Συμβίωση με Ποιμενικό Κεντρικής Ασίας - ερωτήματα

pk68

Member
28 Δεκεμβρίου 2013
17
4
Καλησπέρα,

Όπως είχα γράψει στο 1ο post μου, από το Δεκέμβριο έχω υιοθετήσει ένα θηλυκό ποιμενικό κεντρικής ασίας (Σάννυ – περ. 2,5 ετών). Είναι το 2[SUP]ο[/SUP] σκυλί μου – τα τελευταία 7 χρόνια έχω ένα θηλυκό κόκερ σπάνιελ – τη βρήκα στο δρόμο, σήμερα πρέπει να είναι γύρω στα 12 (Μοίρα). Ζω σε διαμέρισμα στο κέντρο. Γνωρίζω ότι δεν είναι ότι καταλληλότερο για τη Σ. αλλά από την άλλη ήταν για πολύ καιρό διαθέσιμη για υιοθεσία χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον για αυτή, οπότε αποφάσισα μετά από πολλή σκέψη να το τολμήσω.

Μερικές πρώτες εντυπώσεις:

• Χαμηλής ενέργειας και με μεγάλη διάθεση για ύπνο (έτσι ήταν και πριν). Δεν γαυγίζει μέσα στο σπίτι-δεν λερώνει.
  • Συγκρατημένη και σοβαρή στη συμπεριφορά με εμένα. Πιστεύω ότι σε αυτό ρόλο παίζει και η Μ. η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει ότι είναι ο «παλιός» της υπόθεσης και άρα εγώ ανήκω προτίστως σε εκείνη. Τώρα τελευταία άρχισε να «λύνεται» και να κάνει χαρές, φιλιά κλπ.
  • Αρκετά υπάκουη αλλά οι εντολές πρέπει να επαναλαμβάνονται (συχνά αρκετές φορές). Επιλεκτική κώφωση όταν δεν θέλει να υπακούσει και είναι σε οικείο περιβάλλον. Ακούει απόλυτα στο γενικό απαγορευτικό.
  • Με άλλα σκυλιά: καλών προθέσεων συμπεριφορά και προς τα δύο φύλα. Δεν έχει επιτεθεί ποτέ σε άλλο σκυλί, ούτε γρυλίσει κλπ (αμύνθηκε όμως και εν συνεχεία επιβλήθηκε σε αρσενικό που της έκανε επίθεση λόγω ζήλιας). Εφόσον την «τσιγκλίσουν», μπορεί και να παίξει με άλλα σκυλιά αλλά για λίγο.
  • Με τους ανθρώπους: «ζητιανεύει» χάδια στο δρόμο, τι να πώ?...
  • Βόλτα: προσπαθώ να της εξασφαλίζω 1,5 - 2 ώρες περπάτημα τις εργάσιμες και 2,5-3 ώρες τα Σ-Κ. Δεν τραβάει, περπατάει στο πλάϊ. Σε ελεγχόμενους χώρους ελεύθερη δεν απομακρύνεται πάνω από 30-40 μέτρα.
Συμπερασματικά και αφού αναγνωρίσω ότι το περιβάλλον δεν είναι ιδανικό, η Σάννυ έχει αποδειχθεί εξαιρετικά καλόβολη και χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς. Σε θέματα ιδιοσυγκρασίας έχει όλα τα χαρακτηριστικά της φυλής εκτός από την επιφυλακτικότητα προς ξένους και την τάση επιβολής σε άλλα σκυλιά (δλδ τα μισά!).
Και μία ερώτηση για θέμα που αντιμετωπίζω: από την αρχή μαδούσε πολύ (πριν την πάρω), γεγονός παράξενο για τη φυλή (απ’ότι διάβασα). Πρόσφατα έλειψα στον εξωτερικό για μία εβδομάδα και όταν την παρέλαβα από την πανσιόν διεπίστωσα ότι μαδούσε ακόμα περισσότερο – γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ετήσια αλλαγή τριχώματος. Ωστόσο τώρα διαπιστώνω ότι είναι δυνατόν να της βγάλεις με το χέρι μικρές τούφες από μαλλί απλώς τραβώντας. Μου φαίνεται παράξενο. Μπορεί να φταίει η διατροφή? (Sam’s Field Senior – την adult δεν την έτρωγε με τπτ και έκανε διάρροιες). Επίσης αυγά, γιαούρτι και λιωμένα λαχανικά (εναλλάξκάθε μέρα) καθώς και λάδι σολωμού. Μερικές φορές (κανά δυό) της έφτιαξα γιαλ.

Ελπίζω να μην κούρασα και ευχαριστώ προκαταβολικά για τις όποιες συμβουλές!

Παναγιώτης

Παναγιώτης

Last edited:

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
Ενδεχομένως σε λίγο καιρό που θα έχει περάσει χρόνο μαζί σου και στο σπίτι σας να αρχίσει να βγάζει και άλλες πτυχές του χαρακτήρα της. Να είστε παντα καλά! !!

pk68

Member
28 Δεκεμβρίου 2013
17
4
Eυχαριστώ για τις ευχές,

Να υποθέσω ότι αναφέρεσαι σε συμπεριφορές επιβολής? Διότι να γίνει πιο επιφυλακτική με τους ξένους μου φαίνεται δύσκολο.

ISKENDER

Well-Known Member
28 Ιουνίου 2013
1.986
6.021
SALONIKI
Το μάδημα ειναι της εποχής. Ο χειμώνας τελείωσε νωρίς φέτος.
Και τα δικά μου ετσι μαδάνε τωρα.

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Καταρχάς, μπράβο σου που την πήρες! Από όσα λες, πρόκειται για εξαιρετικά καλόβολο πλάσμα από όσα λες - φτύσε, φτύσε :cool: (γενικά πιστεύω ότι σε πολλές υιοθεσίες τέτοιου τύπου τα σκυλιά κάνουν Ο,ΤΙ είναι δυνατόν για να τα κρατήσεις, έχω και ζωντανό παράδειγμα... αυτό δε σημαίνει ότι δε θα σε δοκιμάσουν, και εσένα και τα όριά σου, αλλά τελικά ξέρουν πολύ καλά πόσο τα 'παίρνει').
Πάντως, όπως είπε και το underdog, καλό είναι να κρατάς και μια μικρή...πισινή, γιατί όντως ακόμα είναι λίγος ο χρόνος και σίγουρα δε σου έχει δείξει όλα τα στοιχεία του χαρακτήρα της. Δε λέω ότι θα δεις 'άλλο' σκυλί, αλλά και η Αναστασία πχ τον πρώτο μήνα βασικά έτρωγε, κοιμόταν και με κοίταζε. Χάδια μόνο αν έδινα εγώ, συμπεριφορά υποτακτική και αρκετά απόμακρη, χαρά μόνο με άλλα σκυλάκια. ΜΕΤΑ τους 3-4 μήνες, μη σου πω στους 6, άρχισε πιστεύω να μ' εμπιστεύεται πραγματικά και να νιώθει ότι, οκ, εγώ είμαι η μαμά της, άρχισε να μου 'τρίβεται', να διεκδικεί το χρόνο μου, κτλ, ενώ τον τελευταίο καιρό (κλείσαμε αισίως 10 μήνες!) άρχισε - επιτέλους! - να παίζει και γενικά να δείχνει ότι 'χαίρεται', πέραν της ώρας του φαγητού :) --> από την πρώτη μέρα, μόλις άκουγε κροκέτες, έκανε χορευτικό, πραγματικά!, μιλάμε για πιρουέτες! Γι' αυτό... να παρατηρείς και να μας γράφεις! (επίσης, φώτος;;;;;;; που είναι οι φώτος;;;)

Τώρα για το μάδημα, είναι μάλλον αυτό που σου λέει ο iskender, ο οποίος επίσης έχει πκα! Έχουν διπλό μανδύα από όσο ξέρω οπότε, ναι, το ένα στρώμα βγαίνει σα φλοκάτη :p (βέβαια, και το στρες παίζει ρόλο, οπότε ίσως να συνέβαλε σε αυτό και η πανσιόν). Τη βουρτσίζεις καθόλου;

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.796
8.004

Και μία ερώτηση για θέμα που αντιμετωπίζω: από την αρχή μαδούσε πολύ (πριν την πάρω), γεγονός παράξενο για τη φυλή (απ’ότι διάβασα). Πρόσφατα έλειψα στον εξωτερικό για μία εβδομάδα και όταν την παρέλαβα από την πανσιόν διεπίστωσα ότι μαδούσε ακόμα περισσότερο – γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στην ετήσια αλλαγή τριχώματος. Ωστόσο τώρα διαπιστώνω ότι είναι δυνατόν να της βγάλεις με το χέρι μικρές τούφες από μαλλί απλώς τραβώντας. Μου φαίνεται παράξενο. Μπορεί να φταίει η διατροφή? (Sam’s Field Senior – την adult δεν την έτρωγε με τπτ και έκανε διάρροιες). Επίσης αυγά, γιαούρτι και λιωμένα λαχανικά (εναλλάξκάθε μέρα) καθώς και λάδι σολωμού. Μερικές φορές (κανά δυό) της έφτιαξα γιαλ.

Παναγιώτης
Nα την χαίρεσαι και πολύ χαίρομαι κι εγώ για την επιλογή σου να την υιοθετήσεις.
Σχετικά με το μάδημα και την πανσιόν. Σίγουρα είναι λόγος η αλλαγή εποχής που σε γενικές γραμμές μαδάει περισσότερο αλλά να ξέρεις ότι συνέβη και από το επιπλέον στρες.
Όταν πρωτουιοθέτησα τον τρίτο σκύλο μου λόγω επέμβασης του άλλου χρειάστηκε να τον βάλω για 20 ημέρες σε πανσιόν. Όταν γύρισε και αρκετό καιρό μετά μαδούσε τρελά. Αγχώθηκε και στρεσαρίστηκε από την αλλαγή αυτή που συνέβη σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την υιοθεσία του.

pk68

Member
28 Δεκεμβρίου 2013
17
4
Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες και τα καλά λόγια. Και εγώ πιστεύω ότι έχουμε να κάνουμε με αλλαγή τριχώματος. Τη βουρτσίζω καθημερινά (μιλάμε για μπάλες από τρίχες!). Προσπαθώ να επισυνάψω φωτός αλλά... Θα δοκιμάσω ξανά το βράδυ. Προς το παρόν μπορείτε να δείτε εδώ:
http://www.dogforum.gr/v3/εμείς.και.τα.σκυλιά.μας-13/χαιρετισμός-28328/#post724692

Last edited:

pk68

Member
28 Δεκεμβρίου 2013
17
4
Και κάτι τελευταίο που μου διέφυγε: θεωρώ μάλλον απίθανο να ευθύνεται η αλλαγή περιβάλλοντος δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη πανσιόν φιλοξενείτο μέχρι να υιοθετηθεί (άρα της είναι οικεία ως περιβάλλον).

underdog

Well-Known Member
5 Απριλίου 2011
1.223
135
Εσύ και το σπίτι σου είναι το νέο περιβάλλον.
Αυτό που ήθελα να πω στο προηγούμενο ποστ μου το εξηγησε πολύ σωστά η dnassib.

sojna

Member
7 Ιανουαρίου 2014
6
0
Παναγιώτη, ζούμε δύο σχεδόν παράλληλες ιστορίες! Και εμείς υιοθετήσαμε πριν από περίπου ένα μήνα, έναν τρίχρονο αδέσποτο ποιμενικό (μοιάζει πολύ με ελλ. ποιμενικό), παρότι και εμείς ζούμε σε διαμέρισμα και φοβόμασταν μήπως δεν μπορούσαμε να του προσφέρουμε αυτό που χρειάζεται. Τον βγάζουμε και εμείς 2-3 ώρες βόλτα την ημέρα κυρίως στο δάσος και περνάει τον υπόλοιπο καιρό στο μπαλκόνι, με ατέλειωτες ώρες ξάπλας και ύπνου.
Ήθελα να σου πω ότι σε ζητήματα συμπεριφοράς, παρατηρούμε περίπου τα ίδια πράγματα: Συγκρατημένος, σοβαρός, δείχνει να μας αγαπάει και να μας σέβεται, αλλά σπάνια παίζει μαζί μας, γενικά υπάκουος, αλλά κάποιες φορές απίστευτα πεισματάρης! Μόνο που εμείς έχουμε ένα θέμα επιθετικότητας με τα άλλα σκυλιά και προσπαθούμε να το δουλέψουμε.
Νομίζω όμως ότι γενικά τα πράγματα πάνε καλά και ο χρόνος δουλεύει για εμάς. Επίσης έχω την αίσθηση ότι δείχνει πιο χαρούμενος και αυτό φαίνεται και στο πρόσωπο του. Ίσως να μην γίνει ποτέ το σκυλί που θα χοροπηδάει σαν τρελό γύρω μας, ψάχνοντας χάδια και παιχνίδια, αλλά πάντα θα μοιραζόμαστε στιγμές χαράς και ουσιαστικής επαφής.
Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο με την νέα σου σκυλίτσα. Οι παρατηρήσεις σου με βοήθησαν πολύ και ελπίζω αυτό να είναι αμοιβαίο.

pk68

Member
28 Δεκεμβρίου 2013
17
4
sojna, ευχαριστώ για τα σχόλιά σου. Δε νομίζω και εγώ ότι σκυλιά αυτής της κατηγορίας μπορούν να μετατραπούν σε κόκερ σπάνιελ π.χ. (έχω και ένα τέτοιο και ξέρω τι λέω). Στη συμβίωση με τον άνθρωπο είναι περισσότερο "σύντροφοι" - γεγονός που δεν βρίσκω αρνητικό.
Κάτι άλλο που έχω καταλάβει: οι "ορεινοί" ποιμενικοί είναι "ευαίσθητα" ζώα. Δεν θέλουν πολλές φωνές και φυσικά ούτε βία. Όπως είχα διαβάσει κάπου και για τους πκα:they need a firm but gentle hand. Aυτό διαπιστώνω και με τη δική μου.
Ελπίζω να πάνε όλα καλά!

ptf

Well-Known Member
2 Ιουλίου 2009
2.051
1.810
59
ΑΘΗΝΑ
Τσοπάνια σε διαμέρισμα! Που φτάσαμε! :)

Να τα χαίρεστε, γερά και δυνατά να είναι!

dnassib

Well-Known Member
10 Μαϊου 2013
1.469
1.077
Παγκράτιους exoticus
Πραγματικά να τις χαίρεστε!
Και, καθαρά προσωπική άποψή μου, καλύτερα τσοπάνια και πουλόσκυλα/λαγόσκυλα σε διαμέρισμα, παρά στους δρόμους, σε κλουβιά φιλοζωϊκών ή παρατημένα μόνα τους να βρουν 'την τύχη τους' σε βουνά...

pk68

Member
28 Δεκεμβρίου 2013
17
4
Πραγματικά να τις χαίρεστε!
Και, καθαρά προσωπική άποψή μου, καλύτερα τσοπάνια και πουλόσκυλα/λαγόσκυλα σε διαμέρισμα, παρά στους δρόμους, σε κλουβιά φιλοζωϊκών ή παρατημένα μόνα τους να βρουν 'την τύχη τους' σε βουνά...

Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα πάρα πολύ πριν το αποτολμήσω και ο βασικός προβληματισμός μου ήταν αυτός (ποιμενικός σε διαμέρισμα? οι πκα απ'όσο γνωρίζω δεν είναι τσοπάνηδες με την έννοα του border collie π.χ.). Ωστόσο αποφάσισα με αυτό ακριβώς το κριτήριο. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα κατέληγε να φυλάει ένα βιομηχανικό χώρο, δεμένη με αλυσίδα όλη την ημέρα?