Πώς να γίνετε ο αργηγός της αγέλης


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
Από το μέλος lone wolf


ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΕΛΗΣ

Σκοπός του άρθρου είναι να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα πώς σκέφτεται ο σκύλος σας και συγκεκριμένα με ποια διαδικασία μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό του.

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά προέρχονται από εξημερωμένους λύκους. Η καταγωγή τους αυτή μας επιτρέπει αν την εκμεταλλευτούμε κατάλληλα να τους επιβληθούμε και να μας αναγνωρίσουν σαν αρχηγούς τους. Οι λύκοι ζουν με τους κανόνες που έχουν στην κοινωνική τους δομή. Όλη η αγέλη συνεργάζεται κάτω από έναν ηγέτη. Οι γραμμές καθορίζονται σαφώς.

Οι λύκοι έχουν μια ιδιαίτερα περίπλοκη μέθοδο επικοινωνίας. Ένα μη λεκτικό και ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο για ανταλλαγή των πληροφοριών και για την θέσπιση ορίων και προτύπων συμπεριφοράς. Γι αυτό η χρησιμοποίηση ανταμοιβής στην εκπαίδευση δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο το να θεσπίσεις κανόνες μέσω σημάτων προειδοποίησης («άλφα-σήματα»), σήματα με τα οποία οι λύκοι (και τα σκυλιά) συμπεριφέρονται. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο δεν μετατρέπει το σπίτι σε στρατόπεδο.
Το σκυλί σας μπορεί έχει όλες τις πολυτέλειες, και την προσοχή που είχε πάντα, εφ' όσον τις κερδίζει με τη συμμόρφωση στα αιτήματα του αρχηγού του. Είναι τόσο απλό! Μην στερήσετε ποτέ από το σκυλί σας τη συνηθισμένη προσοχή του ως τιμωρία. Κατά τη διάρκεια της περιόδου θέσπισης σας ως αρχηγού της αγέλης μπορείτε ακόμη αν θελήσετε να προσφέρετε πρόσθετη προσοχή στον σκύλο σας υπό μορφή επιπλέον περιπάτων και παιχνιδιών ακόμη και λιχουδιών, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΣΑΣ ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΕΙ.
Σας παραθέτω λοιπόν μερικούς κανόνες οι οποίοι σας θα σας βοηθήσουν να έχετε καλύτερη επικοινωνία με τον σκύλο σας.



1. Συνέπεια

Ο αρχηγός θα πρέπει να έχει μια συνεπή συμπεριφορά απέναντι στο σκύλο. Ο αρχηγός πρέπει να είναι σταθερός και αυστηρός όταν το απαιτεί μια κατάσταση, αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της λογικής. Είναι καλύτερα να ενισχύουμε θετικές συμπεριφορές παρά να τιμωρούμε αρνητικές.

2. Ο αρχηγός τρώει πάντα πρώτος

Τον σκύλο πρέπει να ταΐζουν μόνο άτομα της οικογένειας. Ο σκύλος πρέπει να τρώει συγκεκριμένες ώρες. Μην αφήνετε την τροφή του διαθέσιμη όλη μέρα. Μετά 20 λεπτά απομακρύνετε τη. Μη ταΐζετε τον σκύλο σας κατά την διάρκεια του γεύματός σας. Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να φάνε πριν από το σκύλο, όπως ο αρχηγός της αγέλης τρώει πάντα πρώτος. Όταν δίνετε στο σκυλί σας το φαγητό του φάτε ένα μικρό κομμάτι από το δικό σας φαγητό πρώτα ενώ σας βλέπει, βάλτε αυτό το κομμάτι κοντά στο φαγητό του έτσι ώστε να νομίζει ότι τρώτε από το μπολ του.

3. Δεν δίνεις, δεν παίρνεις

Δώστε στο σκυλί μια εντολή πριν του δώσετε το φαγητό του π.χ. κάτσε, εάν το σκυλί δεν εκτελέσει την εντολή (δηλ. για να καθίσει), δεν τρώει. Προσπαθήστε πάλι σε περίπου 20 λεπτά ή περισσότερο. Επαναλάβετε αυτό έως ότου υπακούσει το σκυλί την εντολή. (Προϋπόθεση να ξέρει το σκυλί την εντολή κάτσε)

4. Πρώτος και δεύτερος

Εάν το σκυλί βρίσκεται στον δρόμο σας, το σκυλί πρέπει να σηκωθεί και να φύγει όχι εσείς να αλλάξετε την πορεία σας. Μην περπατήσετε δίπλα από το σκυλί ακόμα κι αν μπορείτε. Να περνάτε πρώτοι από τις πόρτες. Δώστε την εντολή κάτσε στο σκυλί περάστε από την πόρτα και μετά επιτρέψτε του να περάσει και εκείνο.

5. Αγνοήστε τον

Όταν φεύγετε από το σπίτι ή από το δωμάτιο, ακόμη και για ένα λεπτό και επιστρέφετε στο σπίτι ή στο δωμάτιο, αγνοήστε το σκυλί για μερικά λεπτά.

6. «Κάτσε»

Μια απλή εντολή υπακοής όπως το "κάτσε" πρέπει να δοθεί στο σκυλί πριν από οποιαδήποτε ευχάριστη αλληλεπίδραση (δηλ. πριν αρχίσει το παιχνίδι, πριν το τάισμα ή πριν τον περίπατο κ.λ.π.)

7. Σταθείτε στο «ύψος» σας

Δεν πρέπει να κάθεστε στο πάτωμα για να δείτε τηλεόραση όταν είναι μαζί το σκυλί σας και κανένας δεν πρέπει να κυλιστεί στο πάτωμα για να παίξει με το σκυλί, δεδομένου ότι ο αρχηγός δεν πρέπει ποτέ να βρίσκετε στο ίδιο ή σε μικρότερο ύψος από το σκυλί.

8. Η πρωτιά ανήκει στον αρχηγό

Εσείς είστε αυτοί που χαιρετούν τους επισκέπτες πρώτα, το σκυλί είναι ο τελευταίος που παίρνει την προσοχή (ο αρχηγός της αγέλης είναι αυτός που χαιρετά τους νεοφερμένους και λέει στη αγέλη πότε είναι ασφαλές να χαιρετηθεί ο νεοφερμένος)

9. Βλέμμα υποταγής

Εάν κοιτάξετε στα μάτια το σκυλί σας αυτό πρέπει να στρέψει το βλέμμα του αλλού πρώτο. Εάν το στρέψετε εσείς ενισχύετε τη θέση του σκύλου στην αγέλη.
 


admin

Administrator
Staff member
21 Ιουλίου 2005
2.181
930
1. Απαγορεύεται το ... δάγκωμα

Τα σκυλιά δεν πρέπει ποτέ να δαγκώνουν κανένα ακόμα και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.


2. Ο αρχηγός αποφασίζει για τα πάντα

Εσείς αποφασίζετε πότε θα δώσετε προσοχή στο σκυλί σας, εσείς αποφασίζετε πότε θα το χαϊδέψετε. Μην υποκύψετε ποτέ να το χαϊδέψετε όταν έρχεται και σας ακουμπάει με το πόδι του ή σας γδέρνει με αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα ενίσχυε στο μυαλό του την ιδέα ότι αυτός είναι ο αρχηγός. Τα παιχνίδια αρχίζουν και τελειώνουν όταν επιλέξετε εσείς.


3. Καθορίστε την θέση του

Δεν πρέπει να επιτρέπετε στα σκυλιά σας να ανεβαίνουν στα έπιπλά σας δεδομένου ότι ο αρχηγός της αγέλης παίρνει πάντα τα πιο άνετα σημεία. Τα σκυλιά ανήκουν στο πάτωμα. Αν όμως θέλετε το σκυλί σας να είναι δίπλα σας στον καναπέ οπωσδήποτε τότε μη το αφήνετε να το κάνει μόνο του δώστε του ΕΣΕΙΣ την εντολή για το πότε μπορεί να ανέβει. Τα σκυλιά δεν πρέπει να κοιμούνται στο κρεβάτι σας. Το άνετο κρεβάτι είναι δικαίωμα του αρχηγού της αγέλης


4. Παιχνίδια υπεροχής

Μην αρχίζετε κανένα παιχνίδι με τον σκύλο σας εκτός και αν είστε σίγουρος ότι θα κερδίσετε –ειδικά παιχνίδια δύναμης- αλλιώς αν χάσετε ενισχύετε στο μυαλό του σκύλου ότι αυτός είναι ο αρχηγός.


5. Σεβασμός προς όλη την οικογένεια

Τα σκυλιά δεν έχουν δικά τους πράγματα τα πάντα ανήκουν στους ανθρώπους. Όλα είναι δανεικά από την οικογένεια. Πρέπει όλοι η οικογένεια να είναι σε θέση να πάρει οποιοδήποτε αντικείμενο ακόμα και κόκαλο από το στόμα του σκύλου χωρίς προβλήματα.


6. Δείξτε του τον δρόμο

Δεν πρέπει να επιτρέπετε στο σκυλί σας να σας τραβάει με το λουρί, όταν το κάνουν αυτό είναι αυτά που ανοίγουν τον δρόμο ενώ αυτός που έπρεπε να το κάνει είναι ο άνθρωπος. Ο αρχηγός της αγέλης είναι αυτός που οδηγεί.


7. Παν μέτρον άριστον

Στον περίπατο δεν πρέπει να επιτρέπετε στο σκυλί σας να μυρίζει παντού ούτε να λερώνει (σημαδεύει) παντού. Είναι αρκετό για τα αρσενικά σκυλιά να «σημαδέψουν» σε δύο σημεία μόνο. Αν επιμένετε να αφήνετε το σκυλί σας να μυρίζει παντού τουλάχιστον ορίστε εσείς τον χρόνο που θα το κάνει μετρώντας μέχρι το 5 και μετά προχωρήστε.


8. Μην υποκύπτετε

Δεν πρέπει να υποκύπτετε στα μικρόσωμα σκυλιά ή στα κουτάβια που απαιτούν να τα πάρετε αγκαλιά ή να τα αφήσετε από την αγκαλιά σας. Για να τα πάρετε αγκαλιά πρέπει να εκτελέσουν πρώτα μια εντολή όπως «κάτσε» ή για να τα αφήσετε από την αγκαλιά σας θα πρέπει πρώτα να πάψουν να παλεύουν και να ηρεμήσουν.


Ένα σκυλί δεν πρέπει να φοβάται τον αρχηγό του, πρέπει να τον εμπιστεύεται και να τον θεωρεί σαν την πηγή όλων των καλών πραγμάτων. Ο αρχηγός της αγέλης πρέπει να αποδείξει την δυνατότητά του να είναι αρχηγός βασισμένος στον σεβασμό και όχι στον φόβο. Μπορείτε να ελέγξετε τη συμπεριφορά οποιουδήποτε σκυλιού γρήγορα με ένα πνίχτη ή μια δυνατή φωνή αλλά δεν θα είστε ποτέ ο αρχηγός του.

Το να είσαι ισχυρός και αποτελεσματικός άλφα/αρχηγός της αγέλης δεν σημαίνει σκληρή και δεσποτική συμπεριφορά! Σημαίνει να είσαι ικανός να επικοινωνήσεις με τα «άλφα σήματα» που ΟΛΑ τα σκυλιά θα καταλάβουν. Η επικοινωνία με τα κατάλληλα και σωστά «άλφα σήματα» είναι η πιο κοντινή γλώσσα που θα καταλάβει το σκυλί μας στην «συνομιλία» μας μαζί του.

Καλή επιτυχία!
 
  • Like
Reactions: Χαρακι


Στατιστικά Forum

Θέματα
33.116
Μηνύματα
895.850
Μέλη
19.925
Νεότερο μέλος
vicky1981