Ρήξη Χιαστού (;)

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Καλησπέρα σε όλους. Μόλις έκανα εγγραφή στο forum και είναι το πρώτο Θέμα που ανοίγω. Λοιπόν θα μπω κατευθείαν στο θέμα γιατί αυτό είναι που με καίει πολύ.
Έχω ένα American Pitbull Terrier, τώρα είναι 7+ μηνών. Από μικρό τον έχω σπίτι. Μία μέρα λοιπόν η μητέρα μου παρατήρησε ότι ο Klaus (έτσι τον λένε) κουτσαίνει το πίσω αριστερό του πόδι, αλλά εγώ είπα ότι είναι η ιδέα της (όντως δεν φαινόταν κάτι έντονα). Αφού λοιπόν τον έβγαλα τη βραδινή του βόλτα, βρήκαμε εκεί ένα χάσκι και τον άφησα να παίξει. Αυτός τρελάθηκε, τέλος πάντων μετά το παιχνίδι όντως το κούτσαιμα έγινε πιο έντονο, προχωρούσε κανονικά αλλά κούτσαινε. Την επομένη τον πήγα στον κτηνίατρο και τον εξέτασε, είπες πως λογικά είναι κάποια θλάση και μ έδωσε 2 χάπια (δεν θυμάμαι όνομα) και μ είπε να μην τον πολυαφήνω ελεύθερο να χοροπηδάει όπου να ναι και να τον έχω υπό την επίβλεψη μου για λίγο καιρό, αλλά μεγάλη διαφορά δεν είδα. Εγώ όμως ήρθε η ώρα να φύγω για Λάρισα και να τον πάρω μαζί μου. Αυτός συνέχιζε να ψιλοκουτσαίνει οπότε τον πήγα κι εδώ στη Λάρισα σ έναν κτηνίατρο. Τον εξέτασε, με έδωσε κι αυτός τα ίδια χάπια με τον προηγούμενο και μ είπε τα ίδια (δεν διευκρίνισε τι ακριβώς έχει). Τέλος πάντων σήμερα τον ξαναπήγα και τον είδε, και είπε πως δεν μπορεί να πει ακριβώς τι έχει, και μ έστειλε να τον βγάλω ακτινογραφίες. Τον ρώτησα τι μπορεί να έχει και ποια είναι η χειρότερη εκδοχή και μ είπε μπορεί να μιλάμε για ρήξη χιαστού και στην χειρότερη να χρειαστεί εγχείρηση. Κι όνως έψαξα και στο internet και είδα ότι έχει συμπτώματα ίδια.
Αυτό που θέλω από σας είναι να με πείτε τις γνώμες σας ως πιο έμπειροι. Τι μπορεί άλλο να είναι, αν όντως είναι ρήξη πώς αλλιώς αντιμετωπίζεται; Και επειδή σε λίγες μέρες θα κλείσω ραντεβού για ακτινογραφίες, πόσο κοστίζουν; Και αν όντως είναι μεγάλου βαθμού το πρόβλημα και θέλει εγχείρηση, πόσο θα μου πάρει;

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Θα σου πω το εξης...: αν καθε φορά που είχαμε καποια συμπτώματα, ψάχναμε στο νετ.... θα ημασταν όλοι ετοιμοθάνατοι!
Στο δια ταύτα.... αντιλαμβάνεσαι ότι είναι φόρουμ οπότε ουδείς μπορεί να σου πει κατι συγκεκριμένο. Δεν εχουμε καν τις ακτίνες του σκύλου αλλά ούτε και τις γνώσεις και την αρμοδιότητα να κάνουμε διάγνωση.
Αντιλαμβάνομαι ΑΠΟΛΥΤΑ την ανάγκη να πιαστείς από κάπου ώστε να ηρεμήσεις λίγο.
Η ρήξη χιαστού...σημαίνει ότι ο σύνδεσμος που συγκρατεί το γόνατο στη θέση του "εσπασε". Το γόνατο δεν κινείται σωστά προκαλώντας πόνο, οιδήματα κλπ. Δεν γνωρίζω κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικής θεραπείας από αυτή του χειρουργείου (τουλάχιστον στους ανθρώπους δεν υπάρχει οπότε θα μου έκανε εντύπωση αν υπάρχει για τους σκύλους)
Ακτινογραφίες θα έπρεπε να έχετε κάνει χτες! ήδη ο πρώτος κτηνιατρος έπρεπε να το πει, χωρίς να φορτώνεται ο σκύλος φάρμακα.
Το κόστος επεμβάσεων είναι αυτά τα "ο μη γένοιτο" που σκεφτόμαστε εξαρχής όταν αποκτούμε σκύλο και κάνουμε αποταμίευση. Δύσκολοι καιροί για να έχεις κάτι στην ακρη, αλλά απαραίτητο. Σημασία πρέπει να δώσεις στο ποιος κτηνιατρος θα κάνει το χειρουργείο και δευτερευόντως στο κόστος.

• Like
Reactions: aem50

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.675
11.105
Athens
Μπορεί να είναι ρήξη, μπορεί επιγονατίδα, μπορεί δυσπλασία, μπορεί κάποιος άλλος τραυματισμός... Μόνο η ακτινογραφία θα δείξει αλλά το θέμα είναι να πας σε ένα κτηνίατρο που να ξέρει από ορθοπαιδικά. Μέχρι να χεις διάγωνση δεν έχει νόημα να ψάχνεις για κόστος επέμβασης.
Το σίγουρο είναι πως ό,τι κι αν είναι θέλει ακινησία - μικρή και συντηρητική βόλτα μόνο για κατούρημα και σε καμία περίπτωση σκάλες και πηδήματα.

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.256
Αθήνα
Περαστικά στο σκυλάκο, ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό. Ακόμα και να υπάρχουν κτηνίατροι στο φόρουμ, είναι λίγο δύσκολο να κάνει κάποιος διάγνωση μέσω μιας περιγραφής ή να πιθανολογήσει σχετικά με τη θεραπεία. Ο μόνος αρμόδιος να λύσει τέτοιες απορίες είναι ο κτηνίατρος. Προσπάθησε να συγκεντρώσεις πληροφορίες για τους κτηνιάτρους στην περιοχή σου, και να βρεις κάποιον που να ειδικεύεται σε ορθοπεδικά περιστατικά.

Οι τιμές τόσο για τις ακτινογραφίες όσο και για την όποια θεραπεία εξαρτάται από το κάθε περιστατικό, και τον κάθε κτηνίατρο.

Ακόμα δεν έχεις κάν επίσημη διάγνωση, οπότε κράτησε την ψυχραιμία σου, και σίγουρα περιόρισε τη δραστηριότητα του σκύλου για να μη χειροτερέψει το οποιοδήποτε πρόβλημα.

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Η συγκεκριμένη κτηνίατρος μ έστειλε σ έναν άλλον για ακτινογραφίες γιατί είπε ότι είναι πολύ καλός! Κι όντως ρώτησα κι όλοι το ίδιο μ είπαν. Ας ελπίσω το κακό να είναι το μικρότερο δυνατό.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Απλά όπως σου είπαν, κόψε του τα κατσικιάσματα.... να μην χοροπηδάει, τρέχει και φρενάρει με σπινάρισμα κλπ... ουτε σκάλες!

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Απλά όπως σου είπαν, κόψε του τα κατσικιάσματα.... να μην χοροπηδάει, τρέχει και φρενάρει με σπινάρισμα κλπ... ουτε σκάλες!
Τον έχω συνέχει με λουρί και μέσα στο σπίτι τον προσέχω συνέχεια. Αν και ο καημένος έχει τρελαθεί επειδή τον έχω πολύ περιορισμένο, κι έξω μόνο με λουρί, και δεν ξέρει πώς να εκτονωθεί.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Τον έχω συνέχει με λουρί και μέσα στο σπίτι τον προσέχω συνέχεια. Αν και ο καημένος έχει τρελαθεί επειδή τον έχω πολύ περιορισμένο, κι έξω μόνο με λουρί, και δεν ξέρει πώς να εκτονωθεί.
φαντάζομαι δεν εννοείς ότι και μέσα στο σπιτι τον δένεις με λουρι για να μην λυσσάει ε?
Δες για crate/box αν δεν έχεις! Θα σε βοηθήσει πολύ

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
φαντάζομαι δεν εννοείς ότι και μέσα στο σπιτι τον δένεις με λουρι για να μην λυσσάει ε?
Δες για crate/box αν δεν έχεις! Θα σε βοηθήσει πολύ
Όχι σπίτι τον έχω ελεύθερο εννοείται, αλλά τον προσέχω για το οτιδήποτε.

• Like
Reactions: ghelly

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Η ρήξη χιαστού δεν θα φανεί στην ακτινογραφία. Αν θες τη γνώμη μου, βρες έναν καλό ορθοπεδικό να κάνει το "drawer test". Το τεστ αυτό είναι καλύτερα να γίνει όταν ο σκύλος είναι υπό νάρκωση για πιο σωστή διάγνωση.

Ο δικός μου σκύλος είχε ρήξη χιαστού και στα δύο γόνατα. Στο πρώτο έγινε εγχείρηση (το 2010) στο δεύτερο όχι (2011). Υπάρχουν πάλι διάφορες μέθοδοι (extracapsular, TPLO, TTA). Η πρώτη είναι η πιο φτηνή και λένε πως οι άλλες δύο δίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλα σκυλιά, αλλά εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει και η μέθοδος που λέγεται conservative management. Σημαίνει πως ο σκύλος βγαίνει μόνο μικρές βόλτες με λουρί, όχι τρέξιμο, να παίζει με άλλα σκυλιά, όχι να πηδάει στον καναπέ και κάτω κλπ κλπ. Δίνονται αντιφλεγμονώδη αυτό το διάστημα. Μπορεί να πετύχει, γιατί αντί για το χιαστό που έπαθε ρήξη, με το χρόνο να δημηουργηθεί το scar tissue που θα κρατάει το γόνατο.

Επαναλαμβάνω, σε καλό ορθοπεδικό να γίνει σωστή διάγνωση και μετά βλέποντας και κάνοντας. Αν είναι πραγματικά ρήξη χιαστού, προσωπικά θα προσπαθούσα πρώτα χωρίς επεμβάσεις και αν δεν γίνει καλύτερα με το χρόνο (θέλει περίπου ένα μήνα να τον προσέχεις), δες με τον κτηνίατρό σου για τις επεμβάσεις και επέλεξε αυτή που σου εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη.

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Η ρήξη χιαστού δεν θα φανεί στην ακτινογραφία. Αν θες τη γνώμη μου, βρες έναν καλό ορθοπεδικό να κάνει το "drawer test". Το τεστ αυτό είναι καλύτερα να γίνει όταν ο σκύλος είναι υπό νάρκωση για πιο σωστή διάγνωση.

Ο δικός μου σκύλος είχε ρήξη χιαστού και στα δύο γόνατα. Στο πρώτο έγινε εγχείρηση (το 2010) στο δεύτερο όχι (2011). Υπάρχουν πάλι διάφορες μέθοδοι (extracapsular, TPLO, TTA). Η πρώτη είναι η πιο φτηνή και λένε πως οι άλλες δύο δίνουν καλύτερα αποτελέσματα σε μεγάλα σκυλιά, αλλά εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει και η μέθοδος που λέγεται conservative management. Σημαίνει πως ο σκύλος βγαίνει μόνο μικρές βόλτες με λουρί, όχι τρέξιμο, να παίζει με άλλα σκυλιά, όχι να πηδάει στον καναπέ και κάτω κλπ κλπ. Δίνονται αντιφλεγμονώδη αυτό το διάστημα. Μπορεί να πετύχει, γιατί αντί για το χιαστό που έπαθε ρήξη, με το χρόνο να δημηουργηθεί το scar tissue που θα κρατάει το γόνατο.

Επαναλαμβάνω, σε καλό ορθοπεδικό να γίνει σωστή διάγνωση και μετά βλέποντας και κάνοντας. Αν είναι πραγματικά ρήξη χιαστού, προσωπικά θα προσπαθούσα πρώτα χωρίς επεμβάσεις και αν δεν γίνει καλύτερα με το χρόνο (θέλει περίπου ένα μήνα να τον προσέχεις), δες με τον κτηνίατρό σου για τις επεμβάσεις και επέλεξε αυτή που σου εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη.
Ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές. Αν και δεν ξέρω τι δυνατότητες υπάρχουν για να γίνουν αυτά τα τεστ που λες στη Λάρισα, από θέμα κτηνιάτρων-ορθοπεδικών και τα μέσα που έχουν. Αλλά αύριο που θα κλείσω ραντεβού θα τα ρωτήσω αυτά.

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Σκέψου και την εναλλακτική της κτηνιατρικής κλινικής του ΑΠΘ
Τι διαφορά έχει με τις άλλες κλινικές; Ρωτάω γιατί δεν ξέρω! Έχει καλύτερα μηχανήματα και μέσα;

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
To drawer test δεν χρειάζεται μηχανήματα, γίνεται με τα χέρια. Απλά αυτός που το κάνει πρέπει να ξέρει τι κάνει!

Ο συγκεκριμένος που πήγα του έκανε κάτι τέτοιες κινήσεις.. Βασικά ακριβώς τις ίδιες. Τι να πω τώρα ....

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.675
11.105
Athens
Στο ΑΠΘ αν δεν κάνω λάθος έχουν αρκετή εμπειρία και τους πάνε και δύσκολα περιστατικά. Επίσης σε περιπτώσεις επεμβάσεων πρέπει να έχει καλύτερο κόστος.

• Like
Reactions: ghelly and GRDANE

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Στο ΑΠΘ αν δεν κάνω λάθος έχουν αρκετή εμπειρία και τους πάνε και δύσκολα περιστατικά. Επίσης σε περιπτώσεις επεμβάσεων πρέπει να έχει καλύτερο κόστος.
Θα το έχω στα υπ όψιν μου. Ευχαριστώ!

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ο συγκεκριμένος που πήγα του έκανε κάτι τέτοιες κινήσεις.. Βασικά ακριβώς τις ίδιες. Τι να πω τώρα ....
Τότε πώς δεν μπορεί να σου πει ακριβώς τι έχει; Ή έχει ρήξη ή όχι.. η ακτινογραφία το μόνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπάρχουν άλλα προβλήματα στο γόνατο (πχ αρθρίτιδα) αλλά δεν μπορείς να δεις σε τι κατάσταση είναι η χιαστοί.