Προστασία μηδέν


Freedom&Noah

Member
9 Οκτωβρίου 2020
10
12
30
Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω από ποιά ηλικία ξεκινάει η προστατευτικότητα. Έχουμε φτάσει 8 μηνών και δεν βλέπω δείγματα. Νομίζω πλέον πώς αν μπει κλέφτης ο Νόα απλά θα του πάει το μπαλάκι του -_- Θέλει με όλους να παίξει... Τον έχω κοινωνικοποήσει πάρα πολύ, τόσο με σκυλιά όσο και με ανθρώπους και φυσικά ο στόχος μου ήταν να μην βγάλει επιθετικότητα και υπερπροστασία... αλλά νομίζω πια πώς το πήγα στο άλλο άκρο... Δεν είναι καθόλου επιφυλακτικός με κανέναν. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον κάνω έστω λίγο επιφυλακτικό με τους ξένους?
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Ασε το "προστασία". Γιατί νομίζεις ότι το σκυλάκι θα έπρεπε ντε και καλά, να βγάλει επιφυλακτικότητα, ασχέτως κοινωνικοποίησης, η οποία βέβαια ποτέ δεν είναι αρκετή;
 


Alk

New Member
30 Απριλίου 2021
4
3
38
Δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να ανησυχείς για κάτι τέτοιο. Κι εμένα τα δυο σκυλιά μου έτσι είναι, ακόμα και με φίλους που έρχονται πρώτη φορά στο σπίτι. Όταν αισθάνονται ότι εσύ εισαι καλά και δε φοβάσαι, δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι επιθετικά ή επιφυλακτικά, και σίγουρα κανένας λόγος να θέλεις εσύ κάτι τέτοιο. Είναι πολύ όμορφο να είναι φιλικά τα σκυλάκια μας. Μη νομίζεις, εάν ποτέ κινδυνεύσεις και ο σκύλος το νιώσει, να είσαι σίγουρη πως δε θα είναι παιχνιδιάρης εκείνη τη στιγμή.
 


sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.255
Αθήνα
Εγώ πάντως όχι απλά νομίζω, αλλά βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι αν ποτέ κινδυνεύσω, οι σκύλοι μου είτε θα τρέξουν να σωθούν και θα με αφήσουν πίσω, ή θα καθίσουν μαζί μου και θα μοιράζουν φιλάκια στους εισβολείς :)

Δεν έχουν όλοι οι σκύλοι υποχρεωτικά ούτε ένστικτο ούτε ταλέντο προστασίας, και δεν ευθύνεται η κοινωνικοποίηση γι' αυτό.
 


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.633
19.860
Οι δικοί μου είναι σε άλλο level.
Αν ποτέ ο μη γένοιτο...θα παρακολουθήσουν με αγωνία το ξεπάστρεμά μου και μετά, θα καλέσουν τους φίλους τους και θα κάνουν πάρτυ, γύρω από το πτώμα μου.
 


Freedom&Noah

Member
9 Οκτωβρίου 2020
10
12
30
Χαχαχαχα, εντάξει άρα δεν είμαι η μόνη! Δεν έχω πολλές απαιτήσεις.. Δεν θέλω να επιτεθεί εννοείτε ή κάτι τέτοιο... Αλλά μια σκηνική παρουσία βρε παιδί μου.. Ένα γαβ! Για τα μάτια του κόσμου...
Ας πούμε, βγήκαμε, χθές το βράδυ βόλτα, αδειος ο δρόμος και είναι ένας τύπος στη γωνία μας κοιτουσε και μιλουσε μόνος του...
Εεε μα ο δικός μου με τραβουσε να παει να παιξουνε
Και να σκέφτομαι, δεν μπορεί.. Με δουλευει!!
 


manin

Well-Known Member
23 Νοεμβρίου 2012
449
250
Ανάλογα με το πως έχει ζήσει το κάθε ζωντανό θα βγάλει και την αντίστοιχη άμυνα...Ένα ζωντανό που τρώει ξύλο, ας πούμε το πιο πιθανό είναι εκείνη τη στιγμή να τρομάξει και να του θυμίσει τις στιγμές που τρώει ξύλο...
Αντίθετα ζωντανά που μεγαλώνουν με αγάπη πιστεύω θα αντιδράσουν...
Εύχομαι να μη χρειαστεί ποτε να το μάθεις!!!
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Τα οικόσιτα σκυλιά θέλουν εκπαίδευση. Με εκπαίδευση εννοώ εμπειρίες. Επίσης άθελά μας καταστρέφουμε ένστικτα γιατί δεν μας βολεύουν. Ένστικτα τα οποία στα θέματα φύλαξης τα θέλουμε.

Επίσης κοινωνικοποίηση ΣΩΣΤΗ δεν είναι αμολαμε το σκύλο και παίζει με άλλα σκυλιά. Ούτε είναι "Α, στο πάρκο είναι φιλικό με όλους". Κοινωνικοποίηση σημαίνει ουδέτερο. Δέχεται τα πάντα γύρω του αλλά παραμένει ουδέτερος. Το να πηδάει σαν το κατσίκι σε αγνώστους και άλλα σκυλιά είναι κακή κοινωνικοποίηση. Το ισορροπημένο που ακούμε στα σκυλιά αυτό είναι, η ουδετερότητα του, ότι ούτε αντιδράει ανεξέλεγκτα αλλά ούτε "κλειδώνει".
 


Freedom&Noah

Member
9 Οκτωβρίου 2020
10
12
30
Τα οικόσιτα σκυλιά θέλουν εκπαίδευση. Με εκπαίδευση εννοώ εμπειρίες. Επίσης άθελά μας καταστρέφουμε ένστικτα γιατί δεν μας βολεύουν. Ένστικτα τα οποία στα θέματα φύλαξης τα θέλουμε.

Επίσης κοινωνικοποίηση ΣΩΣΤΗ δεν είναι αμολαμε το σκύλο και παίζει με άλλα σκυλιά. Ούτε είναι "Α, στο πάρκο είναι φιλικό με όλους". Κοινωνικοποίηση σημαίνει ουδέτερο. Δέχεται τα πάντα γύρω του αλλά παραμένει ουδέτερος. Το να πηδάει σαν το κατσίκι σε αγνώστους και άλλα σκυλιά είναι κακή κοινωνικοποίηση. Το ισορροπημένο που ακούμε στα σκυλιά αυτό είναι, η ουδετερότητα του, ότι ούτε αντιδράει ανεξέλεγκτα αλλά ούτε "κλειδώνει".
Η αλήθεια είναι, πώς σαν κοινωνικοποίηση καταλάβαινα το να γνωρίσει πολλούς ανθρώπους και σκυλιά, ώστε να μην αντιλαμβάνεται κάθε ξένο σαν απειλή. Επίσης, καθώς είμαι ένας άνθρωπος που δεν είχε ποτέ σκύλο και καμία γνώση γύρω από τα σκυλιά, το πρώτα που έκανα ήταν να αρχίσω να διαβάζω και να ρωτάω. Είμαι σίγουρη πώς έχω κάνει άπειρα λάθη, ωστόσο ελπίζω πώς μπορώ ακόμα να τα διορθώσω. Ουδέτερος λοιπόν, δεν παραμένει ποτέ. Θέλει να γνωρίσει τους πάντες και να παίξει με τα πάντα.
Αυτό δηλαδή, ούτε είναι καλό, ούτε είναι μόνο θέμα ηλικίας?
 


Yorkaddict

Well-Known Member
24 Ιανουαρίου 2011
5.445
12.860
Aθήνα
Η κοινωνικοποιηση είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο, αφορά μια περίοδο της κουταβισιας ηλικίας και έχει ως στόχο την εξοικείωση του κουταβιου με πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις που θα συναντησει στην ζωούλα του.

Ένας σωστά κοινωνικοποιημενος σκύλος, με αυτοπεποίθηση, χωρίς φοβίες και ατσαλες αντιδράσεις είναι το ιδανικό και αυτό που (νομίζω) θα ήθελε η συντριπτική πλειοψηφία.

Θα σου πρότεινα να μην γκρεμίσεις αυτά που ήδη έχεις χτίσει με τον σκύλο σου, προκειμένου να τον "αγριέψεις" και να του σπείρεις φοβίες και ανασφάλειες.

Να έχεις επίσης στον νου σου πως σε αυτή την ηλικία περίπου ξεκινάει και η δεύτερη περίοδος φόβου, που ενδεχεται να δεις κάποιες διαφορές στις αντιδράσεις του σε πράγματα που παλιότερα δεν είχε πρόβλημα.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Δυστυχώς η έννοια της κοινωνικοποίησης έχει πάρει μια περίεργη σημασία. Φταίνε αρκετοί εκπαιδευτές γι'αυτό (συνήθως αυτοί που αρκούνται σε κολπακια τύπου "κάτσε" και "μείνε". Εύκολο χρήμα και γρήγορο), φταίνε και ιδιοκτήτες που θέλουν δυναμικές φυλές χωρίς τα επακόλουθα. Το αποτέλεσμα, προτείνουν να γίνει ευκολόπιστος ο σκύλος για αποφύγει προβλημάτων πιο μετά. Ο συγκεκριμένος σκύλος πως θα αντιδράσει αν δει πρώτη φορά απειλή; Θα το θεωρήσει απειλή; Και αν ναι, ξέρει κάποια άλλη συμπεριφορά να δείξει εκείνη την στιγμή; Έχει γνωρίσει "κακό" άνθρωπο για να κάνει διαχωρισμό;
Τα παραπάνω δεν είναι ούτε το ξεκίνημα της συζήτησης. Δεν είναι τόσο απλό. Δεν παίρνεις σκύλο και περιμένεις από το πουθενά να εκτελέσει φύλαξη
 
  • Like
Reactions: DORIS


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
475
1.075
20
Πάτρα
Μερικοί σκύλοι πολλές φορές καταλαβαίνουν τους ανθρώπους με κακές προθέσεις, άλλοι όμως όχι. Εξαρτάται η φυλή, η κοινωνικοποίηση όπως ανέφερες, η γενικότερη ιδιοσυγκρασία κάθε σκύλου και άλλα πολλά. Για εμένα δεν είναι τόσο καλό να έχεις έναν επιφυλακτικό σκύλο με ξένους. Θεωρώ πως εύκολα μπορεί να στραφεί προς την επιθετικότητα και σίγουρα δεν θέλει κανένας το σκυλί του να έχει επιθετική συμπεριφορά προς κάποιον ο οποίος δεν αποτελεί απειλή. Οι σκύλοι λειτουργούν και ξέρουν πολύ καλά να διαβάζουν την γλώσσα του σώματος, όπως εμείς μιλάμε μεταξύ μας. Έχω δει ΥΠΕΡκοινωνικοποιημένα σκυλιά με ανθρώπους και αυτό για εμένα δεν αποτελεί κανένα απολύτως πρόβλημα όσο ο σκύλος σου έχει μάθει να σε ακούει ανεξαρτήτως περίστασης. Ένα από αυτά τα υπερβολικά κοινωνικοποιημένα σκυλιά είναι και η δικιά μου που στην κυριολεξία όποιον και να δει, ακόμη και στον δρόμο, κατουριέται. Ποτέ δεν γαβγίζει σε άνθρωπο, ούτε επιθετικά ούτε όταν επιζητά προσοχή. Ωστόσο μια συγκεκριμένη φορά που ένας ναρκομανής με φώναξε από μακριά και εγώ νομίζοντας ότι είναι κάποιος που χρειάζεται βοήθεια πήγα κοντά και άρχισε να μου λέει αισχρά πράγματα, η δικιά μου άρχισε να του γαβγίζει σαν να μην υπάρχει αύριο και είχε πάρει την πιο stiff στάση. Που επαναλαμβάνω, ΔΕΝ το κάνει ποτέ, μέχρι που έκανα ένα βήμα να φύγω και σταμάτησε κατευθείαν. Ο κύριος τρόπος να είσαι προστατευμένος από οποιονδήποτε κίνδυνο ειναι να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου για σωματοφυλακή. Δεν θα είναι ποτέ, έτσι, σε ένα από τα 2 άκρα (εξαιρετικά φιλικός ή εξαιρετικά επιθετικός). Αντίθετα θα επιτίθεται με το δικό σου command. Η επιφυλακτικότητα έχει περισσότερα αρνητικά από την κοινωνικότητα, όπως το βλέπω εγώ. Αλλά όπως και να έχει σε μια κατάσταση στρες ο σκύλος θα μπορέσει να σε "διαβάσει" και δεν νομίζω να επιμείνει στις χαρές του, θα σε ακολουθήσει ή θα εμφανιστεί ως έναν βαθμό το ένστικτο της "προστασίας". Ποτέ δεν ξέρεις πως θα αντιδράσει σε μια κατάσταση που δεν έχει ήδη τύχει (π.χ. με κλέφτη ή κάποιον που προσπαθεί να σου κάνει κακό). Never underestimate them.
 


BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Orjo θα διαφωνήσω λίγο μαζί σου γιατί σκύλο φύλακα το βλέπεις ως επιφυλακτικό. Ο φύλακας εκπαιδεύεται με τρόπο που θα ξεχωρίζει τον εχθρό από τον φίλο. Δεν "ψάχνει" το επόμενο θύμα του. Αλλά του έχουμε δώσει εμπειρίες που είναι σαν "εντολές" να αντιδράσει ανάλογα.

Για παράδειγμα όταν από μικρά τα ερεθιζουμε με υψωμένο χέρι και κάνοντας αστείες γκριμάτσες επιθετικές, δεν το κάνουμε για να τα τρομάξουμε, ούτε να τα "αγριεψουμε". Τους μαθαίνουμε ότι το υψωμένο χέρι που έρχεται με άνθρωπο να φωνάζει σημαίνει "αααα, ξέρω τι ώρα είναι τώρα, δαγκώνουμε". Αυτό θεωρείται κοινωνικοποίηση.

Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που έχω δει σκύλο να αντιδράει σωστά ΚΑΙ αποτελεσματικά χωρίς εκπαίδευση. Είναι σπάνιο, πολύ σπάνιο.

Άλλο να φοβήθηκε και να γαυγισε. Αυτό ίσα ίσα είναι λάθος γιατί αφήνεις το σκυλί να λειτουργήσει αυθόρμητα. Και άλλο αυτό που συνέβη να το έχει ζήσει (στην εκπαίδευση) και η αντίδραση του είναι by the book χωρίς απρόοπτα.

Γενικά είναι μεγάλη συζήτηση που δύσκολα γίνεται από γραπτά μόνο. Πολλά γράφτηκαν που θα ήθελα να σχολιασω αλλά θα κουράσω.
Όπως το ότι ο φύλακας μαθαίνει με εντολή να επιτίθεται. Όχι πάντα. Αν μπει κάποιος στο σπίτι μου ενώ κοιμάμαι ο σκύλος δεν χρειάζεται εντολή. Όπως και το "άσε" στο δάγκωμα το μαθαίνουμε πολλές φορές χωρίς εντολή. Πας με τα χέρια και πνίγεις το σκύλο να αφήσει τον "εχθρό".

Με λίγα λόγια ο εκπαιδευμένος είναι επιφυλακτικός στο να ψάχνει ΣΕΝΑΡΙΑ. Έχει εμπειρίες και αν κάτι του θυμίσει το σενάριο αυτό του έχουμε δείξει πως θα αντιδράσει. Δεν είναι ανεξαρτήτως και κρίνει από μόνο του.

Στο θέμα μας τώρα περί υπερβολικής "κοινωνικοποίησης". Όταν ο σκύλος γνωρίζει μόνο φίλους τότε αν του έρθει ο "περίεργος" η συμπεριφορά του θα είναι απρόβλεπτη. Άρα χωρίς να συνεχίσουμε παραπέρα αυτό είναι για μένα... λάθος κοινωνικοποίηση. Είναι όμως άλλο θέμα αυτό
 
  • Like
Reactions: Orjo


Orjo

Well-Known Member
22 Δεκεμβρίου 2020
475
1.075
20
Πάτρα
Orjo θα διαφωνήσω λίγο μαζί σου γιατί σκύλο φύλακα το βλέπεις ως επιφυλακτικό. Ο φύλακας εκπαιδεύεται με τρόπο που θα ξεχωρίζει τον εχθρό από τον φίλο. Δεν "ψάχνει" το επόμενο θύμα του. Αλλά του έχουμε δώσει εμπειρίες που είναι σαν "εντολές" να αντιδράσει ανάλογα.

Για παράδειγμα όταν από μικρά τα ερεθιζουμε με υψωμένο χέρι και κάνοντας αστείες γκριμάτσες επιθετικές, δεν το κάνουμε για να τα τρομάξουμε, ούτε να τα "αγριεψουμε". Τους μαθαίνουμε ότι το υψωμένο χέρι που έρχεται με άνθρωπο να φωνάζει σημαίνει "αααα, ξέρω τι ώρα είναι τώρα, δαγκώνουμε". Αυτό θεωρείται κοινωνικοποίηση.

Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που έχω δει σκύλο να αντιδράει σωστά ΚΑΙ αποτελεσματικά χωρίς εκπαίδευση. Είναι σπάνιο, πολύ σπάνιο.

Άλλο να φοβήθηκε και να γαυγισε. Αυτό ίσα ίσα είναι λάθος γιατί αφήνεις το σκυλί να λειτουργήσει αυθόρμητα. Και άλλο αυτό που συνέβη να το έχει ζήσει (στην εκπαίδευση) και η αντίδραση του είναι by the book χωρίς απρόοπτα.

Γενικά είναι μεγάλη συζήτηση που δύσκολα γίνεται από γραπτά μόνο. Πολλά γράφτηκαν που θα ήθελα να σχολιασω αλλά θα κουράσω.
Όπως το ότι ο φύλακας μαθαίνει με εντολή να επιτίθεται. Όχι πάντα. Αν μπει κάποιος στο σπίτι μου ενώ κοιμάμαι ο σκύλος δεν χρειάζεται εντολή. Όπως και το "άσε" στο δάγκωμα το μαθαίνουμε πολλές φορές χωρίς εντολή. Πας με τα χέρια και πνίγεις το σκύλο να αφήσει τον "εχθρό".

Με λίγα λόγια ο εκπαιδευμένος είναι επιφυλακτικός στο να ψάχνει ΣΕΝΑΡΙΑ. Έχει εμπειρίες και αν κάτι του θυμίσει το σενάριο αυτό του έχουμε δείξει πως θα αντιδράσει. Δεν είναι ανεξαρτήτως και κρίνει από μόνο του.

Στο θέμα μας τώρα περί υπερβολικής "κοινωνικοποίησης". Όταν ο σκύλος γνωρίζει μόνο φίλους τότε αν του έρθει ο "περίεργος" η συμπεριφορά του θα είναι απρόβλεπτη. Άρα χωρίς να συνεχίσουμε παραπέρα αυτό είναι για μένα... λάθος κοινωνικοποίηση. Είναι όμως άλλο θέμα αυτό
Εντάξει! Συμφωνώ.
 


GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.815
5.047
patra
grdane.blogspot.com
Καλησπέρα σε όλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω από ποιά ηλικία ξεκινάει η προστατευτικότητα. Έχουμε φτάσει 8 μηνών και δεν βλέπω δείγματα. Νομίζω πλέον πώς αν μπει κλέφτης ο Νόα απλά θα του πάει το μπαλάκι του -_- Θέλει με όλους να παίξει... Τον έχω κοινωνικοποήσει πάρα πολύ, τόσο με σκυλιά όσο και με ανθρώπους και φυσικά ο στόχος μου ήταν να μην βγάλει επιθετικότητα και υπερπροστασία... αλλά νομίζω πια πώς το πήγα στο άλλο άκρο... Δεν είναι καθόλου επιφυλακτικός με κανέναν. Υπάρχει κάποιος τρόπος να τον κάνω έστω λίγο επιφυλακτικό με τους ξένους?
τι φυλή είναι ο 8 μηνων κουταβος σου?
πριν μιλησουμε για φύλαξη και πως θα επιτευχθει ή όχι...
πρεπει να λαβουμε υπόψιν τα γονιδια που κουβαλάει...\συνηθως φυλες που προοριζονται για φυλαξη εμφανιζουν απο πολυ νωρις τις ικανοτητες η οχι για προστασία - φύλάξη.
ενώ φυλές που προέρχονται από φυσικους φύλακες... βλέπε μολοσσοειδους τύπου.. ωριμάζουν πολύ αργότερα και εμφανιζουν την ικανοτητα τους αυτη με κανα χρόνο καθυστέρηση,,,
 


Freedom&Noah

Member
9 Οκτωβρίου 2020
10
12
30
Η μαμά του είναι Βέλγικο ποιμενικό, δεν ξέρω για σίγουρα καθαρό ή όχι. Αδέσποτη, ενώ ο μπαμπάς έχει 200 ράτσες... ανάμεσά τους, τσομπανόσκυλο και λαμπραντόρ ( ίσως ). Βέβαια δεν μπορύμε να είμαστε και πολύ σίγουροι αν είναι όντως αυτός ο πατέρας.
Το αποτέλεσμα λοιπόν, άγνωστο... Κάποιοι λένε μοιάζει με λυκόσκυλο ( κατεβασμένα τα αυτάκια μας και σαν μαρουλόφυλλα) άλλος λέει μοιάζει με κυνηγόσκυλο. Από κυνηγόσκυλα φέρνει λίγο στο όγκαρ πόλσκι ( κρίνοντας εγώ ή άσχετη μόνο από φωτογραφίες) αλλά την ψηλόλιγνη έκδοση. Στους 8 μήνες και κάτι πάντως είμαστε πάνω κάτω 30 κιλά. Η αδερφή του είναι 22 κιλά και μοιάζει περισσότερο με τη μαμά τους.
 
  • Like
Reactions: GRDANE


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.103
Μηνύματα
895.607
Μέλη
19.914
Νεότερο μέλος
nicksugar3