...για πιο λόγο οι μεγαλόσωμες φυλές έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από της μικρότερες. Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση γιατί ας πούμε ένα masino napoletano η ένα bullmasif εχουν ένα προσδόκιμο γύρω στα 10 χρόνια ενώ ένα poodle η ένα yorkie πολύ συχνά ξεπερνούν τα 15 χρόνια ζωής;
Οι πιο "πρωτόγονες" μεγαλόσωμες φυλές έχουν υψηλότερο προσδόκιμο, π.χ. οι φυλές της Ασίας κλπ., μέχρι τα 15-16 χρόνια...
Οι πιο καινούργιες - πηγαίες (σε αντιδιαστολή με το "επιλεκτική εκτροφή") φυλές, έχουν (ίσως) μεγαλύτερο προσδόκιμο, π.χ. το South African Boerboel...
Κάποιοι μεγαλόσωμοι σκύλοι (σαν εξαιρέσεις των φυλών τους) ζουν πολύ πάνω από το προσδόκιμο...
Αυτούς μου αρέσει να ψάχνω, σε σχέση με τα "πως" και τα "γιατί", σε αυτούς πρέπει να κάνουμε συστηματική παρατήρηση...
Δηλαδή, γιατί ένα Ορεινό των Πυρηναίων (αρσενικό, μάλιστα) έζησε 16 χρόνια?
Ή, γιατί ένα αρσενικό Bullmastiff έζησε 11,5 χρόνια?
Ή, ακόμα περισσότερο, γιατί δύο
αδέλφια bullmastiff έζησαν 11 χρόνια?
Εκεί πιστεύω ότι θα βρούμε, ίσως, κάποιες απαντήσεις...
Τώρα, σε σχέση με τα μικρόσωμα, που ζουν περισσότερο, νομίζω (χωρίς να είμαι βιολόγος) ότι πάει όπως και στον άνθρωπο: Γιατί έχουν (μεταξύ άλλων) μικρότερο φορτίο να μεταφέρουν... Ισως, ακόμα και γιατί η επιλεκτική τους εκτροφή δεν γίνεται με στόχο τη μεγιστοποίηση του μεγέθους και του βάρους...
Εννοείται, χωρίς να παίρνω όρκο για όλα τα ανωτέρω...