Πόσα κουτάβια?

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Έχω μια μάλλον χαζή ερώτηση, αλλά δεν έχω ιδέα από ζευγαρώματα σκύλων. Κοίταζα μόλις ένα γνωστό εκτροφέα Μουφίων (Αυστραλέζων Ποιμενικών) που βρίσκεται εδώ κοντά στο Μιζούρι και είχε πρόσφατα κανα-δυο γέννες (όχι όλες μαζί). Είδα ότι το ένα "ευτυχές ζεύγος" έκανε 7 κουτάβια ενώ το άλλο μόνο 4. Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που καθορίζουν πόσα κουτάβια βγαίνουν κάθε φορά? φαντάζομαι επίσης ότι το φύλο δεν ακολουθεί "κανόνες", έτσι? Π.χ. η μια γέννα είχε "δυο παιδιά και 5 κορίτσια"!!:p:p:D:D:D

(Να βάλω και προσωπάκια να μη σοκάρω άλλο τη Mareco!:p:D:D:D)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
το πόσα κουτάβια θα κάνει μια σκύλα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως.
Ηλικία και υγεία των γεννητόρων, Η κατάσταση του σπέρματος (ποσο κινητικό είναι), ακόμα και οι ομάδες αίματος.

Στην Αμερική διάβασα ότι για να μην ρισκάρουν να έχουν "αποτυχημένα" ζευγαρώματα και να μην καταπονούν την σκύλα με πολλές γέννες όταν θέλουν να την "δοκιμάσουν" με διαφορετικούς αρσενικούς τι ποιότητα βγάζει, μπορούν να χρησιμοποιήσουν 2 αρσενικούς και να ξεχωρίσουν την πατρότητα των κουταβιών με τεστ DNA. Αυτό δεν γνωρίζω εαν το εγκρίνει το FCI.

FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.004
1.514
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Πιστευω οτι ειναι και λιγο θεμα τυχης!
Μια σκυλα του εκτροφεα μου ειχε κανει μια γεννα με ενα και μονο κουταβι- αλλη μια με 2 και ηταν και τοσο τεραστια που χρειαζοταν καισαρικη.
Οταν την εβαλε για τριτη και τελευταια φορα με τον ιδιο αρσενικο, ενω ειχε κανονισει τα παντα για να γινει καισαρικη= εκανε 8 πανεμορφα κουταβια!

Παλι αλλο γαλλικο μπουλντογκ μιας φιλης μου- ενω της πρωτες 2 φωρες που ζευγαρωσε δεν επιασε καθολου και δεν εμεινε εγγυος, την τριτη εκανε 12 κουταβια (που εζησαν ΟΛΑ). Μαλλον φιλαγε τα κουραγια της και εκανε 3 γεννες σε μια!

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Πιστευω οτι ειναι και λιγο θεμα τυχης!
Μια σκυλα του εκτροφεα μου ειχε κανει μια γεννα με ενα και μονο κουταβι- αλλη μια με 2 και ηταν και τοσο τεραστια που χρειαζοταν καισαρικη.
Οταν την εβαλε για τριτη και τελευταια φορα με τον ιδιο αρσενικο, ενω ειχε κανονισει τα παντα για να γινει καισαρικη= εκανε 8 πανεμορφα κουταβια!

Παλι αλλο γαλλικο μπουλντογκ μιας φιλης μου- ενω της πρωτες 2 φωρες που ζευγαρωσε δεν επιασε καθολου και δεν εμεινε εγγυος, την τριτη εκανε 12 κουταβια (που εζησαν ΟΛΑ). Μαλλον φιλαγε τα κουραγια της και εκανε 3 γεννες σε μια!
Ξέρεις εαν έγινε φυσιολογική επίβαση ή τεχνητή?

spyrou

Well-Known Member
13 Νοεμβρίου 2008
857
6
το πόσα κουτάβια θα κάνει μια σκύλα εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες όπως.
Ηλικία και υγεία των γεννητόρων, Η κατάσταση του σπέρματος (ποσο κινητικό είναι), ακόμα και οι ομάδες αίματος.

Στην Αμερική διάβασα ότι για να μην ρισκάρουν να έχουν "αποτυχημένα" ζευγαρώματα και να μην καταπονούν την σκύλα με πολλές γέννες όταν θέλουν να την "δοκιμάσουν" με διαφορετικούς αρσενικούς τι ποιότητα βγάζει, μπορούν να χρησιμοποιήσουν 2 αρσενικούς και να ξεχωρίσουν την πατρότητα των κουταβιών με τεστ DNA. Αυτό δεν γνωρίζω εαν το εγκρίνει το FCI.
οχι δεν το εγκρινει ειναι λιγο πισω η fci

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
η υγεια της σκυλας και η φυσικη κατασταση της
η υγεια του επιβητορα και η ποιοτητα του σπερματος
οι σωστες γονιμες μερες
ο τροπος ζευγαρωματος
ο αριθμος επιβασεων ή ο αριθμος εγχυσεων
η διατροφη
η ομαλη περιοδος εγκυμοσυνης

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
To AKC επίσης έχει ζητήσει εξετάσεις DNA για όλους τους επιβήτορες που χρησιμοποιούνται πολλαπλές φορές και τώρα είναι υποχρεωτικό.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
To AKC επίσης έχει ζητήσει εξετάσεις DNA για όλους τους επιβήτορες που χρησιμοποιούνται πολλαπλές φορές και τώρα είναι υποχρεωτικό.
sara συγνωμη αλλα αυτο εδω δεν εχει σχεση με το ποσα κουταβια και ποιοι παραγοντες

επισης εννοειται στους παραγοντες που ανεφερα πριν, παιζει ρολο η ηλικια των γεννητορων

kiara

Well-Known Member
29 Αυγούστου 2008
372
1
θεσσαλονικη
Ενας κτηνίατρος μου είχε πει για τις γάτες ότι αν μία φορά γεννησει 5 την επόμενη γεννάει 4 μετά 3 κοκ δήλαδή σε κέθε γέννα ένα λιγότερο ισχύει ;
Ισχύει και για τους σκύλους;

TARA

Well-Known Member
30 Ιανουαρίου 2009
6.179
3.020
ΑΤΤΙΚΗ
να ρωτήσω και εγώ κάτι ;
αν η μια γέννα γίνει με καισαρική, οι επόμενες μπορούν να γίνουν φυσιολογικά ;

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
krina είσαι σίγουρη γι αυτό? Ζευγάρωσα τώρα σκύλα που είχε γεννήσει με καισαρική πριν 3,5 χρόνια και 3 γιατροί με διαβεβαιώνουν οτι μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά εφόσον υπάρχουν αρκετά κουτάβια και οχι 1-2.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
δυστοκια λογω πρωτογενους ατονιας της μητρας
παρατεταμενη δυστοκια που οδηγει σε δευτερογενη ατονια της μητρας
αποφρακτικη δυστοκια (μεγαλο εμβριο,στενη πυελικη κοιλοτητα)
παρατεταμενη κυοφορια
δυστοκια λογω κακης θεσης εμβρυου
θανατος και σηψη εμβρυου

αυτοι ειναι οι λογοι που κανουμε καισαρικη ,οταν λοιπον υπαρχει τετοιο ιστορικο δεν ρισκαρουμε στην επομενη γεννα,παρακολουθουμε στενα εννοειτε ολη την εγκυμοσυνη και δινουμε ημερομηνια καισαρικης πριν εξαντληθουν τα περιθωρια

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
εφόσον υπάρχουν αρκετά κουτάβια και οχι 1-2.
αυτο στο ειπαν λογω αποφρακτικης δυστοκια (μεγαλο εμβριο,στενη πυελικη κοιλοτητα)

για ποιο λογο την προηγουμενη φορα η σκυλα αυτη ειχε κανει καισαρικη ?

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
θα είναι η τρίτη της γέννα
1η φυσιολογική 6 κουτάβια
2η καισαρική 3 κουτάβια γιατί παρόλο τις προσπάθειες της δεν κατάφερνε να γεννήσει και δεν γινόταν να περιμένουμε άλλο.
το σκεπτικό των κτηνιατρων είναι οτι μπορεί να γεννήσει φυσιολογικά λόγω του χρόνου που μεσολάβησε απο την τελευταία γεννα και επούλωσης.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
μιλαμε λοιπον για δυστοκια λογω ατονιας μητρας

μην ρισκαρεις ,οριζεις ημερομηνια καισαρικης,οχι πολυ νωρις αλλα ουτε και αργα

φυσιολογικη επιβαση ή τεχνιτη ?