Πιροπλάσμωση: Η ελονοσία των σκύλων

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens

Aιτία της νόσου είναι τα τσιμπούρια, όπως και στην ερλιχίωση. Η πιροπλάσμωση προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σκύλου, τα καταστρέφει και προκαλεί αναιμία των βλεννογόνων, που έχουν κίτρινη χροιά ενώ τα ούρα του ζώου γίνονται ερυθρόχρωμα ή καστανέρυθρα.
Η πιροπλάσμωση (ή μπαμπεζίωση) οφείλεται στον παρασιτισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος του σκύλου, από το πρωτόζωο του είδους Babesia canis. Η προσβολή των ερυθρών αιμοσφαιρίων προκαλεί καταστροφή τους. Είναι νόσος των σκύλων, παρόμοια με την ελονοσία των ανθρώπων, με τη διαφορά ότι δεν εμπλέκονται τα κουνούπια αλλά τα τσιμπούρια.

Κλινική εικόνα του σκύλου:
Ασαφής πυρετός, εύκολη κόπωση, διαταραχές όρεξης, αναιμία.

Σοβαρότερη εμφανίζεται στα νεαρά ζώα και ειδικά στα κουτάβια που εμφανίζουν διόγκωση της κοιλιάς, λόγω διόγκωσης του σπλήνα ή συγκέντρωσης υγρών.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ:
Είναι ειδική και γίνεται με ένεση, η οποία επαναλαμβάνεται μετά από δύο εβδομάδες, στον κτηνίατρο.

Και η ηπατοζωονόσος είναι επικίνδυνη για το ζώο αλλά και για τον άνθρωπο. Αυτή προκαλείται αν το ζώο καταπιεί κάποιο τσιμπούρ,όταν προσπαθεί να το βγάλει από πάνω τουι ή αν ο άνθρωπος σπάσει ένα τσιμπούρι και δεν πλύνει καλά τα χέρια του.

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και πρέπει να βάζουμε τις ειδικές αμπούλες, κολλάρα ή σπρεϊ κατά των τσιμπουριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα! (Αμπούλα κάθε μήνα, κολλάρο κάθε 3-4 μήνες ή σπρεϊ κάθε 3 μηνο).
Αρχείο ομάδας Adespoto.gr - Περιοδικό Ιατρικά 9/7/2002

Σχετικό άρθρο: Οι ψύλλοι και τα τσιμπούρια στα ζώα μας: τι είναι, πώς τα διώχνουμε

Πηγή: adespoto.gr

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
θα ηθελα να κανω την εξης σημαντικη διορθωση
εκτος απο το πρωτοζωο Babesia canis υπευθυνο για τη πιροπλασμωση ειναι επισης και το πρωτοζωο B.gibsoni ,το οποιο ειναι και πιο ανθεκτικο στη θεραπεια με αποτελεσμα οι προσβεβλημενοι σκυλοι συχνα να μεταπιπτουν σε ασυμπτωματικους φορεις

οσο για τη θεραπεια υπαρχουν 3 σχηματα
1)ενεσιμα 2 χορηγησεις με μεσοδιαστημα 2 εβδομαδων (οπως ηδη αναφερθηκε)
2)ενεσιμο μια μονο φορα
3)ενεσιμο καθε 24ωρες για 2 μερες

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
καλη μου Berna εγω βαζω σκαλιμπορ,αμπουλα,και απο μαιο μεχρι και οκτωμβριο σπρει σιτρονελας και εξωτερικο φιδακι και εσωτερικα ταμπλετες ,οι γονεις μου το καλοκαιρι δεν ερχονται στο σπιτι γιατι λενε δεν αντεχουν ολα αυτα τα "μυρωδικα"

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ξερει κανεις υπευθυνα να απαντησει αν μπορω να χρησιμοποιησω ταυτοχρονα αμπουλα-κολλαρο και σπρεϋ effipro?

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Όταν λες ταυτόχρονα εννοείς να τα τοποθετήσεις ταυτόχρονα ή να τα έχει γενικά το ζώο πάνω του παράλληλα?

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Εννοω να τα εχω και τα τρια μαζι(οχι να τα εφαρμοσω ταυτοχρονα). Εχω ηδη αμπουλα και κολλαρο, αλλα καπου ακουσα οτι δεν πρεπει και αμπουλα και σπρεϋ.
Εχω ομως συνθηκες εδω εξω, οι οποιες ευνοουν παρα πολυ την προσβολη απο τα τσιμπουρια...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Tι να σου πω..όλοι παράλληλα τα έχουμε..πως θα γινόταν αλλιώς δηλαδή? θα περιμέναμε να τελειώσει το ένα για να αρχίσει το άλλο? τότε πάντα θα ήταν για κάποιο χρονική περίοδο ακάλυπτα..

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Ξερω οτι παραλληλα ειναι αυτα.;) Ο λογος που ρωταω ειναι επειδη καποιος φιλος μου ειπε οτι ο κτηνιατρος του του ειπε εκτος απο το κολλαρο, ή αμπουλα ή σπρεϋ. Οχι και τα δυο...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Tο σκάλιμπορ δυνάμωσε πάρα πολύ που πολλά σκυλιά τα πειράζει στην εφαρμογή σε 3 μέρες και άλλα ακόμα και στις εφτά.., ίσως να εννοούσε αυτό..να ηρεμήσει πρώτα από την προσαρμογή και μετά να βάλεις και αμπούλα.., δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο..ρώτησε και τον ιατρό σου να σου πει την γνώμη του..

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Πέρισυ την βγάλαμε με κολλάρο και αμπούλα μαζί, φέτος πάλι έτσι θα την βγάλουμε!
Βερνη το κολλαρο και η αμπουλα μαζι ειναι το αυτονοητο...
Εγω μιλησα και για τριτη εφαρμογη παραλληλα, σπρεϋ σε ολο το σωμα effipro ή frondline...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Πάντως τώρα που καλοκαιριάζει η αμπούλα (advantix) πιάνει και ψύλλους και τσιμπούρια και σκνίπα.., δεν χρειάζεται να βάζεις spray μόνο για ψύλλους..καλύτερα σιτρονέλα που είναι βιολογική και πιάνει και την σκνίπα..

οι effipro ή frondline είναι μόνο για ψύλλους - τσιμπούρια όχι για σκνίπα..

ICE

Well-Known Member
9 Νοεμβρίου 2010
6.410
421
ΑΘΗΝΑ
Εγω (θα)εχω μεγαλο θεμα με τα τσιμπουρια λογω τοπου διαμονης. Αυτα θελω να κρατησω οσο γινεται μακρια του, για αυτο ψαχνω το κατι επιπλεον...

kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.313
16
ATHENS
Σκέψου τότε εναλλακτικά (αν θες)..frontline αμπούλα, σκάλιμπορ λουρί, σιτρονέλα σπρέυ..και με την σκνίπα έχεις θέμα όλοι έχουμε.. :)