Πιροπλάσμωση-Χαμηλά αιμοπετάλια και κόκαλα

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Λοιπόν, κάποιος πρέπει να μας μάτιαξε. Δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο Κούκης παθαίνει πιροπλάσμωση.

Τον Φεβρουάριο τα αιμοπετάλια ήταν 20, σήμερα δεν υπάρχουν. Μηδέν.

Το θέμα είναι ότι φοβάμαι να του δώσω κόκαλα τώρα, μέχρι να επανέρθουν τα αιμοπετάλια σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή 200-500!

Τι κάνω; Πάω πίσω στην ξηρά, ή δίνω κρέας χωρίς κόκαλα και γιαουρτάκια κλπ;

Τι γκαντεμιά αυτή φέτος... :(

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.953
20.377
Δεύτερη φορά, σε δυό μήνες!
Δεν θυμάμαι να έχουμε ξαναμιλήσει στο φόρουμ, για την πιροπλάσμωση.
Από τσιμπούρια δεν το κολλάει; Πως το κατάλαβες; Είχε συμπτώματα ή με τις προληπτικές;

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.653
11.065
Athens
Λοιπόν, κάποιος πρέπει να μας μάτιαξε. Δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες ο Κούκης παθαίνει πιροπλάσμωση.

Τον Φεβρουάριο τα αιμοπετάλια ήταν 20, σήμερα δεν υπάρχουν. Μηδέν.

Το θέμα είναι ότι φοβάμαι να του δώσω κόκαλα τώρα, μέχρι να επανέρθουν τα αιμοπετάλια σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή 200-500!

Τι κάνω; Πάω πίσω στην ξηρά, ή δίνω κρέας χωρίς κόκαλα και γιαουρτάκια κλπ;

Τι γκαντεμιά αυτή φέτος... :(
Μπορείς να μπαρφάρεις και χωρίς κόκαλλα.
Αλήθεια τα κόκαλα πως σχετίζονται με τα αιμοπετάλια?

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Αν είναι τοσο χαμηλά τα αιμοπετάλια ο σκύλος κινδυνεύει από ακατάσχετη αιμορραγία ακόμα κι από μια γρατζουνιά στα ούλα ή χαμηλότερα στον γαστρεντερικό σωλήνα από μια σκληρή ακίδα ενός κόκαλου αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά ο πηκτικός μηχανισμός...

Σχετικά με την άσκηση τι σας είπε ο κτηνίατρος berna;
Επιτρέπονται κατσικιές;

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τα χαμηλά αιμοπετάλια σχετίζονται με την πιροπλάσμωση, όχι με τα κόκαλα. Φοβάμαι να δώσω κόκαλα ακριβώς για το λόγο που λέει ο Φοίβος. Οπότε κρέας χωρίς κόκαλα και γιαουρτάκι και τυράκι είναι οκ; Σαρδέλες επίσης;

Για άσκηση ούτως ή άλλως δεν είμαστε, επίσης φοβάμαι τυχόν τραύματα οπότε μας βλέπω στο λουρί και στο παρκάκι για τις επόμενες εβδομάδες.

Η πιροπλάσμωση κολλάει απ' τα τσιμπούρια και φέτος ήμαστα πολύ άτυχοι. Την πρώτη φορά κόλλησε τσιμπούρι στην καρδιά του χειμώνα με τα χιόνια (Φεβρουάριος) και τώρα μάλλον πριν μία εβδομάδα που βρήκα το τσιμπούρι σε άλλη περιοχή... και ήταν κι αυτό μολυσμένο το άτιμο!

Την πρώτη φορά που αρρώστησε δεν ήθελε να φάει (νόμιζα πως δεν είχε απλά όρεξη για ξηρά, είχε ξανασυμβεί αυτό) και τον πήγα στον κτηνίατρο τη δεύτερη μέρα αφού πρόσεξα πως τα ούρα ήταν σκούρα (σαν κοκακόλα). Τότε είχε ήδη υψηλό πυρετό και δεν έτρωγε τις επόμενες 3-4 μέρες, τον τάιζα λίγο-λίγο από με το χέρι.

Τώρα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση γιατί πήγαμε στον κτηνίατρο την πρώτη μέρα (σήμερα το πρωί δεν είχε όρεξη για φαΐ, χθες βράδυ έφαγε κανονικά), προλάβαμε δηλαδή πριν γίνει το αίμα σκούρο, και πριν ανέβει πολύ ο πυρετός. Είχε μεν λίγο πυρετό 39 με 6, αλλά τα ούλα δεν ήταν τόσο χλομά όπως την προηγούμενη φορά. Τα αιμοπετάλια έπεσαν ακριβώς επειδή ξανανόσησε πριν επανέλθει πλήρως ο οργανισμός. Πάντως έφαγε κανονικότατα τώρα το βράδυ (δεν έδωσα κόκαλα) και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξη πως αυτή τη φορά θα περάσουμε πιο ανώδυνα!

Βρήκα σχετικά:

Πιροπλάσμωση: Η ελονοσία των σκύλων

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
Μεταγγιση αιματος

Εαν εχεις τοσο μεγαλο προβλημα ισως χρειαστη να κανεις μεταγγιση αιματος.
Επισεις απο οσο γνωριζο πρεπει να κανεις ενεσεις με αιμοπρωτοζωοκτονα και τετρακυκλινες οπως και με ιμιδοκαρβη η πενταμιδινη.Την πενταμιδινη και την δοξυκυκλινη μπορεις να την δωσεις και προληπτικα.Εξαρταται εαν βρισκεται στην φαση της οξειας η της υπεροξειας δινεις και την αναλογη θεραπεια.Ειναι μια ηπατοζωονοσος που μπορει να ειναι επικίνδυνη και για τον ανθρωπο.Οντως προκαλείται απο τα τσιμπουρια.Τωρα δεν ξερω τι σχεση εχουν τα κοκκαλα...

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τωρα δεν ξερω τι σχεση εχουν τα κοκκαλα...
Μερικές φορές απορώ, διαβάζονται αυτά που γράφω;

Τα χαμηλά αιμοπετάλια σχετίζονται με την πιροπλάσμωση, όχι με τα κόκαλα. Φοβάμαι να δώσω κόκαλα ακριβώς για το λόγο που λέει ο Φοίβος.
Την θεραπεία την αφήνω στον κτηνίατρό μου.

fandasia

Well-Known Member
15 Ιουνίου 2012
158
0
Η αληθεια ειναι οτι οταν εγραφα δεν ειχα δει την απαντηση σου,οσο για την θεραπεια καλλα κανεις αναφερε του της ουσιες που σου ειπα και πες μου τι σου ειπε:cool:

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Δεν ξέρω αν το συζητήσατε με τον κτηνίατρο, αλλά επειδή barfαρεις, μήπως πρέπει να φροντίσεις να μην "σφίξεις" πολύ τα κόπρανά του;

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Δεν παθαίνει τίποτα αν πάρει λιγότερο ασβέστιο για ένα διαστημα. Αλλά μπορείς να του δώσεις τσόφλι αυγού, γαλακτοκομικά, μπρόκολα.

Δεν ξέρω αν το συζητήσατε με τον κτηνίατρο, αλλά επειδή barfαρεις, μήπως πρέπει να φροντίσεις να μην "σφίξεις" πολύ τα κόπρανά του;
χωρίς κόκαλα θα είναι ουτως ή άλλως πιο μαλακά

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.836
8.036
Περαστικά σας βρε Έλενα, να γίνει καλά το το κουκοπαίδι γρήγορα.
Τι σας είπε ο κτηνίατρος για την διατροφή;

jac

Well-Known Member
13 Σεπτεμβρίου 2011
800
2
Italia
Περαστικά στο σκυλάκι σου. Αλήθεια τσιμπούρι με τα χιόνια? εγω τον χειμώνα χαλαρώνω τα σπρεί και τις αμπούλες προφανώς κακώς.

Ο κτηνίατρος τι είπε για την διατροφή που πρέπει να κάνει? νομίζω οτι η πιροπλάσμωση μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα αλλά και το αντίθετο οποτε θέλει προσοχή.

να θυμίσω να μην δίνουμε αβέρτα φαρμακευτικές συμβουλές χωρίς διάγνωση.

Last edited:

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Περαστικά σας. Εντάξει με μηδέν αιμοπετάλια θέλει προσοχή :(

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Δεν είχε τίποτα εναντίον της barf αλλά αυτό ήταν πριν βγουν τα αποτελέσματα των αιματολογικών. Μετά ξέχασα να τον ξαναρωτήσω.

Σήμερα μου έβαλε κατσάδα λόγω Scalibor και μου συνέστησε τη Foresto της Bayer. Το κακό όμως με αυτήν είναι πως δεν προστατεύει από τα κουνούπια, αλλά τι να κάνω. Δεν μπορώ να ρισκάρω πιροπλάσμωση τους επόμενους μήνες, θα τον σκοτώσει... Επίσης χρειάστηκε να πάρω κάποια συμπληρώματα για το ύπαρ.

Jac, μη χαλαρώνεις ποτέ. Κι εγώ χαλάρωσα πρώτη φορά φέτος, και την πάθαμε!

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Περαστικά και αγυριστα να είναι.
Όποιος σας μουτζωσε και μάτιασε τον κουκλο, να του βγει το μάτι.... ακου εκει 2η φορά μέσα στον χειμώνα (ακόμα χειμώνα εχουμε, μην πει κανεις για ανοιξη και συγχυστώ).
Από εδώ και περα θρησκευτική ευλάβεια με τις αποπαρασιτώσεις....

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Οντως το ματάκι που του είχα στο κολλάρο το έχασε, και από τότε άρχισε η κατηφόρα!

Σήμερα είναι καλύτερα, έπεσε ο πυρετός, έφαγε, πήγαμε στον κτηνίατρο για ενέσεις (θα πάμε και αύριο και τέρμα).

Nizinny

Well-Known Member
3 Φεβρουαρίου 2011
3.208
927
Καναδάς
Πραγματι γκαντεμια, τσιμπουρια χειμωνιατικα και μολυσμενα! Και 2 φορες! Υπαρχει περιπτωση να υποτροπιασε απο την πρωτη φορα?

Περαστικα σας!