Περι C.A.C και πρωταθλητων


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Θα ηθελα να με διαφωτισετε περι απονομης CAC.

CAC σημαινει CERTIFICAT D’ APTITUDE AU CHAMPIONNAT δηλαδη Πιστοποιητικό Ικανότητος Πρωταθλήματος (Μορφολογιας) και αποτελει Εθνικο τιτλο (με τρια CAC ''βγαινει'' καποιος πρωταθλητης Ελλαδας - συν εργασια οπου απαιτειται)

Συμφωνα με τον ΚΟΕ (εσωτ. κανονισμος αρθρο 21) , CAC απονεμεται ΚΑΙ σε σκυλους που μπορει να διαγωνιζονται ηδη σε κατηγορια Champion.

Απο την αλλη , στο αρθρο 26 ο ΚΟΕ λεει :

Εάν για οποιονδήποτε λόγο ο σκύλος κάτοχος του C.A.C. στερηθεί το C.AC., αυτό απονέμεται στον σκύλο κάτοχο του R.C.A.C. Το ίδιο ισχύει αν ο σκύλος που του απονεμηθεί το C.A.C.είναι ήδη πρωταθλητής Ελλάδος.

Δεν μπορω να καταλαβω και θα ηθελα να με διαφωτισετε :

Γιατι ενας πρωταθλητης να ειναι υποψηφιος καν για CAC . Ειναι κουφο ενας πρωταθλητης να λαμβανει τιτλο ικανοτητας πρωταθλητη οταν ειναι ηδη πρωταθλητης :confused:
Εφοσον ειδικα απονεμηθει και RCAC σε σκυλο που δεν ειναι πρωταθλητης , τοτε το CAC ''μεταφερεται'' στον RCAC (γεγονος που επιτεινει την ''ματαιοτητα'' της αρχικης απονομης CAC:D)

Να σημειωσω πως η απονομη του CAC ειναι προαιρετικη και επαφιεται στην αποψη του κριτη (μπορει δηλαδη να μην δωσει καν σε κανενα σκυλο)

Επισης δεν εχω καταλαβει ακριβως ποιοι σκυλοι ειναι υποψηφιοι για RCAC :

O KOE στο αρθρο 25 λεει :

Οι κριτές έχουν το δικαίωμα να απονείμουν το R.C.A.C. μόνο σε έναν αρσενικό σκύλο (κάτοχο του δεύτερου βραβείου στην ανοικτή κατηγορία αρσενικών ή εργασίας, ή πρωταθλητών ) και σε έναν θηλυκό σκύλο (κάτοχο του δεύτερου βραβείου στην ανοικτή κατηγορία θηλυκών ή εργασίας ή πρωταθλητών), μόνον εάν τους έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Εξαίρετος» και μόνον εάν στον κάτοχο του πρώτου βραβείου έχει αποδοθεί το C.A.C.

Τι ακριβως εννοει λεγοντας: (κάτοχο του δεύτερου βραβείου στην ανοικτή κατηγορία αρσενικών ή εργασίας, ή πρωταθλητών ) ?

Αν για παραδειγμα CAC βγει ο πρωτος της κατηγοριας πρωταθλητων , τοτε RCAC ''πρεπει'' να βγει ο οποιος δευτερος της κατηγοριας ανοικτή ή εργασίας ή πρωταθλητών ? Το τι ισχυει το εχω δει αλλα δεν καταλαβαινω τη διατυπωση του αρθρου (που μιλαει για κατοχο δευτερου βραβειου και αναμεσα στις κατηγοριες εχει ή και οχι και).

Στο VDH λεει :

A reserve challenge certificate can be awarded to the second-best male dog/female dog in a class.

Τελικα , το RCAC παει στο δευτερο καλυτερο της εκθεσης ή πρεπει να παει στο δευτερο καλυτερο μιας κατηγοριας ?

Σας κουρασα :)
 


BasKal

Well-Known Member
2 Νοεμβρίου 2007
423
2
Oσον αφορα την 1η απορια, στην ουσια προκειται για αναβαθμιση του RCAC σε CAC εφοσον το CAC το παρει σκυλος ηδη πρωταθλητης και ο κατοχος του RCAC δεν ειναι πρωταθλητης.Η αναβαθμιση αυτη δεν γινεται οταν CAC & RCAC απονεμονται στους 2 πρωτους της κατηγοριας πρωταθλητων.
Το οτι το CAC σε γενικες εκθεσεις απονεμεται και σε πρωταθλητες δεν ειναι ελληνικη εφευρεση -ειναι η κλασσικη τακτικη παντου.
Σε σπεσιαλ εκθεσεις ορισμενων φυλων πχ Ντομπερμαν, το CAC απονεμεται (αν το αξιζουν φυσικα) μονο σε μη πρωταθλητες - οι πρωταθλητες διεκδικουν τον τιτλο "καλυτερος φυλου" oυτε ΒΟΒ απονεμεται.

Στο 2ο εχεις δικιο - η διατυπωση ειναι ανεπαρκης. Ο σκυλος που παιρνει το RCAC μπορει να ειναι νικητης μιας απο τις κατηγοριες ενηλικων (αρα οχι 2ος) και να χασει την 1η θεση στο συνολο απο νικητη αλλης κατηγοριας (πχ CAC o νικητης της κατηγοριας εργασιας, RCAC o νικητης της κατηγοριας πρωταθλητων).
Παντως θα ειναι 2ος στο συνολο για το φυλο του ουτως η αλλως.
Παει λοιπον στον 2ο σε συνολο ενηλικο.
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
Για το πρώτο ζήτημα που έθιξες, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου πως με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να απονέμεται ούτε CACIB σε σκύλο που είναι ήδη διεθνής πρωταθλητής.

Το RCAC ουσιαστικά σημαίνει πως ο σκύλος θα μπορούσε να γίνει πρωταθλητής, αφού του αξίζει, αν ο σκύλος που έλαβε το CAC δεν ήταν παρόν στην συγκεκριμένη έκθεση.

Σε κάποια ΓΣ του ΚΟΕ (το 1996 πρέπει να ήταν), είχαμε συζητήσει επ' αυτού και λήφθηκε η απόφαση πως το CAC πρέεπι να απονέμεται στον απόλυτα καλύτερο σκύλο.

Έτσι έχουν δημιουργηθεί κάποιες δικλέιδες ασφαλείας σε κάποιους Ομίλους. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού λ.χ. απονέμονται CAC σε όλες τις κατηγορίες άνω των 15 μηνών. Κάτι που στην Ελλάδα κρίθηκε σαν μη εφικτό λόγω του μικρού όγκου συμμετοχής σκύλων στις εκθέσεις. Ο ΟΚΝΕ πράττει όπως ακριβώς περιέγραψε ο BasKal, ενώ ο ΕΟΝΑ ζητάει από τον ΚΟΕ την αναβάθμιση στην περίπτωση που το CAC πάει σε Πρωταθλητή Ελλάδος και το RCAC σε μη Πρωταθλητή Ελλάδος (σημαντικό).

Στο δεύτερο κομμάτι τώρα, όπως είπε ο BasKal, η διατύπωση είναι ελλειπής. Για να γίνει κατανοητό τι γίνεται στην πράξη πρέπει να το δούμε με ένα τυχαίο - υποθετικό - παράδειγμα:
έχουμε την κρίση των (μαύρων-πύρινων) Ντόμπερμαν ας πούμε.
1. Μπαίνουν αρχικά για το CAC αρσενικών στον στίβο οι πρώτοι (μόνο οι πρώτοι) των κατηγοριών Ενδιάμεση, Ανοιχτή, Εργασίας και Πρωταθλητών και μόνο εφόσον έχουν λάβει χαρακτηρισμό "εξαίρετος".
Ανάμεσα σε αυτούς ο κριτής αποφασίζει να απονέμει το CAC στον νικητή της κατηγορίας Εργασίας.
2. Ο συγκεκριμένος σκύλος που έλαβε το CAC (ο νικητλης της κατηγορίας Εργασίας δηλαδή) βγαίνει από τον στίβο και για την απονομή του RCAC την θέση του παίρνει ο σκύλος που ήταν δεύτερος στην κατηγορία Εργασίας (εφόσον ήταν "εξαίρετος"). Άρα ο κριτής έχει να αποφασίσει που θα δώσει το RCAC ανάμεσα στους νικητές των κατηγοριών Ενδιάμεση, Ανοιχτή, Πρωταθλητών και του δεύτερου της κατηγορίας Εργασίας (αφού το CAC πήγε στον νικητή της κατηγορίας αυτής).

Το ίδιο συμβαίνει και στα θηλυκά, αλλά και στα καστανά - πύρινα Ντόμπερμαν.
 


denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.821
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Στην πρώτη απορία συμφωνώ με τους προλαλήσαντες, και να συμπληρώσω ότι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και το CAC σαν βραβείο αυτό καθεαυτό, νομίζω η τακτική της αντικατάστασης είναι η καλύτερη, έτσι το CAC λογίζεται ονομαστικά σε έναν σκύλο, και χρησιμοποιείται και από άλλον, αλλιώς θα είχαμε σκύλους με 3 CAC (πολλούς) χωρίς κανένα νόημα περαιτέρω. Οπως και νά 'χει αν ένας σκύλος έχει 53 αντί 3 κάτι σημαίνει.

Σχετικά με την δεύτερη απορία έχεις απόλυτο δίκιο, η διατύπωση αυτή είναι προφανώς κακή μεταφορά κανονισμών από όμιλο ο οποίος απονέμει ένα CAC ανά κατηγορία, μόνο έτσι δικαιολογείται. Στην πράξη γίνεται αυτό που είπε ο Promitheas, (αν και μία φορά απ'όσο θυμάμαι εγώ έχει γίνει ακριβής μετάφραση του κανονισμού, πετάξανε έξω δηλαδή όλους τους πρώτους στις κατηγορίες σκύλους και παίζανε οι 2οι για το RCAC και γέλασε και το παρδαλό κατσίκι)
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Σας ευχαριστω για τις αναλυτικες απαντησεις σας :)

Οσο αφορα το CAC και το ποιοι εχουν νοημα να το παρουν :

ΙΜΟ ,εξ'ορισμου , το CAC θα επρεπε να δινεται σε υποψηφιους πρωταθλητες και οχι σε πρωταθλητες.Σε ενα πρωταθλητη δεν μπορεις να του δινεις πιστοποιητικο οτι ειναι ικανος να ειναι πρωταθλητης :D (κατι σαν πιστοποιητικο συνεχιζομενης εκπαιδευσης μου κανει αυτο) .Ή διαφορετικα , αν ενας πρωταθλητης δεν παρει CAC ή RCAC , τι σημαινει ? πως ο κριτης του ''δηλωνει'' πως δεν ειναι ικανος να ειναι πρωταθλητης ?

Το CAC δεν ειναι τιτλος , ειναι πιστοποιητικο.

Το ποσα CAC εχει ενας πρωταθλητης δεν μου λεει πολλα οταν δεν ξερω ποσα CAC ΔΕΝ εχει παρει . Αν δηλαδη ενας πρωταθλητης εχει 3 + 3 CAC ενω εχει λαβει μερος σε 12 εθνικες εκθεσεις , τι σημαινει ? Πως οι μισοι κριτες τον θεωρουν καλο για πρωταθλητη ενω οι αλλοι μισοι δεν το θεωρουν ?

Οι πρωταθλητες στις εθνικες εκθεσεις θα μπορουσαν να μαζευουν απλα BOB ωστε να υπαρχει κινητρο.

Παρακατω ειναι οι κανονισμοι του Κ.Ο Δανιας που μου φαινονται πιο λογικοι :
http://www.dansk-kennel-klub.dk/files/pdf/engdom04.pdf

Τελος , γιατι στους κανονισμους του ΚΟΕ δεν γραφει απλα :

''Ο σκυλος best of breed λαμβανει το CAC και ο δευτερος το RCAC'' (αντιστοιχα και ο best of opposite sex ωστε να καλυφθουν και τα δυο φυλα) ? Αν το ζητουμενο ειναι να πανε τα CAC / RCAC στους δυο καλυτερους καθε φυλου , τοτε η παραπανω διατυπωση δεν ειναι πληρης (και πολυ πιο απλη) ?
 


Promitheas

Well-Known Member
9 Ιουνίου 2008
2.554
2
Γέρακας
@Tricky
Αφενός δεν έχουμε το ίδιο κυνολογικό δείγμα με την Δανία., αφετέρου δεν μπορεί να γίνεις εργοστάσιο παραγωγής πρωταθλητών

''Ο σκυλος best of breed λαμβανει το CAC και ο δευτερος το RCAC'' (αντιστοιχα και ο best of opposite sex ωστε να καλυφθουν και τα δυο φυλα) ? Αν το ζητουμενο ειναι να πανε τα CAC / RCAC στους δυο καλυτερους καθε φυλου , τοτε η παραπανω διατυπωση δεν ειναι πληρης (και πολυ πιο απλη) ?
Το καλύτερο φυλής μπορεί να είναι και από κατηγορία που δεν δικαιούται CAC, όπως π.χ. από την Νέων...!
 


Tricky

Well-Known Member
20 Ιουλίου 2008
2.014
294
Σε κάποια ΓΣ του ΚΟΕ (το 1996 πρέπει να ήταν), είχαμε συζητήσει επ' αυτού και λήφθηκε η απόφαση πως το CAC πρέεπι να απονέμεται στον απόλυτα καλύτερο σκύλο.
Το καλύτερο φυλής μπορεί να είναι και από κατηγορία που δεν δικαιούται CAC, όπως π.χ. από την Νέων...!
Το best of breed ειναι ο καλυτερος σκυλος αλλα μπορει να μην δικαιουται CAC :D

Απο κει και περα , το σε ποιους μπορει να δοθει CAC , δεν νομιζω πως επηρεαζει το ποσους πρωταθλητες μπορει να βγαλει μια χωρα ...στο κατω-κατω , ο ΚΟΕ καθοριζει ποσα CAC χρειαζονται για να βγει καποιος πρωταθλητης , οποτε ειναι στο χερι του να κανει το ολο θεμα ''δυσκολο'' ή οχι.

Τεσπα , υπαρχουν στο θεμα αυτο κατευθυντηριες γραμμες απο την FCI ή η καθε χωρα υιοθετει οποια τακτικη θελει στο θεμα του CAC ?
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.598
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3