Προβλημα με τη Σιερρα.

moko

Active Member
13 Απριλίου 2014
36
131
Ilion
Δεν ξερω αν εχει ξαναυποθει το συγκεκριμενο θεμα αλλα δεν καταφερα να βρω κατι μεσω αναζητησης.
Το λοιπον, εχω μια σκυλιτσα, τη Σιερρα (ειναι επανιελ μπρετον αν εχει καποια σημασια στην συμπεριφορα της αυτο), η οποια ειναι τωρα 5 μηνων. Ειναι πανεξυπνη, εχει μαθει ηδη να κανει ενα σορο κολπα και γενικα θεωρω πως ειναι αρκετα υπακοη για την ηλικια της αν και τα παρακατω μαλλον αναιρουν αυτη τη δηλωση. Τρωει ανθρωπινα και γατισια κακα.
Πρωτου απορησετε που βρισκει τα ανθρωπινα... τελευταια πισω απο κατι θαμνους στο παρκο που πηγαινουμε επιλεγουν να αφοδευσουν τσιγγανοι. Την εχω παντα δεμενη πλεον και την περιοριζω αλλα το μυαλο της ειναι μονιμως στο να παει εκει να τα φαει και η βολτα γινεται πολεμος. Συγκεντρωνεται εκει και δεν δινει σημασια ουτε σε εντολες, ουτε στα αλλα σκυλακια που προσπαθουν να παιξουν μαζι της. Εχω δοκιμασει να την παω αλλου αλλα στα αλλα παρκα δεν κανει την αναγκη της. περιμενει μεχρι να γυρισουμε σπιτι και να τα κανει εκει.
Της πηρα φιμοτρο αλλα οταν της το φοραω πεφτει κατω και σπαρταει σαν ψαρι και χτυπιεται πανω στα επιπλα και φοβαμαι μην τραυματιστει. ενα μηνα περιπου της το βαζω για 5 λεπτα καθε μερα αλλα τιποτα. δεν μπορει να το συνηθισει. της πηρα και μεγαλυτερο μεγεθος μηπως το πρωτο την στενευε αλλα καταφερνει και το βγαζει.
Δεν ξερω τι να κανω... και εχουμε γυρισει παλι στο μηδεν. εχει αρχισει και κανει παλι την αναγκη της στο σπιτι.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Πώς τα τρώει αφού ειναι δεμένη?

Δεν θέλω να σε πληγώσω, και ελπίζω να μην εχεις φάει... αλλά τα θεωρούν λιχουδιές και τα ανθρώπινα και τα γατισια... Οποτε μάλλον εχεις με την Σιέρρα εντελώς διαφορετική αντίληψη περί γκουρμέ κουζίνας.
Δεν αντιλαμβάνομαι το "κολλάει το μυαλό της", γιατι αφού ειναι δεμένη, εσύ καθορίζεις τι και πώς θα το κάνει. Οποτε όσο κολλάει, απομακρυνε την. Δεν ειναι απαραίτητο να παίξει με αλλα σκυλια σώνει και καλά στη βόλτα της. Η βολτα ειναι για εκτόνωση, εστω και αν πρεπει να περπατάτε με τις ωρες. Το ίδιο και με τις ανάγκες της, τι θα πει δεν τα κάνει σε αλλο παρκο ή αλλου? Θα κόβετε βόλτες ώσπου να αναγκαστεί να τα κάνει. Στο σπιτι ειναι απαράδεκτο να περιμένει να γυρισει για να τα κάνει.

moko

Active Member
13 Απριλίου 2014
36
131
Ilion
πλεον δεν τα τρωει αφου ειναι δεμενη προφανως. στο παρκο την αφηνα ελευθερη να εκτονωθει παιζοντας με τα αλλα σκυλακια το οποιο της εκανε τρομερο καλο. ηταν και πιο ηρεμη στο σπιτι, εμαθε να ελεγχει και το δαγκωμα της στο παιχνιδι και γενικα ο χαρακτηρας της εφτιαξε παρα πολυ.. πριν δυο μηνες φαντασου φοβοταν να ερθει σε επαφη με αλλα σκυλια, την μυριζαν και κλαψουριζε και ετρεμε. και με τρομερη προσπαθεια καταφερα να την κοινονικοποιησω με τα σκυλακια εκεινου του παρκου τα οποια πλεον ειναι οι φιλοι της. αμα παμε νωριτερα και δεν εχουν ερθει ακομη τους ψαχνει και κοιταει επιμονα τον δρομο απο τον οποιο ερχονται. και ολα πηγαιναν θαυμασια μεχρι που αρχισε να πηγαινει στα κακα και σταματησα να την λυνω φυσικα. εχω προσπαθισει να της τραβηξω την προσοχη ειτε με παιχνιδια ειτε οδηγοντας την προς την αλλη κατευθυνση, ειτε παιρνοντας την κατευθειαν να φυγουμε και να περπατησουμε αλλου αλλα ματαια. το εχω συζητησει και με τα παιδια που εχουν τα σκυλακια στο παρκο και μου εχουν πει οτι ειναι σχετικα φυσιολογικο και οτι με την ενηλικιωση περναει και πως το εκαναν και τα δικα τους σκυλια και ετρωγαν μεχρι και τα δικα τους κακα. αλλα αλλους 7 μηνες αυτη η κατασταση?
και ναι φυσικα καθοριζω εγω που θα παει αλλα μονιμως τραβαει να παει εκει. και στον δρομο ακομη αμα στα δυο μετρα υπαρχει κουραδακι γατας λυσσαει να παει εκει. οι ωμοι μου εχουνε ξεριζωθει πραγματικα. γυρναμε απο τη βολτα και ειμαι ρακος.
και εχουμε κοψει βολτες... ουυυυ! οι βασικες βολτες της διαρκουν 3 ωρες την ημερα. τη βγαζω το πρωι για μιση ωρα πριν παω δουλεια, το μεσημερι για δυο ωρες και το βραδυ για μιση ωρα παλι. εχουμε συγκεκριμενο ωραριο που τρωει και που βγαινει βολτα που ηταν ακριβως προσαρμοσμενο στις αναγκες τις και ολα πηγαιναν ρολοι. και τωρα μαυτο το ζητημα τι σκατα.. ξεχναει οτι πρεπει να τα κανει? το επομενο που σκεφτομαι να δοκιμασω ειναι να αρχισω να ξεκαζω με πιπερι ο,τι κακα εχει στο παρκο για να μην θελει να παει. εχω τρελαθει.

Piou

Well-Known Member
13 Απριλίου 2014
315
277
Θεσσαλονίκη
Μην της βάζεις το φίμωτρο με το ζόρι και την παρατάς να το συνηθίσει, δεν θα το συνηθίσει ποτέ. Με τον ίδιο τρόπο που της έμαθες τα κόλπα που λές, μάθε της να φοράει μόνη της το φίμωτρο, να βάζει αυτή την μύτη της μέσα και εσύ απλά να το δένεις πολύ χαλαρά. Αν το βγάζει εύκολα επειδή είναι χαλαρό μην παλεύετε, μην το σφίγγεις και μην την μαλώνεις. Άστην να διαλέξει αυτή αν θέλει να το βγάζει ή όχι. Παίξτε, απλά πές της οτι το παιχνίδι τώρα είναι να κάνει ότι ξέρει να κάνει φορώντας το φίμωτρο. Λίγη γρηγοράδα θέλει μόνο στην αρχή να προλάβεις πριν κολλήσει και αρχίσει να παλεύει με το φίμωτρο να της αποσπάσεις την προσοχή (πχ με κάτι πολύ νόστιμο) για να κάνει κάτι απλό φορώντας το και να την επιβραβεύσεις. Ένα κάτσε αρκεί για αρχή, έστω και μισό.
Απο εκεί και πέρα, με τις ακαθαρσίες και οτιδήποτε άλλο, η ίδια τακτική. Της λές "άστο αυτό, έλα εδώ που έχει κοτόπουλο". Σιγά σιγά αυτό γίνεται "αν το αφήσεις μπορεί να έχει κοτόπουλο" και αργότερα γίνεται απλά "άστο".
Προσπάθησε να της αποσπάς την προσοχή για να της δώσεις κάποια εντολή πριν κολλήσει με κάτι. Όταν κολλήσει στο "θα βγάλω το φίμωτρο" ή "θα βρώ ακαθαρσίες", το μυαλό της δουλεύει σε άλλη συχνότητα και ούτε ακούει ούτε μαθαίνει.
Επίσης, όπως θα ξέρεις ήδη, το λουρί δεν είναι για να το τραβάμε, ούτε εμείς ούτε ο σκύλος. Είναι βοηθητικό μέσο επικοινωνίας μέχρι να μάθει να ακούει στην φωνή. Μαθε της απο το σπίτι οτι το λουρί είναι ωραίο κόλπο, εύκολη επικοινωνία, και οδηγεί συχνά -ω, ναι- σε κοτόπουλο. Στην βόλτα ένα μικρό τσάκ στο λουρί σημαίνει για αρχή "κοίτα, κοτόπουλο". Σιγά σιγά, λές "κοίτα, κοτόπουλο, αλλα πάμε δυό βήματα πιό κάτω να στο δώσω, δεν είναι ωραία εδώ". Μετά, φυσικά, "πάμε δυό τετράγωνα πιό κάτω" και ούτω καθ εξής. Και πάλι, πρέπει όσο μπορείς να προλάβεις να της δώσεις την εντολή πριν κολλήσει με κάτι.
Το ίδιο φυσικά και με την τουαλέτα. Επιβράβευση και μεζέ κάθε φορά που κάνει την ανάγκη της έξω. Θυμήσου, εσύ θέλεις να τα κάνει έξω, της Σιέρρα σκασίλα της, όχι μόνο δεν την ενοχλεί αλλα το βρίσκει και γκουρμέ. Και αν την μαλώσεις μπορεί απλά να νομίσει οτι δεν θές να τα κάνει όταν είσαι εκεί, και να περιμένει για όταν δεν θα είσαι μπροστά. Αγνοείς λοιπόν παντελώς τα ατυχήματα στο σπίτι, καθαρίζεις καλά όπου λερώσει και της μαθαίνεις απλά οτι το να τα κάνει έξω είναι το πιό φοβερό και ωραίο κόλπο απ όλα.

• Like
Reactions: moko