Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Επιεδή τρομοκρατήθηκα με αυτά που γράφετε με τον προστάτη...
- Tι συμπτώματα έχει - πως το παίρνει κανείς χαμπάρι;
- Υπάρχει κάποιος προληπτικός τακτικός έλεγχος που μπορεί να κάνει κανείς για να το προλάβει;
Απαντάω εδώ για να μην χαλάω άλλο το άλλο θέμα κ γιατί καλό είναι να γράψω κ ότι ξέρω - ως τώρα - για αυτό το θέμα σιγά σιγά.

Τα παρακάτω είναι για τις παραπροστατικές κύστες - κύστες πάνω στον προστάτη, έξω απ'τον αδένα. Υπάρχουν κ οι προστατικές (μέσα στον αδένα) που όλο κ θα χουν παρόμοια συμπτώματα αλλά δεν το χω πολυψάξει οπότε δεν ορκίζομαι.

Συμπτώματα:

- Τεινεσμό (να προσπαθεί να κάνει κακά κ να μη βγάζει σχεδόν τίποτα)
- Διάρροια
- Δυσκοιλιότητα [φοβερό σε συνδυασμό με το πάνω;; Κι όμως γίνεται. 3 μέρες το ένα μια βδομάδα το άλλο]
- Δυσκολία στην αφόδευση ή/και "λεπτά" κακά
- Δυσκολία στην ούρηση ή/και "λεπτή" ροή ούρων
- Πρήξιμο στην κοιλιά
- Πρήξιμο στην περινεϊκή χώρα
- Αίμα στα ούρα
- Εκκρίσεις από το πέος (με αίμα ή απλά θολές ή κίτρινες ή διάφανες)

Εμείς τα τελευταία δύο, που είναι τα πιο συνήθη σχετικά με θέματα του προστάτη, δεν τα είχαμε, οπότε μην τα περίμενετε σώνει και καλά. ΟΛΑ τα άλλα όμως τα είχαμε. Και επειδή είναι πολύ generic, οι γιατροί τα δικαιολογούν ως κάτι άλλο άσχετο.

Να προσθέσω ότι οι κύστες όταν είναι μικρές είναι συνήθως σχετικά ασυμπτωματικές (ή θα χουν σε μικρό βαθμό τα παραπάνω συμπτώματα που μπορεί μεμονωμένα να ναι από οτιδήποτε). Όταν μεγαλώσουν πολύ πατάνε αλλά όργανα (έντερο, κοιλιά, κύστη, γι'αυτό κ όλα τα παραπάνω συμπτώματα) καθώς και οταν μολυνθούν έχουν πολύ πολύ πόνο. Σε εμάς αυτό εκδηλωνόταν με λαχάνιασμα/ταχύπνοιες.

Μονή προληπτική εξέταση είναι ο διαγνωστικός υπέρηχος κοιλιάς. Σε καλό υπερηχολόγο. Πολύ καλό. Κ που δεν τα παίρνει αψήφιστα. Θα εξηγήσω άλλου, υποφέρουμε από πολλά λάθη κ σταρχδσμό πάνω σε αυτό αυτή τη στιγμή εμείς. Κ ενώ πήγαμε ΚΑΙ στον καλύτερο της περιοχής.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Να πω λίγο για το δυσκολία στην αφόδευση/ούρηση κάτι. Δε σημαίνει ότι θα πονάει, θα κλαψουρίζει, θα κάθεται ώρα στημένος κ θα προσπαθεί, ή κάτι τέτοιο απαραίτητα. Σημαίνει ΚΑΙ ότι θα κάνει την κίνηση/θα στήνεται για να κάνει, έστω κ για λίγο, αλλά δεν θα τα καταφέρνει να τα βγάλει κ θα πηγαίνει παρακάτω κ θα ξαναπροσπαθεί κ θα ξαναπροσπαθεί μέχρι που θα τα κατάφερει.

Επίσης τα ούρα μπορεί στην αρχή να βγαίνουν χωρίς πίεση για ένα δευτερόλεπτο κ μετά κανονικά.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Να βάλω λίγο εδώ κ αυτά που ανέφερα στο άλλο θέμα.

1. Προληπτικό - προληπτικό μέτρο, όπως και σε όλα τα θέματα σχετικά με τον προστάτη είναι ασφαλώς η στείρωση.

Προσωπική εμπειρία/άποψη: σε μας τουλάχιστον η στείρωση δεν βοήθησε ιδιαίτερα στις κύστες. Μπορεί να υπήρχε π.χ. κ προστατομεγαλία μαζί στην οποία να βοήθησε. Δεν είχαμε βρει τις κύστες πριν τη στείρωση όμως για να ξέρω τι μέγεθος είχαν κ αν μειώθηκαν όντως μετά. Υπέρηχο όμως είχαμε κάνει (2 κιόλας...), δε βρέθηκε μεγάλος προστάτης. Μια ξεγυρισμενη κυστίτιδα μόνο.

2. Στην (ξένη) κτηνιατρική βιβλιογραφία οι παραπροστατικές κύστες αναφέρονται ως αγνώστου προελεύσεως, πιθανώς γενετικό θέμα. (Θα βάλω κάποια στιγμή τις πηγές που έχω μαζέψει).

3. Όπως όλα τα θέματα του προστάτη, οι παραπροστατικές κύστες μπορεί να συσχετίζονται με περινεϊκές κήλες (οι οποίες είναι επίσης άγνωστο ακριβώς πώς δημιουργούνται). Γενικά η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πίεση από τον προστάτη - είτε από προστάτιδες είτε από προστατομεγαλία, είτε από κύστες, είτε από όγκο, από οτιδήποτε - στην περινεϊκή χώρα, για καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε περινεϊκή κήλη

4. Επίσης στην ξένη κτηνιατρική βιβλιογραφία υπάρχει συσχέτιση παραπροστατικών κύστεων και χρόνιων φλεγμονών, ειδικά, συχνά, με IBD (inflammatory bowel disease, μια πάθηση που σχετίζεται με χρόνιες κολίτιδες - έχω άλλου θέμα για αυτό στο φόρουμ).

Fun fact: το IBD επίσης θεωρείται γενετικό θέμα χωρίς σαφή πηγή. 2ο fun fact: Οι χρόνιες λοιμώξεις του γαστρεντερικού, και πάλι ειδικά το IBD, σχετίζονται με χαλάρωση των μυών της περινεϊκής χώρας και άρα μπορεί κ να 'βοηθάνε' στις περινεϊκές κήλες - όχι να τις προκαλούν, απλά να χειροτερεύουν την ποιότητα των μυών.

Επίσης κάπου εδώ να πω ότι αν μολυνθούν ή παραμεγαλωσουν οι κύστες υπάρχουν κ άλλα συμπτώματα. Π.χ. εμείς είχαμε και 3 κυστίτιδες.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
Αα ναι. Κάτι ξέχασα από το άλλο θέμα.

Οι κύστες (νομίζω ειδικά στην περίπτωση μολύνσεων), αν αφεθούν μπορεί να 'χτυπήσουν' στη σπονδυλική ή/και στην καρδιά, μπορεί να προκαλέσουν κ οστεοαρθρίτιδα.

Επίσης μολυσμένες κύστες συνδέονται με αποστήματα, αλλά ούτε όταν το διάβασα δεν το κατάλαβα καλά αυτό το κομμάτι ούτε κατάλαβα τι μου είπαν οι κτηνίατροι γι'αυτό. Θα το ψάξω λίγο κ θα επανέλθω.
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.545
6.972
να 'χτυπήσουν' στη σπονδυλική ή/και στην καρδιά, μπορεί να προκαλέσουν κ οστεοαρθρίτιδα.
Σόρρυ, ένα ένα τα θυμάμαι.

Ένα άλλο σύμπτωμα είναι η αδυναμία των πίσω ποδιών.

(Κ αυτό το είχαμε, δε μπορούσε να σηκωθεί καθόλου. Σε αυτό το βαθμό ήταν αναστρέψιμο, ήταν από τη φλεγμονή πίσω, αν έχει γίνει κάτι άλλο μη αναστρέψιμο δεν το ξέρω ακόμα...)
 
  • Like
Reactions: TARA