Προβληματα Ανυπακοης


Vana___g

Member
23 Δεκεμβρίου 2020
13
2
25
Καλησπέρα σε ολο το φορουμ,
Η απογοήτευση που πηρα σημερα απο τα σκυλια μου, με εφερε εδω. Θα τα παρω με τη σειρα.
Το πρωι ξεκινησε με μια επιθεση της 1,5 ετων τσοπανοπουλας μου σε εμενα.
Πηγα να της παρω ενα κλαδι που είχε μαζέψει, μου γρύλισε προειδοποιητικά, συνέχισα λεγοντας της "μη" , σηκώθηκε κ εκανε κινηση, να με δαγκωσει. Την μάλωσα και την αφησα δεμενη για ενα τεταρτο.
2 ωρες αργοτερα βρηκε την αυλοπορτα ανοιχτη κ βγηκε εξω μαζι με το κοκονι, που εχουμε. Μπηκαν σε ενα κτημα με χορταρι ενος μετρου, περασαν ενα ρεμα και βρεθηκαν απεναντι, να γαβγιζουν σε εναν δεμενο κ φοβισμενο σκυλο. Επι 5- 10 λεπτα γκαριζα, να ερθουν και δεν με κοιταζαν καν. Ενιωθα πως θα σπασει το κεφαλι μου απο τα νευρα κ τη ντροπη. Ευτυχως ακουσε τις φωνες μου ενας γειτονας, του ζητησα να φωναξει τα σκυλια και τουλαχιστον ακουσαν αυτον με ΤΗ ΜΙΑ φορα, που τα φωναξε. Δεν ερχοταν σπιτι και την πηγα σηκωτη κυριολεκτικα. Τα μαλωσα, ενω μου κουνουσαν την ουρα και τα εδεσα για ενα 3ωρο.
Μια ωρα μετα, μπηκε στην αυλη ενα γατι, δυστυχως δεν το ακουσα εγκαιρως και το σκοτωσε. 2ο γατι μεσα σε καποιους μηνες. Παλι της εβαλα τις φωνες και μου κουναγε την ουρα!!
Δεν ξερω τι να κανω! Την εχω μεγαλωσει με παρα πολλη αγαπη και παρα πολλα χαδια, εχω αφιερωσει πολυ χρονο μαζι της κ δεν δικαιολογω την συμπεριφορα της. Πλεον φαινεται πως εχει διαμορφωσει χαρακτηρα, αναγνωριζει σαν αφεντικο τον πατερα μου, αλλα οχι παντα. Φαινεται πως τον υπολογιζει ενα 80% και εμενα ενα 50-60%. Τι να κανω μαζι της? Θελω διαφορετικο χαρακτηρα, δεν θελω εναν σκυλο φυλακα, αλλα εναν που να μην απειλουμαι εγω και οι γυρω μου. Είναι συμπεριφορες αυτες, που αναγνωριζετε στα δικα σας σκυλια? πως τις διορθωσατε? Τι να κανω για
1) Να μην ψαχνει ευκαιριες να βγαινει απο την αυλη.
2) Να ανεβω και εγω στην κυριαρχια.
3) Οι εντολες "ελα" "μη" και "αστο" να γινουν νομος. Ενω τις ξερει, δεν τις εκτελει, οταν υπαρχει αναγκη.
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
819
930
27
καλο ειναι οταν πας να παρεις κατι, να δινεις πισω κατι ακομα καλυτερο. θες να παρεις ενα κλαδι, η κατι που εχει στο στομα που δεν θα πρεπε να το εχει? δινεις ως ανταλλαγμα εναν μεζε η ενα παιχνιδι που το γουσταρει πολυ. μονο και μονο οταν αφησει κατω ο,τι εχει ηδη στο στομα και στρεψει ολη την προσοχη σε σενα, της δειχνεις τι κρατας, της λες να σε ακολουθησει λιγο πιο μακρια απο το αντικειμενο, και της δινεις την επιβραβευση.
το δεσιμο κατα τη γνωμη μου, και πιστευω πως δεν ειναι μονο κατα τη γνωμη μου, ΔΕΝ αποτελει σωστη μεθοδο τιμωριας. ο σκυλος δεν σκεφτεται οπως ο ανθρωπος. ΔΕΝ μπορει να κανει συνιρμο οτι "εκανα μαλακια-γι αυτο με εδεσε.". οποτε σταματα το μαλλον.
σχετικα με τις εντολες που λες πως ξερει, ισως να μην τις ξερει καλα. μια εντολη πρεπει να την λες ΜΙΑ φορα. αντε δυο. δεν εχει κανενα απολυτως νοημα να φωναζεις επι 10 λεπτα το ιδιο πραγμα, η να λες ξερω γω "ελα ελα ελα ελα" 40 φορες. μαθαινουν να σε γραφουν.
ποια ειναι η ασκηση που λαμβανει το σκυλι σου? ποσες ωρες την μερα? καθε μερα? ασχοληστε μαζι του? ακονιζει το μυαλο του? η βαριεται και ψαχνει τι να κανει?
εγω προτεινω οπωσδηποτε να σκεφτεις την λυση του επαγγελματια εκπαιδευτη, και να παρεις την εκμαθηση των σημαντικων εντολων απτην αρχη, χωρις δεσιματα. δυστυχως δεν φτανει μονο η αγαπη. ειδικα οταν μιλαμε για γιγαντοσωμες φυλες, και ενα σκυλι που εχει φτασει σε σημειο να σκοτωνει γατες.
σιγουρα ο εκπαιδευτης ειναι μονοδρομος....
τωρα για την αυλη, ειναι εντλως δικη σας ευθυνη να σιγουρεψετε πως δεν θα βγει.
 


Vana___g

Member
23 Δεκεμβρίου 2020
13
2
25
Ζει σε μια μεγαλη αυλη μαζι με ενα κοκονι. Περιορίζεται το βράδυ για 12 ωρες περιπου, τις υπολοιπες ωρες ειναι ελευθερη. Απο κει και περα βολτες βγαινει, οταν ερχομαι στο χωριο, γιατι πλεον δεν ζω εδω. Δεν πιστευω πως απο ανια σκοτωνει γατες και επιτιθεται. Το κανει επειδη ετσι διαμορφώθηκε ο χαρακτηρας της απο την ελειψη οριων. Χρειαζεται καποιος να της επιβληθει.
Πως θα μπορουσα να ειχα αντιδρασει στο πρωινο περιστατικο, που τη φωναζα και με εγραφε? Οταν της λεω "ελα" και κραταω μια λιχουδια, ή "αστο" το κανει . Την στιγμη ομως που οντως θα χρειαστει η εντολη δεν θα το κανει, γιατι θα πει " Ελα μωρε σιγα, θα φωναξει λιγο και θα σταματησει" . Οταν κανει μια ζημια, τι μπορω να κανω για να την τιμωρησω? Αμα της μιλησω, αμα της φωναξω δεν πιανει, θα το ξανακανει.
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
819
930
27
οταν λες περιοριζεται? δεσιμο με αλυσιδα? μεσα στο σπιτι? (δεν θεωρειται περιορισμος το σπιτι, το αντιθετο).
αρα καθε ποτε βγαινει βολτες? μια φορα τον μηνα? δυο? τρεις? καθολου?
η ασκηση ειναι απο τα σημαντικοτερα. αν το σκυλι περναει ολη του τη ζωη σε μια αυλη, βαριεται. δεν εχει τι να κανει. και εννοειται πως θα ψαξει την παραμικρη ευκαιρια να βγει εξω και να ζησει μια περιπετια. με το δικιο του.
τα σκυλια χρειαζονται τρεξιμο, βολτα (παντοτε με λουρι), επικοινωνια με ανθρωπους, ακονισμα του μυαλου. ενα σκυλι που ζει σε μια αυλη με σπανιες βολτες, δεν ειναι χαρουμενο.
για το πρωινο συμβαν, θα επρεπε να το ειχες προλαβει πριν καν βγουν εξω.
γενικα, αμα το σκυλι εχει ηδη κανει κατι, δεν υπαρχει λογος για τιμωρια. οπως ειπα, δεν μπορουν να το συνδιασουν. ας πουμε οταν ενα σκυλι κατουρησει μεσα, αν εσυ το δεις μετα απο 10 λεπτα και το μαλωσεις, δεν καταλαβαινει γιατι. μοναχα σε φοβαται, γιατι σε βλεπει σαν καποια που φωναζει χωρις λογο.
οποτε τιμωρια αφοτου εχει γινει το κακο, δεν.
πρεπει να το προλαβαινεις πριν γινει, και να διορωθνεις την συμπεριφορα.
και οχι φωνες. δεν μιλανε ελληνικα. το μονο που καταλαβαινουν ειναι ο θυμωμενος τονος φωνης, και τρομαζουν. δεν θες να σε φοβαται, αλλα να σε σεβεται.
 


Vana___g

Member
23 Δεκεμβρίου 2020
13
2
25
Ναι καταλαβαινω, τι λες.
Δωσε μου ενα παραδειγμα ομως, Πες οτι ειναι στην μαντρα και γαυγιζει και εγω της φωναζω "ελα" και γραφει, παιρνω μια λιχουδια και της ξαναφωναζω "ελα" , εξακολουθει να αδιαφορει ομως, γιατι αυτό που κανει ειναι πιο διασκεδαστικο για εκεινη. Τι κανω, οταν σταματησει, να γαυγιζει και εξακολουθει, να μην ανταποκρινεται στην εντολη μου?
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ναι καταλαβαινω, τι λες.
Δωσε μου ενα παραδειγμα ομως, Πες οτι ειναι στην μαντρα και γαυγιζει και εγω της φωναζω "ελα" και γραφει, παιρνω μια λιχουδια και της ξαναφωναζω "ελα" , εξακολουθει να αδιαφορει ομως, γιατι αυτό που κανει ειναι πιο διασκεδαστικο για εκεινη. Τι κανω, οταν σταματησει, να γαυγιζει και εξακολουθει, να μην ανταποκρινεται στην εντολη μου?
Δύο λύσεις...
1. Ξεκινάς από την αρχή να χτίσεις την επικοινωνία που θες. Θα κρατήσει μήνες αυτό μπορεί και χρόνια. Μπορεί να φτάσει ένα σημείο και μέχρι εκεί, μπορεί όμως να σου είναι και αρκετό αυτό. Η διαδικασία αυτή θέλει ώρες καθημερινά με το σκυλί και κάποιες γνώσεις.
2. Του επιβάλεις εκεί την στιγμή ότι αυτό δεν το θες.
 


TheBestBoi

Well-Known Member
23 Μαϊου 2020
819
930
27
εφοσων δεν ζεις πλεον με αυτα τα σκυλια, ειναι περισσοτερο του πατερα σου, παρα δικα σου. εαν δεν υπαρχει καποιος τροπος να τα εχεις εσυ αποκλειστικα και να αρχισεις την σωστη εκπαιδευση τους, πρεπει να κανει κατι ο πατερας σου για ολο αυτο.
δε γινεται να συνεχισουν να περναν τις περισσοτερες μερες τους χωρις ασκηση, σε μια αυλη με τιποτα να κανουν. πρεπει να βγαινουν βολτα τουλαχιστον 1 ωρα τη μερα, και λιγο λεω... πρεπει να κουραζονται και να δουλευει το μυαλο τους.
 
  • Like
Reactions: Orjo