Προβληματισμός σχετικά με τοποθέτηση Microchip

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Καλημέρα σε όλους!

Με προβληματίζει το τσιπάκι που είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετήσουμε στα σκυλιά ή γάτες μας.
Κάνοντας μια αναζήτηση στο ίντερνετ δεν συνάντησα καμία αρνητική κριτική σχετικά με αυτό και θα ήθελα να μάθω την άποψή σας. Με ξενίζει πολύ το γεγονός ότι πρέπει να βάλω κάτι ξένο και μάλιστα, κάτι ηλεκτρονικό, στο σώμα του ζωντανού, με τον ίδιο τρόπο που θα μου φαινόταν αδιανόητο να το κάνω σε έναν άνθρωπο.
Δεν αναφέρονται πουθενά σε τυχόν μακροπρόθεσμες παρενέργειες και μου φαίνεται πως από το θέμα αυτό παρουσιάζονται μόνο οι θετικές πλευρές, του στυλ "αν χαθεί το ζώο σου θα ξαναβρεθεί" ή "αυτοί που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τα ζωντανά θα το ξανασκεφτούν" κτλ. Δεν υποστηρίζω καμία θεωρία συνωμοσίας, αλλά μου φαίνεται απάνθρωπο και θέλω πολύ να ακούσω και τη δική σας γνώμη. :confused:

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.911
20.310
Δεν τίθεται θέμα προσωπικής γνώμης. Ειναι ψηφισμένος νόμος.

Απάνθρωπο;;;;;

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Αυτά με τις θεωρίες συνωμοσίας και το τσιπάκι, δεν τα καταλαβαίνω καθόλου. Δεν βρίσκω καμία λογική.

Αν σε ενοχλεί το ότι βάζεις κάτι ξένο στο σώμα του σκύλου, σκέψου ότι δεν είναι ο μόνος τρόπος που επεμβαίνεις στο σώμα του. Εσύ αποφασίζεις τι θα φαέι, τα χημικά που του βάζεις, τα εμβόλια του του κάνεις, τα χαπάκια που του δίνεις. Το τσιπ είναι το πιο ανώδυνο πράγμα σε σχέση με όλα αυτα! :)

Προσωπικά, το τσιπ το έβαλα με το που ήρθε ο σκύλος στα χέρια μου γιατί είναι ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να τον κατοχυρώσω, για να το πω εγωιστικά. Είναι επίσημα δικός μου, δηλαδή. Και φαντάσου ότι είναι ημίαιμο, δεν είναι ότι κάνουν ουρές για να μου τον βουτήξουν!

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Απανθρωπο?

το μικροτσιπ ειναι η τελευταία ελπιδα γνωστης μου που της εκλεψαν το σκυλι. 2 χρόνια τώρα, σε αυτό εχει βασιστεί μήπως και το βρει κάποιος ή οι νέοι ιδιοκτητες το πανε σε κτηνιατρο.
Πιο επιβλαβής ειναι η επιδραση μιας τροφής που θα δώσει καποιος χωρις ψάξιμο συστατικών κλπ παραγόντων, παρά το τσιπ. Χειρότερο κακό κάνει στο σκυλο το κινητο που εχω πανω μου, παρά το Microchip...
Όσον αφορά το σχόλιο σου περι νόμου και αν ό,τι λέει ο νομος πρεπει να το ακολουθουμε... ναι τον Νόμο θα τον υπακούσεις, αλλά δεν σε δεσμεύει κανεις να μην τον κρινεις... αλλο το ενα, αλλο το αλλο!

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Απανθρωπο?

το μικροτσιπ ειναι η τελευταία ελπιδα γνωστης μου που της εκλεψαν το σκυλι. 2 χρόνια τώρα, σε αυτό εχει βασιστεί μήπως και το βρει κάποιος ή οι νέοι ιδιοκτητες το πανε σε κτηνιατρο.
Πιο επιβλαβής ειναι η επιδραση μιας τροφής που θα δώσει καποιος χωρις ψάξιμο συστατικών κλπ παραγόντων, παρά το τσιπ. Χειρότερο κακό κάνει στο σκυλο το κινητο που εχω πανω μου, παρά το Microchip...
Όσον αφορά το σχόλιο σου περι νόμου και αν ό,τι λέει ο νομος πρεπει να το ακολουθουμε... ναι τον Νόμο θα τον υπακούσεις, αλλά δεν σε δεσμεύει κανεις να μην τον κρινεις... αλλο το ενα, αλλο το αλλο!

Πώς γνωρίζουμε ότι το τσιπάκι δεν είναι επιβλαβές (μακροπρόθεσμα)?
Ποιος μου λέει πως αυτός που θα βρει ένα σκυλί με τσιπάκι, αφενός θα το δηλώσει και αφετέρου δε θα πληρώσει κάποιο κτηνίατρο, ώστε να του το βγάλει και να το κρατήσει για δικό του?

Και το ξαναλέω, μου φαίνεται τόσο απάνθρωπο, όσο θα μου φαινόταν η τοποθέτηση τσιπ σε άνθρωπο.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Πώς γνωρίζουμε ότι το τσιπάκι δεν είναι επιβλαβές (μακροπρόθεσμα)?
Ποιος μου λέει πως αυτός που θα βρει ένα σκυλί με τσιπάκι, αφενός θα το δηλώσει και αφετέρου δε θα πληρώσει κάποιο κτηνίατρο, ώστε να του το βγάλει και να το κρατήσει για δικό του?

Και το ξαναλέω, μου φαίνεται τόσο απάνθρωπο, όσο θα μου φαινόταν η τοποθέτηση τσιπ σε άνθρωπο.

ποιο το ενδιαφερον να αποκρύψουν οτι ειναι επιβλαβες? καταμετρηση σκυλων για επιβολή φόρου??? Μπααα.....
Οπότε το να μην προκύπτει από καμια μελέτη το άν ειναι επιβλαβές, κάτι σημαίνει... και όχι ότι μας το κρύβουν.
Το αν θα το δηλώσει κάποιος κλπ το σκυλι με το τσιπάκι που θα βρει, είναι αμεση συνεπεια του ενδοιασμού και σκεπτικισμού προς το τσιπάκι. Γιατι όσο δεν έχουν ΟΛΑ τα σκυλια, τόσο λιγότερο γνωστό ειναι προς κάποιον ασχετο το ότι πρεπει να ελεγχθει το "αδεσποτο" για τσιπ.

Όσο για τους ανθρωπους που αναφέρεις δεύτερη φορά, προσωπικά δεν το θεωρώ απάνθρωπο. Βλέπεις εχω ζησει τουλάχιστον 3 περιπτώσεις ανθρώπων με προχωρημένη γεροντική ανοια και εντονότατες τάσεις φυγης που σε τετοιες περιπτώσεις θα το θεωρούσα απαραίτητο, για τη δικη τους ασφάλεια. Ισως θα ειχαμε και λιγότερα silver alert τότε! Αλλά αυτό ειναι ασχετο με το θέμα εδω και προσωπική μου τοποθέτηση.

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
ποιο το ενδιαφερον να αποκρύψουν οτι ειναι επιβλαβες? καταμετρηση σκυλων για επιβολή φόρου??? Μπααα.....
Οπότε το να μην προκύπτει από καμια μελέτη το άν ειναι επιβλαβές, κάτι σημαίνει... και όχι ότι μας το κρύβουν.
Το αν θα το δηλώσει κάποιος κλπ το σκυλι με το τσιπάκι που θα βρει, είναι αμεση συνεπεια του ενδοιασμού και σκεπτικισμού προς το τσιπάκι. Γιατι όσο δεν έχουν ΟΛΑ τα σκυλια, τόσο λιγότερο γνωστό ειναι προς κάποιον ασχετο το ότι πρεπει να ελεγχθει το "αδεσποτο" για τσιπ.

Όσο για τους ανθρωπους που αναφέρεις δεύτερη φορά, προσωπικά δεν το θεωρώ απάνθρωπο. Βλέπεις εχω ζησει τουλάχιστον 3 περιπτώσεις ανθρώπων με προχωρημένη γεροντική ανοια και εντονότατες τάσεις φυγης που σε τετοιες περιπτώσεις θα το θεωρούσα απαραίτητο, για τη δικη τους ασφάλεια. Ισως θα ειχαμε και λιγότερα silver alert τότε! Αλλά αυτό ειναι ασχετο με το θέμα εδω και προσωπική μου τοποθέτηση.

Έχεις διαβάσει κάποια σχετική μελέτη? Θα μπορούσες να μου τη στείλεις?

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
Τα τσιπάκια χρησιμοποιούνται αρκετά χρόνια τώρα, λογικά αν υπήρχαν σοβαρές / συχνές επιπλοκές κάτι θα είχαν ακουστεί. Η απλοϊκή λογική μου, μου λέει πως για τον προσδόκιμο ζωής των σκύλων, το τσιπάκι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια.

Για να καταλάβω το 2ο ερώτημα, εννοείς την πιθανότητα να σου χάσεις το σκύλο σου (δηλαδή να τον αφήσεις στην αυλή με πόρτα ανοιχτή, ή να τον έχεις μη εκπαιδευμένο βόλτα χωρίς λουρί και να αρχιίσει να κυνηγάει τίποτα γάτες, ή ό,τι άλλο σενάριο που κατα 95% είναι καθαρά λάθος του ιδιοκτήτη), και να τον βρει ένα άτομο που θα ασχοληθεί να το πάει σε κτηνίατρο να δει αν έχει τσιπάκι, να διαπιστώσε πως όντως έχει και να λαδώσει τον κτηνίατρο για να του το αφαιρέσει και να βάλει άλλο και να το κρατήσει πλέον για πάντα???

Πότε βγαίνει στις αίθουσες ????

Με την δική μου λογική πάντα, αν το άτομο που το βρει, το μαζέψει και το πάει σε κτηνίατρο για να δει αν έχει τσιπάκι, ΔΕΝ θα σου το κλέψει. Προφανώς είναι άτομο που αγαπάει τους σκύλους, κατά πάσα πιθανότητα έχει (ή είχε στο παρελθόν) δικό του/της και αντιλαμβάνεται τον πόνο του ιδιοκτήτη αν όντως έχασε τον σκύλο και απλά δεν τον άφησε έρμαιο κάπου.

Όσο για το απάνθρωπο της υπόθεσης, αν έιχες παππού - γιαγιά σε τελευταίο στάδιο alzheimer και σου έλεγαν πως 1) ή βάζεις ένα μικροτσίπ που δεν θα το καταλαβαίνει - θα μπορείς να τον/την βρείς μέσω GPS άμεσα ή 2) κράτα τον/την κλεισμένο/η στο σπίτι 24/7 τι θα επέλεγες???

Μη συγχέεις την εισαγωγή μικροτσίπ με αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, με καθολικό έλεγχο της προσωπικότητας ή ό,τι άλλο επιβάλλει το σενάριο.

edit : πφφφ Ghelly ήσουν πιο γρήγορη :rolleyes:

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Έχεις διαβάσει κάποια σχετική μελέτη? Θα μπορούσες να μου τη στείλεις?

σχετική με τι??
με το επιβλαβες των microchip? Είχε υπάρξει μια παραφιλολογια το 2012 οποτε και τεθηκε το υποχρεωτικό της τοποθέτησης των, από διαφόρους, περι ακτινοβολιών κλπ. Αυτά διαψεύστηκαν από το σύνολο των κτηνιατρων αλλά και ατόμων που ασχολούνται με "ηλεκτρονικά" κλπ. Εκτοτε ουδέποτε προέκυψε εκ νέου τετοιο θεμα, γιατι δεν ειχε λογικό ερεισμα.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.061
Εμενα η μονη μου απορια παντα ηταν γιατι ο νομος να μην δινει την εναλλακτικη του τατουαζ.
Περαν του μειωνεκτηματος της επιπονης διαδικασιας, ειναι σαφως ποιο μονιμο, μη αποκρυψιμο/αναλλιωτο και μπορει να το διαβασει οποιοσδηποτε εχει οπτικη επαφη με το ζωο κ οχι μονο απο μηχανημα.
(στα αλογα πχ χρησιμοποιειται αυτο το μαρκαρισμα πολλα χρονια τωρα)

Κατα τ'αλλα, ναι επιβαλλεται να υπαρχει σημανση κ βαση δεδομενων (αν κ στο τελευταιο, ειμαστε χρονια πισω.....)

Τωρα αν ηταν επιβλαβες για το ζωο, νομιζω αν οχι μελετη, θα ειχε βγει αλλη εταιρια με αντιπροταση κατακρινοντας τις επιπτωσεις αυτης, καθαρα για δικους της σκοπους, πραγμα που απ οσο γνωριζω δεν εχει γινει.........

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Αυτά με τις θεωρίες συνωμοσίας και το τσιπάκι, δεν τα καταλαβαίνω καθόλου. Δεν βρίσκω καμία λογική.

Αν σε ενοχλεί το ότι βάζεις κάτι ξένο στο σώμα του σκύλου, σκέψου ότι δεν είναι ο μόνος τρόπος που επεμβαίνεις στο σώμα του. Εσύ αποφασίζεις τι θα φαέι, τα χημικά που του βάζεις, τα εμβόλια του του κάνεις, τα χαπάκια που του δίνεις. Το τσιπ είναι το πιο ανώδυνο πράγμα σε σχέση με όλα αυτα! :)

Προσωπικά, το τσιπ το έβαλα με το που ήρθε ο σκύλος στα χέρια μου γιατί είναι ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να τον κατοχυρώσω, για να το πω εγωιστικά. Είναι επίσημα δικός μου, δηλαδή. Και φαντάσου ότι είναι ημίαιμο, δεν είναι ότι κάνουν ουρές για να μου τον βουτήξουν!
Ο προβληματισμός μου δε στηρίζεται σε θεωρίες συνωμοσίας, όπως προείπα. Με προβληματίζει περισσότερο το ότι όλοι το έχουν αποδεχθεί και δεν υπάρχει κανένας αντίλογος στο θέμα. Δεν έχω πολύ καιρό που απέκτησα ένα κουτάβι και όταν ενημερώθηκα για το τσιπάκι -και το ξαναλέω δεν αναφέρομαι σε θεωρίες συνωμοσίας- μου φάνηκε εξαιρετικά ανώμαλο να τοποθετήσω κάτι τέτοιο στο σώμα του σκύλου μου. Για αυτό και ρωτάω για να δω τις διάφορες απόψεις.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.906
7.478
Δεν υπάρχει αντίλογος προφανώς επειδή τα πλεονεκτήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από πιθανά μακροπρόθεσμα μειονεκτήματα.

Προσπαθώ πολύ να προφυλάξω το σκυλί μου από χημικά, ακτινοβολίες από κινητά, ότι μπορώ τέλος πάντων στο μέτρο του δυνατού τη σημερινή εποχή και η σκέψη ενός ξένου, συνθετικού σώματος δε μου καλοάρεσε ούτε εμένα όταν πέρασε από το μυαλό μου. Έτσι όπως πέρασε όμως ακόμα πιο γρήγορα έφυγε, και πάντα θα φεύγει μέχρι τα σκυλιά να αρχίσουν να μιλάνε και να λένε ότι χάθηκαν και πού είναι το σπίτι τους.

betty coltrane

Well-Known Member
7 Ιουλίου 2011
3.972
9.756
48
Ηράκλειο, Αττική
goodcopbadcop6.blogspot.gr
Με έβαλες και διάβασα...
Υπάρχουν άπειρα άρθρα κα συζητήσεις στο ίντερνετ αν θες να τα χαζέψεις. Ό,τι και να κάνεις στην ζωή σου και στη ζωή του σκύλου σου, θα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο.
Αν, όμως, τα βάλεις κάτω, θα δεις ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν.

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Για να καταλάβω το 2ο ερώτημα, εννοείς την πιθανότητα να σου χάσεις το σκύλο σου (δηλαδή να τον αφήσεις στην αυλή με πόρτα ανοιχτή, ή να τον έχεις μη εκπαιδευμένο βόλτα χωρίς λουρί και να αρχιίσει να κυνηγάει τίποτα γάτες, ή ό,τι άλλο σενάριο που κατα 95% είναι καθαρά λάθος του ιδιοκτήτη), και να τον βρει ένα άτομο που θα ασχοληθεί να το πάει σε κτηνίατρο να δει αν έχει τσιπάκι, να διαπιστώσε πως όντως έχει και να λαδώσει τον κτηνίατρο για να του το αφαιρέσει και να βάλει άλλο και να το κρατήσει πλέον για πάντα???

Δε μου φαίνεται παράξενο σε περίπτωση ρατσάτου σκύλου.

Όσο για το απάνθρωπο της υπόθεσης, αν έιχες παππού - γιαγιά σε τελευταίο στάδιο alzheimer και σου έλεγαν πως 1) ή βάζεις ένα μικροτσίπ που δεν θα το καταλαβαίνει - θα μπορείς να τον/την βρείς μέσω GPS άμεσα ή 2) κράτα τον/την κλεισμένο/η στο σπίτι 24/7 τι θα επέλεγες???

Μμ..θα του έκανα σημάδι στο μέτωπο με πυρωμένο μέταλλο.

Μη συγχέεις την εισαγωγή μικροτσίπ με αυτά που βλέπουμε στις ταινίες, με καθολικό έλεγχο της προσωπικότητας ή ό,τι άλλο επιβάλλει το σενάριο.

Δε συγχέω κάτι, απλώς μου φαίνεται ανώμαλο. Προφανώς στους περισσότερους φαίνεται φυσιολογική η τοποθέτηση τσιπ στο σώμα του σκύλου. Οκ.

Marion_Russel

Well-Known Member
17 Οκτωβρίου 2013
567
675
Με έβαλες και διάβασα...
Υπάρχουν άπειρα άρθρα κα συζητήσεις στο ίντερνετ αν θες να τα χαζέψεις. Ό,τι και να κάνεις στην ζωή σου και στη ζωή του σκύλου σου, θα εμπεριέχει κάποιο ρίσκο.
Αν, όμως, τα βάλεις κάτω, θα δεις ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν.
Και με το τσιπ , όμως, τίποτα δε σου εγγυάται ότι θα τον ξαναβρείς, σε περίπτωση απώλειας. Απλά θα ελπίζεις...

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.906
7.478
Κάνεις λάθος. Όταν χάνεις ένα σκυλί και όχι όταν στο κλέψουν διότι στη 2η περίπτωση μπορεί ποτέ να μην το τσεκάρει κανένας κτηνίατρος μια χαρά έχει βοηθήσει πολλούς να βρουν τα σκυλιά τους.

Gaara

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2014
824
649
42
Athens
Και πιστεύεις πως υπάρχει πολύς κόσμος εκεί έξω που ξεχωρίζει τον σκύλο ράτσας με μία ματιά ?

Και από αυτούς που το ξεχωρίζουν, εξακολουθώ να πιστεύω πως είναι απειροελάχιστοι αυτοί που θα τον έκλεβαν. Γιατί για να το ξεχωρίσουν σημαίνει πως έχουν ασχοληθεί με το θέμα σκύλο γενικά. Για να ασχολήθηκαν σημαίνει πως ενδιαφέρονται. Για να ενδιαφέρονται σημαίνει πως έχουν και συγκεκριμένες ευαισθησίες. Οι ευαισθησίες αυτές, νομίζω θα τους απέτρεπαν από τέτοιες πράξεις.

Δικη μου θεωρία incoming : Ο μέσος Έλληνας, ξεχωρίζει καμιά 10αριά ράτσες (και αυτές σε γενικές γραμμές), και κυρίως τις πιο γνωστές. Το Jack Russel (αν κρινω σωστά από το username σου) δεν νομίζω να το αναγνωρίζουν και πολλοί (πέραν του "Ααα ένα σκυλι σαν και αυτό από τη Μάσκα με τον Τζιμ Κάρευ"), καθώς δεν είναι και η πιο "διαδεδομένη" ράτσα. Εγω προσωπικά έχει τύχει να δω 2 από κοντά. Ένα του δικηγόρου μου και ένα τυχαία στο πάρκο.