Πληγή κάτω από το σαγόνι

A+D

Active Member
1 Μαϊου 2010
26
1
Άφησα τελικά το σκύλο στο σπίτι των γονιών μου. Σπίτι (με τεράστιο κήπο στο οποίο όμως γίνονται βαριές εργασίες), ημιάγριες γάτες αδέσποτες που καταφεύγουν στον κήπο και τους επιτίθεται, χώματα παντού. Οι γονείς μου με ενημέρωσαν ότι ο μικρός ξέθαψε επίσης ό,τι είχε θάψει στον κήπο ο δικός τους σκύλος που είχε απεβιώσει λιγους μήνες πριν από νεφρική ανεπάρκεια (και όπως μας δήλωσε ο γιατρός, μάλλον είχε κολλήσει κάποιον ιό).
Ερχόμενη να τον παραλάβω βρήκα ότι στο σαγόνι του έχει ένα μεγάλο κενό από τρίχωμα που επιτρέπει να δείχνει το δέρμα του που έχει κοκκινήσει. Δεν το ξύνει όπως βλέπω, δεν το πειράζει, η διάθεσή του όμως είναι καλή και κάνει σαν να μην συμβαίνει τιποτα.
Υποψιάζομαι ότι είτε καμιά γάτα τον γρατζούνισε, είτε ότι χτύπησε σε κάποιο σίδερο, έτσι τρελό που είναι και κουτάβιι ακόμη. Σίγουρα οι γονείς μου το αγαπάνε και εχουν πείρα δεκαετιών στη φροντίδα σκυλιών αλλά δεν μπορώ να πω ότι δεν με ανησύχησε αυτό που έβλεπα.
Γνωρίζετε μήπως από πού μπορεί να προέκυψε αυτό? Μήπως κόλλησε καμιά αρρώστια από τον κήπο με αυτές τις συνθήκες? Να τον πάω στο γιατρό ή δεν είναι επικίνδυνος και για μας?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Λες ότι έχει κενό από τρίχωμα και είναι κόκκινο. Δεν είπες ότι έχει πληγή. Επειδή αναφέρεσαι σε γρατζουνιές από γάτες και χτυπήματα από σίδερα. Τι από τα δύο ισχύει; Μήπως το κενό το είχε και πριν και δεν το είχες προσέξει; Πάντως σε οποιαδήποτε περίπτωση, το παρακολουθείς να δεις πως θα πάει. Προσωπικά θα ενημέρωνα τον γιατρό μου. Τώρα για τον ιό που λές... Αν ήταν θα είχαν ήδη κολλήσει οι δικοί σου και αφού ο μικρός είναι εμβολιασμένος και έχει και όλα τα αντιπαρασιτικά του, μάλλον δεν πρέπει να ανησυχείς. Εκτός αν αλλάξει κάτι σε συμπεριφορά ή συμπτώματα. Δεν θα σας είχε πει ο γιατρός σας, ότι προσέξτε γιατί είναι επικίνδυνο και για σας και για άλλο ζώο στον ίδιο χώρο; Η κάντε αυτό ή το άλλο; Η κάντε απολύμανση; Ελπίζω πως θα σας είχε προειδοποιήσει.

harryf3

Well-Known Member
27 Απριλίου 2009
7.818
76
Ξάνθη
Καλημερα.

Εχεις προσεξει άλλες μικρες «φαλακρες» σε άλλα σημεια του κεφαλιου? Στα χείλια? Υπαρχει μια πιθανοτητα να ειναι δεμοδιτιδα (demodex) από το στρες από την αλλαγη περιβαλλοντος. Μπορει να ξυθηκε ή να χτυπησε καπου, αλλά θα φαινοταν και καποια πληγη.
Σε κάθε περιπτωση, μονο ο κτηνιατρος σου μπορει να πει με βεβαιοτητα. Πηγαινε να το δει, είναι δεν ειναι επικινδυνο για σας (που αποκλειεται να ειναι, αλλά δεν μπορει να είναι μονο αυτος ο λογος της επισκεψης!)

Ο σκυλος των γονεων σου πιθανοτητα πεθανε από νεφρικη ανεπάρκεια λογω προχωρημενης λεϊσμανιωσης και που ο γιατρος επρεπε να πει με βεβαιοτητα (και να διαγνωσει νωριτερα) και όχι «μαλλον κολλησε ιό».
Από επαφη με πραγματα του αποθανόντος σκυλου δεν κολλησε τιποτα, μην φοβασαι.

Οι γονεις σου μπορει να εχουν πολλά χρονια σκυλους αλλά ξερουν να προσέχουν κουταβια? Ξερουν από παράσιτα και σκνιπες? Εσυ ενημερωθηκες? Κάνεις αποπαρασιτωση? Κυκλο εμβολιων? Το φορουμ γραφει τα παντα.
(Δεν σου την λεω, και η δικια μου πισνερινα εχει λεϊσμανιωση επειδη δεν ενημερωθηκα εγκαιρα.)

Άλλο προβλημα είναι ότι το κουταβι σου εμαθε να κυνηγαει γατες, κατι που μπορει να σου κανει τη ζωη δυσκολη στο μελλον και να θεσει και το ιδιο σε κινδυνο.

mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
εγω δεν το καταλαβαινω αυτο...βλεπεις οτι κατι εχει ο σκυλος.μια πληγη,κατι..η λογικη σκεψη δεν ειναι οτι πρωτα θα επικοινωνησεις με τον γιατρο σου?πηγαινε στον κτηνιατρο να το δει απο κοντα και μετα αν θελεις μπες και στο φορουμ και συζητησε το..το να λες εχει ενα σημειο κοκκινο/πληγη σε καποιον που δεν μπορει να δει την δει, ξερω γω μου φαινεται καπως..

γνωμη μου ειναι οτι πολυ μπερδευουν την ενοτητα υγεια και ασθενειες με 166.πολλες φορες εχω δει μνμ του τυπου βοηθεια κανει εμετο και δεν ξερω τι να κανω να παρω τηλ τον κτηνιατρο?
για οτιδηποτε σας ανησυχει παρτε τηλ τον ιατρο σας γι'αυτο τον εχουμε και τον φορουμ εδω ειναι δεν φευγει!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
mathousalix τελευταία τα πρωινά σου, σου βγαίνουν κάπως "κεφάτα", ε; :)
Δεν λέω ότι έχεις άδικο.
Ειδικά όπως λες, στα θέματα υγείας, πρέπει να προέχει η επίσκεψη ή το τηλεφώνημα στον γιατρό και μετά η ενημέρωση του φόρουμ.
Συμφωνώ κι εγώ. Αν και υπάρχουν περιπτώσεις -όπως η διαμονή σε τόπους μακριά από γιατρούς- που μια συζήτηση στο φόρουμ, καθησυχάζει ή αφυπνίζει, μέχρι να μπορέσει να γίνει η επικοινωνία με τον γιατρό.

mathousalix

Well-Known Member
9 Ιανουαρίου 2009
803
1
ειναι απο τις περιοδους που μπαινουν οι φιλοζωοι στο φορουμ (εχουμε κατα εποχες τετοιες εξαρσεις) και εκνευριζομαι λιγο παραπανω του κανονικου!!!
ναι εννοειται σε αυτο που λες εχεις δικιο,και δεν αναφερομαι τοσο στην συγκεκριμενη περιπτωση οσο γενικα,γιατι καποιοι δεν θελουν να ενοχλησουν τον κτηνιατρο η ντρεπονται η οτιδηποτε..καλα κανουν και τα βαζουν στο φορουμ απλα εγω προσωπικα εκτος απο την περιπτωση που λες (πχ ηπια συμπτωματα στις 4 το πρωι) θα προτιμουσα να βλεπω : ειχε μια πληγη στο σαγονι ο γιατρος διεγνωσε αυτο κ αυτο και μου εδωσε σαν αγωγη αυτο κ αυτο..τι λετε?τι προτεινετε?σας ετυχε?

και να ξαναπω για μια ακομη φορα οτι δεν αναφερομαι προσωπικα στον a+d την γνωμη μου λεω..

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Τώρα θα το γενικεύσουμε λίγο και ελπίζω να μην είμαστε εκτός θέματος, αλλά...
Συμφωνώ κατά βάση μαζί σου. Το κυρίως θέμα όμως είναι, ότι αν δω το παραμικρό που δεν μου αρέσει στα σκυλιά μου (πληγή, αδιαθεσία, εμετό, διάροια, παραπάτημα, κούτσεμα, βήξιμο, φτάρνισμα κλπ), τι κάνω; Εξαρτάται από την ένταση του συμπτώματος καταρχήν. Αν είναι κάτι ήπιο, το παρακολουθώ λίγο να δω πως πάει. Τις περισσότερες φορές φεύγει από μόνο του. Αν επιμένει και είναι από 8 το πρωί έως 11 το βράδυ, δεν το σκέφτομαι καν να μην κάνω τηλέφωνο στον γιατρό. Αν τύχει εκτός αυτού του ωραρίου, και νομίζω ότι μπορεί να περιμένει ως το πρωί, περιμένω. Αλλιώς, αν θεωρήσω ότι είναι κάτι πολύ σοβαρό, κάνω το τηλέφωνο. Αν δεν μου απαντήσει, θα πάω οπωσδήποτε σε κάποιο νοσοκομείο.
Αν όμως δεν μένω Αθήνα και δεν βρίσκω και τον γιατρό μου με τίποτα;
Καλό μου φόρουμ, άνοιξε...:)
Το εκνευριστικό είναι, αυτό που είπε κάποτε η Krina. Οτι δεν επανέρχονται να μας πληροφορήσουν, τι ήταν τελικά αυτό που είχαν και πως το αντιμετώπισαν :-|

A+D

Active Member
1 Μαϊου 2010
26
1
παρακολουθώ την πληγούλα εδώ και κάτι μέρες. του βάζω αντισηπτικό bedatine εφαρμόζοντας το ταμποναριστά με μπαμπάκι. παρατηρώ ότι έχει αρχίσει να ξεραίνεται στην επιφάνεια. ελπίζω σε λίγες μέρες να αποκατασταθεί και η επιφάνεια του δέρματος αυτού με τρίχες όπως πριν.

A+D

Active Member
1 Μαϊου 2010
26
1
ω ναι, σε λίγες μέρες θα έχει εξαφανιστεί εντελώς η πληγή και αρχίζει το τριχωτό να αποκαθίσταται :)