Τα φώτα σας για απόκτηση γερμανικού ποιμενικού..


st3li0s

Well-Known Member
26 Αυγούστου 2009
8.560
2.741
Θεσ/νίκη
@Lef95 καλώς ήρθες...για άπειρος μια χαρά τα λες, στην θεωρία.
Όντως μια χαρά τα λένε...και οι 2 τους!!!
Ωραίες τοποθετήσεις...πειράζει που αισθάνομαι περίεργα όμως???Δεν ξέρω γιατί όμως!!!

Εγώ πάντως είμαι ο Στέλιος!!!
@Haris Drazen ελπίζω και 'συ να 'σαι εσύ!!!
 
  • Like
Reactions: ISKENDER


Man_os

Well-Known Member
7 Σεπτεμβρίου 2018
65
87
Καβάλα
Φίλε Lef95 καλημέρα,

για να μπω λίγο στο νόημα θα σου κάνω μια-δύο ερωτήσεις..
Όταν λες σου αρέσει το χρώμα του αναφέρεσαι στο καφέ-μαύρο ή στο γκρίζο ή δεν έχεις πρόβλημα? Όταν λες ότι σου αρέσει ο χαρακτήρας του, έχεις κάποιον σκύλο ως πρότυπο ή μιλάς γενικά για τους γ.π?
Ίσως σε μερικούς αναγνώστες να φανεί ειρωνικό τα όσα σκοπεύω να γράψω παρακάτω καθώς στο παρόν νήμα έχω επιχειρηματολογήσει για το αντίθετο, αλλά θέλοντας να σε βοηθήσω οφείλω να το αναφέρω..


Ακολουθεί παραπομπή απο: http://www.kogpe.gr/index.php/el/protypo-fylis/3-protypo-fylis

ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ: Πολυσχιδής σκύλος εργασίας , Ποιμενικός, φύλακας και σκύλος υπηρεσιών.
ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ
Ο Γερμανικός Ποιμενικός Σκύλος πρέπει να έχει ομαλή διάθεση, να είναι ισορροπημένος (με γερά νεύρα), με αυτοπεποίθηση, εντελώς άνετος (εκτός αν προκληθεί) και καλός εκ φύσεως, όπως και προσεκτικός και εύκολα εκπαιδεύσιμος. Πρέπει να διαθέτει κουράγιο, αγωνιστικότητα (μαχητικότητα) και σκληρότητα ούτως ώστε να είναι κατάλληλος ως συνοδός (σύντροφος), φύλακας, υπηρεσιακός σκύλος, Ποιμενικός και σκύλος καθηκόντων προστασίας και αμύνης.



Αυτό που προσπαθώ να σου πω είναι ότι, η φυλή αυτή που και οι δυο μας θαυμάζουμε και μας αρέσει επι της ουσίας έχει δημιουργηθεί για ένα και μόνο σκοπό, να εκτελεί εργασίες (δεν μιλάω μόνο για επιδεκτικότητα εκπαίδευσης μιλάω για τα γονίδια)!
'Όταν λες ότι σου αρέσει ο χαρακτήρας θα πρέπει να κατανοήσεις ότι μιλάμε για ενεργητικά σκυλιά που έχουν ανάγκη εργασίας-εκτόνωσης και επειδή ανέφερες στους λόγους επιλογής ότι <<δεν έχει συχνά αψυχολόγητες εξάρσεις ή επιθετικότητα>> θα πρέπει να ξέρεις ότι η μη ικανοποίηση της ανάγκης για εκτόνωση μπορεί να οδηγήσει σε αψυχολόγητες εξάρσεις ή επιθετικότητα...

Η δική μου τοποθέτηση ως προς αυτό για να μην τραβάνε κάποιοι τα μαλλιά τους :D και για να εξηγούμε και εγώ είναι ότι το πρότυπο αυτό δημιουργήθηκε (το 1899) για να εξυπηρετεί τις ανάγκες μιας άλλης εποχής, στο σήμερα όταν θα πάρω την απόφαση να βάλω αυτόν τον σκύλο στην ζωή μου θα πρέπει να το κάνω συνειδητοποιώντας τις ανάγκες του και διαμορφώνοντας το πρόγραμμα μου έτσι ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις ομαλής συμβίωσης μαζί του.(τα μισά αν καταφέρω επιτυχία θα είναι!!)

Έχοντας πει αυτά πίσω σε εσένα τώρα, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής και ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις, αιτιολόγησες την βιασύνη σου λέγοντας ότι θέλεις "άμεσα" σκύλο για να προλάβεις να <<δεθείς μαζί του και να καταλαβαινόσαστε>> προτού το πρόγραμμα σου γίνει απαγορευτικά απαιτητικό και ο απαραίτητος χρόνος για τον σκύλο σου μη επαρκής.. χμμμ :cautious:
Για το δέσιμο οφείλω να συμφωνήσω με την τοποθέτηση του Haris Drazen.
Για το κομμάτι του να καταλαβαινόσαστε τώρα, θεωρώ το εαυτό μου ρεαλιστή, είναι σκύλος και είσαι άνθρωπος! Ναι, αν έχεις άσχημη ψυχολογία θα έρθει να κάτσει στα πόδια σου για να σε παρηγορήσει αλλά ποτέ δεν θα πει: μη μασάς, γ@....κες στην δουλειά σήμερα δεν με πειράζει που δεν θα με βγάλεις βόλτα...ξανά!:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO: (προς θεού δεν λέω ότι αυτό εννοείς αλλά καταλαβαίνεις που το πάω).
Ρεαλιστικά μιλώντας πάντα (και κατά την γνώμη μου) νομίζω ότι το "μαξιλαράκι" της οικογένειας για τον καιρό που θα εφημερεύεις είναι μονόδρομος και μεγάλο στάνταρ αν αποφασίσεις να πας εξωτερικό. Είσαι σίγουρος όμως ότι η οικογένεια σου θα έχει την ίδια αντίληψη και υπομονή για τον σκύλο σου με εσένα?

Όλα τα παραπάνω δεν τα λέω αποτρεπτικά στην επιθυμία σου να βάλεις ένα γ.π στην ζωή σου, δεν έχω το δικαίωμα άλλωστε. Στα λέω γιατί ανέφερες ότι <<δεν θα έκανα εκπτώσεις στην φροντίδα του σκύλου, θα έκανα στη δική μου παρά στη δική του>> και θα ήταν άσχημο μια μέρα να συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να προσφέρεις αυτό που θα ήθελες... (το ίδιο ισχύει και για μένα)
Πάρε τον χρόνο σου να διαβάσεις λίγο εδώ μέσα, με αυτό τον τρόπο θα κατατοπιστείς καλύτερα και πέρα από αυτό θα εξασφαλίσεις ότι η επιθυμία σου για σκύλο γενικότερα δεν είναι μια παροδική έξαρση της στιγμής.. Ουκ ολίγοι έχουν πέσει σε αυτό το τρυπάκι..

Σε άλλα νέα, για την επιλογή του κουταβιού, ναι θα μπορούσε να είναι το "κλικ" αλλά έχε υπόψιν ότι αν πας τελικά να επιλέξεις κουτάβι όντας λίγο πιο ενημερωμένος το "κλικ" αυτό ίσος να είναι διαφορετικό από το να πας έτσι.. Όλα θα τρέξουν προς το μέρος σου κουτάβια είναι, εκτός από εκείνο που έχει φάει σκάλωμα με εκείνο το μυστήριο χορταράκι και δεν σε έχει πάρει χαμπάρι ακόμα....!:p
Το πιο ντροπαλό ίσος είναι σημάδι ότι δεν είναι πολύ κοινωνικό σκυλάκι ίσος και απλά να βαριέται εκείνη την στιγμή, εκεί είναι που χρειάζεται λίγη εμπειρία και επιπρόσθετες γνώσεις, σε αυτό μπορεί να βοηθήσει κ ο εκτροφέας και σε κάθε περίπτωση δεν πας να πάρεις αρνί στο σακί, παρακολουθείς όλη την τοκετοομάδα από την στιγμή της γέννας μέχρι τους 2 μήνες που θα το πάρεις. Υπάρχουν σχετικά θέματα που θα σε βοηθήσουν.

Για τα εκτροφεία, όχι δεν είναι κακό να ζητήσεις να σου πουν μερικά, το έχω κάνει και εγώ. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η πιθανότητα εμφάνισης ιατρικού προβλήματος δεν εξαλείφετε ποτέ παρα μόνο ελαχιστοποιείται αν γίνει από καλό εκτροφείο... Μπορεί να έχεις δει 10 εκπροσώπους μιας συγκεκριμένης γραμμής ενός εκτροφείου όλα αψεγάδιαστα! και στην επόμενη γέννα να πάμε να πάρουμε από ένα κουτάβι ο καθένας, το ένα μπορεί να βγάλει κάτι το άλλο όχι... δεν υπάρχει καμία εγγύηση...

Όπως υποψιάζεσαι εγώ δεν έχω βρει ακόμα σκυλάκο, ακόμα προετοιμάζω τις κατάλληλες συνθήκες και προσπαθώ να ενημερώνομαι. Το μόνο που έκανα είναι να έρθω σε επαφή με 1-2 εκτροφεία και να κάνω μια πρώτη κουβέντα με τους εκτροφείς.. Αν και τον τελευταίο καιρό λόγω άλλων υποχρεώσεων το έχω παραμελήσει λιγάκι αλλά έπεται συνέχεια!

Τέλος νιώθω ότι η κάθε λέξη που γράφω ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο από μόνη της, το οποίο όμως ήδη έχει ξαναειπωθεί από πολύ μεγαλύτερους γνώστες από μένα οπότε δεν θα το συνεχίσω άλλο... Γνώμη μου είναι αν θες διάβασε το παρόν νήμα από την αρχή! Όχι γιατί έχω καημό να το διαβάσεις επειδή είναι δικό μου αλλά γιατί ξεκινάς πάνω κάτω με τις ίδιες απορίες που είχα και εγώ, γιατί μου έχουν απαντήσει γνώστες του θέματος "εργασιακής παράταξης", "εκθεσιακής παράταξης" και ουδέτεροι! Γιατί όπως θα διαπιστώσεις και από μόνος σου αρκετοί είναι για να τους απονέμουν pHD!
Γιατί θα βρεις παραπομπές σε θεματικά μαργαριτάρια του φόρουμ αυτού!

Ξανά λοιπών, καλώς ήρθες και καλό διάβασμα!!!
 
Last edited:


samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
Λοιπον φιλε Lef95 , ειμαι ιδιοκτητης Γ.ποιμενικου και γιατρος οποτε θα σου πω 2-3 πραγματα προσπαθωντας να μηνγραψω σεντονι
1) ως τελοιοφοιτος ιατρικης τα επομενα χρονια θα εχεις αρκετες μετακινησεις (αγροτικο,ειδικοτητα) και πολυ λιγο χρονο.Σκεψου οτι θα εχεις τουλαχιστον 7 εφημεριες τον μηνα αρα θα λειπεις σχεδον 36 ωρες καθε φορα και οταν θα γυρνας σπιτι θα εισαι κομματια.Αν σε αυτο προσθεσεις και τις ωρες διαβασματος καθως και τα συνεδρια...καταλαβαινεις
2) Ο Γ.ποιμενικος ειναι αριστος συντροφος αλλα θελει και εκτονωση αν δεν θελεις αυτος να κανει ζημιες και εσυ να αναγκαζεσαι να τομ μαλωσεις.Τα εξοδα για τον εκπαιδευτη,κατα την γνωμη μου ,ειναι ελαχιστα μπροστα σε αυτα που μπορει να σου προσφερει ετσι ωστε να κανει την συμβιωση σου πιο ευκολη.
Συμπερασματικα λοιπον θα σε συμβουλευα να προχωρησεις σε αποκτηση Γ.ποιμενικου αλλα μετα απο ψαξιμο,δεν και μερικα εκτροφεια απο κοντα,ζητα αν μπορεις να μιλησεις με ανθρωπους που πηραν σκυλους απο εκει και προσωπικη μου αποψη, περιμενε να ξεκινησεις τουλαχιστον το δευτερο ετος ειδικοτητας σου...θα τρως λιγοτερο χωσιμο και θα εχεις περισσοτερη ψυχικη ηρεμια.
Αυτα και ελπιζω να βοηθησα...
 




samsok

Well-Known Member
14 Δεκεμβρίου 2009
1.091
100
@samsok τις 36 συνεχόμενες ώρες απουσίας, πως θα τις αντιμετωπίσει;
Μονο με βοηθεια...πρεπει να υπαρχει καποιος αλλος στο σπιτι αλλιως δεν γινεται.Ειχα μπαρει τον Καισαρα οταν ημουν στο τριτο ετος της ειδικοτητας και συγκατοικουσα με την τοτε κοπελα μου (τωρα συζυγος) , παροτι επιθυμουσα να γινει πιο νωρις αλλα ηξερα οτι απλα δεν γινοταν...
 
  • Like
Reactions: mareco