Πως γίνονται αυτές οι εξετάσεις?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Εχω ξαναγράψει, ότι εμείς πάμε τέλη Μαίου, τέλη Νοεμβρίου για να πιάνουμε φουλ ανοιξιάτικες και φθινοπωρινές μολύνσεις. Για το καλαζάρ ευτυχώς δεν ξέρω, αλλά η ερλίχια ναι, αργεί να δείξει. Φαντάσου ότι τις επανειληπτικές εξετάσεις, τις κάνουμε ανά κλεισμένα 3μηνα :)

zafcon_romel

Well-Known Member
25 Μαϊου 2009
112
1
Αγ. Σύλλας, Ηράκλειο
Για καλααζαρ Απρίλιο - Μάιο και Δεκέμβρη. Μην ξεχνάμε ότι κουνούπια πλέον κάποιες περιοχές έχουν ακόμη και σήμερα πχ, αρχές Οκτωβρίου. Αν μπορεί να πάρει και 3 μήνες να φανεί, φτάσαμε άνετα Δεκέμβρη. Η εξέταση του Μαίου γίνεται κυρίως για να προλάβουμε ότι δεν εκδηλώθηκε μέσα στο Χειμώνα, προκειμένου να μπούμε στους ζεστούς και πιό επικίνδυνους μήνες όσο πιο σίγουροι γίνεται.
Πρόσφατο παράδειγμα μου Γενική αίματος, βιοχημικές, καλαζάρ(τίτλος), ερλιχια(τίτλος) και γύρω στο μισάωρο ψαχούλεμα, ακρόαση, θερμόμετρα, βάρος κλπ 70€.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Μια τελευταία ερώτηση μιας και έχεις γίνει ειδική πλέον στο θέμα της ερλίχιας:
Κάνουμε ετήσια εξέταση με το γιατρό, όταν κάνουμε τις βιοχημικές. Αν και εκείνος μου είπε ότι τσάμπα τα δίνω τα λεφτά, αφού δεν έχουμε δει ποτέ τσιμπούρι επάνω του.
Η ερώτηση είναι, κολλάει μόνο με τσιμπούρι, ή και από σκύλο; Και δεν μιλάω για σκύλους που ακολουθούν κάποια θεραπεία, μιλάω για κάποιο σκυλάκι αδέσποτο που ενδεχομένως νοσεί και δεν παίρνει φάρμακα.
Προφανώς ο γιατρός μου το είχε πει τότε, γιατί ο δικός μου δεν ερχόταν σε επαφή με αδέσποτα. Τώρα όμως που "ξετσουμίτσαμε" όλο και κάποιο πλησιάζει να μυρίσει και να παίξει.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
γύρω στο μισάωρο ψαχούλεμα, ακρόαση, θερμόμετρα, βάρος κλπ 70€.
Αυτά εμείς τα κάνουμε ανά τρίμηνο, όταν δηλαδή πηγαίνω για το ντροντάλ, και δεν μου παίρνει χρήματα.
Να προσθέσω στα παραπάνω και οφθαλμολογική εξέταση με βυθοσκόπιο, εξέταση αυτιών με ωτοσκόπιο, άδειασμα πρωκτικού αδένα και κόψιμο νυχιών.
Μήπως και ο δικός σου δεν τα χρεώνει, και τα 70 ευρώ είναι μόνο για τις εξετάσεις?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Από οπουδήποτε μπορεί να κολλήσει. Δεν μπορώ με σιγουριά να αποκλείσω καμμία περίπτωση. Κι εγώ δεν έχω βρει ποτέ πάνω τους τσιμπούρι. Πρώτη φορά στην ζωή μου, είδα φέτος. Οχι πάνω στα δικά μου. Δεν ήξερα καν πως είναι. Πάντως θεωρώ ότι για να κολλήσει από άλλο σκύλο, θα πρέπει να πηδήξει το τσιμπούρι από τον άλλο σκύλο, στον δικό μας. Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο ενδεχόμενο. Το καλαζάρ όμως μπορεί να μεταδωθεί από μολυσμένο σκυλί σε υγιές, μέσω σκνίπας που θα έχει τσιμπήσει το πρώτο και θα τσιμπήσει και το δεύτερο. Ακραίο αλλά μπορεί να συμβεί.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Για το καλαζάρ το ξέρω ότι μεταδίδεται από σκνίπα που τσίμπησε άλλο σκύλο. Για την ερλίχια δεν έχω ιδέα... ούτε καν έχω δει τσιμπούρι ποτέ και να το δω δεν θα το γνωρίσω.
Προχθές πάντως που πήγα να πάρω τις εξετάσεις από τον γιατρό μου είπε ότι υπάρχει τρομερή έξαρση του καλαζάρ. Συζητούσε με κάποιον στα εργαστήρια που κάνει τις εξετάσεις και του είπε ότι 1 στα 3 σκυλιά είναι αρνητικό.

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Το τσιμπουρι μπορει να ανεβει στο σκυλο σου νατον δαγκωσει και μετα να φυγει αλλα να την εχει κανει την "δουλιτσα" του. Και μπορει εμεις να μην παρουμε τιποτα χαμπαρι εφοσον τσιμπουρι δεν θα βλεπουμε πανω στο σκυλο μας.

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Το τσιμπουρι μπορει να ανεβει στο σκυλο σου νατον δαγκωσει και μετα να φυγει αλλα να την εχει κανει την "δουλιτσα" του. Και μπορει εμεις να μην παρουμε τιποτα χαμπαρι εφοσον τσιμπουρι δεν θα βλεπουμε πανω στο σκυλο μας.
Αμάν! εγώ νόμιζα ότι κολλάνε επάνω στο δέρμα του σκύλου να πιουν αίμα και δεν ξεκολλάνε με τίποτα. Τώρα μου λες ότι "παίρνουν μεζέ" και φεύγουν?

Eirini-Fontas

Well-Known Member
6 Μαϊου 2009
5.280
709
Θρακομακεδονες
Αν εχεις βαλει αμπουλες λιγο δυσκολο να κολλησουν. Δεν νομιζω οτι θα ειναι ευχαριστη η γευση!
Ετσι παντως εχω ακουσει! Για αυτο πολυ που λενε οτι τα σκυλια τους εχουν ερλιχια χωρις να δουν τσιμπουρι πανω τους. Να η εξηγηση. Για αυτο πρεπει να ειμαστε τυπικοι στις εξετασεις των σκυλιων μας, γιατι τους το οφειλουμε!

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Ναι, βρε σεις. Χτυπάνε τα σιχαμένα και φεύγουν. Κακό χρόνο να 'χουν...

Sofouli

Well-Known Member
3 Σεπτεμβρίου 2010
6.243
526
Λάρισα
Αμάν! εγώ νόμιζα ότι κολλάνε επάνω στο δέρμα του σκύλου να πιουν αίμα και δεν ξεκολλάνε με τίποτα. Τώρα μου λες ότι "παίρνουν μεζέ" και φεύγουν?
Τα τσιμπούρια (δυστυχώς είχα την τύχη να τα βρω όλα μαζεμένα πάνω σε ένα αμοιρο σκυλάκι που είχα) πηδάνε στον σκύλο, είναι πολύ μικρά στην αρχή και αρχίζουν και ρουφάνε ρουφάνε, φουσκώνουν πολύ, μπορώ να πω σε πενταπλασιο τουλάχιστον μέγεθος, και αφού γεμίσουν απο αίμα την πεινασμένη μπάκα τους πέφτουν, και πάλι όχι πάντα. Δεν είναι σαν τους ψίλους που βολτάρουν, τα τσιμπούρια ρουφάνε και "αράζουν" σαν να παίρνουν μεσημεριανή σιεστα στο δερμα του σκύλου. Θα τα αναγνωρίσεις αν τα δεις, συνήθως είναι καφεκόκκινα εως μάυρα και τροφαντά. Ξεχωρίζουν με γυμνό μάτι, δεν είναι σαν τους ψίλλους.
Εμένα όταν ήμουν μικρή, που όπου έβρισκα αδέσποτο χωνόμουν για αγκαλιά, μου είχε καρφωθεί ένα στο δάχτυλο (ακόμα έχω ένα σημαδάκι), και μου το βγάλανε με τον πατροπαράδοτο τρόπο, λάδι και αναπτήρα!
Ωρε ανάλυση που έκανα, σόρυ παιδιά αναμνήσεις!

Lostris

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2010
2.280
4
Πειραιάς
Τώρα έχουμε βγει τελείως οφ τόπικ, αλλά πρέπει να ρωτήσω:
Τι είναι ο παραδοσιακός τρόπος "λάδι και αναπτήρας"? Αν και κάτι υποψιάζομαι...
Και πάνω από το σκύλο πως το ξεκολλάς αν το δεις?

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.967
20.395
Υπάρχουν σχετικά θέματα στο φόρουμ. Μη γεμίσουμε κι αυτό ;):)

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.020
ΑΤΤΙΚΗ
να σημειώσω μόνο οτι το σναπ-τεστ για το καλαζάρ δεν θεωρείται αξιόπιστο γιατί εκτός του ότι αρκετές φορές δείχνει λαθεμένα θετικά αποτελέσματα ,για να ''πιάσει'' το καλαζάρ πρέπει ο τίτλος να είναι το λιγότερο 1/400.Κάτω απο αυτήν την τιμή το σναπ-τεστ δεν ανιχνεύει την μόλυνση.

silk

Well-Known Member
9 Οκτωβρίου 2008
440
3
42
Kinetta
Με "όλα αυτά" εννοείς γενικές άιματος, καλαζαρ και ερλιχίωσης?
Εμένα πάντως μου ζητάει πολλά πανάθεμα τον! Σε σημείο που λέω να αλλάξω κτηνίατρο... 110Ε...
Τρελά λεφτά δεν ζητάει.. αλλά είναι τσιμπημένος...εξαρτάται όμως πόσο τον χρεώνει το μικροβιολογικό εργαστήριο.

Προσωπικά γενική αίματος μου χρεώνει 10-13 ευρώ που το θυμάμαι γιατί έκανα στον σκύλο της πεθεράς μου πριν 1 μήνα.
Τα υπόλοιπα πλέον φέτος δεν ξέρω πόσο θα μας τα χρεώσει (ανεβήκαν οι τιμές λογικά...) ελπίζω με 90-100 ευρώ να ξεμπερδέψουμε (εδώ δεν έχουμε τιμές Αθήνας ...:p)

Ρε συ Lostris 90 ευρώ για βιοχημικές μόνο??? Πάρααααα πολλααααα!!!:eek::eek::eek:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Τα σναπ τεστ δεν είναι ιδιαιτερα αξιόπιστα, ούτε για καλααζαρ ούτε για ερλίχια.

Δώστε τα 40 ευρώ έξτρα (που κάνουν αυτά τα δυο) και ζητήστε την κανονική εξέταση αίματος .

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
37
Ξεσσαλονίκη
Να ρωτησω και εγω κατι..Τα μηχανηματα που εχουν οι κτηνιατροι στα ιατρεια τους για τις απλες αιματολογικες, ειναι αξιοπιστα ή ειναι καλυτερο να στελνονται οι εξετασεις σε ειδικο εργαστηριο?

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.664
11.080
Athens
Τα σναπ τεστ δεν είναι ιδιαιτερα αξιόπιστα, ούτε για καλααζαρ ούτε για ερλίχια.

Δώστε τα 40 ευρώ έξτρα (που κάνουν αυτά τα δυο) και ζητήστε την κανονική εξέταση αίματος .
Ακριβώς. Δεν ξάρω καν αν έχουν νόημα να υπάρχουν - εκτός από extreme περιπτώσεις όπου θέλεις να έχει μία ένδειξη ΤΩΡΑ.

minpinkiller

Οι κτηνίατροι δεν έχουν τον εργαστηριακό εξοπλισμό - το στέλνουν στα εργαστήρια. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά άλλωστε γιατί είναι διαφορετική "δουλειά".

minpinkiller

Well-Known Member
3 Ιουνίου 2009
1.173
18
37
Ξεσσαλονίκη
minpinkiller

Οι κτηνίατροι δεν έχουν τον εργαστηριακό εξοπλισμό - το στέλνουν στα εργαστήρια. Δεν μπορεί να είναι διαφορετικά άλλωστε γιατί είναι διαφορετική "δουλειά".

Εκει που τον πηγαινα ειχε η γιατρος ενα μηχανημα που εβαζε το δειγμα και σου εβγαζε τα αποτελεσματα μετα απο κανα 10λεπτο...Για απλες αιματολογικες μιλαω, μην γινει κανα μπερδεμα..