Συμβουλές φωτογράφισης σκύλου

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Χρησιμοποιήστε Φυσικό φως
Αν είναι δυνατόν χρησιμοποιείτε πάντα το φυσικό φως, aποφύγετε flash, to φλας μπορεί,
όχι μόνο να προκαλέσει κόκκινα μάτια, αλλά και να ενοχλήσει τον σκύλο.
εάν δεν είναι δυνατόν να πάτε έξω, χρησιμοποιήστε ένα δωμάτιο καλά φωτισμένο από ένα μεγάλο παράθυρο.

Κρατήστε τα μάτια εστιασμένα
τα μάτια είναι σημαντικά σε κάθε είδους πορτραίτο.
όπως λένε, "Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής" και τα σκυλίσια μάτια μπορεί να είναι πολύ εκφραστικά.
Γι 'αυτό φροντίστε να δώσετε έμφαση στα μάτια του σκύλου σας.

Πηγαίνετε εσείς στο σκυλί σας.
Είναι πολύ σημαντικό το σκυλί να είναι άνετα, έτσι αντί να τον πιέσετε να έρθει να σας να πάτε εσείς σ 'αυτόν.
Το πιο σημαντικό είναι να χαμηλώσουμε στο επίπεδο του.
Όλοι γνωρίζουμε πως ένα σκυλί φαίνεται όταν παρατηρείται από πάνω, καθίστε στο πάτωμα ή ξαπλώστε και να θυμάστε να φωτογραφίσετε από το επίπεδο του ματιου του και κάτω.

Δώστε αξία στον χαρακτήρα
Γνωρίζετε τον σκύλο σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον, και μια επιτυχημένη εικόνα είναι αυτή που μεταφέρει το χαρακτήρα του θέματός του.
Εάν έχετε ένα χαλαρό σκύλο δείξτε χασμουρητό, αν το σκυλί σας είναι παιχνιδιάρικου τύπου δείξτε στην πράξη την εκτέλεση απο το αγαπημένο κόλπο του.

Μετάβαση Macro
Βάλτε μεγάλο φακό και να γεμίστε το πλαίσιο με το πρόσωπο και στο τρίχωμα του σκύλου σας,
τα κοντινά πλάνα συχνά κάνουν όμορφα πορτρέτα.

Να έχετε υπομονή
Η σκυλίσια φωτογραφία απαιτεί πολλή υπομονή.
Δεν έχει σημασία πόσο ενθουσιασμένος είναι ο σκύλος σας, αν είστε αρκετά υπομονετικοί, θα χαλάρωσει και θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια αξιοπρεπή φωτογραφία.

Φωτογραφίζοντας μαύρα σκυλιά
Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην φωτογράφιση με μαύρα σκυλιά είναι το έντονο ηλιακό φως.
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόκλιση, στην αντίθεση - πολλή φωτεινότητα και πολύ μαυρίλα.
Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτό και να πάρετε τη φωτογραφία στη σκιά ή σε μαλακό φως.
Προσπαθούμε επίσης να είμαστε προσεκτικοί στο φόντο, φροντίζοντας να μην είναι πολύ σκούρο, και κατά προτίμηση να είναι λευκό. Εάν το φόντο είναι πολύ σκούρα τότε το σκυλί θα χαθεί στην εικόνα.

εαν έχετε κάποια άλλα tips παρακαλώ παραθέστε.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Εκτός από τα πορτρέτα, οι φωτογνώστες μπορείτε να γράψετε κ tips για φωτογραφίες εν κινήσει (πχ, για μηχανές που'χουν τη δυνατότητα συνεχόμενων λήψεων, ώστε να 'χουμε επιλογές κ να'μαστε βέβαιοι ότι έχουμε απαθανατήσει ωραίες, καθαρές κ μη κουνημένες φωτο) με το σκύλο μας να πηδά εμπόδιο, να τρέχει σε λιβάδι κλπ

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Αχ με πρόλαβες.... :) Σκόπευα κι εγώ να ανοίξω ένα τετοιο θέμα (αν και δε θα είχα τίποτα να πω, μόνο να ρωτήσω!) αλλά περίμενα μέχρι το Σάββατο που θα πάρω τη μηχανούλα μου. Τεσπα. Απ'οτι κατάλαβα πάντως (από τα διαφορα ΠΜ που πήρα μετά το off topic περι φωτογραφίας) είμαστε πολλοί εδώ που μας αρέσει το άθλημα και θέλουμε να μάθουμε και να βελτιωθούμε. :)

Οπότε ας συνδιάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.... κι ας χρησιμοποιήσουμε τα τριχωτά μας μοντέλα. :) Προτείνω κατα καιρούς όποιος θέλει να ανεβάζει εδώ καλές φωτογραφίες (με σκυλιά πάντα για να είμαστε εντός θέματος) και να κάνουν σχόλια οι πιο σχετικοί (ωρε μάνα μου τι έχει να γίνει...... ).

Και φυσικά περιμένουμε κι άλλα τιπ για τη σκυλοφωτογράφηση! :) (είστε πολλοί οι φωτογραφοι εδω μέσα και τώρα σας ξέρω! ;) )

katerina116

Well-Known Member
23 Μαρτίου 2010
677
2
Nicosia ,Cyprus
mayasfriends.blogspot.com
Εγω κραταω μια λιχουδια κ τη σηκωνω ψηλα ή χαμηλα,δεξια ή αριστερα κτλ ,αναλογα που θελω να κοιταει κ ετσι καθετε ακινητη για μια απλη φωτο. Οι φωτογραφιες εν κινησει, που ειναι οι αγαπημενες μου ,δυστυχως με δυσκολευουν ,εκτος αν εχω μια καλη φωτογραφικη :)

Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.803
4.109
40
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Οπότε ας συνδιάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.... κι ας χρησιμοποιήσουμε τα τριχωτά μας μοντέλα. Προτείνω κατα καιρούς όποιος θέλει να ανεβάζει εδώ καλές φωτογραφίες (με σκυλιά πάντα για να είμαστε εντός θέματος) και να κάνουν σχόλια οι πιο σχετικοί (ωρε μάνα μου τι έχει να γίνει...... ).
Αυτό θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα...

ΥΓ. Κοπρίτη εσύ φταις που χθες στον ύπνο μου είδα μια Canon :p

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Αχ με πρόλαβες.... :) Σκόπευα κι εγώ να ανοίξω ένα τετοιο θέμα, αλλά περίμενα μέχρι το Σάββατο που θα πάρω τη μηχανούλα μου.
με το καλό φιλενάς, άντε κ στα δικά μου λίαν συντόμως (είμαι στην έρευνα αγοράς τώρα :) )

Εγω κραταω μια λιχουδια κ τη σηκωνω ψηλα ή χαμηλα,δεξια ή αριστερα κτλ ,αναλογα που θελω να κοιταει κ ετσι καθετε ακινητη για μια απλη φωτο. Οι φωτογραφιες εν κινησει, που ειναι οι αγαπημενες μου ,δυστυχως με δυσκολευουν ,εκτος αν εχω μια καλη φωτογραφικη :)
πολύ καλά κάνεις! Βγάζεις σουπερ φωτο έτσι, για παράδειγμα, αυτή με τον γκογκολ πιο κάτω με αυτό τον τρόπο την τράβηξα:

Επίσης, κάποιες καλές 'στημένες' φωτο/πορτρέτα που θεωρώ ότι έχω τραβήξει είναι αυτές:
(τώρα με την καινούργια φωτογραφική, σαφώς θα'χω πολύ καλύτερα αποτελέσματα, aka καλύτερος φακός ;-) )

Βέβαια, όσο φωτογραφίζεις, τόσο περισσότερο μαθαίνεις, οπότε... practice is the key! :)

Last edited:

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
με το καλό φιλενάς, άντε κ στα δικά μου λίαν συντόμως (είμαι στην έρευνα αγοράς τώρα :) )
Οχι τίποτε άλλο, αλλά για να δει μια άσπρη μέρα κι η xotikouli που δε μπορεί να πιεί ενα καφέ η κοπέλα, την έχουμε συνέχεια με μια μηχανή στο χέρι να φωτογραφίζει τα βρωμόσκυλα! :)

George A

Well-Known Member
6 Αυγούστου 2008
3.215
239
Οπότε ας συνδιάσουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου.... κι ας χρησιμοποιήσουμε τα τριχωτά μας μοντέλα. :) Προτείνω κατα καιρούς όποιος θέλει να ανεβάζει εδώ καλές φωτογραφίες (με σκυλιά πάντα για να είμαστε εντός θέματος) και να κάνουν σχόλια οι πιο σχετικοί (ωρε μάνα μου τι έχει να γίνει...... ).
αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο εαν είχε και τις ρυθμίσεις της μηχανής

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Θα τα πιάσω σιγά σιγά γιατί αν περιμένω να βρω χρόνο να τα συγκεντρώσω όλα μαζί, βλέπω να έρχεται πρώτη η σύνταξη... :D

Προσπαθούμε επίσης να είμαστε προσεκτικοί στο φόντο, φροντίζοντας να μην είναι πολύ σκούρο, και κατά προτίμηση να είναι λευκό. Εάν το φόντο είναι πολύ σκούρα τότε το σκυλί θα χαθεί στην εικόνα.
Συμφωνώ ότι δεν πρέπει να είναι σκούρο το φόντο, αλλά διαφωνώ με το άσπρο φόντο. Δημιουργεί μεγάλη αντίθεση και μπορεί να "τρελάνει" το φωτόμετρο της μηχανής με αποτέλεσμα να χαθούν λεπτομέρειες. Δύσκολα θα γράψει σωστά και το μαύρο και το άσπρο (τα ασπρόμαυρα σκυλιά να δείτε πονοκέφαλος που είναι!). Προτιμώ ένα φόντο χρωματιστό. Αυτό μπορεί να είναι ένας μπλε ουρανός, πρασινάδα ή οτιδήποτε άλλο αναδεικνύει το μαύρο.

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
αυτό θα ήταν πολύ χρήσιμο εαν είχε και τις ρυθμίσεις της μηχανής
Για όσους χρησιμοποιούν Firefox, μπορείτε να κατεβάσετε το add-on που λέγεται Exif Viewer.
Έτσι, με ένα δεξί κλικ σε ένα jpg on line και επιλογή του exif μπορείτε να βλέπετε τις ρυθμίσεις της μηχανής.
Βασική προϋπόθεση η εικόνα να έχει αποθηκευτεί μέσω προγράμματος που το διατηρεί.
Tο exif συμπεριλαμβάνει πληροφορίες όπως ASA, διάφραγμα, ταχύτητα κλπ.

Ίσως θα ήταν χρήσιμη και μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αυτών όρων γιατί φοβάμαι ότι κάποιους μπορεί να τους μπερδεύουμε αντί να τους βοηθάμε αναφέροντας τους.

Natassa

Well-Known Member
10 Ιανουαρίου 2008
4.700
172
Αθήνα
www.petphoto.gr
Για όσους χρησιμοποιούν Firefox, μπορείτε να κατεβάσετε το add-on που λέγεται Exif Viewer.
Έτσι, με ένα δεξί κλικ σε ένα jpg on line και επιλογή του exif μπορείτε να βλέπετε τις ρυθμίσεις της μηχανής.
Βασική προϋπόθεση η εικόνα να έχει αποθηκευτεί μέσω προγράμματος που το διατηρεί.
Tο exif συμπεριλαμβάνει πληροφορίες όπως ASA, διάφραγμα, ταχύτητα κλπ.

Ίσως θα ήταν χρήσιμη και μια σύντομη παρουσίαση των βασικών αυτών όρων γιατί φοβάμαι ότι κάποιους μπορεί να τους μπερδεύουμε αντί να τους βοηθάμε αναφέροντας τους.
το photobucket που χρησιμοποιώ για να ανεβάσω φωτο, τις κρατάει τις ρυθμίσεις;

st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.744
Θεσ/νίκη
Αν έχεις μια Canon EOS 7D ξαφνικά όλα γίνονται εύκολα και διασκεδαστικά!Αυτην θα την πάρω δεν υπάρχει περίπτωση!

Μέχρι στιγμής εχω την Canon S5is και είμαι πολύ ευχαριστημένος για τις δυνατότητες της!

Αυτό που είπε και ο κ.Γιώργος πιο πάνω!Ο τρόπος φωτογράφησης και οι ρυθμίσεις της φωτογραφικής θα είναι ότι πιο κατατοπιστικό!

Ήθελα να ανοίξω και εγώ ένα παρόμοιο θέμα μιας που έχουμε αξιόλογους φωτογράφους χόμπιστες εδώ αλλά δεν ήξερα πως να το αρχίσω!

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Κάνω μια παρένθεση, παραθέτοντας κάποια άρθρα για τα πολύ βασικά που αναφέρονται γενικώς στη φωτογραφία.

Συμβουλές για την λήψη φωτογραφιών υπό συνηθισμένες συνθήκες χωρίς αυτοματισμούς.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη των νέων φωτογράφων

Σύνθεση, καδράρισμα, προοπτική

Γρήγορες λήψεις με αργές μηχανές

Πότε μια φωτογραφία θεωρείται άρτια

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΓΛΩΣΣΑΡΙ (ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ)

Edit: Την ονομάζω παρένθεση, αν και βασική... Γιατί θεωρώ ότι είναι αδύνατον να πιάσουμε τη φωτογραφία απ'την αρχή της εδώ. Προτείνω να συγκεντρωθούμε κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη φωτογράφηση των σκύλων, αλλιώς θα βγούμε πολύ... off forum! :)

Last edited:

Xotikouli

Well-Known Member
24 Δεκεμβρίου 2006
4.974
630
Athens
Και συνεχίζω με τα αγαπητά μαυρόσκυλα... :)

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην φωτογράφιση με μαύρα σκυλιά είναι το έντονο ηλιακό φως.
Υπάρχει μια πολύ μεγάλη απόκλιση, στην αντίθεση - πολλή φωτεινότητα και πολύ μαυρίλα.
Προσπαθήστε να αποφύγετε αυτό και να πάρετε τη φωτογραφία στη σκιά ή σε μαλακό φως.
Το έντονο ηλιακό φως (κοινώς ντάλα μεσημέρι, ειδικά το καλοκαίρι) το αποφεύγουμε γενικώς. Για κάθε σκυλί (και κάθε φωτογραφία).
Καλό είναι να προσέχουμε και την κατεύθυνση του φυσικού φωτισμού ώστε να προβλέψουμε και να αποφύγουμε κακοφωτοτισμένες φωτογραφίες. Και πράγματι, στα μαύρα σκυλιά οι δυσκολίες είναι πολλές φορές εντονότερες...

Παράδειγμα. Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν τον ίδιο σκύλο (ο αγαπητός Ακίρα της Tara), με διαφορετικό φως.

Ιανουάριος, 15.00. Η ώρα δεν είναι ιδιαίτερα κακή για φωτογράφηση, αλλά ο φωτισμός έχει λάθος κατεύθυνση. Με αποτέλεσμα να χαθούν οι λεπτομέρειες στο πρόσωπο του σκύλου από τις σκιές.

Νοέμβριος, 17.00. Παρόμοιος φωτισμός, αλλά με διαφορετική κατεύθυνση. Τα χαρακτηριστικά του ξεχωρίζουν, με πιο βασικά τα μάτια.
Πολύ δύσκολα "στέκει" πορτραίτο χωρίς να ξεχωρίζουν τα μάτια.

Και ένα μαυρόσκυλο ακόμα...

Απρίλιος, 16.00. Παρόμοια ώρα με τις δύο προηγούμενες, αλλά με συννεφιά. Το μαλακό φως που αναφέρεται παραπάνω.
Τα σύννεφα διαχέουν το φως, με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε τις έντονες σκιές που δημιουργούν τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στα σκοτεινά και τα φωτεινά (πολλές φορές "καμμένα") σημεία.

kopritis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
7.809
23
Αθήνα, κεντρο.
Σούπερ!!! Ευχαριστούμε, xotikouli και George A!!! Aναμένουμε κι άλλα τιπ (ειδικά για τα μαυρόσκυλα!)

Οσο γι'αυτό που είπα πιο πάνω για τις φωτό που μπορούν να δέχονται σχόλια, μπορουμε ν'ανοίξουμε ένα ξεχωριστό νήμα γι'αυτό, για να μη μπλέκονται εδώ με τα τιπς), αλλά ο σκοπός είναι να μπαίνει μια φωτο απ'τον καθένα (ακούς Νατασάκι!!! ;) ), η καλύτερη καλιτεχνικά και τεχνικά που θα επιλεξει αυτός που την τράβηξε, και να γίνονται σχόλια απ'αυτούς που ξέρουν πέντε πράγματα από φωτογραφία (οχι απ'ολους εμάς "μ'αρέσει", "δε μ'αρέσει").

Πάω να φτιάξω το νέο νήμα.... :)

Allegro

Well-Known Member
30 Σεπτεμβρίου 2009
878
10
Maroussi
Σούπερ!!! Ευχαριστούμε, xotikouli και George A!!! Aναμένουμε κι άλλα τιπ (ειδικά για τα μαυρόσκυλα!)

Οσο γι'αυτό που είπα πιο πάνω για τις φωτό που μπορούν να δέχονται σχόλια, μπορουμε ν'ανοίξουμε ένα ξεχωριστό νήμα γι'αυτό, για να μη μπλέκονται εδώ με τα τιπς), αλλά ο σκοπός είναι να μπαίνει μια φωτο απ'τον καθένα (ακούς Νατασάκι!!! ;) ), η καλύτερη καλιτεχνικά και τεχνικά που θα επιλεξει αυτός που την τράβηξε, και να γίνονται σχόλια απ'αυτούς που ξέρουν πέντε πράγματα από φωτογραφία (οχι απ'ολους εμάς "μ'αρέσει", "δε μ'αρέσει").

Πάω να φτιάξω το νέο νήμα.... :)
Υστερώ στο photoshop :(
Ή μάλλον δεν το χρησιμοποιώ καθόλου.