Πως γίνονται αυτές οι εξετάσεις?

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Μετά απο όσα διαβάζω σε ένα thread του forum είπα να πάω να κανονίσω ένα "full service" αυτό το μήνα.
Πήγα στον κτηνίατρο μου και του είπα ότι θα περάσω να κάνουμε εξετάσεις αιματολογικές, καλαζάρ, ερλιχίωσης και καλλιέργεια κοπράνων. Ο άνθρωπος με κοίταξε με τρομαγμένο ύφος λέγοντας μου γιατί θέλω να τα κάνω αυτά. Με ρώταγε αν ο σκύλος έχει διάρροιες, εμμετούς, αδιαθεσία, ανορεξία κτλ.
Anyway, θέλω να μου εξηγήσετε μερικά πράγματα για να τα ξεκαθαρίσω στο μυαλουδάκι μου.
Εξετάσεις αίματος γνωρίζω πως γίνονται και για ποιο λόγο γίνονται.
Εξέταση για ερλιχίωση γίνεται βλέποντας το αίμα και αν φανεί ότι μπορεί να έχει γίνεται κάποια πιο ειδικευμένη εξέταση?
Εξέταση για καλαζάρ γίνεται όπως έγραψα για την ερλιχίωση? Ή γίνεται το γνωστό snap test και αν βγει θετικό κάνουν ειδικευμένη εξέταση να δουν σε ποιο στάδιο είναι?
Απο την καλλιέργεια κοπράνων φαίνεται αν έχει προσβληθεί ο σκύλος σε κάποιο σκουλίκι ή κάποια πρωτόζωα σωστά?

Αν μπορείτε θα ήθελα να μου γράψετε αναλυτικά ΑΥΤΟ, ΑΥΤΟ και ΕΚΕΙΝΟ :D

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Για την ερλιχιωση (μεταδιδεται μεσω τσιμπουριου) υπαρχει το snap test η στελνεις το αιμα σε εργαστηριο για να βγει ο τιτλος.
Για το καλαζαρ (μεταδιδεται μεσω σκνιπας) υπαρχει παλι το snap test που βγαινει ειτε αρνητικο ειτε θετικο. Αν βγει θετικο τοτε παλι στελνεις αιμα σε εργαστηριο για να δεις τον τιτλο.
Για κοπρανων δεν ξερω δεν εχω κανει γιατι δεν εχει χρειαστει.
Εγω θα σου ελεγα να κανεις ουρων καλυτερα για να δεις αν εχει λευκωμα (πρωτεινη δηλαδη στα ουρα). Ελεγχεις δηλαδη αν τα νεφρα λειτουργουν καλα!

Amaliaz

Well-Known Member
23 Οκτωβρίου 2009
10.140
4.852
Εξετασεις που κανουμε εμεις ειναι. Γενικη αιματος, βιοχημικες αιματος, ερλιχια, λεισμανια. Ολες με μια αιμοληψια.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
@Amaliaz δηλαδή απο το ίδιο δείγμα αίματος ελέγχουν για ερλιχίωση και λεισμανια. Βιοχημικές αίματος είναι όπως του ανθρώπου σωστά, ζάχαρο κτλ?

@Eirini-Fontas έχω διαβάσει ότι το snap test κάποιες φορές δεν θα είναι αποτελεσματικό. Αν του ζητήσω να μη γίνει snap test και να στείλει το αίμα για εξέταση ώστε να δούμε αριθμό θα φανώ υπερβολικός?
Πολύ καλά έκανε που μου θύμισες και τα ούρα! :D

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Αν του ζητήσω να μη γίνει snap test και να στείλει το αίμα για εξέταση ώστε να δούμε αριθμό θα φανώ υπερβολικός?
Σαφώς και δεν είσαι υπερβολικός.
Ο δικός μου γιατρός ποτέ δεν κάνει snap test. Κατ' ευθείαν αιμοληψία και εξετάσεις για το καλαζάρ, δύο φορές το χρόνο. Για τις βιοχημικές μια φορά.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
Ωραιότατα!
Ήθελα να ξεκαθαρίσω μερικές απορίες μου.

Κάτι τελευταίο, αν παω το σκύλο μου Παστέρ μπορούν να του πάρουν αίμα επιτόπου? Τα αποτελέσματα μου τα εξηγούν ή πρέπει να πάω στον κτηνίατρο μου να μου τα αναλύσει?

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
@Amaliaz δηλαδή απο το ίδιο δείγμα αίματος ελέγχουν για ερλιχίωση και λεισμανια. Βιοχημικές αίματος είναι όπως του ανθρώπου σωστά, ζάχαρο κτλ?

@Eirini-Fontas έχω διαβάσει ότι το snap test κάποιες φορές δεν θα είναι αποτελεσματικό. Αν του ζητήσω να μη γίνει snap test και να στείλει το αίμα για εξέταση ώστε να δούμε αριθμό θα φανώ υπερβολικός?
Ετσι λενε, αλλα εγω κανω κατα καιρους και το snap τεστ για καλαζαρ και για τιτλους και μεχρι στιγμης δεν εχει πεσει εξω. Οχι βεβαια δεν εισαι υπερβολικος αν του ζητησεις τιτλους!

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Ωραιότατα!

Κάτι τελευταίο, αν παω το σκύλο μου Παστέρ μπορούν να του πάρουν αίμα επιτόπου? Τα αποτελέσματα μου τα εξηγούν ή πρέπει να πάω στον κτηνίατρο μου να μου τα αναλύσει?
Αν κλεισεις ραντεβου τοτε σου παιρνουν αιμα και εκει. Αλλιως κανει την αιμοληψια ο κτηνιατρος και το πας εσυ Παστερ.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Ωραιότατα!

Δεν έχω πάει ποτέ εκεί, οπότε δεν ξέρω. Αλλά γιατί δεν πας κατ' ευθείαν στον κτηνίατρο? Και εξέταση θα κάνεις και εξήγηση θα έχεις...
Και δεν νομίζω ότι η τιμή θα έχει μεγάλη διαφορά.

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Μιας και που αναφέρθηκε η τιμή να ρωτήσω βρε παιδιά, εσείς πόσο πληρώνετε για το σύνολο των εξετάσεων;;
Γιατί εγώ από κτηνίατρο σε κτηνίατρο έχω δει μεγάλη διαφορά σε τιμές, και έτσι από περιέργεια να μην με πιάνουν και κότσο.

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
42
Kinetta
60-90 είναι λογικά λεφτά για όλα αυτά.

Αλλα όχι αν σου κάνει τα snap test για ερλ-καλαζαρ. Υποθέτω με αυτά το κόστος πέφτει.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Μιας και που αναφέρθηκε η τιμή να ρωτήσω βρε παιδιά, εσείς πόσο πληρώνετε για το σύνολο των εξετάσεων;;
Γιατί εγώ από κτηνίατρο σε κτηνίατρο έχω δει μεγάλη διαφορά σε τιμές, και έτσι από περιέργεια να μην με πιάνουν και κότσο.
Για τις βιοχημικές δίνω 90 ευρώ μια φορά το χρόνο.
Για το καλαζάρ 20 ευρώ.

BiggBilly

Well-Known Member
28 Μαϊου 2010
4.237
407
Γλυφάδα
60-90 είναι λογικά λεφτά για όλα αυτά.
Με "όλα αυτά" εννοείς γενικές άιματος, καλαζαρ και ερλιχίωσης?
Εμένα πάντως μου ζητάει πολλά πανάθεμα τον! Σε σημείο που λέω να αλλάξω κτηνίατρο... 110Ε...

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Με "όλα αυτά" εννοείς γενικές άιματος, καλαζαρ και ερλιχίωσης?
Εμένα πάντως μου ζητάει πολλά πανάθεμα τον! Σε σημείο που λέω να αλλάξω κτηνίατρο... 110Ε...
Αν δεις την άθροιση που έκανα πιο πάνω τόσα δίνω κι' εγώ.
Το να αλλάξεις κτηνίατρο για να γλυτώσεις 20-30 ευρώ, δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο. Ειδικά αν αυτός που έχεις τώρα είναι της εμπιστοσύνης σου.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι αν έναν γιατρό τον εμπιστεύεσαι δεν τον αλλάζεις, ακόμα κι' αν δίνεις κάτι παραπάνω. Είναι σαν αυτό που έχουμε συζητήσει σε κάποιο άλλο θέμα, ότι αν ένας γιατρός είναι καλός και έμπιστος, κάνεις και μερικά χιλιόμετρα παραπάνω για να πας το σκύλο σου εκεί.
Αυτό βέβαια ίσως να μην ισχύει για όλους, κάποιοι έχουν διαφορετικά κριτήρια από κάποιους άλλους.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
@BiggBilly

Μην πας ακόμα για τις εξετάσεις. Περίμενε μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Είναι σωστότερη εποχή για να "πιάσεις" ερλίχια και καλαζάρ.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
@BiggBilly

Μην πας ακόμα για τις εξετάσεις. Περίμενε μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Είναι σωστότερη εποχή για να "πιάσεις" ερλίχια και καλαζάρ.
Να ρωτήσω κάτι... γιατί Νοέμβριο? κάνει τόσο καιρό να εμφανιστεί στο αίμα? Όταν είχα ρωτήσει τον γιατρό, μου είχε πει αρχές Απριλίου και αρχές Οκτωβρίου, όταν φύγουν οι πολλές ζέστες και τα σκνιπο/κουνουπια.