stamatia ναι όπως είπα. Η άποψή μου είναι αυτή. Ή το ζευγαρώνεις ή το στειρώνεις. Θεωρώ πως με τη στείρωση φροντίζεις για την μακροπρόθεσμα καλή υγεία του ζώου. Ωστόσο, δεν θεωρώ τη μη στείρωση εξίσου καταστροφική με την άσκοπη αναπαραγωγή.Γιατί να στειρώσω το σκυλί μου ? δλδ ή ζευγαρώνει ή στειρώνεται ?![]()
Τονίζοντας το μου, τονίζω πως δεν θέλω σώνει και ντε να την επιβάλλω.. Δεν κρίνουμε εξ ιδίων τα αλλότρια stamatia μου, αλλά φυσικά και οι προσωπικές μας εμπειρίες επηρεάζουν την κρίση μας. Δεν θα ήθελα να κουράσω εσένα αλλά και τους υπόλοιπους παραθέτοντας μελέτες στο ποστ. Είμαι σίγουρη πως μπορείς να βρεις με ένα απλό γκουγκλάρισμαΦυσικά είναι η άποψή σου ...εκτός αν νομίζεις ότι δεν θέλεις να την συζητήσουμε οπότε και δεν το συζητάμε. Αλλά καλό είναι μια που διαβάζει κόσμος τα διάφορα θέματα να συζητιούνται αυτά τα πράγματα.
Το ότι μελέτες έχουν δείξει ενδεχομένως ότι σκυλιά που δεν στειρώνονται έχουν αυξημένες πιθανότητες να πάθουν το ένα ή το άλλο ...είναι διαφορετικό από το να λέμε στειρώνω γιατί μακροπρόθεσμα δεν θέλω να συμβεί αυτό ...άσχετα αν δεν συμβεί ποτέ.
Εγώ είχα πάντα θηλυκά ..δεν στειρώθηκε κανένα και δεν έπαθε κάτι κάποιο από αυτά.
Μιλάμε για πιθανότητες...αυξημένες ίσως αλλά πιθανότητες.
για να δουμε..........Οπως λενε κ οι αλλοι, αποψη σου κ ειναι σεβαστη, αλλα δεν μπορω να μην ρωτησω κατι πανω σε μια τοσο απολυτη αποψη:
Δλδ εσυ οταν γεννησεις κ κανεις παιδι (η αν εχεις ηδη κανει κ δεν σκοπευεις να κανεις αλλο) θα εκανες αφαιρεση μητρας κ στηθους!?
Κ αν μου απαντησεις οχι θα σε ρωτησω γιατι εφ'οσων τα οφελη ειναι τοσα πολλα κ ειναι δυο αναπαραγωγικα οργανα τα οποια πλεον δεν θα σου χρησιμευουνε σε τπτ?
Θα το συζητούσα σίγουρα με το γιατρό μου και εφόσον μου επιβεβαίωνε τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης, ναι θα το έκανα east. Πολλοί το θεωρούν ακραίο, όμως έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται αφαιρετική μαστιαίων αδενών και μήτρας σε μερικές γυναίκες, με σκοπό την ελαχίστοποίηση (και στην περίπτωση των μαστιαίων νομίζω το ποσοστό είναι πολύ κοντά στο 90%) των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου. Και η μαρέκο θα μας σφάξει σε λίγο. Και φταίω εγώ... Τί το θελα..λολ Τελοσπάντων παιδιά αυτό που είπαμε και πριν. Ο καθένας ας κάνει ότι νομίζει καλύτερο.Οπως λενε κ οι αλλοι, αποψη σου κ ειναι σεβαστη, αλλα δεν μπορω να μην ρωτησω κατι πανω σε μια τοσο απολυτη αποψη:
Δλδ εσυ οταν γεννησεις κ κανεις παιδι (η αν εχεις ηδη κανει κ δεν σκοπευεις να κανεις αλλο) θα εκανες αφαιρεση μητρας κ στηθους!?
Κ αν μου απαντησεις οχι θα σε ρωτησω γιατι εφ'οσων τα οφελη ειναι τοσα πολλα κ ειναι δυο αναπαραγωγικα οργανα τα οποια πλεον δεν θα σου χρησιμευουνε σε τπτ?
Η σύγκριση είναι ανεδαφική.Νομιζω η συγκριση της γυναικειας μητροτητας και μιας ενδεχομενης αφαιρεσης μητρας και μαστικων αδενων με την κυνολογιγκη μητροτητα και την στειρωση ενος 4ποδου ζωου ειναι ουτοπιστικη! Στον ανθρωπο υπαρχει η εξυπναδα και η κριση πανω σε μια κατασταση... στον σκυλο υπαρχει επισης εξυπναδα...αλλα μετα υπαρχει ενστικτο....!
Η συχνοτητα εμφανισης μιας ασθενειας σε εναν οργανισμο δεν ειναι θεμα ουτε ενστικτου ουτε εξυπναδας, η διαφορα ειναι οτι στην μια περιπτωση το κανεις στον εαυτο σου στην αλλη για να γλυτωσεις τις ευθυνες του να προσεχεις ενα ζωο......Νομιζω η συγκριση της γυναικειας μητροτητας και μιας ενδεχομενης αφαιρεσης μητρας και μαστικων αδενων με την κυνολογιγκη μητροτητα και την στειρωση ενος 4ποδου ζωου ειναι ουτοπιστικη! Στον ανθρωπο υπαρχει η εξυπναδα και η κριση πανω σε μια κατασταση... στον σκυλο υπαρχει επισης εξυπναδα...αλλα μετα υπαρχει ενστικτο....!
Θα στειρώσεις δηλαδή τον Ελβις;Επιπλέον, πιστεύω ότι ο σκύλος όταν δεν ζευγαρώνει πρέπει να στειρώνεται.
Όχι αλλά θα έχω μια επιπλέον αγωνία για καρκίνο στους όρχεις και θα τον παρακολουθώ στενά (ο κτηνίατρος) Δεν τον στειρώνω για λόγους λαιμαργίας όσο και να σου φαίνεται αστείο αυτό.Θα στειρώσεις δηλαδή τον Ελβις;
Εγώ δεν νομίζω πως ο σκύλος που δεν ζευγαρώνει πρέπει να στειρώνεται, ούτε πιστεύω πως η στείρωση είναι καλή για τον οποιδήποτε σκύλο, εκτός αν υπάρχει θέμα υγείας (πχ πυομήτρα, καρκίνος). Επίσης πιστεύω πως κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Οι ορμόνες υπάρχουν για περισσότερους λόγους εκτός από τον σεξουαλικό.
Ο λόγος που έχουν πει πως η στείρωση κάνει μόνο καλό στον σκύλο είναι που υπάρχουν τόσοι ανεγκέφαλοι ιδιοκτήτες, και αυτό το θέμα το αποδεικνύει.
Γνωρίζεις όμως ότι:Όχι αλλά θα έχω μια επιπλέον αγωνία για καρκίνο στους όρχεις και θα τον παρακολουθώ στενά (ο κτηνίατρος) Δεν τον στειρώνω για λόγους λαιμαργίας όσο και να σου φαίνεται αστείο αυτό.
Βάλε και την πηγή σου, για όλα αυτά.Γνωρίζεις όμως ότι:
• αν στειρώσεις τον σκύλο πριν την ηλικία του ενός έτους, αυξάνεται η πιθανότητα για καρκίνο των οστών (osteosarcoma)
• αυξάνεται η πιθανότητα να αρρώστήσει ο σκύλος από hemangiosarcoma 1.6 φορές
• τριπλασιάζεται το ρίσκο για υποθυρεοειδισμό
• αυξάνεται η πιθανότητα για για γηριατρική άνοια
• τριπλασιάζεται το ρίσκο αυξημένου βάρους και συνεπώς άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με αυτό
• τετραπλασιάζεται το μικρό ρίσκο (<0.6%) καρκίνου του προστάτη
• διπλασιάζεται το μικρό ρίσκο (<1%) καρκίνων του ουροποιητικού συστήματος
• αυξάνεται το ρίσκο των ορθοπεδικών προβλημάτων
• αυξάνεται το ρίσκο προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει ο εμβολιασμός
Ορίστε η έρευνα ολόκληρη:Βάλε και την πηγή σου, για όλα αυτά.