Ναι, ενώ να κόψεις τα αυτιά όχι. Άρα δεν είναι "άλλο τόσο και περισσότερο" κατακριτέο.
Και όταν δίνεις έναν σκύλο για υιοθεσία, όσο και να νουθετήσεις τον νέο ιδιοκτήτη κλπ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος 100% ότι ο σκύλος που έσωσες δεν θα δημιουργήσει κι άλλους σκύλους που θα χρειαστεί να σώσεις στο μέλλον. Οπότε νουθετείς (μπας και βοηθήσεις στην ανάπτυξη της κυνοφιλικής παιδείας) ΚΑΙ στειρώνεις (για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο).
Συνυπολογίζοντας την παιδεία μας και την κατάσταση που επικρατεί με τα αδέσποτα, το σκεπτικό είναι "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε" που λένε και στο χωριό μου, γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις ο άλλος τι μυαλά κουβαλάει και τι προθέσεις έχει. Χώρια ο άλλος σκόπελος που είναι οι ίδιοι οι κτηνίατροι, οι οποίοι σε προτρέπουν κιόλας να ζευγαρώσει η σκύλα και μετά να την στειρώσεις. 2πλή ταρίφα δλδ + ποσοστά από τα κουτάβια.
Το "κατακριτέο" το είπα με την έννοια πως υποβάλλεις τον σκύλο σου σε ένα χειρουργείο χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος υγείας, απλά "για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο", ενώ μπορείς κάλλιστα να προσέξεις, να ενδιαφερθείς, να επιδείξεις ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ. Από κει ξεκινάνε όλα.
Με βάση αυτό μπορεί να γίνει συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά μιας στείρωσης.
Αν δεν υπάρχει ωριμότητα και υπάρχουν παρωπίδες τότε και εγώ προτείνω στείρωση δαγκωτό, αν και τέτοιοι άνθρωποι για μένα δεν θα έπρεπε καν να έχουν σκύλο.
Αν συντρέχει λόγος υγείας ή οι συνθήκες το απαιτούν, αναγκάζεσαι να το κάνεις, όπως πολύ σωστά είπες
π.χ. όταν έχεις έναν αρσενικό κι έναν θηλυκό σκύλο. Κάποιος από τους 2 πρέπει να στειρωθεί ή όταν η σκύλα σου κάνει συνεχόμενες ψευδοκυήσεις ή/και πυόμητρα.
Επεσες εντωμεταξύ και στην περίπτωση που και τα 2 συνέβησαν.
Απέκτησα 2 αδελφάκια, αρσενικό και θηλυκό και δεν ήθελα να ζευγαρώσουν.
Ετσι επέλεξα να στειρώσω τον αρσενικό μου, σαν πιο "απλή" επέμβαση.
Οι συνθήκες δηλαδή με ανάγκασαν να στειρώσω.
Η σκύλα μου από την άλλη, στα 8 της παρουσίασε ψευδοκύηση και προληπτικά την στειρώσαμε.
Τώρα είναι και τα 2 στειρωμένα και αισίως στα 14!
Παρόλα αυτά δεν γνωρίζω τί εππτώσεις θα είχε αν ΔΕΝ την στειρώναμε.