Τα σκυλιά δεν είναι δώρο για τα Χριστούγεννα


canis

Well-Known Member
1 Νοεμβρίου 2008
1.410
6.538

Νομίζεις ότι βρήκες το τέλειο δώρο για τα Χριστούγεννα...

Μια έκπληξη που θα φέρει χαρά και ευτυχία, ένα κουταβάκι με ένα τεράστιο φιόγκο ή μέσα σε ένα όμορφο κουτί με τρυπούλες και κορδέλα... Ξέχασε το αμέσως!

Μπορεί να είναι για κάποιους ένα όνειρο που θα γίνει πραγματικότητα και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά αλλά δεν είναι αυτό ο σωστός τρόπος για να γίνει.

Αν σκέφτεσαι να το κάνεις δώρο σε έναν ενήλικα, αρχικά, σιγουρέψου πως ο άνθρωπος αυτός θέλει και είναι έτοιμος για ένα σκύλο, την δεδομένη στιγμή της ζωής του. Αν ο άνθρωπος αυτός δεν είχε ποτέ του σκύλο και δεν γνωρίζει από σκυλιά, φρόντισε να κάνεις πολλές συζητήσεις μαζί του για αυτό και να τον βοηθήσεις σε μια σωστή επιλογή, όταν έρθει η ώρα.

Με το να του παραδόσεις στην αγκαλιά ένα κουτάβι το πιθανότερο είναι πως του κάνεις δώρο μια αγκαλιά προβλήματα και αυτό χωρίς καν να συμπεριλάβουμε στην συζήτηση την πηγή απόκτησης του σκύλου αυτού (από που εσύ το πήρες για να του το κάνεις δώρο).

Αν τώρα, ο άνθρωπος που θες να του κάνεις δώρο τον σκύλο ξέρεις ότι είναι κυνόφιλος, είχε ή έχει και άλλα σκυλιά και γνωρίζει. Τότε, κατά πάσα πιθανότητα, υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος που δεν έχει πάρει σκύλο ακόμα ή δεν έχει πάρει κι άλλο σκύλο.

Στην περίπτωση των παιδιών και των γονέων (κατά κύριο λόγο) που θέλουν να κάνουν δώρο έκπληξη στα παιδιά τους ένα σκύλο, τα πράγματα είναι πολύ πιο "σοβαρά".

Με μία μας κίνηση μαθαίνουμε στα παιδιά μας πως ο σκύλος είναι κάτι σαν ένα PS4, ένα αντικείμενο που το δωρίζουμε στις γιορτές. Ότι είναι ένα δώρο, ιδιαίτερης αξίας, πολύ μεγάλο που θα τα κάνει να ενθουσιαστούν και θα παίζουν με αυτό... μα ο σκύλος δεν είναι αυτά.

Eίναι πολύ πιο παιδαγωγικό και σωστό τα παιδιά ή το παιδί να ενταχθούν στην διαδικασία συζήτησης και απόφασης απόκτησης ενός ζώου συντροφιάς, αλλά και στην διαδικασία αναζήτησης.

Τα οφέλη πολλαπλά... Νιώθουν (και είναι) ισότιμα μέλη της οικογένειας, με άποψη που παίζει ρόλο και χρήσιμη συμμετοχή. Μαθαίνουν έναν σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να παίρνονται οι αποφάσεις μέσα σε μια οικογένεια και γενικότερα ένα κοινωνικό σύνολο. Κατανοούν την σοβαρότητα της απόκτησης ζώου σε σχέση με την αγορά ενός αντικειμένου. Αποκτούν βιωματικά και εμπειρικά την νοοτροπία που πρέπει να διέπει την απόκτηση ζώου συντροφιάς, η οποία είναι μια αναζήτηση που θέλει χρόνο, θέλει στόχους, θέλει γνώσεις, θέλει συνεργασία, θέλει κόπο, θέλει συμφωνία... και δεν είναι μια επιπόλαιη αγορά (impulse buy).

Όλα αυτά και πολλά άλλα είναι πολύ σημαντικότερα και ομορφότερα του "δώρου έκπληξη".

Η έκπληξη που θέλουν να κάνουν πολλοί και την επικαλούνται ως επιχείρημα, είναι μια "θεαματική", όμορφη οικογενειακή στιγμή. Η ένταξη όμως στην όλη διαδικασία μια σωστής απόφασης και αναζήτησης ζώου συντροφιάς προσφέρει πολλές, εποικοδομητικές, ουσιαστικές, όμορφες οικογενειακές στιγμές που είναι και "επένδυση" για το μέλλον.

Για τους αγαπημένους μας, λοιπόν, που επιθυμούν ή εμείς νομίζουμε πως επιθυμούν σκύλο υπάρχουν πολλά άλλα όμορφα και χρήσιμα δώρα. Βιβλία με θέμα το σκύλο, διακοσμητικά, αξεσουάρ με θέμα το σκύλο, κινηματογραφικές ταινίες, ρούχα και πολλά άλλα.
 








Στατιστικά Forum

Θέματα
33.113
Μηνύματα
895.813
Μέλη
19.923
Νεότερο μέλος
micknaf