Περί διατροφής.


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Έχω διαβάσει πάρα πολλές φορές σε αυτό το φόρουμ συμβουλές για τη σίτιση σκύλων που αρνούνται να φάνε π.χ. την ξηρά τροφή τους. Ορμώμενη λοιπόν από άλλο θέμα που «τρέχει» τώρα θα ήθελα να αναπτύξω το σκεπτικό μου.

Καταρχήν να σας πω ότι και εγώ έχω αντιμετωπίσει πρόβλημα με τον δικό μου το οποίο όμως οφείλεται καθαρά και μόνο στο ότι δεν ταΐζω μόνο ξηρά και πολλές φορές του την έδινα με κάτι άλλο ανακατεμένη. Οπότε φυσικό και επόμενο ο σκύλος να ζητάει το πιο νόστιμο και να μην τρώει με όρεξη την σκέτη ξηρά... Ποτέ όμως δεν αντιμετώπισα πρόβλημα με την ποσότητα την οποία καταναλώνει.

Όλα μου τα σκυλιά, φιλοξενούμενα και δικά μου, είχανε πάντα το πιάτο τους γεμάτο τροφή ή την επιλογή να μου ζητήσουν φαγητό και να τη λάβουν οποιαδήποτε στιγμή πεινούσαν.

Εκτός βέβαια εάν συντρέχανε λόγοι υγείας όπου θα έπρεπε να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πλάνο διατροφής.

Έχοντας τη σιγουριά ο σκύλος ότι όποτε πεινάσει έχει φαγητό παρατηρώ τα εξής:

1. Ο σκύλος διατηρείτε πάντα στα κιλά του. Έχει μόνο μια διακύμανση χειμώνα με καλοκαίρι περίπου 1-2 κιλά πού είναι φυσιολογικό.

2. Δεν τρώει λαίμαργα. Τρώει αρκετά αργά οπότε πιστεύω ότι μειώνονται και οι πιθανότητες συστροφής στομάχου (αν δεν συνδέεται με την ταχύτητα λήψης τροφής διορθώστε με).

3. Δεν προσπαθεί να "αρπάξει” τροφή στη βόλτα αν συναντήσουμε κάτι και πιστεύω οτι και αυτό συνδέεται (πέραν της εκπαίδευσης) με το ότι δεν έχει το άγχος μήπως μείνει νηστικός. Επίσης δεν το έχω καλλιεργήσει εγώ το ένστικτο "φάε τώρα ότι βρεις γιατί μπορεί μετά να πεινάσεις".

4. Δεν τρώει ποτέ μεγαλύτερη ποσότητα από ότι χρειάζεται. Σχεδόν πάντα αφήνει ποσότητα φαγητού στο πιάτο του. Και δεν το κάνει επειδή δεν μπορεί να φάει άλλο αλλά επειδή έχει φάει όσο ακριβώς χρειαζόταν (αλλιώς θα φαινόταν στα κιλά του).

5. Πιστεύω ότι κάθε σκυλί μπορεί να το μάθει αυτό (τουλάχιστον όσα πέρασαν απο το σπίτι μου το έμαθαν). Ναι στην αρχή όλα τα πρώην αδέσποτα καταβρόχθιζαν όλη τη τροφή αλλά 1-2 εβδομάδες μετά, όταν “χόρτασαν την πείνα τους”, αποκτούσαν μια πιο ισορροπημένη σχέση με το φαγητό.

Πιστεύω ότι αν ακολουθούσα το μοτίβο, δίνω μόνο για 15 λεπτά το πιάτο στο σκύλο και το παίρνω, θα έδινα το μήνυμα φάε όλο το φαγητό τώρα και γρήγορα γιατί αλλιώς θα σου το πάρω.

Έτσι :
1. Ο σκύλος ίσως να αποκτούσε προστατευτική στάση προς το πιάτο του.

2. Θα έτρωγε λαίμαργα και περισσότερο από ότι χρειάζεται. Δηλαδή θα έτρωγε ακόμη κι αν δεν πεινούσε.

3. Δε θα μπορούσα να δω αλλαγές στην όρεξη του λόγω π.χ. κάποιου προβλήματος υγείας γιατί θα του είχα μάθει ότι πρέπει να φας τώρα όλη την ποσότητα.

Αν πάλι έκανε νηστεία 3-4 ημερών (όπως έχει προταθεί από μέλος του φόρουμ σε άλλο θέμα) τότε πιστεύω ότι θα έχανα και άλλα πράγματα από τη σχέση μου με το σκύλο αφού θα ήμουν ένας κακός αρχηγός που δεν εξασφαλίζει την τροφή της αγέλης του. Δεν σχολιάζω τις επιπτώσεις στην υγεία του σκύλου (επιπτώσεις και στο οστικό και μυϊκό σύστημα).

Επίσης πιστεύω ότι:

1. Τα προτεινόμενα γραμμάρια από τις εταιρίες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός σκύλου καθώς αυτές εξαρτώνται από το σκύλο, την καθημερινότητά του, τις ενεργειακές απαιτήσεις από μέρα σε μέρα, τη διάθεσή του, την υγεία του αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης η από τους παραπάνω παράγοντες εξαρτάτε και η ώρα την οποία ένα σκυλί θα πεινάσει. Ένα άλλος λόγος αλλαγής των θερμιδικών απαιτήσεων είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στα θηλυκά κατά την περίοδο και την ωορρηξία (ποιος από εσάς αλλάζει τη διατροφή της σκύλας του τότε και πώς γνωρίζει τις ανάγκες της;).

2. Η λαιμαργία πηγάζει από τα βιώματά μας. Το ίδιο πιστεύω ότι ισχύει και για το σκύλο. Η σχέση μας με το φαγητό είναι σε μεγάλο βαθμό διαταραγμένη (και αυτό θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε εκτενέστερα εάν ήμασταν σε κάποιο άλλο φόρουμ). Σκυλιά περισσότερο ανθρωποκεντρικά επηρεάζονται και περισσότερο από τον άνθρωπό τους έτσι αναπτύσσουν και συχνότερα διαταραγμένη σχέση με την τροφή. Π.χ. λαίμαργα λαμπραντόρ, μπόξερ που όταν εγκαταλειφθούν απέχουν από τη τροφή. Και με αυτό δεν λέω ότι όσοι έχουν λαίμαργο σκύλο έχουν κάποια διατροφική διαταραχή αλλά ότι όλοι μας χρησιμοποιούμε την τροφή ως μέσο επικοινωνίας.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και θα ήθελα πάρα πολύ να συζητήσουμε πάνω σε αυτά και να ακούσω άλλες απόψεις.

Ελπίζω να μη βαρεθήκατε στη μέση και να σταματήσατε την ανάγνωση…. Βγήκε λίγο μεγάλο τελικά …..
 


milou LGD

Well-Known Member
5 Σεπτεμβρίου 2013
386
230
κι εγω κατι τετοιο κανω. δεν ειναι γεματο μονιμως αλλα δεν της το μαζευω στο μισαωρο. της δινω την μεριδα 2 φορες την μερα και την αφηνω εκει. επειδη πρακτικα δεν ειναι λαιμαργη αλλα τρελα μιζερη με το φαγητο. με το οτιδηποτε. ειτε ειναι μαγειρευτο, ειτε ξηρα, ειτε εχει οποιαδηποτε λιχουδια. μεσα σε 5' πρεπει να την εχω δει να τρωει μονο 2-3 φορες μεσα στους 6 μηνες που 'συμβιωνουμε'.
κατι που εχω παρατηρησει ειναι οτι εχει και μεγαλες διακυμανσεις στην ορεξη. αν πχ εχει βγει βολτα, εχει καλο καιρο και εχει λυσσαξει ολη μερα τοτε τρωει τα παντα σε μιση ωρα. αν πχ βρεχει και ειναι κουλουριασμενη ολη μερα, δεν περναει λογω βροχης ουτε ανθρωπος ουτε σκυλος να ασχοληθει, τοτε μπορει να τρωει σε ρυθμο 1 μπουκια την ωρα...
 


Kharma

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2013
120
1
Εμενα παλι το δικο μου το μπουμπουκι ειναι τοσο φαταουλας που χωρις να της μαζεψουμε ποτε πιατο καταβροχθιζει τα παντα σε χρονο dt.Ποτε δεν δινει την εντυπωση οτι ειναι χορτατη,αντιθετα πιστευω οτι κ ενα τσουβαλι τροφη να της αφησεις θα το φαει!!!Ασε που ετσι κ ακουσει σακουλακι η ντουλαπι να ανοιγει,ερχεται συναμενη-κουναμενη!!!Βεβαια ποτε δεν μας εχει δειξει επιθετικοτητα οταν τρωει και χερι μεσα στο μπωλ να βαλεις ειναι οκ!Βεβαια απο μωρο που το ειχαμε βρει μαζι με την αδερφη της κ τα ταιζαμε καποιο διαστημα,ειχε δειξει τι ειναι!Εσπρωχνε κ αγριευε στην αλλη για να φαει αυτη!!!Ισως ειναι κ στο χαρακτηρα του σκυλου η σχεση του με το φαι!
 


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Εννοείτε οτι και ο δικός μου είναι λιχούδης....
Όταν βγαίνουμε σε σκυλοπάρκο και βγάλει κανένας σακουλάκι για την γνωστή "βρωμερή δουλίτσα" ο δικός μου κάνει κολοτούμπες γιατί νομίζει οτι θα παίξει μεζεδάκι. Στο σπίτι όμως (όταν δεν έχουμε φιλοξενούμενο) αν του δώσω λιχουδιά και δεν πεινάει πηγαίνει και την αφήνει στο κρεβάτι του για αργότερα.....
 


Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.554
6.984
Δεν ξέρω τι είναι σωστό, πάντως κι εμένα επειδή συχνά, και δη τα πρωινά, δεν έτρωγε το φαϊ του, αποπειράθηκα 2-3 φορές να κάνω αυτό το που μαζεύεις το φαϊ και τον αφήνεις και παραλείπεις και ένα γεύμα "εν ανάγκη". Το μόνο αποτέλεσμα ήταν να βρίζω τον εαυτό μου όταν το πρωί ξυπνούσε και έκανε εμετό γαστρικά υγρά από την πείνα. Δεν το ξανάκανα ποτέ.

Τώρα που αφήνω το πιάτο και είναι ελεύθερος να φάει ότι ώρα θέλει (εκτός κι αν το παραφήσει ώρες που το μαζεύω να το βάλω ψυγείο, μην πιάσουμε και μύγες..) παρατηρώ ακριβώς αυτά που απαριθμείς.
 


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Εγώ το καλοκαίρι του έχω μόνο ξηρά τροφή στο πιάτο για να μην έχουμε κίνδυνο να χαλάσει και το βράδυ (στις μεγάλες ζέστες συνηθίζει να τρώει μόνο νύχτα) του βάζω τα υπόλοιπα....
 


Kimigaz

Well-Known Member
7 Απριλίου 2013
743
238
Goldenland
Ωραιο θεμα,με τροφη για σκεψη. Σε κουταβι θα λειτουργουσε παρομοια τακτικη? Θελω να πω πως ξερεις αν τρωει κατα τη διαρκεια της μερας ποτε θα θελησει να κανει την αναγκη του?
 


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Η δουλειά μου είναι περίεργη... Δουλεύω με ραντεβού τόσο στο σπίτι μου όσο και έξω και δεν έχω ποτέ σταθερό πρόγραμμα. Οπότε όταν φιλοξενώ κάποιο κουτάβι απλά το βγάζω βόλτα κάθε 3-4 ώρες προσπαθώντας να παρακολουθώ πότε πεινάει και τρώει.

Επειδή όμως ένα κουτάβι μπορεί να είναι αρκετά λαίμαργο και να του δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα πέψης απο την απότομη και μεγάλη κατανάλωση τροφής δε θα πρότεινα απο τη μια μέρα στην άλλη να του δώσετε την επιλογή να τρώει όσο θέλει αλλά εγώ εστιάζω στο να τρώει όποτε θέλει. Δηλαδή όταν το δώ να "ψάχνει" στο πιάτο του το ταΐζω.

Με ένα ενήλικο τα πράγματα είναι ευκολότερα....
 


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Και κάτι ψιλοάσχετο.... Με τις τόσο συχνές βόλτες (καταλαβαίνω βέβαια ότι δεν έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα) ποτέ δε δυσκολεύτηκα να εκπαιδεύσω σκύλο να λερώνει έξω. Θεωρώ πολύ σημαντικό να ζητάς από το σκύλο πράγματα τα οποία μπορεί να κάνει. Οπότε τον βγάζω τόσο συχνά ώστε να μην φτάνει ποτέ στο σημείο να προσπαθεί πάρα πολύ να μην τα κάνει μέσα και επιβραβεύω τρελά όταν τα κάνει έξω. Ο δικός μου το έμαθε σε ένα 10ήμερο.

Βέβαια το να μη με κατουράει απο τη χαρά του όταν γυρνάω σπίτι το παλέψαμε κανένα δίμηνο...... χα χ αχ αχ χαχ
 


Spyros_S

Active Member
21 Μαϊου 2011
26
0
Αφιδνες
Καλό μου ακούγεται αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλημα (στη αρχή τουλάχιστον) από μεγάλη λήψη τροφής;
Και όταν λέω "πρόβλημα" εννοώ διάρροια, αέρια κλπ.
 


IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Κανένα από τα ενήλικά μου δεν είχε τέτοιο πρόβλημα πέρα απο μεγάλη ποσότητα κοπράνων τις πρώτες μέρες που είναι και αναμενόμενο....
 




IrAr

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2012
208
5
Αν μέχρι τώρα του έπαιρνες το πιάτο όταν τελείωνε το φαγητό του ξεκίνα αφήνοντας το πιάτο κάτω όλη μέρα χωρίς έξτρα φαγητό για να καταλάβει ότι δε θα του το πάρεις. Μετά ξεκινά να του αφήνεις τροφή.
 


Spyros_S

Active Member
21 Μαϊου 2011
26
0
Αφιδνες
Το μπωλ της είναι κάθε ώρα της ημέρας στο ίδιο σημείο, δίπλα σε αυτό με το νερό.
Μόλις το αδειάσει, απλώς φεύγει και δεν ασχολείται. Θα δοκιμάσω να το έχω πάντα γεμάτο.

Ευχαριστώ.
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.852
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981