Πόσο ρόλο παίζει στην τελική ποιότητα του σκύλου ο νέος ιδιοκτήτης;

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Ενας σκυλος ειναι και κατα ενα μεγαλο ποσοστο(χαρακτηρα),προιον του ιδιοκτητη του.
Και επειδη τον νεο ιδιοκτητη ουτε η μανα του τον ξερει καλα,θελει και τυχη εκτος των αλλων(ο εκτροφεας)οταν δινει ενα κουταβι σε καποιον,καθοτι ζει 8-15 χρονια και κανεις δεν ξερει πως θα ειναι σε 1-2-3-4-5-6 χρονια και σε ποια κατασταση(υγειας,ψυχικη,οικονομικη,οικογενειακη,κ.τ.λ).

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ο ιδιοκτήτης παίζει ρόλο όχι μόνο για τον χαρακτήρα αλλά ακόμη και για την τελική μορφή του σκύλου, περισσότερο στις μεσαίες και μεγαλόσωμες φυλές.

Συχνά έχω δει καταπληκτικούς ιδιοκτήτες να μεταμορφώνουν σιγά, σίγά ένα κουτάβι "μέτριο" σε εκπληκτικό δείγμα της φυλής. Βασικό είναι το πόσο γυμνάζεται ο σκύλος στην ανάπτηξή του (και ΠΩΣ) και το τι τρώει (και ΠΟΤΕ).

Δυστυχώς, ΠΟΛΥ πιο συχνά, έχω δει ιδιοκτήτες να παίρνουν καταπληκτικό κουτάβι και να το καταστρέφουν τελείως μορφολογικά...

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι είναι οι υπερβολική άσκηση, η έλλειψη αρκετής άσκησης, και η παχυσαρκία (αν και υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να "χαλάσεις" έναν σκύλο).

Πολλοί με μεγαλόσωμες φυλές βιάζονται να μεγαλώσει ο σκύλος και θέλουν να φτάσει το βάρος τον γονιών του από μωρό! Δεν βλέπουν πως το κουτάβι έχει θεόστραβα πόδια και πονάει, τα κιλά βλέπουν μόνο και χαίρονται κι όλας....

Άλλοι, απλά αγοράζουν το καλό κουτάβι και θεωρούν πως είναι μόνο θέμα χρόνου να κερδίσει την έκθεση. Δεν ασχολιούνται καθόλου, ούτε με το μυικό του σύστημα, ούτε με την περιποίηση του τριχώματος (βασικό σε ΠΟΛΛΕΣ φυλές). Και ΤΣΑΦ, στην έκθεση έρχεται ένα αδερφάκι του σκύλου τους (που ήταν ούτε να το φτύσεις ως κουτάβι), και τα σαρώνει όλα, μόνο γιατί ο δικός του ο ιδιοκτήτης έκανε ότι μπορούσε για να το βοηθήσει.

Πόσα κουταβάκια έχω δει με στραβά πόδια, μόνο γιατί τα νύχια τους είναι πολύ μακριά κι ο ιδιοκτήτης είναι ανίκανος να τα κόψει!!!

"Δεν κάθεται..." μου λένε πάντα!

Πρέπει να είναι ιδιαίτερο βασανηστήριο το να δίνεις κουτάβι πανέμορφο (μετα κόπων και βασάνων) και να παρακολουθείς τον νέο ιδιοκτήτη να στο χαλάει απλά γιατί βαριέται.

Last edited:

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μορφολογικα πιστευω οτι ειναι καθαρα θεμα DNA,οτι ειναι να γινει θα γινει,με την τροφη μπορεις να επιταχυνεις η να επιβραδυνεις ισως την αναπτυξη,αλλα η τελικη εικονα θα ειναι αυτη που υπαρχει στο DNA.
Τωρα τα υπολοιπα ειναι στην υγειινη του σκυλου,το αν δεν μπορει να περπατησει σωστα,η το αν ειναι αδυνατος η υπερβαρος,ευτυχισμενος η οχι,αν η τριχα του ειναι χαλια,αυτα ολα ειναι θεμα περιποιησης,και εκει ερχεται ο ιδιοκτητης,ο οποιος πρεπει αναλογα με τον σκυλο να επεμβαινει.

foibos

Well-Known Member
12 Ιανουαρίου 2009
7.527
19
Μορφολογικά σίγουρα παίζει ρόλο το DNA, αλλά δεν είναι μόνο DNA!Αλληλεπιδρά και το περιβάλλον!

Πολλές μελέτες, μάλιστα, σχετικά με την ανάπτυξη των νεαρών οργανισμών πλέον δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στο περιβάλλον παρά στο DNA....

Ας πούμε ένας οργανισμός που υποθρέφεται δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να εξελιχθεί όπως ήταν γραμμένο στο DNA του!
Αν δεν βλέπει ήλιο, πως θα αναπτύξει σωστά τα οστά του;
Και πολλά ακόμα αν....

Το DNA είναι σαν τα αρχικά σχέδια...αν ο μάστορας θα είναι μεθυσμένος το σπίτι θα βγει αλλα αντι άλλων!;)

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Μετα ειναι ομως αρρωστια,και ενα λουλουδι αν το βαλεις στο υπογειο δεν προκειτε να ανθισει απλα θα αρρωστησει,συμπερασμα αν δεν ειναι ο ιδιοκτητης εξτρεμ τρελλος η μεθυσμενος σαν τον μαστορα,ο σκυλος θα μεγαλωσει βαση του DNA του,π.χ τα παιδια της αφρικης μεγαλωνουν κατω απο ακαταλληλες συνθηκες αλλα μεγαλωνουν,παιδια απο γονεις που δεν τα προσεχουν,μεγαλωνουν και αυτα.
Τωρα τα βασικα που πρεπει να προσεχει καποιος για να μην επηρεασει την αναπτυξη ενος σκυλου θετικα η αρνητικα στην μορφολογια ειναι λιγα,μην παμε τωρα οτι το παιρνει και το σκοτωνει με μια καραμπινα και λεμε οριστε επηρεαστηκε το DNA.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μα φυσικά παίζει ρόλο ο ήλιος.
Περισσότερο όμως παίζει ρόλο η άσκηση στην ανάπτυξη για την ομαλή (κι επαρκής) ανάπτυξη των κοκκάλων.

Λυπάμαι πραγματικά που δεν το γνωρίζει αυτό ο Ομαρόκ, γιατί στην δική του φυλή υπάρχουν πολλά δείγματα που μεγάλωσαν σε διαμέρισμα με έλλειψη άσκησης/παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να μην έχουν ποτέ το βάρος των κοκκάλων που απαιτεί η φυλή, ούτε και την σωστή ανάπτυξη του στήθους.

Το έχω ξαναπεί και σε άλλο ποστ. Πολλοί καλοί εκτροφείς κρατάνε για ένα χρόνο ένα κουτάβι, ΜΟΝΟ για να "γυμνάζει" το καλύτερο της γέννας που κράτησαν για τον εαυτό τους. Ξέρουν πως το παιχνίδι κάνει ΠΟΛΥ καλό για την μορφολογία του σκύλου...

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Η ελειψη ηλιου οπως ειπα και πιο πανω(υπογειο και λουλουδια)παιζει ρολο στην αναπτυξη των οστων,και ακομη χειροτερα οταν του δινει καποιος και βιταμινες χωρις το σκυλι να βλεπει ηλιο.
Αλλα αυτα ειναι πολυ εξτρεμ,αυτα για την προπονηση ειναι για ασχετους,γνωριζω εδω κυνηγοσκυλα τα οποια ειναι δεμενα ενα χρονο με 80 ποντους αλυσιδα και εχουν καλυτερη φυσικη κατασταση απο ενα προπονημενο μεν αλλα δεν το ειχε στο DNA του δε.
Δεν μπορει καποιος κατα την γνωμη μου να επηρεασει την μορφολογια,δηλαδη να βγει ενα σκυλι κοντο λογω ιδιοκτητη η ενα Φιλα με ορθια αυτια,μπορει να κανει το σκυλι αναπηρο να το αρρωστησει να μην μπορει να περπατησει,ειναι ομως αυτο μορφολογια?η παραμορφωση?ε τοτε να του βγαλουμε τα ποδια,ετσι ναι μπορει καποιος να επηρεασει.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Το να έχει ένας σκύλος όμως, γερά και δυνατά κόκκαλα ΕΙΝΑΙ μορφολογία. Και παίζει μεγάλο ρόλο η άσκηση σε αυτό (όχι μόνο ο ήλιος και η διατροφή). Και το κακό είναι πως αυτό ΔΕΝ μπορείς να το φτιάξεις μετά από μία ηλικία. Και στους ανθρώπους συμβαίνει το ίδιο αν το σκεφτείς. Σε πολλά αθλήματα αλλάζει η σωματοδομή του παιδιού ΜΟΝΙΜΑ. Βλέπε την ενόργανη γυμναστική.
Η τις πλάτες μου από την κολύμβηση (που έχω να ασχοληθώ 15 χρόνια).
Μια χορεύτρια μπαλέτου έχει ΑΛΛΑ πόδια (σαν κόκκαλα) για πάντα, αν μεγαλώσει με μπαλέτο.

Last edited:

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Σ' αυτό έχεις απόλυτο δίκιο. Π.χ. το Μουφ που μεγάλωσε αρχικά ως σκύλος της υπαίθρου, ανέπτυξε για πάντα πυκνότερη γούνα από το μέσο Αυστραλέζο. Και δες το και στην περίπτωση ανθρώπου: πήγα πρόσφατα στο γιατρό για να μου δώσει το ΟΚ για τρέξιμο και κολύμβηση μετά την επίλυση ορθοπεδικών προβλημάτων. Προφανώς και είμαι τελείως αγύμναστη, αλλά με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι οι μύες μου δείχνουν ότι ήταν κάποτε γυμνασμένοι και όταν φυσικά ξεκίνησα πάλι το τρέξιμο από το άλφα, με έκπληξη διαπίστωσα ότι δεν είμαι όσο αρχάρια ήμουν όταν ξεκίνησα το τρέξιμο πριν από πολλά χρόνια. Εδώ μπορεί να επηρρεάσει το DNA των παιδιών ο τρόπος ζωής των γονέων τους, αυτό έχει αποδειχτεί και επιστημονικά...

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ετσι είναι αλλά μην βάζουμε το DNA μέσα στην συζήτηση, γιατί αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει ο νέος ιδιοκτήτης.

Αυτό που λέω εγώ είναι πως η μορφολογία ΔΕΝ εξαρτάται ΜΟΝΟ από το DNA.
Και έτσι ούτε μόνο από τον εκτροφέα.

Γι αυτό και θα δεις πολλούς εκτροφείς να ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ τον νέο ιδιοκτήτη μετά από 2-3 χρόνια, που μεγάλωσε τον σκύλο με τον καλύτερο τρόπο.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Όχι, το DNA το έβαλα για τα γενετικά του σκύλου, άρα τους απογόνους αν πρόκειται για εκτροφέα.

denis

Well-Known Member
25 Απριλίου 2007
8.820
12
Athens
www.rottweiler-greece.net
Επίσης να συντηρήσεις σε καλή ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΗ κατάσταση ενήλικο σκύλο δεν είναι εύκολο, και τότε είναι που δεν υπάρχει και μία συνταγή αλλά πολλές περισσότερες.

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Δεν εχω ακομη πειστη θα ηθελα πιο γερα επιχειρηματα,το να εχω θαμπα μαλλια η απλυτα δεν σημαινει οτι εχω λαθος μορφολογια,ουτε οτι δεν εχω ποιοτητα.
Θα μου πεις τωρα η ερωτηση για το αν επηρεαζει ο ιδιοκτητης την ποιοτητα ειναι πολυ γενικη,ποια ποιοτητα?γιατι υπαρχει ποιοτητα που διορθωνετε και ποιοτητα που δεν διορθωνετε,οπως και η ηλικια,για τα Φιλα πιστευω οταν δει καποιος ενα εργασιακο(Φαρμ Φιλα)μεσα στην βρωμια και την κοπρια,γεματο καλους και γρατζουνιες,θα πει οτι δεν ειναι ωραιο σκυλι,αν το δει ενας εκτροφεας θα δει αλλα πραγματα(θα δει DNA).
Αν το δει καποιος γενικα,στο οτι ενα σκυλι μπορεις να το στραβωσεις σκελετικα μεσα απο λαθη(εγκληματα) διαμονης και συντηρησης,ε τοτε μπορεις να το πεις οτι ναι επηρεαζεται η ποιοτητα,αλλα μιλαμε για ακροτητες.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Τι να σου πω, δεν ξέρω τι φυλή καθόλου.

Ίσως είναι έτσι που λες.
Ίσως ένα φίλα κουτάβι μεγαλώνει και γίνεται ο ίδιος σκύλος, άσχετα με το τι τρώει και πόσο παίζει και περπατάει.

Ίσως ένα Φίλα σε διαμέρισμα που μεγάλωσε μόνο με βόλτες με λουρί και λίγο παχύ να ήταν ΙΔΙΟ αν μεγάλωνε παίζοντας κάθε μέρα για 2 ώρες με άλλα Φίλα και τρώγοντας το καλύτερο φαγητό.

Κι ίσως οι εκτροφείς που κρατάνε ένα καθόλου "συμαντικό" κουτάβι για μήνες μόνο για να παίζει με το μελλοντικό τους "αστέρι" απλά πετάνε τα λεφτά τους τζάμπα...

Από την άλλη, ίσως είναι μερικοί που βλέπουν ΜΟΝΟ κάλους και κοπριά.

Εγώ για κόκκαλα και μύες μιλούσα περισσότερο (το τρίχωμα κι αργότερα φτιάχνεται, μόνο με μπάνια, χτένισμα και καλό φαί).

Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
66
Brussels
dolceconspirito.com
Στα westie πχ αν δεν γίνει σωστό και τακτικό stripping από την αρχη και σωστή διατροφή δεν θα εχει το διπλο μανδύα όπως προβλέπει το πρότυπο και δεν μπορείς να το διορθώσεις αργότερα.

Krina

Well-Known Member
28 Οκτωβρίου 2008
2.244
5
57
Περιστερι Αττικης
www.vomkrinastrand.com
αν παρει καποιος ποιοτητα μπορει να την καλιεργησει η' να την καταστρεψει

αν τωρα αυτη η κατεστραμενη ποιοτητα, εξαρταται βεβαια και το μεγεθος της ζημιας που εχει γινει , περασει σε αλλα χερια που εχουν γνωση και θεληση και υπομονη , μπορει και να γινει απο το τιποτα αν η ζημια ειναι τραγικη μεχρι και τα παντα αν η ζημια ηταν μικρη

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.328
Μέλη
20.093
Νεότερο μέλος
Melenia78