Στείρωση σκύλου

xristofas

Member
22 Απριλίου 2013
14
1
Ευχαριστώ πολύ όσους έσπευσαν να με βοηθήσουν στο να πάρω μια σωστή απόφαση.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Συμφωνώ και εγώ - η στείρωση έχει μόνο θετικά για το ζωάκι σου, αν φυσικά την κάνεις σε γιατρό έμπειρο, 'σοβαρό' και για τον οποίο θα νιώσεις εμπιστοσύνη. Όπως σου είπαν και άλλα μέλη, η στείρωση, ειδικά στα θηλυκά, μπορεί να σας προστατεύσει από πολλά μελλοντικά προβλήματα και, ειλικρινά, θα ήθελα να δω τα πτυχία των κτηνιάτρων που λένε ακόμη, εν έτει 2013, ότι 'καλό είναι να γίνει πρώτα μια γέννα' ! Για τα πλεονεκτήματα της στείρωσης υπάρχουν μελέτες, στατιστικές και ουσιαστικά επιστημονικά τεκμήρια, για την άλλη άποψη δεν γνωρίζω τίποτε τέτοιο πέρα από 'περίεργες' απόψεις που έχουν επικρατήσει και αιωρούνται ακόμη ποιος-ξέρει-γιατί... Έχεις μια υπέροχη κουταβίνα και είναι πραγματικά προς τιμήν σου ότι το ψάχνεις το θέμα για να πράξεις σωστά, οπότε μιλά, ρώτα, άκου, διάβασε και κρίνε βάσει της λογικής :)

Όσο για την πρώτη περίοδο, μην τρελαίνεσαι! Δεν πρόκειται να υποφέρει κανείς, ειλικρινά, δεν είναι δα και κάτι το τραγικό! Μιλάμε για κάποιες σταγόνες αίμα για περίπου 1 βδομάδα / 10 μέρες και κατά τ' άλλα σχετικά νορμάλ συμπεριφορά, μη φανταστείς ότι θα γίνει κάτι τρομερό. Ένα ωραίο κυλοτάκι με σερβιετάκι από pet shop, καλή διάθεση και χιούμορ, και όλα θα πάνε μια χαρά - δεν είναι τίποτε, θα δεις!

russellKind

Well-Known Member
14 Ιουνίου 2010
948
4
1)Απο την ηθικη πλευρα αν την ζευγαρωνες και εδινες πχ τα 5 κουταβια απο την γεννα,θα στερουσες απο 5 αδεσποτα την ευκαιρια να βρουν καποιο σπιτι,ειναι κριμα.Και απο αυτα τα 5 κουταβια θα δημιουργουνταν πολλα ακομη γιατι αυτοι που θα τα επαιρναν θα τα ζευγαρωναν,οποτε το κακο θα πολλαπλασιαζοταν.Αυτος ειναι ο λογος που εχουμε χιλιαδες αδεσποτα να αργοπεθαινουν στον δρομο.Οι Ανευθυνες-Ανεξελεγκτες γεννες.

2)Δεν υπαρχει λογος να την ταλαιπωρησεις και να τυχει καποια επιπλοκη στην γεννα η πιο μετα.Θα τρεχεις και δεν θα φτανεις.

3)Ψαξε αν δεν εχεις απο τωρα καποιον καλο εμπειρο κτηνιατρο που θα κανει την στειρωση και ας ειναι πιο ακριβος.Που θα την κανει στον σωστο χρονο και δεν θα δημιουργησει ακρατεια ουρων στον σκυλο.Ειναι επεμβαση που γινεται 1 φορα εξαλλου.

Εχω αρσενικο σκυλο αστειρωτο και σκεφτομαι να τον στειρωσω.Αν ειχα θυληκο θα την ειχα στειρωσει πιστευω γιατι ειναι πιο πιθανο να εμφανισει προβλημα (Και οχι μονο 1). 1 προβλημα απο αυτα και ισως το πιο υπουλο και σημαντικοτερο ειναι η κλειστη πυομητρα που δεν μπορεις να την καταλαβεις,οταν εμφανισει συμπτωματα ειναι ηδη αργα.

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Κάποιες δημοσιεύσεις μεταφέρθηκαν από το θέμα:

Νέο μέλος τρελά ερωτευμένος!!Γερμανικός Ποιμενικός

......................................................................................

Γιατί να στειρώσω το σκυλί μου ? δλδ ή ζευγαρώνει ή στειρώνεται ? :confused:
stamatia ναι όπως είπα. Η άποψή μου είναι αυτή. Ή το ζευγαρώνεις ή το στειρώνεις. Θεωρώ πως με τη στείρωση φροντίζεις για την μακροπρόθεσμα καλή υγεία του ζώου. Ωστόσο, δεν θεωρώ τη μη στείρωση εξίσου καταστροφική με την άσκοπη αναπαραγωγή.

Last edited by a moderator:

stamatia

Well-Known Member
6 Ιουνίου 2009
5.371
2.994
Φυσικά είναι η άποψή σου ...εκτός αν νομίζεις ότι δεν θέλεις να την συζητήσουμε οπότε και δεν το συζητάμε. Αλλά καλό είναι μια που διαβάζει κόσμος τα διάφορα θέματα να συζητιούνται αυτά τα πράγματα.
Το ότι μελέτες έχουν δείξει ενδεχομένως ότι σκυλιά που δεν στειρώνονται έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν το ένα ή το άλλο ...είναι διαφορετικό από το να λέμε στειρώνω γιατί μακροπρόθεσμα δεν θέλω να συμβεί αυτό ...άσχετα αν δεν συμβεί ποτέ.
Εγώ είχα πάντα θηλυκά ..δεν στειρώθηκε κανένα και δεν έπαθε κάτι κάποιο από αυτά.
Μιλάμε για πιθανότητες...αυξημένες ίσως αλλά πιθανότητες.

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Φυσικά είναι η άποψή σου ...εκτός αν νομίζεις ότι δεν θέλεις να την συζητήσουμε οπότε και δεν το συζητάμε. Αλλά καλό είναι μια που διαβάζει κόσμος τα διάφορα θέματα να συζητιούνται αυτά τα πράγματα.
Το ότι μελέτες έχουν δείξει ενδεχομένως ότι σκυλιά που δεν στειρώνονται έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν το ένα ή το άλλο ...είναι διαφορετικό από το να λέμε στειρώνω γιατί μακροπρόθεσμα δεν θέλω να συμβεί αυτό ...άσχετα αν δεν συμβεί ποτέ.
Εγώ είχα πάντα θηλυκά ..δεν στειρώθηκε κανένα και δεν έπαθε κάτι κάποιο από αυτά.
Μιλάμε για πιθανότητες...αυξημένες ίσως αλλά πιθανότητες.
Τονίζοντας το μου, τονίζω πως δεν θέλω σώνει και ντε να την επιβάλλω.. Δεν κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια stamatia μου, αλλά φυσικά και οι προσωπικές μας εμπειρίες επηρεάζουν την κρίση μας. Δεν θα ήθελα να κουράσω εσένα αλλά και τους υπόλοιπους παραθέτοντας μελέτες στο ποστ. Είμαι σίγουρη πως μπορείς να βρεις με ένα απλό γκουγκλάρισμα :) Μελέτες και έρευνες που απαριθμούν και τα υπέρ και τα κατά μιας στείρωσης φυσικά. Και μιας και μίλησα για τις εκστρατείες ενημέρωσης περί τα οφέλη της στείρωσης προηγουμένως, ε δε μπορεί.. κάπου θα πατάνε... Όσο για προσωπικές εμπειρίες, είσαι τυχερή και εσύ και οι σκυλούνες σου. Εγώ δυστυχώς stamatia έχασα το σκύλο μου από πυομύτρα συνδυαστικά με καρκίνο της μήτρας μεταστατικό και σε λεμφαδένες. Επίσης έναν αρσενικό γ.π. από καρκίνο όρχεων (ευτυχώς στα 15 του). Τη μικρή μου που έχω τώρα, όταν τη στείρωσα (14 μηνών αν δε κάνω λάθος), είχε ήδη σχηματίσει κυστίδια στις ωοθήκες..και πόσες άλλες περιπτώσεις μπορώ να σου απαριθμήσω από φίλους και γνωστούς.. Συζητώντας μάλιστα και με φίλο κτηνίατρο, μου ανέφερε πως κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που είχε παρακολουθήσει στο εξωτερικό περι στείρωσης, αναφέρθηκε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη ξεκινούν καμπάνια ενημέρωσης όσον αφορά τα οφέλη της στείρωσης και σε γυναίκες που δεν σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν. Ακραίο; Πολλές από τις νέες μεθόδους που εφαρμόζονται, φαίνονται πολύ ακραίες σε κάποιους μέχρι να καταλάβουν πλήρως τα οφέλη τους..

Last edited by a moderator:

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Οπως λενε κ οι αλλοι, αποψη σου κ ειναι σεβαστη, αλλα δεν μπορω να μην ρωτησω κατι πανω σε μια τοσο απολυτη αποψη:
Δλδ εσυ οταν γεννησεις κ κανεις παιδι (η αν εχεις ηδη κανει κ δεν σκοπευεις να κανεις αλλο) θα εκανες αφαιρεση μητρας κ στηθους!?
Κ αν μου απαντησεις οχι θα σε ρωτησω γιατι εφ'οσων τα οφελη ειναι τοσα πολλα κ ειναι δυο αναπαραγωγικα οργανα τα οποια πλεον δεν θα σου χρησιμευουνε σε τπτ?

tasos malinoua

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2012
3.822
8.565
Οπως λενε κ οι αλλοι, αποψη σου κ ειναι σεβαστη, αλλα δεν μπορω να μην ρωτησω κατι πανω σε μια τοσο απολυτη αποψη:
Δλδ εσυ οταν γεννησεις κ κανεις παιδι (η αν εχεις ηδη κανει κ δεν σκοπευεις να κανεις αλλο) θα εκανες αφαιρεση μητρας κ στηθους!?
Κ αν μου απαντησεις οχι θα σε ρωτησω γιατι εφ'οσων τα οφελη ειναι τοσα πολλα κ ειναι δυο αναπαραγωγικα οργανα τα οποια πλεον δεν θα σου χρησιμευουνε σε τπτ?
για να δουμε..........

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Θα το συζητούσα σίγουρα με το γιατρό μου και εφόσον μου επιβεβαίωνε τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης, ναι θα το έκανα east. Πολλοί το θεωρούν ακραίο, όμως έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται αφαιρετική μαστιαίων αδενών και μήτρας σε μερικές γυναίκες, με σκοπό την ελαχίστοποίηση (και στην περίπτωση των μαστιαίων νομίζω το ποσοστό είναι πολύ κοντά στο 90%) των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου. Και η μαρέκο θα μας σφάξει σε λίγο. Και φταίω εγώ... Τί το θελα..λολ Τελοσπάντων παιδιά αυτό που είπαμε και πριν. Ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει καλύτερο.

Giannis_Rottie

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2013
1.207
1.243
Brakhami,Athens,Greece
Νομιζω η συγκριση της γυναικειας μητροτητας και μιας ενδεχομενης αφαιρεσης μητρας και μαστικων αδενων με την κυνολογιγκη μητροτητα και την στειρωση ενος 4ποδου ζωου ειναι ουτοπιστικη! Στον ανθρωπο υπαρχει η εξυπναδα και η κριση πανω σε μια κατασταση... στον σκυλο υπαρχει επισης εξυπναδα...αλλα μετα υπαρχει ενστικτο....!

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Νομιζω η συγκριση της γυναικειας μητροτητας και μιας ενδεχομενης αφαιρεσης μητρας και μαστικων αδενων με την κυνολογιγκη μητροτητα και την στειρωση ενος 4ποδου ζωου ειναι ουτοπιστικη! Στον ανθρωπο υπαρχει η εξυπναδα και η κριση πανω σε μια κατασταση... στον σκυλο υπαρχει επισης εξυπναδα...αλλα μετα υπαρχει ενστικτο....!
Η σύγκριση είναι ανεδαφική.
Επιπλέον, πιστεύω ότι ο σκύλος όταν δεν ζευγαρώνει πρέπει να στειρώνεται. Ειδικά ο θηλυκός σκύλος. Θεωρώ ότι η αναπαραγωγική λειτουργία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του αν είναι αστείρωτος και τα οργανά του πρέπει να λειτουργήσουν προς αυτόν τον σκοπό. Επειδή όμως δεν πρέπει να ζευγαρώνουμε τα ζώα μας και να συμβάλλουμε στην τραγική κατάσταση υπερπληθυσμού των ζώων πρέπει να τα στειρώνουμε, ειδικά τα θηλυκά.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Η συχνοτητα εμφανισης μιας ασθενειας σε εναν οργανισμο δεν ειναι θεμα ουτε ενστικτου ουτε εξυπναδας, η διαφορα ειναι οτι στην μια περιπτωση το κανεις στον εαυτο σου στην αλλη για να γλυτωσεις τις ευθυνες του να προσεχεις ενα ζωο......

Κι οπως ολοι λενε την αποψη τους στο θεμα, για μενα η στειρωση γινεται για να καλυψει τις αδυναμιες η ανικανοτητες του κατοχου του ζωου.
Ενας υπευθυνος ιδιοκτητης δεν θα αφησει το ζωο του να ζευγαρωσει αν δεν πρεπει.

Ιατρικα καθαρα αν καποιος πιστευει οτι πρεπει να στειρωσει το ζωο του για να μην εμφανισει μια ασθενεια, θα το δεχομουνα μονο αν εκανε το ιδιο στον εαυτο του για να μην εμφανισει ο ιδιος την ιδια ασθενεια που σε θεμα πιθανοτητων ειναι κ ποιο πιθανο!

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επιπλέον, πιστεύω ότι ο σκύλος όταν δεν ζευγαρώνει πρέπει να στειρώνεται.
Θα στειρώσεις δηλαδή τον Ελβις;

Εγώ δεν νομίζω πως ο σκύλος που δεν ζευγαρώνει πρέπει να στειρώνεται, ούτε πιστεύω πως η στείρωση είναι καλή για τον οποιδήποτε σκύλο, εκτός αν υπάρχει θέμα υγείας (πχ πυομήτρα, καρκίνος). Επίσης πιστεύω πως κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Οι ορμόνες υπάρχουν για περισσότερους λόγους εκτός από τον σεξουαλικό.

Ο λόγος που έχουν πει πως η στείρωση κάνει μόνο καλό στον σκύλο είναι που υπάρχουν τόσοι ανεγκέφαλοι ιδιοκτήτες, και αυτό το θέμα το αποδεικνύει.

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.870
8.083
Θα στειρώσεις δηλαδή τον Ελβις;

Εγώ δεν νομίζω πως ο σκύλος που δεν ζευγαρώνει πρέπει να στειρώνεται, ούτε πιστεύω πως η στείρωση είναι καλή για τον οποιδήποτε σκύλο, εκτός αν υπάρχει θέμα υγείας (πχ πυομήτρα, καρκίνος). Επίσης πιστεύω πως κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Οι ορμόνες υπάρχουν για περισσότερους λόγους εκτός από τον σεξουαλικό.

Ο λόγος που έχουν πει πως η στείρωση κάνει μόνο καλό στον σκύλο είναι που υπάρχουν τόσοι ανεγκέφαλοι ιδιοκτήτες, και αυτό το θέμα το αποδεικνύει.
Όχι αλλά θα έχω μια επιπλέον αγωνία για καρκίνο στους όρχεις και θα τον παρακολουθώ στενά (ο κτηνίατρος) Δεν τον στειρώνω για λόγους λαιμαργίας όσο και να σου φαίνεται αστείο αυτό.
Επιπλέον στα θηλυκά σκυλιά το θέμα υγείας είναι πιο σοβαρό και δεν προλαβαίνεται πάντα η πυομήτρα ή ένας ορμονοεξαρτώμενος καρκίνος.

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Η σεξουαλικη πληρωτητα ειναι αναποσπαστο μερος της "προσωπικοτητας" του ζωου κ της βιολογικης του λειτουργιας.
Συμφωνω απολυτα με την Berna.
Ο λογος που προσπαθουν ολοι να προωθησουνε τις στειρωσεις ειναι οι ανεγκεφαλοι που ζευγαρωνουνε ασυστολα.......
Ενας υπευθυνος ιδιοκτητης δεν εχει κανενα λογο να στειρωσει το ζωο του πριν εμφανισει καποιο θεμα.....

HolywoodBrn

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2013
2.286
3.225
Αμπελοgarden
Συμφωνώ με όσους είπαν ότι η σύγκριση ενός ανθρώπινου οργανισμού με αυτόν ενός ζώου δεν υφίσταται. Εγώ είμαι προγραμματισμένη να φέρνω στον κόσμο ένα μικρό ανα έτος κατά μέσο όρο. Στο τσακίρ κέφι να φέρω 2 ή τρία. Τα σκυλιά δύο φορές το χρόνο από 1 εως και 10 ή 12. Καμία σχέση ο ρυθμός έκκρισης ορμονών στις δύο περιπτώσεις. Παρόλα αυτά ναι όπως είπα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται και σε ανθρώπους..

Και δεν το κατάλαβα αυτό το "η στείρωση είναι για τους ανεγκέφαλους και τους ανεύθυνους ιδιοκτήτες". Δηλαδή οκ. Ας περιμένουμε λοιπόν τον καρκίνο και τις πυομύτρες να μας χτυπήσουν την πόρτα μωρε ναι. Αυτό είναι το ιατρικά σωστό άλλωστε. Τότε βλέπουμε. Και όλα όσα προανέφερα φυσικά για την επίπονη διαδικασία στην οποία υποβάλλεται το ζωντανό κατά τη διάρκεια του οίστρου κι αυτά στο βρόντο. Δε βαριέσαι ας υποφέρει. Σκυλί είναι. Έτσι είναι η φύση του.

Τώρα μας έπιασε ο πόνος east γα την προσωπικότητα του ζώου. Που φλομώσαμε την υφήλιο με 65421354651632546651 φυλές. Τελοσπάντων. Οι απόψεις διαφέρουν όπως παντού έτσι κι εδώ. Εγώ θα συνεχίσω να γκαρίζω και να λέω ότι η στείρωση γίνεται για λόγους υγείας. Και θα πρέπει να στειρώνονται τα ζώα που δεν θα αναπαραχθούν. Αυτά τα οι στειρώσεις είναι για τους ανεγκέφαλους να μένουν παρακαλώ..

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.810
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Όχι αλλά θα έχω μια επιπλέον αγωνία για καρκίνο στους όρχεις και θα τον παρακολουθώ στενά (ο κτηνίατρος) Δεν τον στειρώνω για λόγους λαιμαργίας όσο και να σου φαίνεται αστείο αυτό.
Γνωρίζεις όμως ότι:

• αν στειρώσεις τον σκύλο πριν την ηλικία του ενός έτους, αυξάνεται η πιθανότητα για καρκίνο των οστών (osteosarcoma)

• αυξάνεται η πιθανότητα να αρρώστήσει ο σκύλος από hemangiosarcoma 1.6 φορές
• τριπλασιάζεται το ρίσκο για υποθυρεοειδισμό
• αυξάνεται η πιθανότητα για για γηριατρική άνοια
• τριπλασιάζεται το ρίσκο αυξημένου βάρους και συνεπώς άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό
• τετραπλασιάζεται το μικρό ρίσκο (<0.6%) καρκίνου του προστάτη
• διπλασιάζεται το μικρό ρίσκο (<1%) καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος
• αυξάνεται το ρίσκο των ορθοπεδικών προβλημάτων
• αυξάνεται το ρίσκο προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ο εμβολιασμός

Η πιθανότητα να πάθει καρκίνο στους όρχεις είναι 1. μικρή και 2. αντιμετωπίζονται αρκετά εύκολα. Επίσης, με αυτήν την λογική, για να μην πάθει κάποιος καρκίνο στον εγκέφαλο, ας του αφαιρέσουμε τον εγκέφαλο.

mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.978
20.415
Γνωρίζεις όμως ότι:

• αν στειρώσεις τον σκύλο πριν την ηλικία του ενός έτους, αυξάνεται η πιθανότητα για καρκίνο των οστών (osteosarcoma)

• αυξάνεται η πιθανότητα να αρρώστήσει ο σκύλος από hemangiosarcoma 1.6 φορές
• τριπλασιάζεται το ρίσκο για υποθυρεοειδισμό
• αυξάνεται η πιθανότητα για για γηριατρική άνοια
• τριπλασιάζεται το ρίσκο αυξημένου βάρους και συνεπώς άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό
• τετραπλασιάζεται το μικρό ρίσκο (<0.6%) καρκίνου του προστάτη
• διπλασιάζεται το μικρό ρίσκο (<1%) καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος
• αυξάνεται το ρίσκο των ορθοπεδικών προβλημάτων
• αυξάνεται το ρίσκο προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ο εμβολιασμός
Βάλε και την πηγή σου, για όλα αυτά.