Συγκλίνοντες ταρσοί

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Την ίδια σκέψη κάναμε αγαπημένε ex-συνmoderator! :D

Η επιθυμία σου διαταγή φίλε Άρη και μάλιστα εις διπλουν (ποιος τη χαρη σου, harry μου!)! :p

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.809
4.112
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εγώ έχω μια ερώτηση.
Αυτά είναι σκίτσα σκύλων που στέκονται; Ο δικός μου παράδειγμα στέκεται κανονικά, αλλά περπατάει με τα πόδια προς τα μέσα. Εχει κάποια σχέση με τους συγκλίνοντες ταρσούς;

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις. Φωτό θα καθυστερήσει λίγο, γιατί αυτές που είχα με τον σκύλο χάθηκαν όταν κράσαρε ο σκληρός του laptop και για καινούργιες θα πρέπει να περιμένω καθώς ο Yuri έχει πάει για εκπαίδευση φύλαξης (ξέρω ότι πολλοί είστε εναντίον... αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).
Απ' ό,τι κατάλαβα μέχρι τώρα, οι συγκλίνοντες ταρσοί είναι ελάττωμα μορφολογικό, ωστόσο όχι σημαντικό μιας και δεν επηρεάζουν την κίνηση του σκύλου, σωστά ? (όπως προείπα ο σκύλος τρέχει κλπ χωρίς κανένα πρόβλημα)
Ειπώθηκε κάτι για άσκηση και διατροφή. Η άσκηση που του κάνω (τρέξιμο) τον επιβαρύνει? Να αποφεύγω άλματα, σκαλιά κλπ? Θεωρώ πως όχι, μιας και αυτά έχουν να κάνουν με την δυσπλασία (που δεν έχει πρόβλημα) και όχι με τους ταρσούς, σωστά?
Όσο για την διατροφή, όπως είπα του δίνω Acana Grasslands την οποία θεωρώ πολύ ποιοτική τροφή και την δέχεται καλά, να παραμείνω, να προσθέσω κάτι ή να αλλάξω κάτι?

@Promitheas: Αν είναι συνήθως επίκτητο όπως λες (που σημαίνει ότι εγώ έκανα κάτι λάθος κατά την ανατροφή του - οι γονείς του πάντως δεν είχαν τέτοιο θέμα, η δε μητέρα του είχε και καταλληλότητα για αναπαραγωγή από SV), τότε προφανώς και δεν υπάρχει λόγος να βγαίνει ένα τέτοιο σκυλί από την αναπαραγωγή, έτσι δεν είναι?

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
@ Berna.
Όχι :)

@ mariosn
Το σκυλί είναι ήδη 18 μηνών, έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του, ότι ζημιά ήταν να γίνει, έχει γίνει. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να γυμνάσεις σωστά το σκύλο έτσι ώστε να αναπτυχτούν οι μηροί του και να είναι λιγότερο εμφανές το πρόβλημα (διάδρομος, κολύμπι βοηθούν πολύ).

Σχετικά με τα υπόλοιπα: Επειδή δεν μπορείς να γνωρίζεις με βεβαιότητα αν το πρόβλημα είναι γενετικό ή επίκτητο, από την στιγμή που το σκυλί είναι ελεύθερο δυσπλασίας, όπως λες, γιατί δεν τον κατεβάζεις σε κάποιες εκθέσεις μορφολογίας?
Ο σκοπός μιας έκθεσης μορφολογίας είναι η επιλογή των καλύτερων δειγμάτων σε κάθε φυλή, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ιστορική τους συνέχεια και η ποιοτική τους βελτίωση από γενιά σε γενιά.

Αν ο σκύλος σου αξιολογηθεί ως τυπικό δείγμα της φυλής του τον ζευγαρώνεις, αν όχι δεν τον ζευγαρώνεις. :)

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
οσο για το επικτητο θεμα....
προσωπικα πιστευω οτι σκαλες σε καθημερινη και συχνη χρηση για το σκυλι το θεωρω σε μεγαλο ποσοστο εναν σημαντικο παραγοντα για συγκλινοντες ταρσους..... ειδικα σε μεγαλοσωμες φυλες.....

omarock

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2009
2.836
7
Δραμα
Καλα τι θα πει εχει παει για εκπαιδευση?υπαρχουν ακομη τετοια εκπαιδευτηρια ρε παιδια?

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Καλα τι θα πει εχει παει για εκπαιδευση?υπαρχουν ακομη τετοια εκπαιδευτηρια ρε παιδια?
Αν και off topic:
Φυσικά και υπάρχουν, και μάλιστα πολύ καλά. Δεν είναι όλοι, ξέρεις, της νέας φιλισοφίας ότι δεν αφήνουμε τον σκύλο μας για εκπαίδευση και ότι όλα γίνονται παρουσία του ιδιοκτήτη (σεβαστή και αυτή η άποψη, αλλά δεν σημαίνει ότι είναι η μόνη σωστή). Ο εκπαιδευτής μου, ο Δημήτρης Μπλαζουδάκης (αν δεν πρέπει να αναφέρεται το όνομά του, μπορεί να σβηστεί, αν και θεωρώ ότι όπως πρέπει να αναφέρουμε ονομαστικά τις κακές μας εμπειρίες, πρέπει να λέμε και τις καλές), στον οποίο έχω απόλυτη εμπιστοσύνη γιατί έχω δει δουλειά του (και ο οποίος δεν είναι εμπειρικός εκπαιδευτής ή από βιβλία, αλλά έχει βγάλει σχολή στην Αμερική), δεν είναι της θετικής (αμφιβάλλω ούτως ή άλλως ότι με θετική μπορείς να κάνεις εκπαίδευση για φύλαξη) αλλά δεν χρησιμοποιεί βία (ναι, χρησιμοποιεί πνίχτη, ο οποίος είναι εργαλείο εκπαίδευσης και όχι βία, αν τον χρησιμοποιεί κάποιος σωστά). Καλύτερη απόδειξη γι'αυτό ήταν για μένα όταν πήγα να πάρω το σκύλο από αυτόν μετά που τελείωσε την βασική, όπου ο σκύλος δεν ήθελε να φύγει από τον εκπαιδευτή! Αλλά και τώρα που τον πήγα γαι την φύλαξη πήγε δίπλα του και στο εκπαιδευτήριο με μεγάλη χαρά και χωρίς καμία επιφυλακτικότητα (η οποία φαντάζομαι ότι θα υπήρχε αν είχε κακομεταχειρίσει τον σκύλο την προηγούμενη φορά). Ο καθένας φυσικά μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει για την μέθοδο εκπαίδευσης του σκύλου του (και δεν σημαίνει φυσικά ότι μόνο ένας έχει δίκιο, διάφορες μέθοδοι μπορεί να έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα) και να πράττει αναλόγως του τι πιστεύει και τι μπορεί να κάνει (και από άποψη χρόνου).
Τέλος off topic.

Θα ήθελα να μου πείτε πάντως για τους ταρσούς αν όπως ρώτησα παραπάνω, πρέπει να αλλάξω κάτι στην άσκηση ή στην διατροφή του ή τι άλλο πρέπει να κάνω.

Όσο για την συμμετοχή του σε έκθεση μορφολογίας που πρότεινε ο ROTTIE, δεν είναι κακή ιδέα, αλλά μένω Χανιά, οπότε δεν είναι τόσο εύκολο, άσε που δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να κατέβει ο σκύλος σε έκθεση (απλά δηλώνω συμμετοχή (πού?) και πληρώνω κάποιο παράβολο (πόσο?), δεν πρέπει ο σκλυλος να έχει μάθει κάποια πράγματα συγκεκριμένα που απαιτούνται στις εκθέσεις (στήσιμο και τι άλλο?). ROTTIE, για το διάδρομο που λες, δεν είναι το ίδιο αποτέλεσμα με γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο (γιατί διάδρομο δεν έχω).
Αν το θέμα είναι καθαρά αισθητικό δεν με ενοχλεί, ο σκύλος να είναι καλά θέλω.

GRDANE

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2007
6.920
5.310
patra
grdane.blogspot.com
για την εκπαιδευση ...
το μονο που θα πω ειναι ... οτι καλυτερα ο εκπαιδευτης να μαθαινει εμας να εκπαιδευουμε τον σκυλο μας....
το να παρεις ετοιμο σκυλο δυστυχως δεν σε προφυλασει απο μελλοντικα λαθος χειρισμους δικους σου απεναντι στον σκυλο με αποτελεσμα πολλες φορες να χαλαει το καλο κατα τα αλλα αποτελεσμα εκπαιδευσης του σκυλου...
ενω αν εχεις μαθει εσυ τον σκυλο.... γνωριζεις πολυπερισσοτερα και εχετε αλλο δεσιμο μεταξυ σας... κλπ κλπ κλπ...
για το θεμα των ταρσων.... απο τις περιγραφες σου δεν φαινεται ο σκυλος να αντιμετωπιζει προβλημα υγειας...
φυσικα μονο ο ο γιατρος και με εξεταση μπορει να μιλησει με ακριβεια επι του θεματος...
η καλυτερη ασκηση ειναι το γρηγορο περπατημα ή τριποδισμος όχι το τρεξιμο....
αν δεν εχεις διαδρομο και μια και εισαι σε επαρχια.... ενα ποδηλατο οπου ο σκυλος σου τριποδιζει διπλα σου ειναι η καλυτερη ασκηση... ειδικα για τον ποιμενικο... οι αποστασεις πρεπει να ξεκινανε απο πολυ μικρες 1,5 - 2χλμ και να αυξανονται σταδιακα...

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Όσο για την συμμετοχή του σε έκθεση μορφολογίας που πρότεινε ο ROTTIE, δεν είναι κακή ιδέα, αλλά μένω Χανιά, οπότε δεν είναι τόσο εύκολο, άσε που δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να κατέβει ο σκύλος σε έκθεση (απλά δηλώνω συμμετοχή (πού?) και πληρώνω κάποιο παράβολο (πόσο?), δεν πρέπει ο σκλυλος να έχει μάθει κάποια πράγματα συγκεκριμένα που απαιτούνται στις εκθέσεις (στήσιμο και τι άλλο?). ROTTIE, για το διάδρομο που λες, δεν είναι το ίδιο αποτέλεσμα με γρήγορο περπάτημα ή τρέξιμο (γιατί διάδρομο δεν έχω).
Αν το θέμα είναι καθαρά αισθητικό δεν με ενοχλεί, ο σκύλος να είναι καλά θέλω.
Mariosn, πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των εκθέσεων μπορείς να πάρεις από το site του Κυνολογικου Ομίλου Ελλάδας: http://www.koe.gr/indexmy.htm

Σχετικά με την εκπαίδευση που απαιτείται για να λάβεις μέρος στις εκθέσεις, θα σε πληροφορήσει ο εκπαιδευτής σου.

Σχετικά με τον διάδρομο, εάν μπορείς να τρέχεις με το σκύλο κρατώντας μια σταθερή ταχύτητα 10 χιλιομέτρων την ώρα περίπου για κανα μισάωρο, κανένα πρόβλημα.

Σχετικά με το αισθητικό θέμα, εάν ο σκύλος σου δεν έχει πρόβλημα και εσένα δεν σε ενοχλεί το γεγονός ότι έχει συγκλίνοντες ταρσούς, όλα καλά. :)

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις-συμβουλές. @Rottie: Εννοώ ότι το πιο σηματικό για μένα είναι να είναι καλά ο σκύλος, δηλ. το γεγονός ότι έχει συγκλίνοντες ταρσούς να μην αποτελεί πρόβλημα γι'αυτόν, να μην πονάει (που απ'ό,τι δείχνει δεν έχει θέμα ως τώρα, γι'αυτό ρωτάω μήπως μπορεί στο μέλλον αυτό να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα ή θα είναι το θέμα και στο μέλλον καθαρά αισθητικό). Αλλά εννοείται ότι αν μπορώ να κάνω κάτι ώστε το (αισθητικό) πρόβλημα αυτό να φτιάξει ή να βελτιωθεί, φυσικά και το επιθυμώ, απλά δεν το θεωρώ τόσο τραγικό αισθητικά όπως θα ήταν για παράδειγμα αν το ένα αυτί του ήταν κάτω. Αν λοιπόν δεν είναι πρόβλημα υγείας (που απ'ό,τι κατάλαβα από τα λεγόμενά σας δεν πρέπει να είναι) και δεν δυσκολεύει την ζωή του σκύλου, τότε ησύχασα αρκετά, αλλά φυσικά αν μου πείτε ότι με ασκήσεις όπως αυτές που αναφέρατε (π.χ. σταθερό γρήγορο περπάτημα κλπ) ή με κάποιο άλλο τρόπο (?) θα βελτιωθεί το φαινόμενο τότε εννοείται ότι θα το επιδιώξω. Επειδή αναφέρθηκε ότι το τρέξιμο δεν κάνει καλό, ήθελα να ρωτήσω επιπλέον αν εννοείτε ότι βλάπτει (και γιατί αφού είπαμε ότι δεν είναι πρόβλημα υγείας?) ή αν εννοείτε ότι απλά δεν βελτιώνει το φαινόμενο? Επίσης επειδή αναφέρθηκε κάτι για την διατροφή, μήπως θα μπορούσατε λίγο να το εξηγήσετε? Σας είπα τι τρώει (και τι έτρωγε) ο σκύλος. Πρέπει να αλλάξω κάτι και γιατί?

Ευχαριστώ και καλή χρονιά σε όλους (δίποδους και τετράποδους)

ROTTIE

Well-Known Member
6 Ιανουαρίου 2007
7.688
23
ATHENS
Καλή χρονία και σε σενα Μάριε!

Νομίζω ότι οι απορίες σου έχουν απαντηθεί ήδη. :)

Σχετικά με την διατροφή σου ανέφερα τον έλεγχο του βάρους του σκύλου όταν βρίσκεται στην ανάπτυξη. Το αν τάιζες την Α ξηρα τροφή ή την Β δεν έχει σημασία, η ποσότητα εχει σημασία διότι το υπερβολικό βάρος επιτείνει το πρόβλημα. Πλέον ο σκύλος σου έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη του, το πρόβλημα δεν λύνεται απλά με την σωστή άσκηση θα είναι λιγότερο εμφανές.

zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
βαλε και καμια φωτο του σκυλου να τον δουμε.
οχι για διαγνωση βεβαια

mariosn

Well-Known Member
17 Αυγούστου 2010
249
2
Εννοείται πως θα ανεβάσω φωτό αλλά θα αργήσει λίγο για τους λόγους που ανέφερα παραπάνω (post 26)

tsimakgr

Well-Known Member
30 Απριλίου 2011
572
9
Athens
Το επαναφέρω το θέμα επειδή με απασχολεί αρκετά τον τελευταίο καιρό.
Έχω ένα Ακίτα Ιαπωνικό, σχεδόν 4 μηνών.
Οπτικά αν το δεις είναι ξεκάθαρο πως έχει Συγκλίνοντες Ταρσούς. (Τα πίσω ποδαράκια του στρίβουν προς τα έξω).
Όσοι ήταν στην "σκυλοσυνάντηση" τον είδαν και μου είπαν 2-3 γνώμες.

Και για να πάμε λίγο την ιστορία από την αρχή:
1,5 - 3 μηνών πήρε ΠΟΛΥ απότομα ύψος και βάρος. Ήταν και ο μεγαλύτερος σε βάρος της τοκετοομάδας. (7 κουτάβια)
Μέχρι 3 μηνών και κάτι, λόγω εμβολίων δεν είχε περπατήσει έξω σε σκληρές επιφάνειες. Στις βόλτες μόνο αγκαλιά τον είχαμε.
Στο σπίτι, όπου έχω στρώσει χαλάκια, θα ψάξει να βρει τα 10-20 εκατοστά που δεν είναι στρωμένα και θα ξαπλώσει εκεί, σαν κουνέλι..Με την κοιλιά προς τα κάτω...Αυτή τη στάση την έκανε από όταν ήταν ημερών...
Αρχικά τρέχαμε στο σπίτι(χωρίς εγώ να σκέφτομαι πως κάνει κακό) τώρα του το έχω κόψει δια ροπάλου να τρέχει μέσα στο σπίτι.
Βόλτες βγαίνουμε 3 την ημέρα υπό κανονικές συνθήκες(1 πρωί για κανά 20λεπτό, 1 απόγεύμα και 1 βράδυ).
Μπορεί αν κάτσουμε πολύ ώρα έξω το απόγευμα (> 2 ώρες) να μην πάμε και το βράδυ βόλτα και το αντίστροφο...Μπορεί και απλά να κάνουμε μια βόλτα το τετράγωνο αν μία από τις βόλτες είναι μέγαλη....
Τον ταϊζω Orijen Puppy Large.... Τρίχωμα, όρεξη πολύ καλή.... Τρέχει για αρκετή ώρα για την ηλικία του... Συνήθως του το κόβω για να μην κουραστεί πάρα πολύ....
ΔΕΝ φαίνεται να τον ενοχλούν οι στραβοί ταρσοί στο τρέξιμο....
Στο αργό τρέξιμο φαίνεται να κάνει "bunny" hops... Στο γρήγορο δεν φαίνεται τίποτα....

Πάμε στο ιατρικό κομμάτι:
Πήρα την απόφαση να του βγάλω ακτινογραφίες. ο Γιατρός που τον πηγαίνω, και που τον πήγα για ακτινογραφίες είναι και ορθοπεδικός και από αυτά που έχω ακούσει θεωρείται από τους καλούς στον χώρο...Δεν αναφέρω όνομα.
Οι ακτινογρφίες δεν δείξανε κάτι εκτός από αυτό που φαίνεται με το μάτι...Στραβά πόδια...!!! ο γιατρός μου είπε πως είναι υποψήφιο για δυσπλασία, αλλά διάγνωση δεν μπορεί να γίνει ακόμα...μου είπε πως με ψηλάφηση είδε πως είναι λίγο χαλαροί οι χόνδροι.... Γενικά μου είπε πως είναι γεννετικό και πως ότι είναι να γίνει θα γίνει. Να τον γυμνάζω μόνο μου είπε και να προσέχω το βάρος του...Τροφή να συνεχίσω την ίδια...Δεν τον ένοιαζε η μάρκα, έδωσε έμφαση στο να είναι η τροφή κατηγορία Puppy Large.
Μου είπε να ΜΗΝ πάρω βιταμίνες, ασβέστια κτλ.
Για κάτι άλλα συμπληρώματα που τον ρώτησα μου είπε πως αυτά είναι "μαντζούνια" και δεν έχουν αποδειχθει επιστημονικά πως λύνουν μια τέτοια κατάσταση. :confused:

Τον πήγα σε άλλον γιατρό: απλό κτηνίατρο. Γνωστό γνωστού....Αυτός μου χαϊδεψε λίγο τα αυτιά. Μου είπε για γλυστερα πατώματα, να τον γυμνάζω και να του δίνω κάτι σαν βιταμίνες για τους χόνδρους του: 1) Canosan 2)Vmp feiser.
Όλα αυτά για κανά δίμηνο και βλέπουμε... :confused:

Ένα παιδί στη συνάντηση μου είπε να δίνω 1) Γλουκοζαμίνη χονδροιτήνη της Solgarg
2) Shinoquen νομίζω κάπως έτσι λέγεται...
Αυτή η λύση μου φάνηκε η ποιο καλή αλλά έλα που δεν μου την πρότεινε κάποιος γιατρός.....:mad:

Και ένας εκπαιδευτής μου είπε να του δίνω Ταμπλέτες ασβεστίου για ανθρώπους!!! :eek:
Αυτή η λύση μου φάνηκε η χειρότερη...

Για πείτε ρε παιδιά καμιά πρόταση-ιδέα...Γιατί ακόμα δεν του έχω δώσει τίποτα...Στον 1 μήνα που τρέχει και αθλείται σε παρκάκια κτλ, έχω δει μια μικρή βελτίωση αλλά όχι τρελά πράματα...
Ίσως κάποιος που είχε παρόμοιο πρόβλημα???
Να σημειωθεί πως καρφί δεν μου καίγεται αν θα είναι "στραβοκάνης"... με νοιάζει να μην ποναέι και να μπορεί να τρέχει-παίζει στο μέλλον χωρίς πρόβλημα.....