Προσοχή στις υιοθεσίες ζώων


Strays' help

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2007
1.516
3
Γλυφάδα,Αθήνα
strayshelp.blogspot.com
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΖΩΩΝ Προσοχή στις υιοθεσίες ζώων

Το τελευταίο καιρό πολλοί μας ρωτούν ''γιατί δεν εμφανίζονται οι ενδιαφερόμενοι στα ραντεβού για την υιοθεσία του ζώου'' ή ''γιατί μας το επέστρεψαν μετά από 6 μήνες''....?

Δυστυχώς,δεν ζούμε σ έναν ρόδινο κόσμο και δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι καλούς σκοπούς.Ακόμα κι αν σας υπόσχονται ότι θα αγαπούν το ζώο,μην εκπλαγείτε όταν το δείτε δεμένο σε καμία κολώνα,να το έχουν εγκαταλείψει!

Η έλλειψη ζωοφιλικής παιδείας στην χώρα μας είναι γεγονός.Γι αυτό,είναι κρίμα να κάνετε κόπο να μεγαλώσετε και να φροντίσετε το ζωάκι που βρήκατε στο δρόμο και να το πάρει κάποιος που δε θα το φροντίζει σωστά ή θα το εγκαταλείψει στην πρώτη δυσκολία!Ανθρωποι που ασχολούνται με τα αδέσποτα,έχουν να σας πουν πολλές και τρελλές ιστορίες...Απ το τι ζητά ο καθένας(''Να χει όρθια αυτιά''...) μέχρι το πώς το βρήκαν πεταμένο σε άλλη περιοχή.

Σ αυτό το άρθρο όσοι χαρίζετε ζώο θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ''ελέγξετε'' τον ενδιαφερόμενο,πώς να εξασφαλίσετε ότι δεν θα εγκαταλείψει το ζώο και άλλες συμβουλές για μια σωστή υιοθεσία ζώου.

1. Ξεκινάμε με το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα:η συνέντευξη του υποψηφίου.
Όταν δέχεστε κάποιο τηλεφώνημα ή e-mail για το ζώο που χαρίζετε,ρωτήστε πρώτα απ'όλα σε ποιά περιοχή μένει ο ενδιαφερόμενος.Ενα κινητό τηλέφωνο μπορεί να καλεί ακόμα και από νησί.Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να το πάτε εκεί και να δείτε το χώρο,δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστεί η συζήτηση για την υιοθεσία.Αν σας πουν δε ''στείλτε το με ΚΤΕΛ'',θυμηθείτε ότι το ζώο δεν είναι εμπόρευμα!
Στη συνέχεια,κανονείστε να ξαναμιλήσετε κάποια ώρα που να είστε σπίτι,με την άνεση σας.Ζητήστε όνομα,καθώς και σταθερό & κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερόμενου.Πολλοί που παίρνουν με απόκρυψη,αρνούνται να δώσουν το τηλέφωνό τους,οπότε δεν ενδιαφέρονται και αληθινά να υιοθετήσουν ζώο!

2. Οι επόμενες σημαντικές ερωτήσεις είναι:

-Αν είναι εργαζόμενος/φοιτητής/άλλο & ποιές ώρες λείπει απ το σπίτι.
Αν δεν υπάρχει χρόνος,πώς πχ θα υιοθετήσει ένα κουτάβι 2 μηνών που απαιτεί προσοχή και φροντίδα?Θα μένει μόνο του 8 ώρες στο μπαλκόνι?
-Αν υπάρχουν παιδάκια & σύζυγος,πόσα άτομα γενικά & αν είναι όλα ενήμερα και συμφωνούν με την απόκτηση ζώου.
Περιπτώσεις που θέλουν άμεσα ένα ζώο για..δώρο στο παιδάκι τους που έχει γενέθλια ή αν δε το γνωρίζει η σύζυγος και είναι..έκπληξη,καλό θα είναι να αποφεύγονται.Αποδεδειγμένα,αυτές οι βιαστικές και απερίσκεπτες υιοθεσίες,οδηγούν σε επιστροφή του ζώου,μόλις περάσει ο ενθουσιασμός.Κι αυτό γιατί δεν έχουν αναλογιστεί τις ευθύνες,τα χρήματα,το χρόνο και τον κόπο που απαιτεί ένα ζώο.
-Αν μένουν σε διαμέρισμα ή μονοκατοικία.
Μπορεί ο νόμος 3170/2003 να επιτρέπει 2 ζώα σε κάθε διαμέρισμα,δυστυχώς όμως υπάρχουν ιδιοκτήτες σπιτιών που υποχρεώνουν ακόμα και σε υπογραφή συμβολαίου που έχει ως όρο να μην έχει ο ενοικιαστής ζώο.Οι δικηγόροι λένε ότι ο νόμος υπερισχύει οποιουδήποτε κανονισμού της πολυκατοικίας,δυστυχώς όμως αν δεν έχει ερωτηθεί ο ιδιοκτήτης για το ζώο,πολλές φορές απειλεί μετά με έξωση και λίγοι είναι διατεθιμένοι να κινηθούν δικαστικά προκειμένου να κρατήσουν το ζωάκι τους.Επομένως,το επιστρέφουν!
Αν πάλι το ζώο προορίζεται για μονοκατοικία,καλό θα ήταν να υπάρχει σίγουρη περίφραξη,απ την οποία να μη μπορεί να βγει το σκυλί στο δρόμο.Οι δε γάτες,καλό θα ήταν να δίνονται μόνο για μέσα στο σπίτι,γιατί μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα από έναν κήπο.
Επίσης,σημαντικό είναι να ρωτήσετε αν υπάρχει περίπτωση μετακόμισης και αν ναι,αν θα παιρναν μαζί το ζώο ή το θεωρούν βάρος!Πολλές αγγελίες στα ''χαρίζονται'' αναφέρουν ως λόγο την μετακόμιση!Ενα ζώο είναι μέλος της οικογένειας.Δεν είναι πακέτο να δίνεται απο δω κι απο κει,επειδή μετακομίζει ο ιδιοκτήτητης σε μικρότερο σπίτι...
Κανονείστε να πάτε εσείς το ζώο στο νέο του σπίτι,για να δείτε το χώρο.
-Πού θα μένει το ζώο.
Υπάρχουν περιπτώσεις που κρίνονται απ τους ζωόφιλους όχι μόνο απαράδεκτες για ένα ζώο,αλλά και αντιβαίνουν το νόμο 3170/2003,σχετικά με το πώς και πού πρέπει να μένει και τι φροντίδα πρέπει να έχει φροντίδα ένα ζώο.
Πολλοί ενδιαφερόμενοι θεωρούν ακόμα και...προνόμιο το να έχουν κτήμα,στο οποίο πηγαίνουν 1 φορά την εβδομάδα και έτσι θέλουν ένα σκύλο,φύλακα συνήθως,για εκεί.Ενας σκύλος έχει ανάγκη από συντροφιά,εκπαίδευση,επαφή με τους ανθρώπους και βόλτα,ακόμα κ αν έχει στη διάθεση του 5 στρέμματα.Αν θέλουν να διώξουν τους κλέφτες,ας πάρουν συναγερμό!Επίσης,σε τέτοιες περιπτώσεις,πολλές φορές,γείτονες ρίχνουν φόλα στα σκυλιά αυτά,τα οποία είναι 24 ώρες μόνα τους και συνηθίζουν να γαυγίζουν από βαρεμάρα!
Οταν σας ζητούν ζώο για κτήματα,ταράτσες,μπαλκόνια και οτιδήποτε άλλο,εκτός από μέσα στο σπίτι,καλό θα είναι να απορρίπτονται επίσης!Σίγουρα για ένα μεγαλόσωμο σκυλί,ένας κήπος είναι πάντα ευπρόσδεκτος,αλλά να βεβαιωθείτε ότι δεν θα είναι όλη μέρα πχ δεμένος για να μη καταστρέψει το..γκαζόν!Σκεφτείτε τι προσφέρετε εσείς στο ζώο τόσο καιρό και απαιτήστε το ίδιο να του προσφέρουν και αυτοί που θα το υιοθετήσουν.
-Αν θα πηγαίνει βόλτα.
Πολλοί απο μας που έχουμε σκυλιά θεωρούμε αυτονόητο ότι θα βγει βόλτα 2 ή και 3 φορές τη μέρα.Τόσο για τις ανάγκες του όσο και για άσκηση,παιχνίδι και κοινωνικοποίηση.
Και πάλι θα εκπλαγείτε όταν σας πάρουν ενδιαφερόμενοι που θα σας πουν ότι ''δε χρειάζεται βόλτα,έχουμε κήπο!'' ή ''δουλεύουμε πολύ και δε τα βγάζουμε κάθε μέρα βόλτα!''Οταν όμως το σκυλί γίνει νευρικό,ανήσυχο,καταστρέφει πράγματα από τη βαρεμάρα του ή ακόμα και επιθετικό,θα σας το γυρίσουν πακέτο πίσω,ακόμα και αν φταίει το γεγονός ότι δεν ασχολιόντουσαν μαζί του,δε το πήγαιναν βόλτα και δεν το κοινωνικοποίησαν!!!
-Αν υπάρχουν άλλα ζώα.
Ρωτήστε πάντα αν υπάρχουν άλλα ζώα.Τόσο για να δείτε αν μπορούν να συμβιώσουν (πχ αν χαρίζετε έναν αρσενικό σκύλο που δε τα πάει καλά με άλλα αρσενικά,δε μπορεί να δοθεί σε σπίτι που έχει έναν αρσενικό ήδη.)αλλά και για το καυτό θέμα της στείρωσης.

Αποψή μας είναι να στειρώνονται ΟΛΑ τα ημίαιμα ζώα,ανεξαιρέτως,εφόσον υπάρχουν τόσα αδέσποτα στη χώρα μας και δεν πρέπει να αυξάνουμε τον αριθμό τους,ζευγαρώνοντας τα δικά μας ζώα.
Πολλοί δεν θεωρούν ότι τα αδέσποτα είναι πρόβλημά τους.Κι όμως.Ενας ανθρωπος που ζευγαρώνει το σκύλο του ή τη γάτα του χωρίς σκέψη και χωρίς να έχει εξασφαλίσει οικογένειες για τα κουτάβια ή τα γατάκια που θα προκύψουν,σπανίως κοιτά να τα δώσει σε ''καλά'' σπίτια.Τα δίνει απο δω κι απο κει,κάποιο μάλιστα τα εγκαταλείπουν σε κούτες δίπλα στα σκουπίδια και...ο Θεός βοηθός!Φροντίστε να δίνετε λοιπόν στειρωμένο το ζώο ή αν είναι πολύ μικρό,να ρωτάτε αν το θέλουν για ζευγάρωμα και αν έχουν αντίρρηση με τη στείρωση του μελλοντικά.

Δεν υπάρχει νόημα να σώζετε ένα κουτάβι από τα χιλιάδες που υποφέρουν στο δρόμο και να το δινετε σ ένα σπίτι, όπου κάποτε θα ζευγαρώσει και θα δημιουργήσει άλλα δέκα ημίαιμα σκυλιά..... που ή θα υιοθετηθούν και θα πάρουν τη θέση άλλων ημίαιμων απ το δρόμο ή θα εγκαταληφθούν, όπως συνηθίζεται!
-Τέλος,ο νόμος σας εξασφαλίζει και μπορείτε να ζητάτε από τον ενδιαφερόμενο να υπογράφει μια Υπεύθυνη Δήλωση υιοθεσίας ζώου.
Πολύ χρήσιμο είναι να έχετε τοποθετήσει από πριν στο ζώο την υποχρεωτική από το νόμο 3170/2003, ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip) και όταν ο ενδιαφερόμενος τελικά υιοθετήσει το ζώο,να καταχωρείται η ταυτότητα στο όνομα αυτού,ως ιδιοκτήτη πλέον.Τόσο η Υπεύθυνη Δήλωση,όσο και το microchip,μπορούν να αποδειχτούν σωτήρια αν ο ιδιοκτήτης εγκαταλείψει το ζώο και δεν σας ενημερώσει.Μπορεί να το βρει κάποιος άλλος,να διαβαστεί το microchip κλπ...Ο νόμος τιμωρεί την εγκατάλειψη ζώου,ας μη το ξεχνάμε!
Επίσης,φροντίστε να έχετε επικοινωνία με την οικογένεια του ζώου,τόσο για να δείτε αν είναι όλα καλά,αλλά και για να βοηθάτε σε τυχόν απορίες που έχουν για το μεγάλωμά του!
Προσοχή λοιπόν στις υιοθεσίες και εύχομαστε με σωστές κινήσεις,να καταφέρουμε να πάνε όλα τα ζώα σε καλές οικογένειες και να μειωθεί ο αριθμός των αδέσποτων που υποφέρουν στους δρόμους!

ΚΑΛΕΣ ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ!
Από:http://www.adespoto.gr/index.php?opt...d=97:symbou les
 


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.319
16
ATHENS
Μακάρι να πιάσουν τόπο όλες αυτές οι ενδιαφέρον πληροφορίες!!!:):)

Τι λέτε για stinky?
 


ΜΑΚΗΣ

Well-Known Member
6 Ιουλίου 2006
4.161
2
Μακάρι να πιάσουν τόπο όλες αυτές οι ενδιαφέρον πληροφορίες!!!:):)

Τι λέτε για stinky?
ναι ειναι πολύ βρωμερό, μέχρι εδώ μύρισε :D:D:D:D:D:D:D
 
Last edited:


kango1

Well-Known Member
27 Σεπτεμβρίου 2007
11.319
16
ATHENS
:D:DΤα βλέπω όλα μαζεμένα και δεν μπορώ να ξεχωρίσω τα αυγά από τα καλάθια..:D:D
 


Stavkouk

Well-Known Member
22 Αυγούστου 2008
57
0
Δυστυχως οι ανθρωποι δεν αντιλαμβανονται οτι το να εχεις ενα ζωακι στο σπιτι συνεπαγεται και καποιες ευθυνες κι οτι δεν ειναι μονο για παιχνιδια...μολις κανει λοιπον το μικρουλι την πρωτη ζημια αμεσως το στελνουν πισω!Περσι ειχα βρει στο δρομο ενα αδεσποτακι 5 μηνων αλλα δεν μπορουσα να το κρατησω κ ειχα βάλει αγγελία στη γειτονια μου...Ηρθε μια οικογενεια μες στην τρελη χαρα να αποκτησει σκυλακι κ αν τους εβλεπες νομιζες οτι βρηκαν αυτο που εψαχναν!Οταν μετα απο μια βδομαδα τους πηρα τηλ για να δω τι κανει το σκυλακι μου ειπαν οτι θα μου το φερουν πισω γιατι δεν καταλαβαινει λεει οτι δεν πρεπει να τα κανει μεσα!!έλεος!μεσα σε μια βδομαδα!!Τελικα το σκυλακι το πηρε το αγορι μου κ το εχει μεχρι σημερα...