Στην υπηρεσια του ανθρωπου..!


orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
Πολλες φορες εχω βρεθει σε παρεες που το θεμα συζητησης ειναι οι σκυλοι, και οποτε λεω οτι μου αρεσουν οι ρατσες που μου αρεσουν (Siberian Husky και Alaskan Malamute κατα κυριο λογο), παντα υπαρχει καποιος (ή πιο συχνα, καποιοι) στην παρεα που στολιζουν αυτα τα σκυλια με χιλιους δυο χαρακτηρισμους: οι πιο ευγενικοι και διπλωματες θα πουν απλως οτι ειναι "τρελοκομεια", οι πιο ευθεις τυποι θα πουν οτι ειναι "χαζα" και "επειδη ειναι χαζοχαρουμενα, ειναι αχρηστα". (αυτα που ειναι σε εισαγωγικα μου τα εχουν πει ετσι ακριβως, δεν ειναι δικης μου εμπνευσης!)

Ποια ειναι η αληθεια ομως;

Πρωτα, θα ηθελα οπωσδηποτε να κανω μια αναφορα στον Balto:

http://www.pbs.org/wnet/nature/sleddogs/balto.html

αγαλμα του Balto:


--- οσοι δεν τα πατε καλα με τα αγγλικα, παρακαλω στειλτε μου ενα pm να μεταφρασω τη σελιδα. ---

Αυτο νομιζω ειναι αρκετο για να διωξει κανεις οποια αμφιβολια μπορει να ειχε: Τα σκυλια αυτα δεν ειναι αχρηστα :mad:
Οι σκυλοι αυτοι, εχουν συντροφευσει τον ανθρωπο σε μεγαλες δυσκολιες και του εχουν λυσει τα χερια σε μεγαλα ζορια. Και αληθεια, εκαναν λιγο πολυ τα παντα: απο μεταφορα φορτιων σε τραγικα αντιξοες συνθηκες, κυνηγι, φυλαξη, ακομα και.. baby sitting! Αν αυτο δεν ειναι "versatility", τοτε δεν ξερω τι θα μπορουσε να ειναι!

Ωραια ολα αυτα, θα πει καποιος. Στην πραγματικοτητα ομως, οι σκυλοι αυτοι χρησιμοποιουνται σημερα κυριως ως pet. Ουτε ως κουβαλητες, ουτε ως κυνηγοι, και σιγουρα δεν χρησιμοποιουνται ως baby sitters. Κι ομως. Ακομα και σημερα, αυτοι οι σκυλοι, οπως και οι υπολοιποι, χρησιμοποιουνται, εστω και ετσι, στην υπηρεσια του ανθρωπου. Και αφου τα καταφερναν μαζι τους τοσο καλα οι ανθρωποι που ζουσαν στις συνθηκες αυτες που ζουσαν, γιατι δεν τα καταφερνουμε εμεις;
Το σημειο λοιπον που εντοπιζει το προβλημα ο περισσοτερος κοσμος, για μενα, ειναι λαθος. Το θεμα δεν ειναι αν τα σκυλια αυτα ειναι αρκετα εξυπνα για να συντροφευουν και να κανουν τη ζωη του ανθρωπου πιο ευχαριστη και -γιατι οχι- να τον βοηθουν κιολας. Αυτο το εχουν αποδειξει. Το θεμα ειμαστε εμεις, που δεν ειμαστε σε θεση να ψυχολογησουμε σωστα αυτα τα σκυλια και να εκμεταλλευτουμε τις δυνατοτητες τους, αφου λαβουμε υπ'οψιν τις ιδιαιτεροτητες τους..!

... συνεχιζεται γιατι κουραστηκα :oops:
Κρατηστε προς το παρον τον Balto, και επιστρεφω. Θα γινω πιο σαφης. Και θα δειξω που θελω να καταληξω. Το υποσχομαι.
Καλημερα :)
 


kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
για όλα φταίει το επι χρήμασι ορμώμενο σκυλεμπόριο

ο εκτροφέας χάσκυ που ξέρετε-κρινόμενος από τα πόστ του εδώ
αν ήταν ο μόνος που θα έβρισκες χάσκυ στην ελλάδα
όλοι οι ιδιοκτήτες χάσκυ θα είχαν για όλη την ζωή του κουταβιού τους έναν σύμβουλο που γνωρίζει σε βάθος την φυλή και σε απύθμενο βάθος τα σκυλιά του και τα κουτάβια τους

ακόμα και οι επιδοξοι κηδεμόνες χάσκυ θα κατανοούσαν (αν δεν μπορούσαν να έχουν ένα) τους λόγους που δεν μπορούν να έχουν ένα χάσκυ

και εν τέλλει δεν θα κυκλοφορούσαν ημίαιμα χάσκυ που αποχωρίστηκαν πολύ νωρίς από τους γονείς τους και κατέληξαν σε ιδιοκτήτες που ήθελαν μπιμπελό και όχι ζωντανό με αληθινές ανάγκες/και αληθινά προβλήματα,φοβίες,συμπλέγματα

και δεν θα έκαναν σαν χαζοχαρούμενα που δεν ξέρουν τι να κάνουν αφού δεν τους ζητάνε τίποτα-και άρα κάνουν ότι νάναι
και δεν θα κυκλοφόραγαν και τόσα αδέσποτα χάσκυ
(εδώ είναι μια μικρή πόλη και έχουμε ένα μόνιμο ποσό αδέσποτων 15-20 σκύλων, πάντα παίζουν και 2-3 χασκο,μαλαμουτ οειδή-------10% δηλαδή)

Για άλλη μια φορά λοιπόν

Μην αγοράζετε ζώα από πετσόπ.
 




kokoni

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
10.349
97
16
earth
ειδικά αυτές οι δύο φυλές έκαναν εφικτό για τους ιθαγενείς αυτό που σήμερα φαίνεται ανέφικτο στους πολιτισμένους

επιβίωση στο πιό αφιλόξενο μέρος
 


orbital

Well-Known Member
9 Αυγούστου 2008
72
0
και εν τέλλει δεν θα κυκλοφορούσαν ημίαιμα χάσκυ που αποχωρίστηκαν πολύ νωρίς από τους γονείς τους και κατέληξαν σε ιδιοκτήτες που ήθελαν μπιμπελό και όχι ζωντανό με αληθινές ανάγκες/και αληθινά προβλήματα,φοβίες,συμπλέγματα
και δεν θα έκαναν σαν χαζοχαρούμενα που δεν ξέρουν τι να κάνουν αφού δεν τους ζητάνε τίποτα-και άρα κάνουν ότι νάναι
Ακριβως ετσι ειναι. Αλλα δεν φταιει ο κοσμος που παιρνει αυτα τα σκυλια τοσο (φταιει δηλαδη κι αυτος, που δεν ΨΑΧΝΕΙ πριν να κανει την κινηση αλλα ΑΦΟΥ την κανει).
Φταινε αυτοι που τους τα δινουν χωρις να τους ενημερωσουν...
Αλλα "για τα λεφτα τα κανεις ολα" που λεει και το τραγουδι...:rolleyes:

Δεν εχεις ιδεα ποσοι ανθρωποι νομιζουν οτι το husky τους θα μπορεσει να ανταποκριθει ως φυλακας, επειδη ειναι "μεγαλο" και "επιβλητικο". :maria:
Οι πιο πολλοι βεβαια τα παιρνουν επειδη ειναι "ομορφα".
Ελα ομως που το husky δεν ειναι ακριβως το pet που θα καθεται, οπως νομιζουν, ολη τη μερα στον καναπε περιμενοντας να το χαϊδεψει καποιος... (στην πραγματικοτητα, εχω παρατηρησει οτι πολλα χασκυ εκνευριζονται οταν τα πιανεις απο τη ραχη ή το πισω μερος του λαιμου και θα γυρισουν να σε δαγκωσουν - οχι δυνατα φυσικα, απλα για να σου δειξουν οτι ενοχληθηκαν. Δεν ξερω γιατι, ελπιζω ο ΓΑΙΑ ΛΥΚΑΙΑ, αν διαβαζει, να μπει στον κοπο να εξηγησει για ποιο λογο συμβαινει αν θελει, και αν οντως συμβαινει ή αν απλως ειναι θεμα τυχης σε μερικα husky που γνωριζω εγω)

επισης η τριχα ειναι αλλο ενα θεμα που πολλοι δεν σκεφτονται, τουλαχιστον μεχρι να παρουν ενα τετοιο σκυλι. Το σκεφτονται φυσικα οι πιο πολλοι, αλλα λενε "νταααααααξει μωρε τωρα σιγααααααα".
και οταν ελθουν αντιμετωποι με αυτο: [ame="http://www.youtube.com/watch?v=1hWjRycJLQA"]YouTube - If you want a Husky... watch this first![/ame]

καταληγει το σκυλι σε μπαλκονοταρατσες....

το ιδιο ισχυει και σε αλλα SPITZοειδη, σε μερικα σε πολυ μεγαλυτερο βαθμο φυσικα.
samoyed:
[ame="http://www.youtube.com/watch?v=5yoz4kNmi2g"]YouTube - Too much hair![/ame]

ωραιο το samoyed. αλλα πριν το παρεις για να το χαϊδευεις και να χαιρεσαι γλυκια μου, πρεπει να συνειδητοποιησεις οτι θα φας ΜΠΟΛΙΚΗ ΤΡΙΧΑ. Αλλιως τι το θελεις; :confused: . Τοσα σκυλακια υπαρχουν που δεν εχουν τοση τριχα. Δεν ειναι χαζος ο λαος που λεει οποιος εχει τα "γενια" εχει και τα "χτενια". Αν δεν εχεις τα "χτενια", παρε ενα κανις που δε μαδαει...:)