Σχεδόν ένας χρόνος BARF


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.873
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Επειδή πέρασε σχεδόν ένας χρόνος (10 μήνες πιο συγκεκριμένα) που ταΐζω το σκύλο μου BARF, αποφάσισα να γράψω για την εμπειρία και τις παρατηρήσεις.

Δίνω κρέας και κόκαλα (κοτόπουλο, βοδινό, αρνί, γαλοπούλα), ψάρι (σαρδέλα, σολωμό) και λαχανικά και λίγα φρούτα, αβγά, γιαουρτάκι. Προσπαθώ να υπάρχει όσο μεγαλύτερη ποικιλία. Το κρέας το αγοράζω από τη Λαϊκή κάθε εβδομάδα και το βάζω στην κατάψυξη. Εκτός από το ότι πρέπει να προμηθεύομαι το κρέας μια φορά την εβδομάδα, να το κόβω και να το βάζω σε σακούλες δεν βρίσκω πως είναι μεγαλύτερος κόπος από όταν τάιζα το σκύλο μου ξηρά (επί 6 χρόνια).

Δεν είδα διαφορά σε:

* Τρίχωμα (μαδάει 2 φορές το χρόνο όπως πριν, το τρίχωμα είναι απαλό και λάμπει όπως πριν)

* Δόντια (ναι μεν δεν βουρτσίζω τόσο συχνά, τα δόντια δεν έχουν πέτρα αν και ο σκύλος είναι 7μιση ετών)


Είδα διαφορά σε:

* Κόπρανα (πολύ πιο λίγα, σφιχτά κόπρανα. Αν και πίστευα πως το στομάχι του είναι ευαίσθητο, από τότε που κόψαμε την ξηρά δεν είχαμε καθόλου διάρροιες και εμετούς - πράγμα που συνέβαινε συχνά με την ξηρά, τουλάχιστον μια φορά στους 2-3 μήνες)

* Βρομερή ανάσα τέλος και τέλος οι θανατηφόρες!

* Ορθοπεδικά (κάθε χρόνο είχαμε να κάνουμε με κάποιο ορθοπεδικό θέμα - 2 ρήξεις χιαστού, 1 σε κάθε γόνατο, το ένα χρειάστηκε εγχείρηση. Το 2012 παρουσίασε πρόβλημα στο δεξή αγκόνα. Κούτσαινε κατά διαστήματα παρά το γεγονός ότι περιορίζαμε την άσκηση και παρά τα χάπια γλυκοσαμίνης και χονδροϊτήνης. Οταν ξεκινήσαμε ωμά, τα προβλήματα εξαφανίστηκαν διά μαγείας. Ο σκύλος ασκείται κανονικά, ίσως και περισσότερο από πολλά σκυλιά της ηλικίας του, και ούτε μια φορά δεν τον είδα να κουτσαίνει. Κόψαμε και τα χάπια γλυκοσαμίνης και χονδροϊτίνης. Παίρνει φυσική γλυκοσαμίνη από λαιμό γαλοπούλας και κοτόπουλου, πόδια κοτόπουλου και beef trachea).

* Εχει αναπτήξει πολύ καλή μυική μάζα. Πριν όσο και να ασκούταν, όση προτεΐνη και να είχε η ξηρά, δεν είχε τέτοια μυική μάζα.

Πριν ένα χρόνο






Τώρα








* Ωτήτηδες τέλος (η πρώτη ωτήτηδα σε ηλικία περίπου ενός έτους, η δεύτερη ακριβώς ένα χρόνο μετά, αναγκαζόμουν να καθαρίζω με EpiOtic κάθε εβδομάδα για να τις αποφύγουμε και ειδικά μετά από κολύμπι σε θάλασσα/ποτάμι. Τώρα πλέον δεν καθαρίζω τόσο συχνά, τους καλοκαιρινούς μήνες που κάνει συχνά μπάνια ίσως μια φορά το μήνα)

* Αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις πολύ καλύτερες!

Σεπτέμβριος 2012 (BritCare):



Σεπτέμβριος 2013 (BARF):






Οσοι έχετε φόβους για το αν η BARF είναι ισσοροπημένη, παρατηρήστε τις τιμές του Ασβεστίου και του Φωσφόρου με μια "πλήρης ισσοροπημένη ξηρά τροφή Super Premium" και τις τιμές του Ασβεστίου και του Φωσφόρου με την BARF! Τρελό, ε;

* Υπερκινητηκότητα τέλος! Ο σκύλος έχει αρκετή ενέργεια, αλλά δεν είναι στην τσίτα! Πιστεύω πως αυτό έχει σχέση περισσότερο με τη διατροφή, όχι τόσο με την ηλικία.

Αυτές είναι η παρατηρήσεις μας μέχρι τώρα, συν ότι ο σκύλος τρώει με περισσότερη όρεξη βέβαια, επίσης εγώ έχω το κεφάλι μου ήσυχο γιατί δεν σκέφτομαι τι έχει μέσα η κροκέτα της ξηράς, δεν σκέφτομαι πως οι ψεύτικες βιταμήνες και πολλές προτεΐνες μπορούν να κάνουν ζημιά. Η φυσική διατροφή είναι φυσική διατροφή, πώς να το κάνουμε!
 
  • Like
Reactions: Grizzly


mareco

Well-Known Member
13 Ιουλίου 2009
30.652
19.886
Ωραίο θέμα Berna, μπράβο!!!

Να σχολιάσω μόνο...τα ορθοπεδικά θέματα και οι ωτίτιδες, δεν θα μπορούσε να έχουν εκλείψει και από...τύχη; Να μην οφείλονται δηλαδή στα ωμά, αλλά απλώς να μην έτυχε να συμβούν σ'αυτό το 10μηνο [και φυσικά ελπίζω και ποτέ στο μέλλον];
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.873
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Το σκέφτηκα Μαρία γι' αυτό περίμενα να περάσει περισσότερο χρόνος. Οχι τόσο για το θέμα με τα γόνατα, αλλά με τον αγκόνα, που παρουσιάστηκαν πέρισυ τον Αβγουστο. Μου φαίνεται να υπάρχει κάτι περισσότερο από απλή τύχη, διότι κάθε μήνα, μέχρι τον Απρίλιο περίπου, κατά διαστήματα κούτσαινε. Παρά τα χάπια και τον περιορισμό της άσκησης. Λες να μην είναι σύμπτοση που δεν έτυχε να κουτσαίνει ούτε μια φορά σε 10 μήνες από τότε που ξεκινήσαμε τα ωμά; Λογικά θα έπρεπε να συμβαίνει το αντίθετο, διότι με τη δυσπλασία αγκόνα με το χρόνο εμφανίζονται και τα αρθριτικά. Επίσης σκέφτηκα πως βοηθάει και η μυική μάζα που έχει αναπτήξει. Για την ηλικία του είναι πολύ καλή, ο σκύλος είναι σε πολύ καλή φόρμα. Οι μυς "κρατάνε" τις αρθρόσεις και επίσης πιστεύω πως η φυσική γλυκοσαμίνη βοηθάει περισσότερο απ' αυτήν που βρίσκεται σε χάπια, απορροφάται πολύ καλύτερα.
 




Alexia

Well-Known Member
10 Ιουνίου 2008
6.350
202
65
Brussels
dolceconspirito.com
Σιγουρα βοηθάει η μυϊκή μάζα.

Οι ωτιτιδες εχουν συχνά σχέση με δερματικά και στα γουεστι βλέπουμε καλυτέρευση με μπαρφ.
 




FrenchieFan

Well-Known Member
26 Ιουλίου 2006
5.000
1.506
Athens
www.frenchieworld.de.vu
Την αυξηση μυικης μαζας παρατηρησα και εγω τοτε παρα πολυ εντονα στην πρωτη μου γαλλίδα.

Επισης σε μας, εκτος, οτι τα κοπρανα ηταν πολυ πιο λιγα ειχε εξαφανιστει και το προβλημα με τους προκτικους αδενες, που ηταν ΣΥΝΕΧΟΣ γεματοι και ο σκυλος βρομουσε συχνα απο κει!

Στα τωρινα μου σκυλια δεν μπορω να συνγκρινω- επειδη τρωνε ανεκαθεν ωμα!
 


l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.642
7.753
Σίγουρα έχει σχέση η μυική μάζα, αποκλείεται να είναι συμπτωματικό.
Πολύ ωραία παρουσίαση Berna!
Βέβαια να πω εδώ ότι παίζει ρόλο και τι barf δίνει ο καθένας. Έχω γνωρίσει ανθρώπους που δίνουν πλατάρια και περηφανεύονται ότι ταίζουν φυσικά τον σκύλο. Η Berna ταίζει ποιοτικά τον σκύλο για αυτό βλέπει και αυτά τα αποτελέσματα.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.873
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Εννοείται πως η BARF δεν μπορεί να είναι μόνο πλατάρια. Είναι σαν να τρως εσύ μακαρόνια με κιμά κάθε μέρα. Η ποικιλία είναι το κλειδί για μια ισσοροπημένη διατροφή.
 








zouzounos

Well-Known Member
19 Ιανουαρίου 2009
1.954
317
Ωραιο θεμα.
Στα 3 χρονια μπαρφ εκτος απο ολα τα παραπανω που εγραψε η μπερνα να προσθεσω και τις ποσοτητες νερου... σχεδον την μιση ποσοτητα νερου πινει ο δικος μου απο την μπαρφ και μετα.
 


Berna

Well-Known Member
17 Ιουλίου 2009
9.711
3.873
39
Belgrade, RS
clockworkplum.wix.com
Ωραιο θεμα.
Στα 3 χρονια μπαρφ εκτος απο ολα τα παραπανω που εγραψε η μπερνα να προσθεσω και τις ποσοτητες νερου... σχεδον την μιση ποσοτητα νερου πινει ο δικος μου απο την μπαρφ και μετα.
Και αυτό. Πίνει πολύ λιγότερο νερό. Αν και λογικό, αφού η ξηρά είναι μόνο 10% νερό. Τι να κάνει το καημένο το σκυλάκι. :)
 


ntoulis

Well-Known Member
19 Ιουλίου 2013
3.217
2.434
Λαχανάκια Βρυξελλών
υπερ της μπαρφ ειμαι,αλλα το να παιρνει καποιος κρεας απο την λαικη που δεν γνωριζει περιβαλλον-τροφη-φαρμακα της εκτροφης των ζωων και ψαρια και λαχανικα ειναι το ιδιο ρισκο με μια ξηρα..

απλα η ξηρα ειναι νεκρη τροφη γιατι εχει χημικη-θερμικη επεξεργασια αρα απο ενα νεκρο πραγμα δεν μπορει να υπαρχει η να δωσει ενεργεια..ουτε φυσικα βιταμινες κτλ κτλ,γιατι το μεγαλυτερο ποσοστο εχει καταστραφει μετα απο 50 βαθμους..

στο θεμα με το νερο,αν βαλει καποιος νερο αποσταγμενο απο μηχανημα ((αρκετα ακριβο)),η του βαζει νερο πηγης θα δει οτι ο σκυλος πινει με αλλη ορεξη και λαχταρα,και το ενστικτο του λειτουργει τελεια και δεν σταματαει ουτε δευτερολεπτο να <<κρινει>> το μπωλακι..το ιδιο κανει και με το φαγητο-ξηρα,η οποια τον κανει χαζο, με εθιστικα χημικα και με το που βαζει καποιος μια τροφη ορμαει σαν χαζος !

στο ρολο σαλιο-ενζυμα-γαστρικα υγρα,ηπατικα-χολη,παγκρεας κτλ.. ειναι μεγαλο θεμα..
αλλη παραγωγη με μαγειρεμενες τροφες <<φαντασου με σκονες κρεας>> και αλλο με ζωντανες λαχανικα και ωμο κρεας απο την φυση..
τα βαρεα μεταλλα τα αφηνω στην ακρη καποιοι εχουν φροντισει να ειναι <<γραφικα>>
ο καρκινος θεριζει τα ζωα,αλλα και αλλες παθησεις..φαυλος κυκλος.. διατροφη-φαρμακα-περιβαλλον..
ενας σκυλος που δεν παταει σε χωμα,αλλα και ο ανθρωπος που παταει ολο σε τσιμεντο η μεσα στο σπιτι,και δεν παει μια βολτα να πατησει ξυπολητος σε γρασιδι και χωμα μια ωριτσα δεν μπορει να εχει μεγαλη διαρκεια σαν οργανισμος.. δεν εχει ενεργεια μεσα του..
καλα κανουμε και θελουμε το καλυτερο για τα σκυλια μας,αλλα καποια στιγμη πρεπει να δουμε και τον εαυτο μας..
εκει γιατι δεν τον κανουμε την αναλογη μπαρφ..μηπως εχει βγει κανενας γιατρος-μορφωμενος-παραμορφωμενος-γκουρου-μουρου να πει α να τρως ψητο χοιρινο κανει καλο ! η μοσχαρι,η κοτοπουλο,η αρνι ? ποτε !
ολος ο κοσμος εχει δει την αναποτελεσματικοτητα της ιατρικης πανω σε θεματα καρκινου κ.α,αλλα και της προληψης και ψαχνει απο μονος του..και ακουει απο την πιο μεγαλη κοτσανα εως τον πιο σοβαρο..
πρεπει ομως πριν κρινει να το δοκιμασει.. σαν ενα βιβλιο.. αν δεν το διαβασεις δεν το κρινεις..
τα μυστικο ομως ειναι παντα στο να ξερεις τα υλικα,να ειναι δικα σου.. αν παρεις γκοτζι μπερι που ειναι και της μοδας συσκευασια ξερο.. ειναι νεκρο..μια μπανανα επισης.. μεχρι να ερθει κιτρινισε απ το κακο της..
 


Αγγελος 13

Well-Known Member
13 Αυγούστου 2013
757
748
Πολυ ωραια παρουσιαση κ ωραιο θεμα:D

Κ εγω ταιζω 2 χρονια μπαρφ τα θετικα ειναι ολα αυτα που εχει αναφερει η μπερνα + αυτο που ειπε ο zouzounos τρομερη μειωση στο νερο..

Στις φωτο ειναι εμφανες οι διαφορες με πριν κ μετα την μπαρφ γεμισε αρκετα ο σκυλος απο αποψη μυων κ πιστευω βοηθησε κ στο προβλημα με τα ποδια..ΜΠΡΑΒΟ !!!!! :wink:
 






christos79

Well-Known Member
20 Νοεμβρίου 2011
633
27
Πολυ ωραία παρουσίαση.
Και εγώ τον ίδιο προβληματισμό εχω με τα κόκκαλα.
Δυστυχως όταν το έψαχνα για να αρχίσω είχα βρει άπειρα θέματα σε forum του εξωτερικού με σκυλια που χάθηκαν γιατί δεν διασπουσαν τα κόκκαλα.