Τα νεφρά μας...

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Είναι δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, σαν να λέμε ότι δηλητηριάστηκε από το κόκκαλο, και αυτό προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια; Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι'αυτό, εκτός του να καταπολεμήσουμε τα συμπτώματα;

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Αν προκειται για τοξικωση απο το κοκκαλο,περασε εκανε την ζημια και παει δεν χρειαζεται να εχει μεινει κατι μεσα.
Εξάλλου ο υπέρηχος θα το δείξει, όπου και να είναι... αν γίνει υπέρηχος για τα νεφρά, μπορεί να τον πάει λίγο πιο μπροστά να δει και στομάχι και όσο έντερο μπορεί... λέω, τώρα, εγώ...

Υ.Γ. Να προσθέσω και κάτι πάνω σ' αυτό που λέει η @yasemin ... Αυτό το τοξικό σοκ, προκάλεσε ενδεχομένως "οξεία" νεφρική ανεπάρκεια... με τη φτωχή μου εμπειρία, έχω καταλάβει ότι οι οξείες περιπτώσεις (αν το σκυλί συνέλθει - όπως τώρα, ας πούμε) είναι αρκετά πιο διαχειρίσιμες...

• Like
Reactions: aliki_s

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
...η δική μου λογική λέει πως ναι, ο johnk λέει όχι, και μάλλον θα ξέρει κάτι παραπάνω), οπότε θα ρωτήσω οπωσδήποτε.
Προηγουμένως, μπορεί να μην εκφράστηκα όπως ακριβώς το εννούσα...
Αυτό που εννούσα είναι ότι η ακτινογραφία δεν το έπιασε, γιατί ενδεχομένως να έχει λιώσει το κόκαλο...

yasemin

Well-Known Member
21 Οκτωβρίου 2009
2.789
5.380
Πολλα μπορει,το θετικο ειναι οτι το σκυλακι ειναι ορεξατο.

Σε τετοια υψη η κρεατινινη,καπου εκει οδηγει,δεν ξερω....
Ε φανταζομαι θα κοιταξει και για στουρβιτες,να το αποκλεισουμε και αυτο.

• Like
Reactions: Estranged

Estranged

Well-Known Member
10 Ιουλίου 2012
5.970
7.544
Στην ακτινογραφία το έντερο φαίνεται μαύρο, γιατί έχει, εχμ, αέρια ο μπέμπης.
Αυτο και η παχυνση στομαχου εξ ιδιου (καλα του σκυλιου μου) πειρας σου λεω οτι ειναι απο κολιτιδα. Φλεγμονη δηλαδη, απλα μαλλον παραπλευρο συμπτωμα καποιας αιτιας που δεν εχετε ανακαλυψει. Περαστικα σας κ παλι, ελπιζω να την ανακαλυψετε συντομα κ να μην ειναι τιποτα το σοβαρο.

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Λοιπόν! Έχουν γίνει οι εξετάσεις του αγαπημένου, μας τις είπε χθες τηλεφωνικά - δεν μίλησα εγώ με το γιατρό, μίλησε ο "μπαμπάς" - κακώς δεν τις ζητήσαμε και ηλεκτρονικά. Οπότε σας τα μεταφέρω επιγραμματικά και με επιφύλαξη.

Ο Ποκ είναι αρνητικός σε λεϊσμανίωση, είδε με υπέρηχο τα νεφρά και διαπίστωσε ζημιά στο ένα νεφρό - το άλλο λειτουργεί κανονικά, εξέτασε και φώσφορο και τον βρήκε υψηλό. Πήρε ούρα από την κύστη και έχουν κανονική πυκνότητα - ανέφερε πως αποβάλλει πρωτεϊνες μέσω των ούρων.

Το απόγευμα θα πάμε να δούμε τον κούκλο (ο γιατρός είπε πως είναι λίγο "νευρικός" - κοινώς μάλλον τους έχει σπάσει τα αποτέτοια τους), οπότε θα δούμε και τον γιατρό και θα σας επιστρέψω με περισσότερες λεπτομέρειες, γιατί έχω κι εγώ ένα κάρο απορίες...

Ε φανταζομαι θα κοιταξει και για στουρβιτες,να το αποκλεισουμε και αυτο.
Θα ρωτήσω για τους στουρβίτες, (αν κατάλαβα καλά, αυτή είναι ή πέτρα των νεφρών, ε; ), αλλά δεν θα είχαμε και ανουρία παρέα; Ο Ποκ, όχι, ότι κατούραγε, κατούραγε, και πολύ μάλιστα.

Αυτό το τοξικό σοκ, προκάλεσε ενδεχομένως "οξεία" νεφρική ανεπάρκεια... με τη φτωχή μου εμπειρία, έχω καταλάβει ότι οι οξείες περιπτώσεις (αν το σκυλί συνέλθει - όπως τώρα, ας πούμε) είναι αρκετά πιο διαχειρίσιμες...
Κάθε φορά που μιλάγαμε με τον γιατρό, χαρακτήριζε την νεφρική ανεπάρκεια ως "χρόνια", δεν το συζητήσαμε πολύ, οπότε δεν ξέρω μήπως το έλεγε γιατί του μεταφέραμε και εμείς την εικόνα του σκυλιού που ουρούσε αρκετά, και είχε και κάποια επεισόδια εμετού πριν τη φάση με το κόκκαλο, ή αν έχει και άλλες ενδείξεις. Μπορεί να είναι και αυτό που ανέφερε η @ghelly στην αρχή, "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι". Άλλωστε, δεν είχαμε κάνει ποτέ προληπτικές βιοχημικές, για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, δυστυχώς...

Πολλά, πολλά, ενδιαφέροντα πράγματα έχουμε δηλαδή να συζητήσουμε με τον γιατρό. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, θα πρέπει φυσικά να δούμε και που κυμαίνονται τα επίπεδα της κρεατινίνης μετά την οροθεραπεία, για να ανακουφιστούμε έστω προσωρινά, και να σκαλίσουμε και λίγο παραπάνω την αιτία, ίσως...

• Like
Reactions: johnk

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Το λοιπόν...
Τα νέα του Ποκ δεν είναι και εξέχως καλά... Τον πήραμε χθες τελικά από το κτηνιατρείο. Το Σάββατο που ήταν να τον πάρουμε (μετά από 2 μέρες οροθεραπείας), οι τιμές της κρεατινίνης και της ουρίας είχαν πέσει αρκετά (88mg/dl ουρία και 4,7mg/dl κρεατινίνη, από 95 και 6,99 αντίστοιχα που ήταν πριν), και ο γιατρός μας είπε πως θα ήθελε να δοκιμάσει 2 μέρες ακόμα, μήπως πέσουν λίγο ακόμα. Τελικά ο κούκλος δεν ανταποκρίθηκε, άρχισε να αποβάλλει τον ορό, και χθες τα αποτελέσματα επιστρέψαν κοντά στα αρχικά (6,5 κρεατινίνη και η ουρία εκτινάχθηκε στο 113)...

Τελικά κανένα από τα 2 νεφρά δεν δουλεύει καλά, κι ας είναι το ένα μορφολογικά καλά (στον υπέρηχο που τα είδε), οπότε ξεκινάμε κι εμείς κλινική τροφή (πήραμε την Royal Canine Renal), ένα αντιυπερτασικό χάπι, και θα κάνουμε και ενέσεις υποδόριες ορού στο σπίτι - θα μας δείξει την Πέμπτη, που θα επαναλάβουμε και εξετάσεις...

Τα αίτια, όσο συζητήσαμε, δεν είναι και εύκολο να τα βρεις - ο γιατρός είπε πως σε τόσο νεαρό σκυλί θα υποπτευόταν σίγουρα κάποιον γενετικό παράγοντα, και ο,τιδήποτε άλλο είναι υποθέσεις.

Αυτά, γενικώς, θα το παλέψουμε, το περίεργο είναι πως ο Ποκ δεν έχει χάσει την όρεξη του - χοροπηδάει, κλαουνάει, τραβάει στη βόλτα, τρώει σαν δεινόσαυρος: όλα αυτά τα αγαπημένα πραγματα, τα κάνει όλα το δόλιο, οπότε συνεχίζουμε κι εμείς με όρεξη, και περιμένουμε το καλύτερο. Έχουμε ξεψαχνίσει όλα τα αντίστοιχα threads του φόρουμ, αλλά, οποιαδήποτε παραπάνω πληροφορία σχετικά με το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον, θα μας φανεί χρήσιμη.

Όπως πάντα, οι ευχές είναι καλοδεχούμενες.

johnk

Well-Known Member
15 Ιανουαρίου 2010
10.176
5.601
ΑΘΗΝΑ
Το "like" πήγαινε στο να σου δώσουμε να καταλάβεις πως "είμαστε εδώ"...:)

Καλό κουράγιο... και να του δείχνετε αισιοδοξία και χαρά, γιατί το εισπράττει!
Η τροφή που πήρατε είναι εντάξει... και αν τα νεφρά του "υπάρχουν" και, απλά, δεν δουλεύουν καλά, παλεύεται το πράγμα:)

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Γεια σας και πάλι, καλή χρονιά σε όλους!

Είμαστε ακόμα εδώ, 2μισι μήνες παλεύουμε με την καταραμένη νεφρική ανεπάρκεια, ευτυχώς ο παίχτης μας δε φαίνεται να κάμπτεται, όχι τρομερά τουλάχιστον...

Από τότε που έχω να γράψω υπήρξε μια περίοδος που τρέχαμε, μίνιμουμ 3 φορές την εβδομάδα, για δεύτερες γνώμες-πρόσθετες εξετάσεις κλπ. Η διάγνωση πάνω κάτω η ίδια: Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια 4ου (και, τελευταίου) σταδίου: ο σκύλος είπαν, είναι λαχείο, είναι δύσκολη περίπτωση, τόσο νεαρός σκύλος, δεν μας λένε ποτέ τι προσδόκιμο ζωής θα έχει, ο ένας κάπου υπονόησε κάποιους μήνες...

Κάναμε υπέρηχο κοιλιακής χώρας, σε πιο εξειδικευμένο κτηνίατρο: ευτυχώς τα υπόλοιπα όργανα δουλεύουν καλά. Ο γιατρός μας έδωσε και μια λίστα πιθανών αιτιών και μας πρότεινε και βιοψία νεφρού εάν θέλουμε να μάθουμε περισσότερα – δεν θα ρισκάρουμε όμως αναισθησία, γιατί ο γιατρός που τον παρακολουθεί τώρα ακροάστηκε ένα μικρό μουρμουρητό στην καρδούλα του... Πάντως, όλοι οι γιατροί που είδαμε συναίνεσαν σε ένα: αφού δεν υπήρξε κάποιο τραύμα που να δικαιολογεί τη φλεγμονή, μάλλον το θέμα είναι γενετικό.

Το καλό είναι πως με την αγωγή στην οποία έχουμε καταλήξει, η κρεατινίνη του κούκλου πέφτει σταθερά, στις τελευταίες εξετάσεις ήταν στο 4,39 – μεγάλη βελτίωση αν σκεφτείς ότι ξεκινήσαμε από τα 7 και τα 6. Δυστυχώς η ουρία αυξήθηκε στις τελευταίες εξετάσεις, κατά πολύ. Τσεκάρουμε επίσης φώσφορο, κάλιο, νάτριο σε τακτική βάση.

Χάριν αναφοράς, γράφω την αγωγή που ακολουθούμε τώρα.
  • Αντιυπερτασικά: Cibacen (τα οποία είναι σε μια γενική έλλειψη)
  • Δεσμευτικά Φωσφόρου: Alu-Cap (Αυτά κι αν δίνουμε μάχη κάθε φορά να τα βρούμε, δεν τα εισάγει ο ΥΦΕΤ σε ποσότητα)
  • Οροθεραπεία: 0,5 λίτρο την ημέρα σε 2 δόσεις ορό Lactated, υποδορίως
  • Κτηνιατρικά φάρμακα: RenalVet (αντίστοιχο του Pronefra)
  • Συμπληρώματα Ω3 λιπαρών
Διατροφή, τρώει μόνο Renal της Royal, με καμιά κουταλιά κονσέρβα. Τρώει τρόπος του λέγειν, γιατί έχει ψιλοξεκινήσει και χάνει την όρεξή του, τα πλευράκια του φαίνονται αρκετά. Τις τελευταίες βδομάδες πήρε κάτι γραμμάρια, εάν ξεκινήσει και χάνει κιλά και δεν τρώει θα ξεκινήσουμε μάλλον ωμό/μαγειρευτό: κιμά μοσχαρίσιο, λίπος μοσχαρίσιο, κανά ρύζι, ασπράδια αυγού, καμιά γλυκοπατάτα. Προς το παρόν ξεγελιόμαστε κάνοντάς του ζωμό από λίπη και λίγα κόκκαλα και μουλιάζοντας τη τροφή.

Γενικώς, το να ζεις με σκύλο με νεφρική ανεπάρκεια δεν είναι εύκολο, αλλά φαντάζομαι καμία σοβαρή ασθένεια δεν είναι. Τον βλέπουμε τον δόλιο, όσο πάει ψιλοχάνει την όρεξή του, τρέμουν τα πίσω του πόδια, δεν μπορεί να συγκρατήσει τα ούρα του από τη πολυουρία και θέλει 4 φορές βόλτα, πέφτει σε κάτι ληθάργους αφ'ότου φάει... Παρ'όλα αυτά, έχει προς το παρόν μια ψιλοσταθερή πορεία, και ο γιατρός είπε πως δεν πονάει, ούτε πολυταλαιπωριέται – νιώθει είπε “μεθυσμένος”, από την ουρία που δεν μπορεί να αποβάλλει. Οπότε συνεχίζουμε.

Αυτά τα νέα μας, το σεντόνι μας, τα έγραψα κυρίως γιατί εμάς μας βοήθησε πολύ αντίστοιχες περιπτώσεις που διαβάσαμε στο φόρουμ. Και κάπου - κάπου βοηθάει να τα λες, γιατί μαζί με το σκύλο κάνουμε λες και δε συμβαίνει τίποτα :)

aliki_s

Well-Known Member
27 Μαϊου 2011
3.279
1.797
Αθήνα
Εύχομαι να πάνε ολα καλά με τον μικρό σας και σύντομα να ειναι όλα περαστικά!

Μια μικρή παρατήρηση όμως (αν μου επιτρέπεται) σε οτι έχει να κάνει τη διατροφή του.... Μήπως δε πρέπει να δίνετε κόκαλα?

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Ω, ναι καλά κάνεις και παρατηρείς, δεν του δίνουμε κόκκαλα, απαγορεύονται λόγω φωσφόρου. Του έκανα ζωμό, συνήθως από λίπη που πέταγε ο κρεοπώλης. Την τελευταία φορά μου δωσε και κάτι κόκκαλα που τα έβρασα και τα πέταξα, γιατί διαβάσαμε πως λίγος φώσφορος απελευθερώνεται με το βράσιμο (http://honey-guide.com/2014/01/21/bone-broth-mineral-content/) Σε κάθε περίπτωση, του βάζουμε λίγη ποσότητα, για ενισχυτικό γεύσης. Για οτιδήποτε προσθέτουμε στην τροφή μπας και φάει εγώ συμβουλεύομαι αυτό:
http://dogaware.com/health/kidneytable.html που μας έχει βοηθήσει πολύ, και είναι μια ευτυχής σύμπτωση ότι ο αγαπημένος μεζές του έβερ, που επιτρέπεται να τρώει λίγο είναι... Το λευκό ψωμί!! :)

Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές, βέβαια εάν είναι περαστικά τα νεφρά του μπόζου θα είναι το θαύμα της μοντέρνας ιατρικής, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, προσπαθούμε!

SofiaEve

Well-Known Member
17 Σεπτεμβρίου 2013
371
1.118
Ο κούκλος μας δυστυχώς έχασε τη μάχη με τη νεφρική ανεπάρκεια... Πήραμε τη δύσκολη απόφαση να τον αφήσουμε να φύγει προχθές... Αγωνίστηκε επάξια 4 και βάλε μήνες, μα στο τέλος κουραστήκαν τα νεφράκια του, κουράστηκε και ο ίδιος.

Είμαι τελείως απαίσια με τους επικήδειους, τα βαθιά και συγκινητικά λόγια, είμαστε ακόμα κάπως μουδιασμένοι από αυτή τη δύσκολη διαδικασία... Ο πρώτος σκύλος που έχασα. Μας ανακουφίζει ότι προσπαθήσαμε πολύ, δώσαμε ό,τι είχαμε για να τον εφοδιάσουμε σε αυτόν τον αγώνα, και ότι αυτή την απόφαση την πήραμε με τη σύμφωνη γνώμη κτηνιάτρου, που, φήμες λένε, είναι “δύσκολος”.

Θα σας βάλω μια φωτογραφία, να τον θαυμάσετε, τον παίχτη, τότε, στα “ντουζένια” του...

Γράφω παρακάτω και δυο γραμμές, που είναι οι δόλιες οι σκέψεις μου, τελείως άκαιρες, μα νιώθω την ανάγκη να τις γράψω εδώ, σε ένα δημόσιο φόρουμ, μπας και πιάσουν τόπο, σε όποιον τύχει και διαβάσει το θέμα μας:

Ο Ποκ ήταν κουτάβι από γέννα γνωστού, από αυτές, τις ξέρετε, τρομερά υπεύθυνες γέννες, όπου σκυλιά, με χαμηλή ποιότητα ζωής, αφήνονται να ζευγαρώσουν επειδή “το σεξ είναι χαρά”, και “πωπω, τι τούμπανα σκυλιά, να βάλουμε τη δικιά σου με τον δικό μου, που ναι 40 και βάλε κιλά”. Σκυλιά, χωρίς εξετάσεις, όχι για γεννήτορες, αλλά δικές τους, απλές, υγείας, χωρίς εμβόλια, με προβλήματα συμπεριφορών, με κουτάβια που φεύγουν στις 45 μέρες, όλο το πακέτο. Όλα αυτά δεν θα είχαν σημασία τώρα, εάν 4 στους 4 γιατρούς που είδαμε όλο αυτό το καιρό δεν συναινούσαν: Τέτοια προβλήματα, σίγουρα έχουν, κάποιο γενετικό λόγο (εάν πάρεις υπ'όψη φυσικά, πως δεν είχε νοσήσει από άλλες συναφείς ασθένειες, ούτε είχε κάνει θεραπείες με νεφροτοξικά φάρμακα, και τρεφόταν με μία άνω του μετρίου ξηρά τροφή). Και πικραινόμαστε πολύ, που ο κούκλος μας δε γεννήθηκε με “εφόδια”, και μας έφυγε τόσο νωρίς. Δεν έφτασε ούτε 6 χρονών, και έφυγε από ασθένεια που συνήθως εμφανίζεται στα γηραιά σκυλιά, μα τι αδικία!

Παίχτη μου, προσπαθήσαμε, πολύ, παρέα. Θα σε αγαπώ, πάντα.

vek

Well-Known Member
22 Ιουλίου 2012
2.157
5.098
Καλό ταξίδι να έχει ο παίχτης σας Σοφία , παίξατε και οι τρεις σας δυνατά και μέχρι το τέλος.

• Like
Reactions: johnk

l.Kyveli

Well-Known Member
12 Φεβρουαρίου 2011
15.848
8.046
Kάποιοι , άνθρωποι και σκύλοι δεν γεννιούνται με εφόδια δυστυχώς για να ζήσουν μία ζωή μέχρι τα βαθειά τους γεράματα..Κρίμα κι άδικο αλλά και πόσο σπουδαίο όταν αγαπιούνται τόσο όσο ο παίχτης σας..Κουράγιο στη θλίψη σας και καλό του ταξίδι..

• Like
Reactions: johnk and spyv