Παρενέργειες εμβολίου

Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Καλησπέρα παιδιά!

Πριν λίγες εβδομάδες κάποιοι "καλοί" άνθρωποι άφησαν στο δρόμο δύο κουτάβια αδερφάκια (πιθανότατα) που μοιάζουν με κυνηγόσκυλα. Μυρίστηκαν την τροφή που έχω πάντα έξω από το σπίτι μου για τις γάτες και ήρθαν. Αφού έφαγαν και πήραν και λίγα χάδια, έμειναν. Το αρσενικό ήταν πιο παχουλό από το θηλυκό αλλά και τα δύο έτρωγαν με όρεξη. Επειδή το αρσενικό ήταν πιο ζωηρό και δημιούργησε πρόβλημα στον νταή της γειτονιάς (ο οποίος απείλησε κιόλας ότι αν το ξαναδεί στην αυλή του θα το "κανονίσει") και αφού οι γύρω φιλοζωικές αρνήθηκαν να το αναλάβουν, το έδωσα σε ένα φίλο και το φροντίζει. Πριν το δώσω τους είχα δώσει χάπι για εσωτερική αποπαρασίτωση. Το θηλυκό το κρατήσαμε τελικά και την Παρασκευή θα το πήγαινα για εμβόλιο. Είναι όμως πολύ τεμπέλα (όλη μέρα κοιμάται και φεύγει από την αυλή μόνο για την ανάγκη της) και δεν προχώραγε καθόλου. Είχε και ζέστη, της είχε βγει η γλώσσα έξω και τη λυπήθηκα. Πήγα μόνη στον κτηνίατρο και μου είπε πως επειδή δεν ξέρουμε πόσο μηνών είναι ακριβώς, δεν θα κάνουμε το πρώτο εμβόλιο και θα κάναμε κατευθείαν τον εφταπλό πρώτα επειδή περιείχε τη λύσσα και μετά από ένα μήνα το πενταπλό. Μου έδωσε λοιπόν το εφταπλό και της το έκανε ο άντρας μου το απόγευμα. Μέχρι το Σάββατο ήταν μια χαρά. Από την Κυριακή και μετά άρχισε να κάνει "νερά" στο φαγητό. Δεν πλησίαζε την ξηρά τροφή. Της πήρα μια κονσέρβα και την έφαγε με όρεξη. Ξαναέφαγε λίγο το βράδι. Χθες όμως δεν έφαγε σχεδόν καθόλου. Και σήμερα τα ίδια. Πλησιάζει το μπολ, το μυρίζει και φεύγει. Γενικά, δε δείχνει σημάδια αδιαθεσίας. Μια βαρεμάρα μόνο έχει αλλά αυτό συνέβαινε από την πρώτη μέρα. Δηλαδή σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες δε δείχνει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά. Υπάρχει περίπτωση η ανορεξία της να οφείλεται στο εμβόλο;
Α! Πρέπει να της κάνω και εξωτερική αποπαρασίτωση αλλά λόγω οικονομικού "στενέματος" δεν το έχω κάνει ακόμη. Σήμερα το απόγευμα θα της αγοράσω αμπούλες πιθανότατα. Συγνώμη για το μεγάλο κείμενο.

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Κοιτά, απ' όσο ξέρω τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν αδιαθεσία, αλλά αν είναι παρα πάνω από 2 μέρες καλό θα ήταν να μιλήσεις με την γιατρό. Επίσης εφόσον είναι καλοκαίρι και μένει στην αυλή κάνε την εξωτερική αποπαρασίτωση ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ! Τώρα κατά την γνώμη μου τα εμβόλια πρέπει να γίνονται από τους γιατρούς, όχι από εμάς, θεωρώ τεράστια ανευθυνότητα της γιατρού να σας το δώσει. Δεν κατάλαβα αν την έχει εξετάσει καθόλου η κτηνίατρος, αλλά μιας και ήταν αδεσποτούλα, θα συνιστούσα άμεσα να την δει και να της γίνουν κάποιες εξετάσεις για να βεβαιωθεί η κατάσταση της υγείας της και όχι από τηλέφωνα. Συγχαρητήρια που την μαζέψατε, σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα με τη σκυλίτσα σας!

Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Δυστυχώς, αυτό που λες με τα εμβόλια γίνεται συνέχεια εδώ που μένω. Είναι η τακτική των κτηνιάτρων. Δεν την έχει εξετάσει καθόλου. Θα προσπαθήσω το απόγευμα να την πάρω μαζί μου. Όταν είμαστε με τον άντρα μου ακολουθεί καλύτερα με το λουράκι, ο ένας κρατάει το λουρί και ο άλλος τη φωνάζει και την επιβραβεύει όταν προχωράει. Λόγω δουλειάς όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνει αυτό τις προηγούμενες μέρες. Ευχαριστώ και πάλι για την απάντηση! Ελπίζω όλα να είναι εντάξει...

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Εάν δεν έχει δύναμη να περπατήσει, είναι πολύ ανησυχητικό και πρέπει να την δει άμεσα κάποιος. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να φοβάται, αλλά εσύ το ξέρεις καλύτερα, αν την επιβραβεύετε προχωρά ή συνεχίζει να μην θέλει? Σε κάθε περίπτωση μιας κι έχει ζήσει στον δρόμο το check up είναι απαραίτητο. Προσπάθησε να την πας και ζήτα από την γιατρό να την εξετάσει με προσοχή, να ξέρεις ότι οι εξετάσεις έχουν κάποιο κόστος οικονομικό, αλλά μπορεί να σώσουν τη σκυλίτσα αν έχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης μιας και έχετε πολύ καλό γείτονα απ' ότι κατάλαβα, και γενικά για την ευζωία του σκύλου θα ήταν καλύτερα να μένει μέσα μαζί σας, όχι μόνη στην αυλή.

• Like
Reactions: sharito

Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Όχι όχι, περπατάει μια χαρά, απλά με το λουρί έχει ένα θέμα. Θέλει να πηγαίνει όπου θέλει εκείνη και όχι όπου πάμε εμείς. Ας πούμε δεν απομακρύνεται πολύ, από ένα ορισμένο σημείο και μετά κάθεται κάτω και αρνείται να περπατήσει. Όσο για το γείτονα, από όταν έφυγε το αρσενικό δεν έχει ξαναπεί τίποτα. Τον απείλησα και με την αστυνομία σε περίπτωση που συμβεί κάτι στα σκυλιά και τον ενημέρωσα ότι αυτό τιμωρείται με φυλάκιση και πρόστιμο και έχει λουφάξει. Ο στόχος βέβαια είναι να το βάλουμε τελικά μέσα στο σπίτι μετά την αποπαρασίτωση αλλά το βλέπω πολύ δύσκολο γιατί μέχρι στιγμής αρνείται να προχωρήσει πιο μέσα από την πόρτα. Μπαίνει για λίγο αλλά αμέσως ψάχνει διέξοδο.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Τα σκυλια που ειναι πρωην αδεσποτα, καλο ειναι πριν απο το πρωτο εμβολιο να παρακολουθουνται για μερικες μερες, γιατι σε περιπτωση που εχουνε ηδη κατι, το εμβολιο μπορει να τα "στειλει"......
Η ανευθυνοτητα δεν ειναι που εδωσε εμβολιο να το κανετε εσεις (αυτο αλλωστε μπορουσατε να το βρειτε κ χωρις να μεσολαβησει κτηνιατρος, συνηθης πρακτικη στην επαρχια) αλλα οτι σαν ειπε να κανετε εμβολιο σε σκυλι που ποτε πριν δεν το εχει δει κτηνιατρος για να βεβαιωσει οτι ειναι υγειες πριν ξεκινησει καποιο προγραμμα.

Καταλαβαινω το οικονομικο στενεμα αλλα καλο θα ηταν πριν ξοδεψεις αλλα χρηματα για οτιδηποτε, να την πας να την δει ο κτηνιατρος, γιατι μπορει να χρειαζεται κατι που εσυ δεν φανταζεσαι........

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Κοίτα όσον αφορά το θέμα που λες με το λουρί και το σπίτι, δώσε την χρόνο να συνηθίσει, έχει ζήσει όλη της την ζωή στο δρόμο λογικό, να φοβάται. Θα προσαρμοστεί φυσικά, αλλά πάντα με την δικιά σας βοήθεια και το δικό σας σπρώξιμο. Όσον αφορά το θέμα της κτηνιάτρου, εάν είναι δυνατόν θα σου πρότεινα να την αλλάξεις, εάν όχι, κάνε μια επίσκεψη το ταχύτερο και απαίτησε να την εξετάσει διεξοδικά.

Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας παιδιά. Λοιπόν, η μικρούλα μου έφαγε τελικά και μπορώ να πω αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα από το συνηθισμένο. Πήγα στον κτηνίατρο για να προμηθευτώ αμπούλα για αποπαρασίτωση και αύριο θα της την εφαρμόσω. Για την ανορεξία της μου είπε ότι μπορεί να οφείλεται και στο εμβόλιο και πως αν δε δω αλλαγή μέχρι την Πέμπτη να την πάω έστω και με το ζόρι να τη δει. Αλλά από ό,τι είδα μάλλον δε θα χρειαστεί γιατί η διάθεσή της έχει αλλάξει. Υπάρχει περίπτωση να οφειλόταν και στη ζέστη;;;
Όσον αφορά στον κτηνίατρο, επειδή έχω φροντίσει κατά καιρούς σκυλάκια και έχει χρειαστεί να ζητήσω ξανά συμβουλή, αυτός είναι ο καλύτερος της περιοχής μου. Ο τελευταίος που είχα πάει ένα κουταβάκι ημερών που είχα βρει, μου είχε πει να του δώσω γάλα για νήπια του εμπορίου, τύπου νουλάκ. Μετά από λίγες μέρες έμαθα ότι δεν έπρεπε από αυτό εδώ το φόρουμ. Αυτός που πάω τώρα είναι λίγο πιο ενημερωμένος από τους υπόλοιπους. Πάντως παιδιά, αυτό με τα εμβόλια γίνεται συνέχεια στην επαρχία, μη σας παραξενεύει. Δυστυχώς, οι κτηνίατροι δε δίνουν πολλή σημασία, ακολουθούν απλά κάποια στάνταρ βήματα, όπως είναι η αποπαρασίτωση και τα εμβόλια και αν τους πεις για παραπάνω εξετάσεις θα σε κοιτάξουν με απορία σαν να είσαι εξωγήινος. Για να σας δώσω μια εικόνα, εδώ δεν έχουμε κτηνιατρεία με τη βασική έννοια του όρου, πιο πολύ είναι pet shops και εμπόριο ζωοτροφών μαζί. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, από εσάς θα παίρνω συμβουλές περισσότερο.
Με συγχωρείτε για τα μεγάλα posts αλλά όπως βλέπετε είναι πολλά αυτά που δεν ξέρω.

marmyt

Well-Known Member
28 Νοεμβρίου 2011
100
35
Θεσσαλονίκη
Κοίτα κι εγώ από επαρχία είμαι και ξέρω. Εγώ προσωπικά ποτέ δεν έκανα εμβόλιο στα ζώα μου έτσι. Πάντα τα πήγαινα εκεί. Απλά πάλι δεν κατάλαβα αν την είδε η γιατρός. Δεν είναι θέμα απλά η ανορεξία, η ανορεξία μπορεί να είναι για 1.000 +2 λόγους τελείως άσχετους με κάτι παθολογικό. Το θέμα είναι ότι έκανες μια υπέροχη κίνηση να μαζέψεις ένα αδέσποτο, το όποιο όμως δεν έχει ανάγκη μόνο από κάλυψη "μήπως και..", έχει ανάγκη από έλεγχο για να σιγουρευτείτε ότι δεν πάσχει από κάτι τώρα, μπορεί να έχει μολυνθεί από τσιμπούρι, μπορεί να έχει κολλήσει κάποια ασθένεια, μπορεί, μπορεί, μπορεί... και το σημαντικότερο είναι ότι τα περισσότερα θεραπεύονται αν την δει κάποιος. Αν δεν γίνει μια σοβαρή εξέταση και χτύπα ξύλο έχει κάτι κινδυνεύετε να μπείτε σε πολύ μεγαλύτερη ταλαιπωρία. Και πάλι εύχομαι τα καλύτερα για εσάς και την σκυλίτσα σας! :)

Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Έχεις απόλυτο δίκιο και θα προσπαθήσω να την πάω έστω και με το ζόρι. Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές και τις ευχές!

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Απο αυτα που γραφεις δεν εχω καταλαβει ακομα, το σκυλι εξακολουθει να ειναι "αδεσποτο" η το εχεις βαλει στην αυλη σου???
Αν δεν ειναι αδεσποτο (δλδ το εχεις εκει συνεχεια, σε περιορισμενο χωρο κ μπορεις να πιασεις) τι σημασια μπορει να εχει αν θελει να παει στο γιατρο η οχι??
Για την υγεια του προκειται.......

Elena28

Active Member
22 Φεβρουαρίου 2014
25
0
Το γνωρίζω πως πρόκειται για την υγεία του, είναι όμως κουτάβι και αρκετά φοβισμένο, δεν ήθελα να το ζορίσω. Είναι στην αυλή μου και στο σπίτι από την πρώτη μέρα που με "επισκέφτηκαν". Εννοείται πως θα το πάω στον κτηνίατρο για εξέταση έστω και με το ζόρι. Του έδινα απλά λίγο χρόνο να προσαρμοστεί και να μας εμπιστευτεί. Και εφόσον ο κτηνίατρος ήταν καθησυχαστικός και δε με προέτρεψε να το πάω αμέσως ακολούθησα τις οδηγίες του. Τώρα θα επιμείνω περισσότερο και θα του ζητήσω συγκεκριμένα πράγματα.