοινωνικοποιουμε" στο γκλοπ. Είναι μια διαδικασία σταδιακή που στην πράξη είναι μια μορφή εκπαίδευσης. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο
Απευαισθητοποιεις στο γκλοπ, δεν κοινωνικοποιεις στο γκλοπ.

αν είναι στα γονίδια του η κυριαρχία
Η κυριαρχία και η υποταγή είναι μέρος της γλώσσας των σκύλων και επιστρατευονται ανάλογα τις συνθήκες.
Δεν προσδιορίζουν έναν χαρακτήρα.
Συνεπώς δεν μπορούμε να χαρακτηρισουμε έναν σκύλο ως "κυριαρχικο" ή "υποτακτικό" , γιατί ανάλογα τις συνθήκες και/ή το άτομο (σκύλο) που έχει απέναντι του, μπορεί να επιστρατεύει τα σήματα είτε της κυριαρχίας, είτε της υποταγής.

Αν το καλοσκεφτείς, αυτοί οι χαρακτηρισμοι ταιριάζουν πολύ περισσότερο στο ανθρώπινο είδος και όχι στους σκύλους ή στους λύκους (από όπου και προήλθαν σαν όροι).
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.595
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3