Πιθανό άγανο στην μύτη


kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Εγω βρισκω οτι η μέθη είναι απο επικίνδυνη (σε περίπτωση απότομης κίνησης) μέχρι κακοποίηση (με την έννοια οτι ο σκύλος μπορεί να αισθάνεται αλλά να μη μπορεί να αντιδράσει κανονικά). Το λέω αυτό με βάση συζητήσεις που είχα κάνει οταν επρόκειτο να κάνω τον καθαρισμό δοντιών, αλλά το θέμα είναι μάλλον αντίστοιχο (τι να χώνεις κάτι στο ρουθούνι, τι κάτω απο το ούλο....).

Συζήτα το με κτηνίατρο που εμπιστεύεσαι, εστω τηλεφωνικά.
 


Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Συνήθως όταν ο σκύλος μας έχει άγανο στην μύτη, μπορούμε να μαντέψουμε σε πιο ρουθούνι είναι. Δεν φταρνίζεται με το κεφάλι ίσιο (γέρνει προς το άγανο) και συνήθως κλείνει και το μάτι από εκείνη την πλευρά.

Αν δούμε κάτι τέτοιο, βγάζουμε φακό να κοιτάξουμε. Αν είναι πρόσφατο το άγανο βγαίνει εύκολα με τσιμπιδάκι για τα φρύδια ή ακόμη και με τα δάκτυλα, αν ο σκύλος έχει πολύ μεγάλα ρουθούνια.

Όταν το αφήνεις όμως προχωράει... και μετά προχωράει κι άλλο.

Αν η Ήρα φέρεται φυσιολογικά (περίπου), ίσως είναι κάτι πολύ μικρό που θα μαραθεί/συρικνωθεί και θα βγει με φτάρνισμα πολύ σύντομα.

Το μόνο άλλο που μπορώ να σκεφτώ είναι παράστα της μύτης (ο σκύλος ξεφυσάει/ρουθουνίζει και φταρνίζεται), αλλά δεν έχω ξανακούσει σκύλο στην Ελλάδα να έχει.

Πάρε έναν ΚΑΛΟ γιατρό τηλέφωνο και ρώτα τι να κάνεις.
 


Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
56
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
αρη αν καταλαβα καλα θα τη ναρκωσει και θα κανει ρινοσκοπηση και αν βρει κατι θα το τραβηξει ? τον ρωτησες αν το εχει ξανακανει ?επειδη ο ρινικος βλεννογονος ειναι πολυ ευαισθητος στους χειρισμους
πραγματικα δυσκολη αποφαση
θα συμφωνησω με zhivago μιλησε με καποιο εμπειρο γιατρο εστω και τηλεφωνικα να σου πει τι να κανεις
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Εγώ δεν θα άφηνα άγανο μέσα πάντως...η ζημιά που μπορεί να πάθει ο σκύλος είναι μεγάλη. Μίλα με κάποιον άλλο γιατρό και ρώτα. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι πως στο είπε τόσο "ελαφρα΄"..." θα σαπίσει και θα φύγει"!!!!!
Και αν προχωρήσει? Μετά δεν παίρνει εγχείρηση με τίποτα...οπότε καλύτερα να το ψάξεις λίγο και με κάποιον άλλο γιατρό...
Συμφωνώ με τη Dr.Z.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Μετα το τελευταιο μου ποστ εφυγα με την Ηρα γιατι της καθυστερησα πολύ την πρωινη τουαλετα (εβγαλε επιτελους και το σελοφαν από το κατεψυγμενο κοτοπουλο που εφαγε προχθες) και δυστυχως δεν ειδα τα νεοτερα ποστ που ηταν πολύ σημαντικα.
Στην βολτα αρχισε να μυριζει και ξεκινησε παλι το εντονο ρουθουνισμα.

Πηγα στο κτηνιατρειο και οι γιατροι αποφασισαν να της κανουν πρωτα ηρεμιστικο και αν δεν πιασει μερικη ναρκωση. Αντιδρουσε αλλά ειπαν ότι σπανια μπορουν να κανουν ρινοσκοπηση χωρις ναρκωση. Μαλλον όμως συνεβει αυτό που ειπε η Πηγη.

Αγανο δεν βρεθηκε αλλά το δεξι ρουθουνι είναι ερεθισμενο. Το αγανο λενε δεν βγαινει οπότε μαλλον ηταν καποιο άλλο ξενο σωμα, μαλλον φυτικης προελευσης.
Της κανανε στο τελος και ενεση κορτιζονης γιατι τα ρουθούνια μπορει να εμφανισουν φλεγμονη με την ρινοσκοπηση.

Αν συνεχιστει το προβλημα, αυριο θα της δωσουν θεραπεια για φλεγμονη.
Παντως, μετα την ρινοσκοπηση είναι ησυχη και δεν ρουθουνιζει. Τώρα κοιμαται δίπλα μου στο γραφειο.

Πραγματι Στελλα, όταν προσπαθουσε να το βγαλει με εντονο ρουθουνισμα ή φταρνισμα, εγερνε στην δεξια μερια και εκλεινε το δεξι ματι. Δυο κτηνιατροι δεν σκεφτηκαν να ρωτησουν αυτό το πραγμα.

Κρινα, οι γιατροι μού ειπαν ότι το κανουν συχνα. Εξαλλου, στην επαρχία ειμαστε, με πολλα χωραφια και δαση.

Σας ευχαριστω πάρα πολύ για το ενδιαφερον και τις συμβουλες.
 


katerina k.

Well-Known Member
11 Σεπτεμβρίου 2009
6.204
13
Κηφισιά
Μπραβο...όλα καλά. Τα σκυλιά μας είναι σαν τα μικρά παιδιά...όλο και κάτι παθαίνουν...και εμείς τρέχουμε πανικόβλητοι...!!!
 




kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
βγαίνει εύκολα με τσιμπιδάκι για τα φρύδια ή ακόμη και με τα δάκτυλα, αν ο σκύλος έχει πολύ μεγάλα ρουθούνια.
Ζιβάγκο, νομίζω οτι με την αρκούδα που έχεις για σκύλο, έχεις χάσει κάθε μέτρο στην αντίληψη σου για το σύνηθες μέγεθος ρουθουνιού ενός σκύλου (έστω και μεγαλόσωμου οπως η Ηρα!!).:D:D:D
 




Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
@ Kopritis,

Ναι, έχεις δίκιο.. Πάντως ήταν ΤΟΟΣΟ γλυκούλης ο "χοντρός" όταν του είπα, "Ασε, Ντρούλη μου, θα σου το βγάλω εγώ!" και μου σήκωσε αμέσως τη μυτούλα του (μυτάρα, εντάξει) και περίμενε ακίνητος!

Με συγκινεί όσο τίποτα στον κόσμο όταν ένα ζώο μου δείχνει τόση εμπιστοσύνη... χαίρομαι που το έχω καταφέρει με όλα τα ζώα που είχα στην ζωή μου. Ακόμη και με τις γάτες μου...

Σίγουρα δεν είναι κάτι που "απλά τυχαίνει". Πρέπει από κουτάβια να μαθαίνουμε στους σκύλους μας να κάθονται ακίνητα να τα "ψιλαφίζουμε" παντού. Πόσοι είναι που δεν μπορούν ούτε να νύχια του σκύλου τους να κόψουν, ή ούτε να τον χτενίσουν (γιατί "δεν τους αφήνει") ;

Τα άγανα, στάχια, αγκάθια, κόκκαλα στον λαιμό, ξένα σώματα στο δέρμα ή στα πόδια... συμβαίνουν στις καλύτερες οικογένειες.
Είναι ΠΟΛΥ συμαντικό να μπορείς να χειριστείς τον σκύλο σου (και στα δύσκολα). Αν δεν μπορείς, γιατί να μπορεί ο κτηνίατρος;;;
Αν δεν μπορείς, κάνεις τις "δύσκολες στιγμές" πολύ πιο δύσκολες και αγχωτικές για τον σκύλο σου.

Ο σκύλος μου όχι μόνο έχει κάνει ακτινογραφίες χωρίς νάρκωση (όπως όλοι οι προηγούμενοι σκύλοι μου), αλλά έχει δώσει και αίμα (για να βοηθήσουμε σκύλο στο χειρουργείο).

Το να δώσει αίμα σήμαινει να μείνει ακίνητος για 15-20 λεπτά με μία βελόνα να βγαίνει από τον λαιμό του (χώρια που έβλεπε το αίμα του να γεμίζει μία σακούλα). Η σκυλίτσα (κ.γκριφόν) που χειρουργήθικε του έκανε τέτοιες χαρές μετά... ήταν λες και το ήξερε!
Επίσης με το αίμα του Ρώσσου εφήβου, έγινε ΤΟΥΡΜΠΟ η σκύλα (13 ετών!). Παραζωντάνεψε !

Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι να πείσω τον κτηνίατρο να μου έχει εμπιστοσύνη!
 
Last edited:


johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αρη, εύχομαι ολόψυχα περαστικά!
Εχεις και τη δική μου σκέψη και αισθάνομαι σαν να ήταν δικό μου σκυλί η Ηρα.
 




harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω πολυ.
Το ρουθουνισμα συνεχιζεται αλλά ειναι πολυ πιο ηπιο και όχι συχνο.

Μιλησα και με έναν φιλο κυνηγο. Μου ειπε ότι ειχε πολλα τετοια προβληματα με μυτη και αυτια και με παρεπεμψε στην δικια του γιατρο στην οποια πανε ολοι οι κυνηγοι της Ξανθης. Η κυρια μού ειπε ο,τι και οι δικοι μου δυο γιατροι. Ότι μαλλον εφυγε και εμεινε η φλεγμονη και αν ηταν ακομα μεσα το ξενο σωμα θα ρουθούνιζε και θα αντιδρουσε η Ηρα πολύ εντονα, όπως εκανε χθες το πρωι που σχεδον χτυπιοταν, ειδικα αν εχει προχωρησει στους βρογχους. Θα ειχε επισης εκκρισεις από τη μυτη και πιθανον αιμα. Επισης, πρεπει να παρουμε αντιβιωση. Μπορει πλεον το ρουθουνισμα να προερχεται απο την ρινοσκοπηση.

Θελω και μια δευτερη γνωμη και θα την παω ισως αυριο (σημερα είναι κλειστα), να κοιταξει τη μυτη της εστω επιφανειακα για να αποφυγουμε κι άλλη μεθη τοσο συντομα (ετσι ειπε η γιατρος).

Βρογχοσκόπηση κανουν μονο στην κτηνιατρικη κλινικη που είναι κλειστη για καλοκαιρι, αλλά μπορει να με φερει σε επαφη με καποιον από τους καθηγητες για εξεταση εστω σε ιατρειο αν υπαρχει σοβαρο θεμα.

Διαβασα το παρακατω σε ένα κυνηγετικο φορουμ και τρομοκρατηθηκα:

Φίλοι μου, να προσέχετε τα τετράποδα φιλαράκια σας γιατί η μικρή Sinty έφυγε απο ένα άγανο που είχε μπει στην μύτη της μετά απο ψάξιμο και το άτιμο είχε καρφωθεί στον πνεύμονά της. 6 γιατροί δεν είχαν καταφέρει να το βρουνε και το εντόπισε μια καθηγήτρια πανεπιστημίου στην Γάνδη του Βελγίου.
Ήταν αργά, το άγανο είχε μετατρέψει τον έναν πνεύμονα σε εστία μόλυνσης καθώς είχε σαπίσει στο μεγαλύτερο μέρος....
Βεβαια είναι σπανιο κατι τετοιο, παρολο που οι κυνηγοι παλευουν πολύ συχνα με τα αγανα.
 


foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
18
Περαστικά λοιπόν!

Μια τέτοια επιπλοκή προσωπικά, την θεωρώ πολύ πιθανότερη από κάθε πιθανή επιπλοκή από την νάρκωση....
 




harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Ευχαριστω.
Σημερα το ρουθουνισμα είναι ηπιοτερο αλλά εξακολουθει να υπαρχει. Ο γιατρος μας εδωσε αντιφλεγμονωδη χαπια για 4 μερες και από Τριτη βλεπουμε.
 


harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Με το ρουθουνισμα παιδευομαστε ακομα. Εκει που τρεις μερες ειχε κοπασει αρκετα, σημερα στο κτημα ξεκινησε παλι εντονα. Επισης, τις τελευταιες μερες ροχαλιζει στον υπνο της για πρωτη φορα. Το δεξι της ρουθουνι είναι υγρο αλλά δεν δειχνει τιποτε άλλο.

Γυρισαμε από το κτημα γι αυτόν τον λογο. Ο κτηνιατρος εδώ ειπε να της ξανακανουμε αυριο ηρεμιστικο και ρινοσκοπηση.

Πηρα πριν λιγο τον γιατρο της Ζηνας από την κτηνιατρική κλινικη Θεσσαλονικης.
Και οι τρεις κτηνιατρικες κλινικες (του πανεπιστημιου και δυο ιδιωτικες) είναι κλειστες για το καλοκαιρι και η πανεπιστημιακη θα ανοιξει 23 Αυγουστου.

Εν ολιγοις, ειπε να περιμενω μεχρι την Παρασκευη και να παρακολουθω ορεξη, διαθεση και θερμοκρασια.
Αν κατι δεν παει καλα, θα ψαξει να μας βρει ιδιωτικο γιατρο στη Θεσσαλονικη με ενδοσκόπιο γιατι το ρινοσκοπιο δεν φτανει από ο,τι φαινεται.

Αν δεν εχει σοβαρα συμπτωματα και το ρουθουνισμα συνεχιζει καπως, μπορουμε να περιμενουμε μεχρι να ανοιξει παλι η κλινικη και να κανουμε τοτε ενδοσκοπηση μαζι με τις τακτικες εξετασεις της Ζηνας.

Είναι κατά της προληπτικης αντιβιωσης για μολυνση και προτιμαει να βρουμε ενδοσκοπιο.

Σκεφτομαι παντως να την παω αυριο στην κτηνιατρο των κυνηγων μηπως εχει μεγαλυτερο ρινοσκοπιο ή περισσοτερη εμπειρια. Ο δικος μας τι άλλο να κανει?
 


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.150
Μηνύματα
896.309
Μέλη
19.954
Νεότερο μέλος
ipsilotatos