Ρήξη Χιαστού (;)

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Τότε πώς δεν μπορεί να σου πει ακριβώς τι έχει; Ή έχει ρήξη ή όχι.. η ακτινογραφία το μόνο που μπορεί να δείξει είναι αν υπάρχουν άλλα προβλήματα στο γόνατο (πχ αρθρίτιδα) αλλά δεν μπορείς να δεις σε τι κατάσταση είναι η χιαστοί.
Ρώτησα τι έχει και μου είπε ότι φοβάται για ρήξη.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Μπορεί να μην νάρκωσε το σκύλο και γι' αυτό δεν μπορεί να πει. Ο σκύλος πρέπει να είναι χαλαρότατος για να χαλαρώσουν και οι μυς για να μπορεί να δει ακριβώς τι συμβαίνει.

Το ξαναλέω, σε ορθοπεδικό να πας που ξέρει τι κάνει. Οσο πιο γρήγορα γίνει σωστή διάγνωση, τόσο πιο σύντομα θα γίνει καλά ο σκυλάκος σου.

• Like
Reactions: Aslan and l.Kyveli

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.414
@st3li0s απαξιωτική η γνώμη σου, για μια έκφραση που είναι συνήθης, και που δεν σημαίνει αυτό, για το οποίο τον κατηγορείς. Προτιμώ ο γιατρός να είναι επιφυλακτικός και να κάνει σίγουρες και ασφαλείς όσο γίνεται, κινήσεις, παρά...ατρόμητες με όποια έννοια.

@Aziz...off topic...ο σκύλος σου, λυτός έξω, ποτέ.

Περαστικά του.

• Like
Reactions: aem50 and vrmode

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Mε κάλυψε η Έλενα απόλυτα. Βρες καλό ορθοπεδικό με ψηλάφιση να δει αν πρόκειται για ρήξη, οι ακτίνες δεν το δείχνουν. Ο ορθοπεδικός που σου είπε ακτινογραφίες για να διαγνώσει ρήξη χιαστού είναι θλιβερό πόσο άσχετος είναι που ακόμη και άτομα σαν εμάς που δεν είμαστε γιατροί απλώς είχαμε παρόμοια εμπειρία με τους σκύλους μας μπορούμε να το επισημάνουμε.

Μέχρι να γίνει επιτέλους μία διάγνωση κράτατον σε περιορισμό με απλές βόλτες όχι μεγάλες και χωρίς κατσικιάσματα γιατί μπορεί να έχει μία μερική ρήξη που δεν θέλεις να γίνει ολική.

• Like
Reactions: aem50

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
@Berna στο γόνατο που δεν εγχειρήσατε δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα μετά;
"Έδεσε¨ το γόνατο από μόνο του;
Ναι. Αυτό όμως συμβαίνει και με την επέμβαση extracapsular. Αντί για το χιαστό βάζουν "σίρμα" που κρατάει το γόνατο μέχρι να δημιουργηθεί το scar tissue που θα κάνει τη δουλειά του χιαστού. Το "σίρμα" αυτό θα σπάσει κάποια στιγμή, αλλά μέχρι τότε το scar tissue θα έχει δημιουργηθεί.

Κατά τη γνώμη μου η επέμβαση πρέπει να γίνει εάν η ρήξη είναι ολική ή εάν έχει πάθει ζημιά ο μηνίσκος (και αν έχει πάθει μεγάλη ζημιά πρέπει να φύγει κι αυτός).

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Κατά τη γνώμη μου η επέμβαση πρέπει να γίνει εάν η ρήξη είναι ολική ή εάν έχει πάθει ζημιά ο μηνίσκος (και αν έχει πάθει μεγάλη ζημιά πρέπει να φύγει κι αυτός).
Συμφωνώ. Και πρόσφατα σκυλάκι φίλης που διαγνώστηκε με ρήξη χιαστού, ακριβώς αυτό είπε ο γιατρός. Βέβαια εκείνη είναι και μεγαλούτσικη οπότε ένας λόγος παραπάνω να μην προχωρήσουν σε χειρουργείο. Σε κουτάβι τώρα ακόμα και η μερική ρήξη δεν ξέρω μήπως αξίζει περισσότερο τον κόπο για χειρουργείο ή όχι. Αφού είσαι Λάρισα, κάνε τον κόπο να επικοινωνήσεις με το ΑΠΘ να σε δει κάποιος εκεί για μια γνώμη έστω.

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Συμφωνώ. Και πρόσφατα σκυλάκι φίλης που διαγνώστηκε με ρήξη χιαστού, ακριβώς αυτό είπε ο γιατρός. Βέβαια εκείνη είναι και μεγαλούτσικη οπότε ένας λόγος παραπάνω να μην προχωρήσουν σε χειρουργείο. Σε κουτάβι τώρα ακόμα και η μερική ρήξη δεν ξέρω μήπως αξίζει περισσότερο τον κόπο για χειρουργείο ή όχι. Αφού είσαι Λάρισα, κάνε τον κόπο να επικοινωνήσεις με το ΑΠΘ να σε δει κάποιος εκεί για μια γνώμη έστω.
Έτσι κι αλλιώς εγώ σπουδάζω Λάρισα, αλλά είμαι κοντά από Θεσσαλονίκη, οπότε είναι το μόνο εύκολο.

• Like
Reactions: HolywoodBrn

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Λοιπόν, πήρα μόλις τηλέφωνο αυτόν που μ έστειλε ο κτηνίατρος μου, και έκλεισα για Παρασκευή για ακτίνες. Τον ρώτησα πόσο είναι, και μου είπε οι ακτινογραφίες είναι ψηφιακές και κοστίζουν 30ε.. Θα δω τι θα με πει μετά τις ακτινογραφίες, και από κει και πέρα, αν όντως έχει κάτι ο Κλαουσακος και χρειαστούν διάφορα, θα τον πάω ΑΠΘ γιατί μόλις έμαθα ότι έχουμε και γνωστό μέσα.

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
@st3li0s απαξιωτική η γνώμη σου, για μια έκφραση που είναι συνήθης, και που δεν σημαίνει αυτό, για το οποίο τον κατηγορείς. Προτιμώ ο γιατρός να είναι επιφυλακτικός και να κάνει σίγουρες και ασφαλείς όσο γίνεται, κινήσεις, παρά...ατρόμητες με όποια έννοια.

@Aziz...off topic...ο σκύλος σου, λυτός έξω, ποτέ.

Περαστικά του.
Ε τι απαξιωτική ρε 'συ Μαρία!
Έχεις στον πάγκο πάνω τον σκύλο.
Τον ψηλαφίζει και λέει ότι φοβάται για ρήξη!
Ωραία και τι κάνουμε? Θα "φοβόμαστε" ή θα κοιταζόμαστε σα χάνοι?

Ένας σωστός ορθοπεδικός θα καταλάβει αμέσως αν πρόκειται για ρήξη και χωρίς αυτά -τα ομολογουμένως σωστά βήματα- που λέει η Έλενα.
Αλλά ας είναι, ας δώσουμε λίγο...χωρο και χρόνο στον γιατρό. Ήμουν αυστηρός!

:D

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Λοιπόν, πήρα μόλις τηλέφωνο αυτόν που μ έστειλε ο κτηνίατρος μου, και έκλεισα για Παρασκευή για ακτίνες. Τον ρώτησα πόσο είναι, και μου είπε οι ακτινογραφίες είναι ψηφιακές και κοστίζουν 30ε.. Θα δω τι θα με πει μετά τις ακτινογραφίες, και από κει και πέρα, αν όντως έχει κάτι ο Κλαουσακος και χρειαστούν διάφορα, θα τον πάω ΑΠΘ γιατί μόλις έμαθα ότι έχουμε και γνωστό μέσα.
Με τις ακτίνες μπορείς να αποκλείσεις άλλα προβλήματα αλλά όχι τη ρήξη χιαστού.

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Με τις ακτίνες μπορείς να αποκλείσεις άλλα προβλήματα αλλά όχι τη ρήξη χιαστού.
Εε ας τον πάω και σ αυτόν να δούμε τι έχει να με πει για το όλο θέμα και τι θα χρειαστεί.

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Γνώμη μου είναι ..εφόσον είσαι διατεθειμένος να πας στην κτηνιατρική σχολή ....να μην κάνεις τίποτα προς το παρόν...ούτε ακτινογραφίες ούτε τίποτα άλλο.

• Like
Reactions: sis and l.Kyveli

Aziz

Active Member
14 Σεπτεμβρίου 2015
41
16
31
Καλησπέρα παιδιά. Οι ακτινογραφία βγήκε, το σκυλί βέβαια δεν ναρκώθηκε για 1η φορά, αλλά μ είπε ότι είναι σίγουρος πως ο Klaus έχει τελικά δυσπλασία. Μ είπε να δείξω τις ακτινογραφίες και στην κτηνίατρο μου, και θα ξαναπάω κάποια στιγμή είπε αν θέλω για να βγάλουμε και με νάρκωση, αν και είπε ότι φαίνεται κι έτσι.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Η ακτίνα για δυσπλασία βγαίνει μόνο με νάρκωση και με απόλυτα τεντωμένα σωστά τα πίσω πόδια.... πώς ακριβώς εβγαλε συμπερασμα για δυσπλασία έτσι?

• Like
Reactions: Berna

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Προσωπικά θα ξαναπώ....ότι εφόσον έχεις αποφασίσει να πας προς Κτηνιατρική σχολή....μην κάνεις τίποτα...μια και καλή εκεί που θα πας...

• Like
Reactions: HolywoodBrn

sis

Well-Known Member
10 Μαϊου 2015
1.453
3.256
Αθήνα
Πήγα πριν δύο εβδομάδες το σκύλο μου για ακτινογραφίες δυσπλασίας. Ο σκύλος τοποθετήθηκε ανάσκελα (φαντάσου σε κάτι σαν ανεστραμμένο "π"), του έβαλε πάνω του και στα τοιχώματα της σκάφης "μαξιλαράκια" για να τον κρατήσει όσο το δυνατόν ακίνητο σε μια συγκεκριμένη θέση και μου έδειξε πώς να του τεντώσω και να τραβήξω τα πίσω πόδια - μιλάμε για τέντωμα και τράβηγμα, όχι αστεία. Η άσκηση επαναλήφθηκε 3-4 φορές γιατί δεν τον κρατούσα ακριβώς όπως έπρεπε για να βγουν οι ακτινογραφίες όπως τις ήθελε ο γιατρός. Πώς στην ευχή θα γινόταν όλο αυτό χωρίς να τον έχει ναρκώσει, ειλικρινά δε μπορώ να το φανταστώ με κανένα τρόπο.

Δε μπορώ να συμφωνήσω αρκετά με τη stamatia. Ακόμα πάντως και αν δεν πας στην Κτηνιατρική σχολή, ρώτησε στην περιοχή σου για κτηνιάτρους που εξειδικεύονται σε ορθοπαιδικά περιστατικά - δηλαδή και να βγάζουν σωστές ακτινογραφίες, και να ξέρουν να τις αξιολογήσουν στη συνέχεια. Είναι κρίμα και ο σκύλος να βασανίζεται και τελικά να μη γίνει σωστή διάγνωση.

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Τζάμπα πετάς τα λεφτά σου. Θα το πω ακόμα μια φορά, πάνε σε ορθοπεδικό, σου είπανε ήδη για το ΑΠΘ. Ο ένας λέει ρήξη, ό άλλος λέει δυσπλασία... αμάν Παναγία μου προσωπικά θα τα 'παιρνα στο κρανίο.