Πρόβλημα με ελληνικό ποιμενικό


neronas1975

New Member
23 Δεκεμβρίου 2015
2
0
48
Καλησπέρα. Είμαι ο Κώστας και έχω αποκτήσει εδώ και 3 μήνες τον Νέρωνα, ένα ελληνικό ποιμενικό όπως μου είπε και ο κτηνίατρος.
Ο Νέρωνας είναι τώρα 1 έτους, 42 κιλά πανέμορφος. Τον πήρα από ένα χωριό που τον είχαν δεμένο σε μια μικρή αλυσίδα, δίπλα σε ένα βαρέλι για τις βροχές, και έτρωγε ό,τι του δίνανε 1 φορά την μέρα. Ήταν γεμάτος ψύλλους και παράσιτα. Τώρα μένει σε ένα περιφραγμένο οικόπεδο 1 στρέμμα, ελεύθερος, καθαρός, εμβολιασμένος και με την σωστή ξηρά τροφή 2 φορές την ημέρα.
Μαζί, σε 3 μήνες, έχουμε κάνει τεράστια βήματα προόδου σε βασικές εντολές πχ. έλα, κάτω, μείνε κλπ.. Είναι πολύ κοινωνικός με τον κόσμο και δεν έχει δημιουργήσει το παραμικρό. Όμως αντιμετωπίζω κάποια προβλήματα που δεν βρίσκω τρόπο να τα ξεπεράσουμε, και για αυτό ζητάω την βοήθεια σας σαν πιο έμπειροι από εμένα σε αυτά τα ιδιαίτερα σκυλιά.
Ενώ όταν είμαι σπίτι όλη μέρα δεν πειράζει τίποτα στον κήπο, όταν πέφτω για ύπνο ή όταν φεύγω για δουλειά και τον αφήνω λυτό τα κάνει όλα γής μαδιάμ. Έχω προσπαθήσει αρκετά να του το σταματήσω αλλά τίποτα. Πλέον έχω δέσει από άκρη σε άκρη ένα συρματόσχοινο 10 μέτρα και έχω περάσει την αλυσίδα από μέσα, για να κινείτε σε αυτή την ακτίνα. Αλλά στενοχωριέμαι γιατί έχω διαβάσει ότι αυτά τα σκυλιά δεν πρέπει να είναι δεμένα.
Όταν κάνει κάποια ζημιά, πλέον καταλαβαίνει ότι θα τον τιμωρήσω και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν υπακούει στις εντολές, οπότε δεν έρχεται κοντά μου παρά μόνο όταν έχει πεινάσει (μετά από αρκετές ώρες).
Δεν μπαίνει με τίποτα μέσα στο αυτοκίνητο. Πρέπει να τον βάλω σηκωτό μέσα, και βέβαια από τον φόβο του τα κάνει απάνω του και μου κάνει το αυτοκίνητο χάλια. Υπάρχει η εξήγηση ότι όταν ήταν μικρός, μου είπαν από εκεί που τον πήρα, ότι τον είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Τι και αν τον έχω δελεάσει με φαγητό, τι και αν άφησα την πόρτα ανοιχτή για ώρες με το φαγητό του μέσα στο αμάξι, τζίφος. Πώς μπορώ να του το αλλάξω αυτό?

Πώς μπορώ να είμαι πιο αποτελεσματικός με τις εντολές μου? Ποια είναι η πιο σωστή τιμωρία για να του δείξω ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος? Μου δείχνει ότι είναι πολύ έξυπνο σκυλί αλλά κάπου κάνω εγώ λάθος και τον μπερδεύω. Σας ευχαριστώ πολύ.
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
Δεν υπάρχει "σωστη τιμωρία". Είναι οξύμωρο. Σωστή εκμάθηση οριων του είναι το ζητούμενο. 3 μήνες μόνο τον έχεις και ήδη είναι σκυλί που έχει υποστεί παθητική κακοποίηση. Μην το ζορίζεις γιατί ενδεχομένως δεν σε εχει εμπιστευτεί και ο ίδιος πλήρως. Δεν έχετε χτισμένη σχέση και η τιμωρία μόνο να γκρεμίσει ό,τι χτίζεις μπορεί.

Δεν έρχεται επειδή ξέρει ότι θα τον τιμωρήσεις. Και αν δεν τον επιασες επ αυτοφώρω, δεν έχει κανένα νόημα η τιμωρία. Είναι περισσότερο εκδικητική σου αντιμετώπιση στο μυαλό του. Δεν συνδεέι την πράξη με τη συνέπεια όταν έχει σπάσει ο άμεσος χρονικός σύνδεσμος τους. Οπότε θέλεις δουλειά στο "ελα", όχι σε ένα έλα τύπου "τσακίσου γιατί θα σου ανοιξω το κεφάλι".
Για τις ζημιες περιορισε τον σε κάποιο χώρο ασφαλή ή μάθε του το crate.

Για το αμάξι, δεν νομίζω ότι ειναι μόνο θεμα του ατυχήματος, πολλά φοβούνται λόγω ελλειπούς κοινωνικοποίησης τους. Βάλε υποστρωματα εκεί που τον βάζεις, ώστε αν λερώσει να μην ποτίσει το πορτ/μπαγκαζ ή το κάθισμα και βρε καποιον να οδηγεί και εσύ να είσαι πίσω μαζί του. Να το παρατηρείς και να τον επιβραβεύεις όταν βλέπεις ότι ειναι έστω και ελάχιστα πιο άνετος.
 


kasi

Well-Known Member
17 Φεβρουαρίου 2009
3.081
1.091
Αθηνα -
www.facebook.com
Καλως ηρθες και μπραβο ρε φιλε για την υιοθεσια! Το εσωσες το σκυλακι!
Εγω θα σου πω τι συνεβη με το αυτοκινητο,γιατι και τα σκυλια μας και γω τα πηρα χρονιαρικα και αμαθα απο αυτοκινητο. Συνδιασα το αυτοκινητο με τις βολτες τους, δλδ καθε που μπαιναμε αυτοκινητο ηταν για βολτα σε κοντινο μερος στην αρχη και πολυ συχνα και μονο για αυτο και αρχισαν να βλεπουν το αμαξι και να τρεχουν σαν τρελα να μπουν μεσα... και στα 3 σκυλια το ιδιο βιολι και να τα δεις πως στριμωχνονται πισω σαν σαρδελες γεματα χαρα. Στην αρχη δεν ηθελε κανενα τους, ηρεμα ηρεμα ζωρις πολλα λογια τα ανεβαζα και βουρ..

Τωρα για την τιμωρια , οπως ειπε η γκελλυ, κατοπιν εορτης τσαμπα τον τιμωρεις.. το.μονο που καταφερνεις ειναι να χαλας την σχεση σας.
Για Β.Υ. κανε λιγο υπομονη θα μπουν οι τσοπαναρεοι του φορουμ.. γιατι εσεις ειστε αλλη κατηγορια , μια απο μονη σας :)
 


neronas1975

New Member
23 Δεκεμβρίου 2015
2
0
48
Το ξέρω οτι δεν υπάρχει σωστή τιμωρία. Απλά ψάχνω τον τρόπο να του δείξω ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό.
Σχετικά με το αμάξι, το θέμα είναι οτι δεν μπαίνει καν μέσα. Πρέπει να τον πάρω σηκωτό και να τον βάλω. Και βέβαια, απο τον φόβο του, θα κάνει το αμάξι χάλια. Και εγώ απλά τον λυπάμαι να περνάει αυτή την ταλαιπωρία, άσχετα αν πολύ θα ήθελα να πηγαίναμε μαζί βόλτα σε καμιά παραλία ερημική να τον αφήσω να τρέξει και να παίξει.
 


ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.730
Πάτρα
θα του δειξεις πρώτα τι ειναι σωστό και πώς θα φέρεται και μετά... αφού καταλάβει περαν καθε αμφιβολιας, με συχνες επαναλήψεις τι θες...
Τον έχει πολύ λίγο καιρό και δεν εχει περάσει καλα. Ακόμα δεν εχει ενηλικιωθεί πληρως, οπότε φρόντισε πρώτα να θέσεις θεμέλια να αναπτύξετε καλύτερη σχεση και να σε εμπιστεύεται και μετά όλα τα άλλα.
Έσωσες ένα βαρελόσκυλο από την κακοποίηση, ναι... αλλά ώσπου να δεθείτε, εχει δρόμο ακόμα. Μην χαλάς το "ελα" με αγριοφωνάρες αν έκανε κατι στραβο... μάθε του τι θες να κάνει, δίνε του εναλλακτικές να επιλέγει τη σωστη συμπεριφορά αντι της λάθους.