Σκυλος και κρυο

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Η προσωπική γνώμη εννοείται πως δεν είναι γενίκευση.

Γίνεται γενίκευση όταν αυτός που την έχει/εκφράζει εξάγει γενικά συμπεράσματα με βάση αυτή του την άποψη, χωρίς επαρκή ή και καθόλου στοιχεία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους, οδηγώντας σε λογική πλάνη... και αυτό θεωρώ άστοχο, άσκοπο και επικίνδυνο.

AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
Κατ' εμέ, ο σημαντικότερος λόγος για να είναι ο σκύλος εντός του σπιτιού, είναι η αγελαία φύση του : Στις αντίστοιχες αγέλες (λύκων, αγριόσκυλων, αδέσποτων κ.λ.π.) όλη η αγέλη είναι μαζί. Εκδιώκεται το άρρωστο ή το ανεπιθύμητο μέλος. Στον σκύλο που ζει με μία οικογένεια, αγέλη είναι η οικογένεια αυτή. Βγάζοντάς τον για να ζει έξω, είναι σαν η αγέλη του να τον διώχνει από κοντά της και ο ίδιος μπαίνει στη θέση του ανεπιθύμητου μέλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία του, την προσωπικότητά του και τις σχέσεις που αναπτύσσει με πρόσωπα και πράγματα.

Μπορεί να ζήσει έξω ; Προφανώς ναι. Ο σκύλος είναι το πιο προσαρμοστικό ζώο και γι' αυτό έχει ακολουθήσει τον άνθρωπο από τις σπηλιές στους ουρανοξύστες.

Θέλει να ζήσει έξω ; Μετά βεβαιότητος όχι ΑΝ είναι μέλος της αγέλης μας.

Μερικές φορές όμως πρέπει να ζήσει έξω (για διάφορους λόγους). Τότε, με σεβασμό στην θυσία που τον υποβάλλουμε (να στερείται τα αγαπημένα του πρόσωπα), να φροντίσουμε να είναι η διαβίωσή του όσο πιο άνετη, ασφαλής και σύντομη γίνεται.

Ntorina19

Active Member
6 Ιανουαρίου 2017
29
11
30
@AGRIAN ενταξει δεν εντάξει δεν πιστεύω ότι τα στερείτε γιατί τον βλέπω το πρωί που τον χαιρεταω,το μεσημέρι που παίζουμε λίγο και τρώει,το απόγευμα που πάμε βόλτα και το βράδυ που του λέω καληνύχτα.... Βέβαια λιγότερο από ότι θα ήταν μεσα στο σπίτι αλλά δεν είναι και εξοργισμένος

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
@AGRIAN

Από όσα γνωρίζω, οι συνήθειες ύπνου των λύκων (που δε διαφέρουν και τόσο από αυτές των άγριων κυνίδων) έχουν ως εξής:

Οι λύκοι κυνηγούν με το λυκόφως ( γιατί άραγε λέγεται έτσι; ) και το βράδυ, έτσι ο χρόνος ύπνου τους είναι κυρίως την ημέρα. Συχνότερα θα κοιμηθούν κοντά στην λεία τους και αφού έχουν φάει. Μετά το πολύωρο γεύμα, θα κοιμηθούν "έξω" και θα προτιμήσουν να κουλουριαστούν ακόμα και στο χιόνι το οποίο θα τους καλύψει.

Δεν κοιμούνται σε μια μεγάλη στοίβα μα είναι χωρισμένη σε μικρές ομάδες/οικογένειες ή ακόμα και μόνοι. Μάλιστα, οι πιο δυνατοί σπάνια αποδέχονται να κοιμηθούν κοντά τους πολλά άλλα ζώα.

Ακόμα και όταν βρίσκουν ή σκάβουν φωλιά για να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα κουτάβια (σκύμνους) τους, οι λύκοι ποτέ δεν κοιμούνται μέσα.

Το "έξω" δεν διαφέρει στο μυαλό του σκύλου, από το άλλο δωμάτιο ή από το crate ή το kennel. Στο σημείο που μιλάμε για την "ψυχολογία" του και την σχέση του με την αγέλη ή τον ιδιοκτήτη (και όχι το κρύο δηλαδή) να σημειώσω πως πολλά (αν όχι τα περισσότερα) από τα σκυλιά καθηκόντων (ιδιαίτερα σοβαρών, όπως στρατιωτικά σκυλιά, αστυνομικά, κ.α.) ζουν σε kennels κάπου εκτός "σπιτιού" (μπορεί βέβαια να είναι κλειστός ο χώρος ή ανοικτός). Παρόλο, λοιπόν που δεν ζουν "μέσα" και δεν συμμετέχουν μιας pet ζωής έχουν υψηλές επιδόσεις και μεγάλο βαθμό "δεσίματος" με τον κυναγωγό τους.

Όπως έγραψα και πιο πάνω, κάθε θέμα δεν έχει μόνο μια παράμετρο και είναι καλύτερο να έχουμε μια καλή και συνολική γνώση για να επιτύχουμε (αν επιθυμούμε) καλύτερα αποτελέσματα σε οποιονδήποτε τομέα.

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Αφου εχεις την επιλογη ολη μερα εξω κ τον βραδινό υπνο μεσα ειναι το καλυτερο θεωρω για την περιπτωση σας...
Κατ'εμέ αλλη νοημοσύνη (κοινη κ συναισθηματική) έχει ενα σκυλί που ζει εντος κ αλλη ενα που ζει εκτος...κ εξηγω ευθυς αμεσως,
θελετε δε θελετε με το σκυλι που είστε μαζι 24/7 αποκτάτε αλλη σχεση(πολυ πιο κοντινή)
Μαθαινει να ειναι πολυ πιο προσεκτικό στις κινησεις του (μα το τραπεζακι με το λαμπατερ που θα πρεπει να αποφυγει,μα οτι θαναι ωρα κοινης ησυχιας κ ειτε θα βλεπει εσενα να ηρεμεις ειτε θα του λες να βγαλει τον σκασμο)
Κ τελος κ σημαντικοτερο η συγκατοικηση ειναι μια καθημερινη,ατελειωτη εκπαιδευση
απτο να μην πειραζει τον καδο των σκουπιδιων μεχρι να ανεβοκατεβει την σκαλα πχ για να παει καπου κατ εντολη,ως εκ τουτου κ γνωριζει περισσοτερες εντολές αλλα κ αντιλαμβανεται πολλα παραπανω (αρκει να το κοιταξεις...)

Απο κει κ περα εξαρτάται τις συνθηκες του καθενος αλλα κ γιατι το θελει το σκυλι...
Εφοσον δεν το κακοποιει,αμελει καποιος γενικοτερα του προσφερει μια ποιοτικη ζωη νομιζω το ιδιο το σκυλι χεστηκε...αυτο που ζει εξω δεν θα πει ποτε "αχ κ να αραζα τωρα πανω στον καναπε" κ αυτο που ζει μεσα δεν θα πει ποτε "αχ κ ναμουν εξω τωρα να αλυχταω μεχρι τις 3 το πρωι"

AGRIAN

Well-Known Member
24 Ιουλίου 2015
590
1.968
Αθήνα
@canis

Όπως είπα, η αγελαία φύση του σκύλου είναι ο σημαντικότερος λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που ας μην τους πιάσουμε, μιας και αναφέρθηκα σε αυτόν κι εσύ σε αυτό απάντησες.

Δεν αναφέρθηκα μόνο στους λύκους, αλλά και σε αυτούς από την αγέλη φεύγει ο ανεπιθύμητος.
"Μέσα" ή "έξω" για το λύκο δεν έχει σημασία, αρκεί να είναι "μαζί" - έτσι κι αλλιώς "έξω" ζουν συνεχώς. Οι αποστάσεις είναι κι αυτές σχετικές, αναλόγως της εποχής κλπ. Ο κανόνας είναι πάντως οτι η αγέλη είναι μαζί.
Τώρα το αν η αυλή είναι "κοντά" ή "μακριά", αν το crate που βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου που κυρίως ζει η οικογένεια είναι το ίδιο με το πίσω μπαλκόνι είναι άλλο ζήτημα. Κατ' εμέ, προσωπικά και υποκειμενικά, είναι "μακριά".

Οι σκύλοι εργασίας ζουν όπως λες και όντως έχουν σύνδεση με τον κυναγωγό τους γιατί : α) έτσι μεγάλωσαν από κουτάβια β) ο κυναγωγός τους είναι η αγέλη τους, γ) αυτό που κάνουν είναι όλη τους η ζωή δ) δεν έχουν επιλογή. Είναι χρήσιμοι γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε μια πληθώρα επιλογών φυλών, αλλά δεν είναι (κατ' εμέ πάντα) το πρότυπο ζωής ενός σκύλου.

Τον προηγούμενο σκύλο μου αναγκάστηκα κι εγώ για λόγους πέραν της θελήσεώς μου να τον έχω έξω στην αυλή για ένα μεγάλο διάστημα (γέννηση των παιδιών και φοβίες της συζύγου). Ο ίδιος το αντιμετώπισε με μία απίστευτη στωικότητα, αλλά εγώ έβλεπα το βλέμμα του από το τζάμι της πόρτας κι έλιωνα. Έχω ακόμα τύψεις. Τώρα, και οι δύο που έχω είναι όσο πιο "μέσα" γίνεται. Βγαίνουν στην αυλή όσο είναι ανοιχτή κάποια πόρτα. Αν την κλείσω κολλάνε τα μούτρα τους στο τζάμι και γαυγίζουν να μπουν (και όχι, δεν έχουν αδύνατα νεύρα).

Τεσπά, δεν υπάρχουν ιδανικές καταστάσεις, ούτε απόλυτες αλήθειες. Σε όλα πιστεύω οτι πρέπει απλά να προσπαθούμε κάθε φορά για το καλύτερο, όσο κακό κι αν είναι αυτό από μια άλλη οπτική. Απλά να είμαστε συνειδητοποιημένοι όσο γίνεται και να μην προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε (ιδεολογικοποιώντας) τις όποιες επιλογές μας.

ΥΓ Tο λυκ- είναι αρχαία ρίζα για το φώς. Εξ ου και το λατινικό lux-lucis. Fiat Lux = εγένετο φως, λέει η Γένεση στη Vulgata. Λυκόφως είναι το σούρουπο, λυκαυγές το ξημέρωμα. Ο Απόλλωνας ως Θεός του Φωτός ονομαζόταν Λύκιος, σαν ιερά ζώα του είχα τους κόκορες (που έφερναν το πρωινό φως) και τους λύκους (που το έπαιρναν, μιας και το σούρουπο άρχιζαν τη ζωή τους). Λύκειο είναι ο τόπος της φώτισης, της γνώσης και Λυκαβηττός το βουνό από όπου ξεπροβάλλει ο ήλιος.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.672
11.096
Athens
Οι σκύλοι πολλές φορές επιλέγουν να μένουν μόνοι και πρέπει να έχουν αυτή την επιλογή για πάρα πολλούς λόγους.
Iσχύει - σε μένα όταν θέλουν την ησυχία τους μπαίνουν στο crate.

Μια από τις θετικές επιδράσεις που έχουν αυτές οι στιγμές και ο ύπνος "έξω" είναι πως ο σκύλος επανακτά (όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η λέξη) κάποιες επαφές με τα ένστικτα του (κάτι που θα παρατηρήσετε πιο έντονα αν κάνετε ελεύθερο κάμπινγκ με τα σκυλιά σας και τα κοιμίζετε έξω από την σκηνή σας, σε ερημικές περιοχές).
Tι ένστικτα; Εδώ δεν εξαρτάται και από τη φυλή; Αναρωτιέμαι όμως τι ένστικτα θα επανακτήσει ο σκύλος που θα κοιμηθεί για παράδειγμα στο μπαλκόνι πάνω από τη λεωφόρο (που δεν θυμίζει σε τίποτα το δάσος...)

Ένα άλλο καλό που έχω παρατηρήσει είναι αυτό του τριχώματος. Τόσο από πλευράς τριχόπτωσης (συχνότητα, διάρκεια, ένταση) αλλά και γενικότερα υγείας δέρματος και τριχώματος.
Σωστό αυτό αλλά έχει φροντίσει η κρίση για το τρίχωμά τους. Τα καλοριφέρ πλέον ...έχουν επάνω σεμέν και πορσελάνινα μπλιμπλίκια. :D

Από όσα γνωρίζω, οι συνήθειες ύπνου των λύκων (που δε διαφέρουν και τόσο από αυτές των άγριων κυνίδων) έχουν ως εξής:
Οι λύκοι κυνηγούν με το λυκόφως ( γιατί άραγε λέγεται έτσι; ) και το βράδυ, έτσι ο χρόνος ύπνου τους είναι κυρίως την ημέρα. Συχνότερα θα κοιμηθούν κοντά στην λεία τους και αφού έχουν φάει. Μετά το πολύωρο γεύμα, θα κοιμηθούν "έξω" και θα προτιμήσουν να κουλουριαστούν ακόμα και στο χιόνι το οποίο θα τους καλύψει.
Nαι αλλά ο σκύλος μιμείται και προσαρμόζεται στη ρουτίνα του αφεντικού. Τώρα τρώμε, τώρα πάμε εκεί για ύπνο, τώρα πάμε βόλτα κοκ.

Στο σημείο που μιλάμε για την "ψυχολογία" του και την σχέση του με την αγέλη ή τον ιδιοκτήτη (και όχι το κρύο δηλαδή) να σημειώσω πως πολλά (αν όχι τα περισσότερα) από τα σκυλιά καθηκόντων (ιδιαίτερα σοβαρών, όπως στρατιωτικά σκυλιά, αστυνομικά, κ.α.) ζουν σε kennels κάπου εκτός "σπιτιού" (μπορεί βέβαια να είναι κλειστός ο χώρος ή ανοικτός). Παρόλο, λοιπόν που δεν ζουν "μέσα" και δεν συμμετέχουν μιας pet ζωής έχουν υψηλές επιδόσεις και μεγάλο βαθμό "δεσίματος" με τον κυναγωγό τους.
Αυτή η καγκουριά συμβαίνει στην Ελλάδα στα αποκαλούμενα "εργασιακά" προς χόμπυ των ιδιοκτητών τους, που είναι κλεισμένα όλη μέρα στο κέννελ για να βγουνε λέει και να χουν επιδόσεις στο άθλημα... Τα αστυνομικά σκυλιά στη Γερμανία για παράδειγμα ζουν μαζί με όλη την οικογένεια, πάνε μαζί με τηγν οικογένεια διακοπές κλπ. Αυτά γιατί κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και έτσι?

Τέλος, ποιοι είναι οι λόγοι για να έχει κάποιος ένα μέσο σκύλο έξω?

• Like
Reactions: Orilis

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
Να ξαναπώ πως τίποτα δεν είναι καλό να κρίνεται από μια και μοναδική παράμετρο.

Έτσι δεν είπα και δεν μπορώ να πω πως είναι ανεύθυνος και κακούργος όποιος κοιμίζει τον σκύλο του έξω, όπως δεν μπορώ να πω πως είναι καλύτερος και πιο σωστός αυτός που τον κοιμίζει έξω.

Επίσης, δεν είπα και δεν μπορώ να πω πως τα σκυλιά στρατιωτικών και αστυνομικών καθηκόντων αποδίδουν καλύτερα αν ζουν σε kennel ή αν ζουν στο σπίτι.

Απλά παρατηρώ πως τίποτε δεν είναι απόλυτο και προσπαθώ την όποια γνώση να την χρησιμοποιώ ανάλογα. Αυτή η γνώση και η παρατήρηση, λοιπόν, μέχρι στιγμής με κάνει να απαντώ όπως απάντησα στο συγκεκριμένο θέμα για το "Έξω ή Μέσα".

Για τα υπόλοιπα θέματα πιθανόν να τα πούμε σε ανάλογα νήματα... :)

ioanna a

Well-Known Member
21 Ιανουαρίου 2014
2.264
3.098
Άσχετο : Τα εργασιακά σκυλιά που ζουν στιβαγμένα στο κέννελ μήπως εμφανίζουν ψυχωσικές συμπεριφορές, γίνονται λίγο απρόβλεπτα και αναποτελεσματικά; Από την καλή τους την καρδιά την αρχισαν αυτή τους τη συνήθεια οι Γερμανοί και τόσοι άλλοι ή κρύβεται και κάποιος άλλος λόγος από πίσω, πέρα από το πώς θα ζουν τα σκυλιά καλά;

Στο θέμα μας : @Ntorina19 όπως καταλαβαίνεις, πρέπει να αρχίσεις να αγνοείς κάποιες απαντήσεις γιατί ξεφευγουμε. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη λύση στο τί πρέπει να κάνεις, αποφασίζεις μόνη σου με την οικογένειά σου και τον Τόμπι;)
Αυτά που γράφτηκαν και γράφονται εδώ είναι λίγο πιο αόριστα και δεν αφορούν απαραίτητα τη δική σας περίπτωση.

canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.417
6.557
@ioanna a

Αυτό το "Άσχετο :" μπορεί να έχει συνώνυμο το "Εκτός θέματος" ή "Off topic" και δε το σώζει η άνω και κάτω τελεία... :D

Άνοιξε άλλο θέμα βρε συ... Τσάμπα είναι ακόμα... :D

Υ.Γ. Άσχετο όλο το παραπάνω μήνυμα...

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
Τα αστυνομικά σκυλιά στη Γερμανία για παράδειγμα ζουν μαζί με όλη την οικογένεια, πάνε μαζί με τηγν οικογένεια διακοπές κλπ. Αυτά γιατί κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και έτσι?
απορια
εδω τα πανε σε πανσιον αν πανε διακοπες;

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Ως κλασικός κυνοχρήστης με σκυλιά να ζούνε έξω, έχω να δηλώσω υπευθύνως τα εξής:
-Ο ένας ο μαλλιαρός High Energy ποιμενικός, δεν έχει καθόλου όρεξη να μένει μέσα. Όταν είναι μέσα δε, προτιμάει να πιάνει καραούλι κοντά στις πόρτες και πάντα σε απόσταση από εμάς. Στο κρεβάτι μια φορά που τον ανέβασα, κατέβηκε αφού δυσφόρησε. Όταν είναι έξω ο γλυκός μου προτιμάει να κοιμάται στο κέντρο ενός ανοιχτού χώρου διαστάσεων γηπέδου τένις. Σπιτάκι δεν τρελαινόμαστε παρά μόνο σε δυνατή καταιγίδα. Το δε κρύο είναι φίλος μας.
-Τα μολοσσικά σκυλιά που έχουν περάσει κατά καιρούς, ενήλικα και κουτάβια, είχαν πολύ περισσότερο ανάγκη για άνθρωπο και καναπέ. Σε αυτά, ναι, τους λείπει η παρουσία μου. Σε σχέση με το κρύο όμως, θα ήθελα να καταθέσει εμπειρία του ο @takisft όταν είχε δικαιολογημένη αγωνία για το θέμα.
-Το πρόβλημα κατά την γνώμη μου δεν είναι το κρύο, αλλά η ευκολία που σου δίνει το κτήμα να παρατήσεις τον σκύλο, και να ασχοληθείς μόνο όταν έχεις εσύ όρεξη. Φανταστείτε οι "σπιτάκηδες" πόσες φορές επιστρέφοντας σπίτι δεν έχετε ευχηθεί να είχατε ένα κτήμα να τα αμολήσετε "μόνο για σήμερα" να κάνουν ότι είναι να κάνουν. Ε, όταν υπάρχει το κτήμα, εκ των πραγμάτων θα φτάσεις να κάνεις επιλεκτικά παρέα με το σκυλί σου.

vrmode

Well-Known Member
27 Νοεμβρίου 2006
8.672
11.096
Athens
Δεν λύθηκε η απορία μου: Εξαιρουμένων κάποιων φυλών κατηγορίας "μαλλιαρή αρκούδα" με ενδεχομένως ειδικά καθήκοντα (φύλαξη κοπαδιού ή άλλη φύλαξη), τι είναι αυτό που αποτρέπει τον κόσμο να έχει έναν "φυσιολογικό" σκύλο μέσα?
Η τρίχα?
Η μυρωδιά?
Τι?

sea-mol

Well-Known Member
18 Μαρτίου 2011
6.883
8.847
Πρέβεζα
Η τρίχα?
Η μυρωδιά?
Τι?
Η τρίχα και η μυρωδιά είναι συνήθως προβλήματα νοικοκυριών με γυναίκα (με το συμπάθειο κιόλας).
Το πρόβλημα των αντρών αναδόχων είναι η ευκολία του χώρου-γκαράζ. Δηλαδή όπως έχουμε το αμάξι στο γκαράζ και το γυαλίζουμε το Σάββατο για να το πάμε παραλιακή την Κυριακή, έτσι έχουμε και το σκυλί "περιορισμένης ευθύνης" παρκαρισμένο που όποτε μας καπνίσει το πάμε βόλτα για να βγάλουμε φώτο στο βουνό ή να βγάλουμε γκόμενα στην πλατεία.

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Ε, όταν υπάρχει το κτήμα, εκ των πραγμάτων θα φτάσεις να κάνεις επιλεκτικά παρέα με το σκυλί σου.
Διαφωνω...ειναι θεμα ανθρώπου αυτο που λες (κ γαιδουριας....)
Εχουμε 6 στρέμματα μαντρωμενα στην διαθεση μας αλλα ειναι μονο για παιχνιδι κ τις αναγκες της...που κ παλι καιρου επιτρέποντος θα παμε κ την βολτα μας...
Ναι ειναι μεγάλη ευκολία κ πολυτελεια
Αλλα μονο ως τετοιο πρεπει να το βλεπει κανεις κ να το εκτιμα
Οχι ως εναλλακτικη προκειμενου να χει την βολη του...καπου που θα παραπεταξει το σκυλι να φυτοζωει οσο αυτος θα ξυνει τα π@π@ρι@ του...

Μια τετοια συζητηση καναμε με το ετερον ημισυ τις προαλλες,οπου μου ειπε με μεγαλη ευκολια "εε μετα την Ηρα το επομενο θα ζει εξω..."
Κ απαντησα κ γω επισης με ευκολια "εξω τι να το κανω?να το κοιταω?"...

Μαρια&Ηρα

Well-Known Member
15 Αυγούστου 2013
2.513
3.753
39
Διαφωνείς γιατί διαβάζεις γρήγορα :cool:
Καταλαβα οτι το εγραψες ειρωνικα...
Απαντησα επειδη θεωρω οτι σαν αποφθεγμα ουτε καν ειρωνικά δεν πρεπει να ειπωθεί...

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.971
20.402
Παιδια μια ερώτηση...με μονομενο σπιτακι γυρω γυρω,διπλη πορτα σιληκωνης κ μεσα κουβερτα και ριχταρια και εξω απο την πορτα του σπιτιου που υπαρχει και 5 μετρα στεγη, της αρκεί για να μενει ζεστή; ως τωρα δε την εχω δει να τρεμει... Την εχω στο χωριο με τους γονείς ... Ακομη δε την εχω παρει μαζι μου στο διαμέρισμα λόγω φόρτου εργασιας...πείτε μου γνωμες παρακαλω.

Ελα βρε...πείτε μου για πόσα κιλά σκύλο, γίνεται η συζήτηση αυτή. Οχι πείτε μου!