Ποιες είναι οι αρετές ενός καλού κτηνιάτρου

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Πριν λίγους μήνες άλλαξα κτηνίατρο γιατί αυτός που είχα χρόνιαα και χρόνιααα σιγά σιγά άλλαξε και το κέρδος έγινε ο μοναδικός του σκοπός.

Επίσης η βοηθός του που σε πολλές περιπτώσεις τον αντικαθιστά αφού δεν είναι ποτέ εκει έχει κάνει λάθη που δεν τα παραδέχτηκε ποτέ ο ίδιος και στοίχισαν στην υγεία του κουταβιού μου οπότε και τον άλλαξα...
Και πήγα σε έναν με πολύ καλή φήμη και 0 επικοινωνιακό στυλ...θα μου πεις τι σε νοιάζει αυτό, εμ έλα που δεν μιλάει σε βαθμό που αναρωτιέσαι αν σε βλέπει και αν σε ακούει...
Παρόλα αυτά τον έχω τεστάρει και ανακάλυψα με μεγάλη μου έκπληξη ότι παρόλο που δεν του φαίνεται και ακούει, και έχει επαφή με το περιβάλλον και καταλαβαίνει τα πάντα και κάνει πολύ καλές διαγνώσεις και έχει ένα τροπο τρομερό με τα ζώα , ίσως επειδή είναι στον κόσμο του αυτά δεν παρατηρούν την παρουσία του και δεν αντιδρούν!

Και κάθισα και σκέφτηκα τον τέλειο κτηνίατρο. Θα πρέπει να
1.) αγαπάει τα ζώα
2.) καλός στις διαγνώσεις με μεγάλη εμπειρία
3.) όχι φραγκοφονιάς, εννοειται ότι είναι το επάγγελμά του αλλά ένας γιατρός πρέπει να διαφέρει από έναν έμπορο.
4.) επικοινωνιακός, να απαντάει στις ερωτήσεις σου λεπτομερώς και να σου εξηγεί
5.) αν πας τον σκύλο σου γιατί έβγαλε ένα κριθαράκι στο μάτι να παρατηρήσει και ένα δερματικό στο πίσω πόδι του που εσύ ίσως δεν το έχεις δει, ως γιατρός δεν πρέπει να εξετάζει γενικά το ζώο όταν το πας;
6.) Να μην δίνει άδικα φάρμακα, να μην υπερβάλει αλλά ούτε και να παραλείπει , και πάνω από όλα να ξέρεις ότι έχοντας αυτό το γιατρό ποτέ δεν θα κινδυνεύσει το ζώο σου από λάθος διάγνωση και παραλείψεις.

Last edited:

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
l.Kyveli καλά τα λες στη θεωρία αλλά στην πράξη πώς τον καταλαβαίνεις τον καλό κτηνίατρο? Όλα αυτά που λες δε φαίνονται με την πρώτη ματιά! Ούτε με τη δεύτερη ούτε με την τρίτη νομίζω... Καλά να λέμε πώς πρέπει να είναι ένας κτηνίατρος αλλά πώς καταλαβαίνεις αν ο δικός σου (μου, του και πάει λέγοντας...) τα έχει όλα αυτά? Δυστυχώς αυτό που ισχύει είναι ότι αν δεν πάθεις, δε θα μάθεις κι αυτό είναι που με στεναχωρεί... Δεν ξέρω αν είμαι εντός ή εκτός θέματος αλλά είναι μερικές σκέψεις που έκανα πριν λίγο, είδα το θέμα και είπα να τις γράψω εδώ...

Grifos

Well-Known Member
16 Απριλίου 2011
3.701
321
Lund, SE
Συμφωνώ ότι ο καλός κτηνίατρος πρέπει ν' αγαπάει τα ζώα, αλλά σε καμία περίπτωση δε θα το έβαζα πρώτο στη λίστα.
Εγώ πρώτο στη λίστα θα έβαζα αυτό που βάζεις τέταρτο, το θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό.

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Επίσης...
Αν του κάνεις "ηλίθιες" ερωτήσεις (γιατί κάπου, κάπως, κάτι άκουσες, είδες, διάβασες...) να μη σε....κοροϊδεύει και να σου απαντά...
Αν του τηλεφωνείς, να απαντά στις κλήσεις...
Να καταλαβαίνει ποιός του μιλά απ'το τηλέφωνο, είτε λέγοντας το όνομα σου είτε το όνομα/φυλή του σκύλου σου...

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
'Εχεις απόλυτο δίκιο γριφε, η λίστα δεν έχει σειρά προτεραιότητας όμως, θα μου πεις που να το ξέρεις να μυρίσεις τα νύχια σου; 'Εβαλα κάποια που θεωρώ εγώ αρετές και περιμένω να συμπληρώσετε και οι υπόλοιποι!
Μairoula δεν το ξέρεις δυστυχώς, ή το μαθαίνεις μετά από πάθημα ή επαφύεσαι σε γνώμες άλλων.

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Πολύ βασικό το να τον βρίσκεις στο τηλέφωνο ανά πάσα στιγμή agathe! Επίσης σημαντικό είναι να κατέχει τα βασικά περί κυνολογίας- κυνοφιλίας, πόσες φορές ακούμε ηλίθιες συμβουλές του στυλ "να τον/τη ζευγαρώσεις και μετά να το στειρώσουμε?" Και να παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κλάδο του... Ακόμη να μην το παίζει "ειδικός" σε θέματα που δεν αφορούν την ειδικότητα του... Κτηνίατρος- εκπαιδευτής, κτηνίατρος- groomer και πάει λέγοντας...

Ria Cookie

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2011
63
0
Athens
Σκεπτόμουν και γω το ιδιο τις προαλλες.. Συμφωνω απολυτα με οσα εγραψες Κυβελη.. Αλλα τετοιοι κτηνιατροι σπανιζουν στις μερες μας.. Να φανταστεις ο πρωτος κτηνιατρος που πηγα την μικρη ηταν ενας ο οποιος βαριοταν που ζουσε, ασε που ηταν θρασυς και "κοροιδευε" συνεχως.. Να φανταστεις μονο αυτο, μας ειπε πως το κουταβι μπορει να βγει εξω να περπατησει ελευθερα 2 μερες αφοτου του εκανε το εμβολιο.. Και μεις το βγαλαμε.. αλλα που να προλαβουν να αναπτυχθουν αντισωματα μεσα σε 48 ωρες.. και το κουταβι εξω εφαγε κατι και επαθε οξεια γαστριτιδα και το τρεχαμε 1 η ωρα το πρωι.. και που ν ακουσεις το καλυτερο.. επερνα διαφορους 24ωρους "να τους κοψω" να δω που θα το τρεξουμε.. το τι βλακειες ελεγαν τα στοματα τους δεν περιγραφεται.. ενας που ειπε να του δωσω να πιει ανθρωπινο τσαι.. με ΚΑΦΕΙΝΗ.. ε δεν πανε καλα... απλα αυτο.. ενδιαφερονταν μονο να τσεποσουν τα χρηματα..
Αυτος που διαλεξα τελικα να το παω.. στο τηλ.. οταν ειπα τι εχει το κουταβι η πρωτη του απαντηση ητανε: Αχου μωρε την ψυχουλα μου...
Εκει τον πηγα.. και πληρουσε οχι μονο το νουμερο 1 της λιστας σου αλλα και ολα τα υπολοιπα..

Συμβουλη.. ψαχτε πολυ καλα πριν αποφασισετε για κτηνιατρο..

mairoula

Well-Known Member
19 Απριλίου 2011
438
32
34
Zografou, Greece
Εμένα ο πρώτος που τον πήγα συνεργαζόταν με pet shop και μου έλεγε να του πάρω ότι λαλακία του πέρναγε από τον εγκέφαλο! Από ένα σωρό βιταμίνες μέχρι τα πιο ακριβά σαμπουάν και άχρηστα σκευάσματα κατά της κοπροφαγίας! Και με το παραμικρό φάρμακο! Μια δυο τον πήρα χαμπάρι και τον διαολόστειλα! Αυτός που τον πάω τώρα έχει δικό του pet shop αλλά πέρα από scalibor και αμπούλες δε με έχει παροτρύνει να αγοράσω ΤΙΠΟΤΑ! Σε φάση που του έλεγα γιατρέ μήπως να αγοράσω αυτό ή εκείνο ή το άλλο και με έλεγε υπερβολική και με χαζοκορόιδευε :p Πιστεύω αυτό ήταν καλό στοιχείο για να με κάνει να τον εμπιστευτώ!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.082
Γέλασα με τον τωρινό μας κτηνίατρο όταν είχε μια διάροια ο μικρός και του λέω του δινω κοτοπουλο με ρυζι και δεν περνάει, και ούτε θα περάσει ποτέ μου λέει χωρίς να με κοιτάει, μαα του λέω..w/d θα του δώσεις , μου λέει, του λέω μα ξέρετε δεν την τρώει, θα την φάει μου λέει αλλιώς η διάροια δεν περνάει, μα λέω κοτόπουλο με ρύζι δεν είναι σίγουρη διατροφή για τέτοια περίπτωση και με κοιτάζει, νομίζω θα ήταν ίσως η πρώτη φορά που είχαμε οπτική επαφή, θέλεις να κάνεις του κεφαλιού σου ε; μου λέει, ε μάθε ότι με το κοτόπουλο δεν θα του περάσει ποτέ η διάροια και θα του δώσεις αυτό που σου λέω και για πρώτη φορά σκέφτηκα ότι δεν είναι τόσο στη κοσμάρα του όσο δείχνει , και εννοείται και η συμβουλή του έπιασε τοπο.
Βέβαια είναι απότομος, όταν δλδ είχα πάει για δεύτερη γνώμη την σκυλίτσα μου που τελικά κοίμησα λόγω σαρκώματος στο στόμα μου είπε ορθά κοφτά, θεραπεία δεν υπάρχει και μην αφήσεις να σε κοροιδέψει κανείς , και μάλιστα αν δεν πάρεις την απόφαση να την κοιμήσεις σύντομα θα δεις πολύ άσχημες καταστάσεις διότι δεν θα σταματήσει να τρώει και θα νομίζεις ότι είναι καλά αλλά θα υποφέρει πολύ, με σόκαρε τότε θυμάμαι και είχα θυμώσει μαζί του αλλά τελικά είχε δίκιο..

agathe

Well-Known Member
27 Ιανουαρίου 2011
3.265
114
Σπέτσες
Τελικά εμείς εδώ στις Σπέτσες τυχεροί είμαστε.
Έναν κτηνίατρο έχουμε, ο οποίος έρχεται κάθε σ/κ (για κάτι έκτακτο υπάρχει γιατρός στο Πόρτο Χέλι, απέναντι...), αλλά πληροί όλες τις προϋποθέσεις (που ήδη έχουν τεθεί)...

Sadah

Well-Known Member
29 Σεπτεμβρίου 2010
779
137
Θεσσαλονίκη
οταν ειπα τι εχει το κουταβι η πρωτη του απαντηση ητανε: Αχου μωρε την ψυχουλα μου...
Εκει τον πηγα.. και πληρουσε οχι μονο το νουμερο 1 της λιστας σου αλλα και ολα τα υπολοιπα..
Συμβουλη.. ψαχτε πολυ καλα πριν αποφασισετε για κτηνιατρο..
Απλα εγω πιστευω πως οκ καλοι και οι συναισθηματισμοι, αλλα οταν προκειται για ιατρικο θεμα π.χ(κατι επειγον) καλυτερα αυτα να μπαινουν στην ακρη και να βγαινει μπροστα ο επαγγελμαστισμος..Δεν μιλαω για αυτον που λες εσυ φυσικα για να το λες οτι ειναι καλος κτλ ετσι θα ναι γενικα το λεω. Αυτοι οι οποιοι ειναι γενικα συναισθηματικα ατομα δεν ειναι και πολυ recommended για γιατροι..ειτε κτηνιατροι,ειτε οτιδηποτε εχει να κανει με την ιατρικη. Θα 'θελα ας πουμε πολυ, να μπορω να βοηθησω ενα ζωακι που ειναι σε κακη κατασταση λογο καποιου ατυχηματος (αν ημουν κτηνιατρος) αλλα αν εβλεπα να υποφερει, να κλαιει, να ποναει κτλ θα μουν κομματια κ ο ιδιος. δε νομιζω να μπορουσα να κανω κατι δλδ ακομα και να ξερα...Βεβαια εξαρταται και το ειδος του ατυχηματος..Αλλα οκ νομιζω καταλαβες τι θελω να πω.

Ria Cookie

Well-Known Member
15 Ιουλίου 2011
63
0
Athens
Απλα εγω πιστευω πως οκ καλοι και οι συναισθηματισμοι, αλλα οταν προκειται για ιατρικο θεμα π.χ(κατι επειγον) καλυτερα αυτα να μπαινουν στην ακρη και να βγαινει μπροστα ο επαγγελμαστισμος..Δεν μιλαω για αυτον που λες εσυ φυσικα για να το λες οτι ειναι καλος κτλ ετσι θα ναι γενικα το λεω. Αυτοι οι οποιοι ειναι γενικα συναισθηματικα ατομα δεν ειναι και πολυ recommended για γιατροι..ειτε κτηνιατροι,ειτε οτιδηποτε εχει να κανει με την ιατρικη. Θα 'θελα ας πουμε πολυ, να μπορω να βοηθησω ενα ζωακι που ειναι σε κακη κατασταση λογο καποιου ατυχηματος (αν ημουν κτηνιατρος) αλλα αν εβλεπα να υποφερει, να κλαιει, να ποναει κτλ θα μουν κομματια κ ο ιδιος. δε νομιζω να μπορουσα να κανω κατι δλδ ακομα και να ξερα...Βεβαια εξαρταται και το ειδος του ατυχηματος..Αλλα οκ νομιζω καταλαβες τι θελω να πω.
Aσφαλως και καταλαβαινω αυτο που λες.. Δεν ειπαμε οτι θα παμε σε καποιον που θα υποφερει σε οτιδηποτε παθει το σκυλακι, αν ητανε ετσι ουτε εμβολια δεν θα τους κανανε! Παντου υπαρχουν ισσοροπιες..

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Και κάθισα και σκέφτηκα τον τέλειο κτηνίατρο. Θα πρέπει να
1.) αγαπάει τα ζώα
2.) καλός στις διαγνώσεις με μεγάλη εμπειρία
3.) όχι φραγκοφονιάς, εννοειται ότι είναι το επάγγελμά του αλλά ένας γιατρός πρέπει να διαφέρει από έναν έμπορο.
4.) επικοινωνιακός, να απαντάει στις ερωτήσεις σου λεπτομερώς και να σου εξηγεί
5.) αν πας τον σκύλο σου γιατί έβγαλε ένα κριθαράκι στο μάτι να παρατηρήσει και ένα δερματικό στο πίσω πόδι του που εσύ ίσως δεν το έχεις δει, ως γιατρός δεν πρέπει να εξετάζει γενικά το ζώο όταν το πας;
6.) Να μην δίνει άδικα φάρμακα, να μην υπερβάλει αλλά ούτε και να παραλείπει , και πάνω από όλα να ξέρεις ότι έχοντας αυτό το γιατρό ποτέ δεν θα κινδυνεύσει το ζώο σου από λάθος διάγνωση και παραλείψεις.
7. Να μην είναι αυτός που ήθελε να μπει ιατρική και δεν συμπλήρωσε τα απαραίτητα μόρια...
8. Να μελετάει (εκτός των άλλων) και τα "θέματα" της φυλής σου...
9. Να προσπαθεί να μάθει (και) από σένα, αν καταλάβει ότι μπορείς να βοηθήσεις με κάποιο τρόπο, ή, τουλάχιστον, να "προσέχει" αυτά που του λές...
10. Να ξέρεις ότι θα απαντήσει στο τηλεφώνημά σου, επί 24 ώρες... Και ας μη χρειαστεί να του το κάνεις ποτέ!!!

Meligra

Well-Known Member
12 Μαρτίου 2010
64
0
Φιλοι μου καλος κτηνιατρος για μενα ειναι αυτος που δεν ειναι ΜΟΝΟ καλος επιστημονας... Η δικη μου κτηνιατρος ειναι πρωτα απο ολα ΑΝΘΡΩΠΟΣ...που αγαπα πολυ τα ζωα αλλα και τους ιδιοκτητες τους. Περασαμε και περναμε πολλα με την αγαπημενη μας ΜΕΛΙΓΚΡΑ... και νιωθω τυχερη που ειχα και εχω τετοια υποστηριξη απο αυτη τη γυναικα !!!

Lovey the Lab

Well-Known Member
21 Απριλίου 2011
2.175
200
Εκ του αποτελέσματος κρινομαστε ολοι μας. Κατ' επεκταση και οι κτηνιατροι.
Απο κει και περα ειναι λιγο απ'ολα: Πως τον βλεπεις, πως σου μιλαει, τι σου χουν πει οι αλλοι γι' αυτον κλπ..

Ας πουμε και ο δικος μου δεν ειναι ιδιαιτερα επικοινωνιακος (kyveli δεν ξερω αν τον παμε στον ιδιο) αλλα μου τον συστησαν 2 ατομα για super εμπειρο, εχω διαβασει τα καλυτερα γι' αυτον, ειναι αποδεδειγμενα φιλοζωος, και καθολου φραγκοφονιας.

Νομιζω αυτα αρκουν σε πρωτη φαση. Απο κει και περα μακαρι να μη χρειαστει ποτε να τον τεσταρω σε πιο δυσκολες συνθηκες.

Chloe

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2006
8.321
30
43
Αθήνα
prigipissa-straydog.blogspot.com
Ο καλός κτηνίατρος πρέπει να ξέρει να μου πει τι έχει ο σκύλος όταν ο σκύλος αρρωσταίνει, και να μπορεί να τον κάνει καλά, αν γίνεται καλά. Να είναι καλός στη διάγνωση, να είναι γρήγορος, εύστροφος, ενημερωμένος, καλός χειρούργος.
Εμβόλιο μπορεί να του κάνει ο καθένας.
Αλλά αν βρεθεί το σκυλί σε δύσκολη θέση, ούτε πόσο φιλόζωος είναι ο γιατρός θα κοιτάξω, ούτε πόσο επεξηγηματικός είναι, ούτε αν ήθελε κτηνιατρική ή πέρασε κατά λάθος, ούτε αν είναι συναισθηματικός ή ο House (καλύτερα ο House σε κάποιες περιπτώσεις).
Να είναι και διαθέσιμος.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.514
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Για εμενα ειναι συμαντικο να βγω απο το ιατρειο με μια διαγνοση!
Οχι με αοριστιες- και τον σκυλο φορτωμενο με φαρμακα για "ολα τα ενδεχομενα".

Για να πετυχει ο ιατρος την σωστη διαγνοση, θα ηθελα να εχει και καλο εξοπλισμο αλλα να ξερει και να τον χειρειζεται!
Δεν μου φτανει πχ εαν εχει μηχανημα για υπερηχους- αλλα δεν ξερει και πολυ καλα να το διαβασει!

Επισης παιζει η ενημεροση μεγαλο ρολο για μενα!
Δεν ειναι δυνατον να συστηνονται ακομα ζευγαροματα πριν απο στειροση- και λοιπα!

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Να μη έχει το γνωστό "βιβλιαράκη" το οποίο έχει της έτοιμες λύσεις, για παράδειγμα σκύλος που έχει εντερικά προβλήματα ισούται με χορήγησει αντιβιοτικού ή κάποιας εταιρείας ξηράς. Να βλέπει το κάθε σκύλο σαν ξεχωριστή οντότητα και να τα εξετάζει απο το μηδέν ώστε να βγει σωστή διάγνωση.

Επίσης το θεωρώ προσόν να σου εξηγεί τα πάντα και να ακούει με σεβασμό της απόψεις σου.