Πρηξιμο και αποστημα στο μπροστινο πόδι

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Καλημέρα
Θα σας πω λιγάκι ένα σύντομο ιστορικό του σκύλου μου (Μπαλού) μπας και μπορεί να βοηθήσει λίγο. Είναι
γερμανικό ποιμενικό 8 1/2 χρονών. Ο συγκεκριμένος σκύλος είναι ιδιαίτερα δραστήριος και πάντα ασχολείται με κάτι. Το σκυλί δεν έχει δεθεί ποτέ στην ζωή του και έναι ελεύθερο σε περιφραγμένη αυλή/χωράφι 5 στρεμμάτων. Πέρυσι περίπου τέτοια εποχή σε μια απο τις βόλτες μας έφαγε δυστυχώς φόλα ή τελοσπαντων κάτι που τον δηλητηρίασε. Δεν το κατάλαβα καθόλου όταν το έφαγα και επειδή η βόλτα μας ήταν κοντά σε χωράφια πιθανό να ήταν κάποιο φυτοφάρμακο. Μέσα σε μερικά λεπτά άρχισε να τρέμει και να μην μπορεί να περπατήσει σχεδόν καθόλου. Για καλή μου τύχη ήμουν κοντά στο σπίτι μου και είχα τόσο ατροπίνη όσο και το υγρό που του δίνουμε για να κάνει εμετό. Περάσαμε ένα πολύ δύσκολο βράδυ έχοντας μάλιστα επισκεφτεί και την κτηνίατρο βραδιάτικα αλλά τελικά πήγαν όλα καλά παρότι φτάσαμε στο παρά πέντε. Από τότε και μετά όμως ο σκύλο άρχισε να έχει κάποια δυσκολία με τα πίσω του πόδια. Δεν τον ενοχλέι όταν τρέχει αλλά μόνο όταν πάει να σηκωθεί. Σαν να μην λυγίζουν σωστά. Αυτά όλα έγιναν πέρυσι το καλοκάιρι. Και ερχόμαστε στο στο παρόν. Την προηγούμενη Κυριακή 30/9 έφυγα με την γυναίκα μου για διακοπές. Τον σκύλο μου τον είχα αφήσει στην πεθερά μου η οποία το τάιζε και η οποία του έχει επίσης μεγάλη αδυναμία. Γύρισα Τετάρτη μεσημέρι (4 μέρες) και όταν έφτασα στο σπίτι είδα το σκυλί σε άθλια κατάσταση. Δεν μπορούσε να σηκωθεί καθόλου και σε ένα του μπροστινό πόδι υπήρχε πρήξιμο και απόστημα το οποίο είχε ανοίξει και έτρεχε πυον. Το σκυλί δεν μας έδινε και μεγάλη σημασία και φαινόταν να έχει εγκαταλείψει....Του έδωσα νερό και ήπιε πάρα πάρα πολύ και φυσικά φύγαμε κατευθείαν στον κτηνίατρο. Ο κτηνίατρος καθάρισε την πληγή και μας είπε ότι πιθανόν να έγινε από κάποιο τσίμπημα πρίν 2-3 μέρες και απλά σήμερα να ένοιξε το απόστημα. Του δώσαμε αντιβίωση augmentin και του κάναμε και εξετάσεις. Σήμερα πήραμε τις εξετάσεις τις οποίες τις ανεβάζω στα συνημμένα καθως και μερικες φωτογραφίες απο την πληγη. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες τα λευκά είναι στο θεό και η κτηνίατρος μας είπε ότι θεωρεί ότι δεν είναι μόνο απο την πληγή αλλά υπάρχει και αλλού μόλυνση. Κάναμε 2 ακτινογραφίες σηκωτι και μήτρα αλλά δεν έδειξαν κάποια "διόγκωση" Το άλλο πρόβλημα φαίνεται στη φωσφατάση SAP η οποία είναι επίσης στο "θεο". Μας έδωσε τροφή για ηπατοπαθή σκύλους και μας είπε να ξαναγίνουν εξετάσεις σε ένα μήνα. Θεωρώ βέβαια ότι το δεύτερο θα έιναι μάλλον αποτέλεσμα της φόλας....Πως μπορώ να "κινηθώ" από εδώ και εμπρός και τι άλλο θα μπορούσα να κάνω ?
Ευχαριστώ πολύ

Attachments

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Για ψύλλους πάνω της έχετε ψάξει;
Τσιμπούρια;

Τρώει;

Από πέρυσι τέτοια εποχή μέχρι σήμερα, τα πίσω της πόδια έδειξαν κάποια βελτίωση;
Μετά από κάποια ηλικία και ανάλογα τον σκύλο ξεκινάνε τα αρθριτικά. Οσο πιο υγρός και κρύος ο καιρός, τόσο πιο έντονα και τα συμπτώματα.
Επίσης επειδή μιλάμε για ΓΠ, έχε στο νου σου και την εκφυλιστική μυελοπάθεια.

• Like
Reactions: mareco

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Ψύλλους δεν νομιζω να έχει....Της βαζω αμπούλα vectra.... Βελτιωση δεν υπηρξε στα πίσω πόδια τώρα και ενα χρόνο. Τα αρθριτικα να ξεκινήσαν μια μέρα μετα τη φόλα δυσκολο.....Γιατί απο τοτε ξεκίνησε.....Αν τώρα έχει αρχίσει να έχει και αρθριτικα δεν το ξέρω....παρόλο που δεν είδα να έχει χειροτερέψει τον τελευταίο χρόνο. Είναι όπως ακριβώς όπως την επόμενη της φόλας....
Η εκφυλιστική μυελοπάθεια τι ακριβως είναι ?

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Η vectra είναι ψιλοστούκας, αλλά καλού κακού ψάξε πάνω της για ψύλλους.
Εχουνε δει πολλά τα μάτια μου για αυτό στο λέω.

Για την εκφυλιστική μυελοπάθεια διάβασε εδώ που είχε ο δικός μου και εδώ μια γενική εικόνα της ασθένειας

Δες κι εδώ ένα παράδειγμα

Οσον αφορά τη φόλα δεν ξέρω για τί είδους φόλα μιλάμε και αν μπορεί μια ουσία (οποιαδήποτε ουσία) να επηρεάσει τόσο πολύ έναν σκύλο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο κτηνίατρος τί λέει;

Τρώει η σκυλίτσα;
Εχει όρεξη για φαγητό;

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Για την φόλα μου είχα πει απο τότε ότι μπορεί να του βγάλει νεφρικά ή άλλα προβλήματα στο μάλλον....αφήνοντας δηλαδή κάποιο κουσούρι. Το πιο πιθανό είναι να έπαθε μια νευρική ανεπάρκεια τότε. Από τα πρώτα λεπτα που έφαγε την φόλα ξεκίνησε να μην έχει πλήρη έλεγχο των άκρων της και ουσιαστικά παρόλο που βελτιώθηκε αρκετά δεν επανήλθε πλήρως ποτέ. Δεν την ενοχλούσε όμως τόσο σε περπάτημα και τρέξιμο. Το σκυλί τρώει όχι όμως με την ίδια όρεξη όπως πρίν.....(ηταν και λίγο λιχούδα)...τρώει όμως. Η Κτηνίατρος μας είπε ότι θα έχει καλύτερη εικόνα τον επόμενο μήνα μετά τις 2ες εξετάσεις.....

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Ειλικρινά δεν έχω ξανακούσει για μακροπρόθεσμες παρενέργειες φόλας.
Νόμιζα πως είναι μπαμ κι έξω.
Πάει το μυαλό της κτηνιάτρου σε κάποια συγκεκριμένη ουσία;

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Χθες δεν επικεντρωθήκαμε τόσο πολύ στο θεμα της φόλας αλλα στο τραύμα... Πέρυσι πάντως που ειχε συζητηθεί μου είπε ότι λογικα είναι απο φυτοφάρμακα.....

• Like
Reactions: Yorkaddict

Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.467
12.904
Aθήνα
Η σκυλίτσα τώρα εξακολουθεί και είναι υποτονική όπως την Τετάρτη ή φαίνονται σημάδια βελτίωσης;
Κινείται;

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Από χθες ειναι πολύ καλύτερα.... Πλέον κινείται και πάει πάνω κάτω. Αν συνεχίσει έτσι νομίζω ότι σε 1-2 μέρες θα είναι καλά τουλάχιστον από το θέμα του τσιμπήματος/χτυπήματος ή ότι άλλο ήταν αυτό που έκανε το απόστημα. Και το βλέμμα της έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό που με απασχολεί από εδώ και πέρα είναι αν θα πέσουν τα λευκά αφού πλέον το τραύμα φαίνεται να επουλώνεται, και φυσικά το SAP μετά από την διατροφή που θα της κάνω.....Αυτά θα τα ξέρω όμως τον επόμενο μήνα που θα ξανακάνω εξέταση αίματος....

• Like

imichal

Well-Known Member
15 Δεκεμβρίου 2009
70
12
Χανια
Έλπίζω να πάνε όλα καλά γιατί η Μπαλού είναι το χαιδεμένο μας. Έχουμε 3 σκυλιά συνολικά, 2 γερμανικά ποιμενικά και ένα ημίαιμο μαλτεζάκι. Τα 2 ποιμενικά είναι 8 1/2 και 8 ενώ το μαλτεζάκι 10+... Όλα μεγάλης πλέον ηλικίας αν και στο μαλτεζάκι δεν φαίνεται.....Το 2ο γερμανικο ποιμενικο έχει πολλά θέματα δυσπλασίας ισχύου τόσο στα 2 πισω πόδια όσο και στο ένα μπροστινο. Αλλά τουλάχιστον μέχρι τώρα δεν φαίνεται να ενοχλείται στην κίνηση του.

• Like