Τα νεφρά μας...

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Χαίρετε.

Σας γράφω ως «αφανές» μέλος του φόρουμ – από αυτά που διαβάζουν και έχουν μάθει πολλά από εσάς, μα αντιμετωπίζουν μια σχετική αναπηρία όσον αφορά τα social media, και έτσι δεν αρθρώνουν κουβεντούλα. Και πολύ λυπάμαι που το πρώτο ποστ για δικό μου σκυλί, θα γίνει για πρόβλημα υγείας.

Έχω, λοιπόν, μπουνταλά σκύλο 5μισι ετών, από ράτσα in-the-mix-pitbullοειδές (ναι, από αυτά της «μοδός», δυστυχώς), τον λένε Ποκ, ο οποίος ταλαιπωρείται ο δυστυχής κανά 15ήμερο τώρα… Όλα ξεκίνησαν όταν σχεδόν «κατάπιε» ένα τύπου recreational bone– από αυτά τα καπνιστά των pet shop αν δεν απατώμαι. Την ίδια μέρα ο δύστυχος δεν μπορούσε να φάει, πήγε και μια διάρροια σύννεφο. Μιλάμε με γιατρό, που μας είπε πως δεν χρειάζεται να πολυανησυχούμε, μας λέει Zantac για κανα 3ήμερο, ρύζι με κοτόπουλο με το σταγονόμετρο, ίσα-ίσα να μη το βγάζει, μέχρι να σφίξουν τα κακά. Όλα ωραία, δίνουμε το γενόσημο του Zantac, μαγειρεύουμε και τα ρύζια, ψιλο-ισιώνει ο Ποκ, μετά την 3η μέρα, με το που σταματάμε τα Zantac, να πάλι εμετούς, πάλι διάρροιες. Ξαναμιλάμε με το γιατρό, μας λέει επανάληψη, 5 μέρες, και ραντεβού μετά. Με τα πολλά, ο Ποκ δεν ανταποκρίθηκε ποτέ, κλείνουμε και το ραντεβού, του κάνουμε μια ακτινογραφία επιτόπου, και παίρνουμε και αίμα για εξετάσεις – να σημειώσω εδώ ότι είχε φάει κάτι κουταλιές ρύζι/κοτόπουλο το πρωί και το μεσημέρι, το βράδυ πήραν αίμα. Η ακτινογραφία δεν έδειξε τίποτα τρομερό: ένα κενό στομάχι – ο γιατρός είπε πως τα τοιχώματα του φαινόντουσαν κάπως χοντρά – ίσως λέει σημάδι χρόνιας γαστρεντερίτιδας. Μας μιλάει για καμιά αλλεργία – αλλά επιφυλάσσεται μέχρι τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Την επόμενη μέρα (χθες δηλαδή) παίρνουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων και είναι πολύ κακά: ουρία ανεβασμένη και κρεατινίνη στο 7… Ο γιατρός μας μιλάει για ουραιμία, ότι έχει καταστραφεί μέρος της λειτουργίας των νεφρών, θέλει να τον κρατήσει 2 μέρες για οροθεραπεία, να κάνει υπέρηχο στα νεφρά, εξέταση για καλαζάαρ και επανάληψη εξετάσεων αίματος.

Τα έχουμε κοινώς λίγο χαμένα, παιδιά, δεν σκαμπάζω από νεφροπάθειες. Αύριο πρωί θα τον πάμε στο ιατρείο, γενικώς από ότι διαβάσαμε γονατίσαμε από το άγχος, όποιος έχει παρόμοια εμπειρία, μπορεί να προσφέρει κάποια συμβουλή, είναι ευπρόσδεκτος. Εν τω μεταξύ ο βλάκας, δεν έχει καταλάβει σχεδόν τίποτα, είναι ο συνηθισμένος του ενεργητικότατος, μπουνταλένιος εαυτός.

Ίσως θα ήταν φρόνιμο να σημειώσω κάπου, ο γιατρός μας ρώτησε για πολυδιψία – πολυουρία, εμείς είπαμε μάλλον ναι, αλλά δε ξέρω, δηλαδή, ο σκύλος πάντα έπινε αρκετό νερό (πρόκειται περί ενεργητικότατου, ανεκπαίδευτου, και πολύ αγχωμένου σκύλου γενικώς, οπότε μετά από άσκηση πλακωνόταν), και όταν μετακόμισε σε διαμέρισμα (5 μήνες τώρα), με το που έβγαινε βόλτα κατούραγε δηλαδή, κάμποσα δευτερόλεπτα, διψήφιο αριθμό, δε ξέρω, θα έπρεπε να έχουμε ανησυχήσει πιο νωρίς; Υπήρχαν κάτι σκόρπια περιστατικά πριν από κάτι μήνες που έκανε κάτι εμετούς τύπου regurgitation, έβγαζε όλη τη τροφή μόλις είχε φάει, του αλλάξαμε τροφή και προσέχαμε μη τον ταΐζουμε μετά από άσκηση, ψιλοσταμάτησε το πρόβλημα και δεν το ξανασκεφτήκαμε: όλα αυτά τα αναφέρω, γιατί μουτζωνόμαστε, γενικώς, για όλα τα λάθη που έχουμε κάνει, γιατί δεν είχαμε πάει για προληπτικές εξετάσεις, γιατί ο,τιδήποτε…

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Ναι, θα περιμένουμε, το δίχως άλλο μασώντας νύχια και τραβώντας μαλλιά, είναι ήδη στο ιατρείο από τα ξημερώματα... Μας ταλανίζουν όμως ένα κάρο θέματα, τι άλλο μπορεί να είναι αν δεν είναι λεισμανίωση όμως; Τι μπορεί να καταστρέψει τόσο τα νεφρά του αγαπημένου σκύλου και εσύ να μη το πάρεις και χαμπάρι; Κρεατινίνη στο 7 δεν είναι πολύ; Είναι καταραμένα πολύ, εκτός αν μετράνε τόσο οι 3 κουταλιές ρυζάκι που έφαγε την ημέρα... Και το κόκκαλο που κολλάει;;
Θα πάω από τον γιατρό κατά τις 11. Να σκάσω είμαι.

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Όσο και αν σου φαίνεται δύσκολο μη κανεις σενάρια αυτή τη στιγμή! Κάνε υπομονή να πάρετε τα αποτελέσματα για τη λεϊσμανίαση και απο κει και πέρα βλέπετε.... υπομονή, ψυχραιμία και.... να πάνε ολα καλα!

• Like
Reactions: SofiaEve

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.799
8.004
Mην αγχώνεστε και μη κατηγορείτε τον εαυτό σας. Όλα αυτά που περιγράφεις σα συμπτώματα που μπορεί να μην τα είχατε αξιολογήσει σωστά τα εμφανίζει και ο ένας εκ των σκύλων μου και πολλά αλλα σκυλιά που γνωρίζω.
Πιστεύω ότι θα πάνε όλα καλά, ψυχραιμία θέλει, και ενημερώστε μας και εμάς. Περαστικά σας!

• Like
Reactions: LaCat and SofiaEve

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Εμετούς, χωρίς να βγάζει κάτι (μόνο κιτρινωπό - ή και πιο σκούρο - υγρό), κάνει?

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Εμετούς, χωρίς να βγάζει κάτι (μόνο κιτρινωπό - ή και πιο σκούρο - υγρό), κάνει?
Ναι, από όταν άρχισε αυτή η ιστορία με τις διάρροιες, έκανε εμετούς, μόνο ένα υποκίτρινο, αφρώδες, διάφανο υγρό... Με το μισό Zantac που έπαιρνε όλες αυτές τις μέρες δεν έκανε καθόλου εμετούς, αν εξαιρέσεις μια φορά που τον αφήσαμε να ματσανίσει λίγα χορταράκια στο πάρκο και τα έβγαλε αμέσως.

Μόλις μπήκα σπίτι, πήγα και από τον κτηνίατρο, πήρα αντίτυπο των αιματολογικών:
Άζωτο ουρίας 95,0 με οριακή τα 24mg/dl
Κρεατινίνη 6,99 με όριο το 1,6 mg/dl
Αυτά τα δύο σχολίασε ο γιατρός, βλέπω τώρα και ένα MPV (τα αιμοπετάλια; ) που είναι οριακά χαμηλά, δεν ξέρω αν έχει σημασία.
Ο ίδιος μου είπε ότι συγκλίνει στη νεφρική βλάβη, εφ'όσον ο σκύλος δεν είναι αφυδατωμένος και ουρεί κανονικά, δηλαδή οι ανεβασμένες τιμές είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας των νεφρών. Αν ήταν άνθρωπος λέει θα μιλάγαμε για αιμοκάθαρση, ή κάτι τέτοιο, τώρα θα τον κρατήσει για ορούς, για να παρακολουθήσει την κρεατινίνη. Επίσης θα πάρει ούρα από την κύστη, να δει τελικά τι κάνουν τα νεφρά του, υπέρηχο νεφρού για να το δει μορφολογικά, και μια εξέταση φωσφόρου - είπε ότι είναι δείκτης χρονιότητας της πάθησης.
Από αίτια, δεν μου είπε και πολλά, θα κάνει εξέταση λεισμανίωσης, αλλά μου είπε πως δεν έχει την όψη σκυλιού που νοσεί από αυτό... Ίδωμεν τώρα.
Σας ευχαριστώ για τις ευχές, ψυχραιμία έχωμεν, λεφτά θα δανειστούμε, δεύτερη γνώμη θα πάρουμε, γενικώς θα το παλέψουμε. Αυτό το 7 της κρεατινίνης μου 'χει κάτσει στο λαιμό και με πιάνει το παράπονο, λίγο...

Ευχές, σχόλια, γνώμες, προτάσεις και για άλλες εξετάσεις, όλα καλοδεχούμενα.

ghelly

Well-Known Member
17 Απριλίου 2012
11.220
5.731
Πάτρα
Δεν έχω γνώσεις, ούτε εμπειρίες να συνεισφέρω...
Αλλά είναι η δεύτερη περίπτωση που ακούω για βλάβη στα νεφρά που εμφανίστηκε περιέργως μετά την βρώση καπνιστού κόκκαλου..... δεν ξέρω κατά πόσο συνδέονται και αν αποτέλεσαν την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στον οργανισμό τους, αλλά θα σου πω ότι το άλλο σκυλί ταλαιπωρήθηκε αλλά ξεπέρασε τον κίνδυνο και 2 χρόνια μετά συνεχίζει να βασανίζει την οικογενεια του με τις βλακείες του.

Υπομονή και πάνω απ΄όλα θετικές σκέψεις!!!

• Like
Reactions: SofiaEve

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.924
7.498
Επειδή δεν έχω κάτι να συνεισφέρω και οι ευχές είναι καλοδεχούμενες, θα προσφέρω ψυχολογική υποστήριξη. Εύχομαι να μην είναι κάτι που δεν ξεπερνιέται - και χωρίς πολύ κόπο μάλιστα - και σύντομα να το ξεπεράσετε και να είστε και πάλι υγιέστατοι και χαρούμενοι σα να μην περάσατε ποτέ από αυτό το λούκι.

• Like
Reactions: SofiaEve and johnk

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Ερωτηση απορια βαση αυτου:

Η ακτινογραφία δεν έδειξε τίποτα τρομερό: ένα κενό στομάχι
Ενα μασουλητο κοκκαλο σας αυτο που ανεφερες δεδομενο οτι ΔΕΝ ειναι οστο, θα φαινοταν σε ακτινογραφια;

Αν οχι, οπως μου φαινεται λογικο, γιατι να μην του εχει "κατσει" στο στομαχι κ να κανει ολα αυτα τα συμπτωματα;

Λεω εγω τωρα.....

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Ενα μασουλητο κοκκαλο σας αυτο που ανεφερες δεδομενο οτι ΔΕΝ ειναι οστο, θα φαινοταν σε ακτινογραφια;

Αν οχι, οπως μου φαινεται λογικο, γιατι να μην του εχει "κατσει" στο στομαχι κ να κανει ολα αυτα τα συμπτωματα; ...
Όχι, δεν θα φαινόταν στην ακτινογραφία...

Απλά, επειδή αυτά τα κόκαλα τα έχουμε δώσει κι εμείς, κατά καιρούς, στα δικά μας... τους αναστατώνει το στομάχι (και το έντερο) και τους προκαλεί διάρροια (και, καμιά φορά και εμετό)...
Δηλαδή, το κόκαλο (αν μασουληθεί με μανία και γρήγορα) προκαλεί αναστάτωση στο γαστρεντερικό...
Γενικά, αυτά τα κόκαλα τα φοβάμαι πολύ...

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.924
7.498
Εμάς αυτα τα κοκκαλα (αργησα να το καταλαβω αλλα) του προκαλουσαν ξεγυρισμενες κολιτιδες. Αιμα διάρροια κτλ. Ουτε να τα ξαναδω δε θελω.

Παχυνση τοιχωματος στομαχου και αδειο στομαχι, τοσο αδειο που ψαχνανε να το βρουνε, επειδη απο μονοςς του ειχε 2 μερες να φαει, ειχαμε κ εμεις απο κολιτιδα. Οποτε δεν ξερω δεν το βρισκω τραγικα αυτα. Τα νεφρα και το overall γιατι ξεκινησε ολο αυτο ειναι το προβλημα που βλεπουν τα δικα μου ματια.

• Like
Reactions: SofiaEve and johnk

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...Τα νεφρα και το overall γιατι ξεκινησε ολο αυτο ειναι το προβλημα που βλεπουν τα δικα μου ματια.
Μία από τα ίδια...
Αλλά, πρέπει να περιμένουμε τα μάτια του γιατρού... και του υπερηχογραφήματος...

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Ενα μασουλητο κοκκαλο σας αυτο που ανεφερες δεδομενο οτι ΔΕΝ ειναι οστο, θα φαινοταν σε ακτινογραφια;

Αν οχι, οπως μου φαινεται λογικο, γιατι να μην του εχει "κατσει" στο στομαχι κ να κανει ολα αυτα τα συμπτωματα;

Λεω εγω τωρα.....
Μα ναι, κι εμείς με τέτοια διάθεση πήγαμε στο γιατρό πρώτη φορά: Α, έλεγα, τον πανίφλωρο, τον μπόζο, που καταπίνει κόκκαλα, και καλά, και μετά δεν μπορεί ούτε το ρυζάκι του να φάει... Και έτσι τα ξαναείπαμε και του γιατρού, κι εγώ φαντάστηκα πως γι'αυτο έβγαλε την ακτινογραφία. Μπροστά μου την έχω, φαίνεται και το τοίχωμα του στομαχιού, και ολίγον από εντεράκι, δεν θα φαινόταν το κόκκαλο αν ήταν ακόμα εκεί μέσα; Δε ξέρω.

Παρ'όλα αυτά, οι τιμές της κρεατινίνης είναι όσο είναι (μα 7??? Εδώ μου 'χει κάτσει, εδώ) οπότε αυτό σημαίνει ότι κάτι στα νεφρά δε πάει καλά.

Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές, ας είναι περαστικά, έστω και με κόπο, κι όχι καπνιστή βλακεία δε του ξαναδίνω, θα ταίζω μόνο την πιο bland και μπλιαχ renal τροφή που θα βρω...

Αλλά, πρέπει να περιμένουμε τα μάτια του γιατρού... και του υπερηχογραφήματος...
Συγκινήθηκα με τον πληθυντικό. Θα σας γράψω για οποιαδήποτε εξέλιξη - αποτέλεσμα εξετάσεων έχουμε...

• Like
Reactions: ghelly and johnk

east49

Well-Known Member
6 Δεκεμβρίου 2012
3.743
5.062
Συνεχιζω τον παραπανω συλλογισμο, που ειναι δικες μου αποριες αλλα θα τις συζητουσα με τον κτηνιατρο αν μου συνεβαινε το παραπανω:

Αν οντως δεν φαινεται το κοκκαλο αυτο στην ακτινογραφια κ υπαρχει πιθανοτητα να ειναι στο στομαχι του (αληθεια ο κτηνιατρος καταλαβε τι ειδους κοκκαλο ηταν;; ) δεν μπορει να ειναι τοξικο;;
Να ειναι αποκλειστικα αυτο δλδ που δημιουργει το προβλημα;;
Αν οντως μπορει, συνδιαζομενο με την διαιτα του σκυλου δεν θα μεγαλωσει κι αλλο το προβλημα μιας κ ο σκυλος εχει να απορροφησει σαν οργανισμος μονο το τοξικο πραγμα στο στομαχι του κ οχι κατι καλης ποιοτητας πχ κρεας;;;;
Απλες αποριες, ρωτα τες στον κτηνιατρο δεν χανεις τπτ....

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Να έχει μείνει δηλαδή η αηδία εκεί μέσα (παιδιά κατάπιε ένα μέγεθος μικρής μπουνιάς, τον βλάκα, αλήθεια), 15 μέρες τώρα και να απελευθερώνει τοξίνες, ας πούμε, που δεν μπορούν τα νεφρά του να διαχειριστούν; (Καλά, γιατρός δεν είμαι, σταματάω) Στον γιατρό περιγράψαμε και το κόκκαλο, τον ψηλάφησε πριν την ακτινογραφία, και μετά δεν το ξανασκεφτήκαμε γιατί το είπε κατά λέξη: το στομάχι είναι άδειο.
Θα τον ρωτήσω, σαφώς, να μας φύγει και η απορία.

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.924
7.498
Το στομάχι για να το λέει κ να μη φανεί κάτι πουθενα είναι άδειο. Το έντερο όμως; Φάνηκε κάπου αν έχει αχώνευτο σώμα;

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Το στομάχι για να το λέει κ να μη φανεί κάτι πουθενα είναι άδειο. Το έντερο όμως; Φάνηκε κάπου αν έχει αχώνευτο σώμα;
Νομίζω ψηλαφίζουν στομάχια - έντερα, όλα μαζί, και αποτυπώνεται το έντερο και στην ακτινογραφία - δεν ξέρω όμως μήπως φαίνεται μόνο μέρος του κι όχι ολόκληρο. Στην ακτινογραφία το έντερο φαίνεται μαύρο, γιατί έχει, εχμ, αέρια ο μπέμπης. Σε κάθε περίπτωση, δεν ξέρουμε ακόμα αν φαίνεται γενικώς το κόκκαλο στις ακτινογραφίες (η δική μου λογική λέει πως ναι, ο johnk λέει όχι, και μάλλον θα ξέρει κάτι παραπάνω), οπότε θα ρωτήσω οπωσδήποτε.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.321
Μέλη
20.085
Νεότερο μέλος
DimitrisK.