Τη βοηθεια και τις γνωσεις σας παρακαλω

Loukia

Well-Known Member
19 Ιουνίου 2008
1.462
14
50
Θεσσαλονίκη
marthathesharpei.blogspot.com
denis

Εγώ ξέρω πως όταν ψάχνεις κάτι πολύ συγκεκριμένο για μια σοβαρή δουλειά ψάχνεσαι και λίγο.
Ένα τυχαίο παράδειγμα της είπα για να δει ότι υπάρχουν κι άλλα σκυλιά πλην του γπ ικανά για να εργαστούν σα συνοδοί (προφανώς όχι στην περίπτωση της Αναστασίας όπως είπε η Dr.Zhivago).

Αλλά αν πρέπει να μιλήσουμε για τον συγκεκριμένο,
Ο σκύλος δεν είναι δυσεύρετος επειδή δεν είναι πασίγνωστος. Έψαχνα κι εγώ επίσης Hovawart για πολύ συγκεκριμένη δουλειά.
Ούτε και της είπα να τον πάρει από pet shop! Αν της έκανε θα έβρισκε το δείγμα που θα έπρεπε να βρει και θα τον έπαιρνε από εκεί που θα έπρεπε να τον πάρει.
Και να που οι εκπαιδευτές στη χώρα μας τον γνωρίζουνε. Και φαντάζομαι οι κτηνίατροι να μπορούν να τον γιατροπορέψουν. Σκύλος είναι δεν είναι καγκουρό!

Τέλος πάντων, δεν είναι μέλημα μου να προσπαθήσω να σε πείσω. Για να τον ανέφερα το συγκεκριμένο σκύλο κάποιο λόγο θα είχα, κάτι θα ήξερα. Αν εσύ θες να πιστεύεις ότι
προτείνουν ό,τι απίθανη ράτσα τους έρθει στο κεφάλι ...
δε σκοπεύω να κάτσω να δώσω τα διαπιστευτήρια μου για να σε πείσω.

Last edited:

despina

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2008
1.198
1
ANASTASIA θα σου προτεινα να μην παρεις γερμανικο ποιμενικο διοτι δεν ενδυκνονται ιδιαιτερα για παιδια....ο χαρακτηρας του γ.ποιμενικου φυσικα δεν εχει καμια σχεση με αυτον που ειχες πριν,αυτος ηταν περιπτωση.
η αληθεια ειναι οτι ειναι παρα πολυ εκπαιδευσιμη φυλη δεν παυει ομως να ειναι αρκετα νευρικα οπως ανεφεραι κ η/οdennis.θελουν εκπαιδευση και αρκετο χρονο για ασκηση.
ειναι σκυλια που βρισκονται παντα σε εγρηγορση και γι αυτο πλειτουν κ γεινονται νευρικα χωρις ασκηση.ειναι σκυλοι εργασιας και θελουν παντα να κανουν κατι...γι αυτο πρεπει να σκεφτεις παρα πολυ σοβαρα αν διαθετεις τοσο χρονο για αυτην τη φυλη.
παρα ολα αυτα βεβαια ειναι πολυ στοργικοι σκυλοι,ιδανικοι συντροφοι και αφοσιωμενοι.

ANASTASIA

Active Member
14 Δεκεμβρίου 2008
37
0
Αποψή μου ... τώρα αν ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ξετρελαίνεται με την φάτσα ΟΠΟΙΟΥΔΗΠΟΤΕ ζωντανού και δεν ξέρει τί θέλει ρισκάρωντας ΠΟΛΛΑ είναι άλλο θέμα. Εγώ αυτιά δεν χαιδεύω ...
Ειναι αληθεια οτι υτη τη στιγμη δεν ξερω τι να κανω, και γιαυτο ζητησα τη βοηθεια σας. Δεν θελω να μου χαιδευουν τα αυτια γιατι θεωρω οτι πρεπει να αποφασισω σωστα αυτη τη φορα
Δεν θελω να ρισκαρω ουτε για το παιδι μου ουτε για το σκυλι μου.
Γιάυτο ρωταω τι ρατσα μου προτεινετε.

Ενταξει να μην παρω φυλακα γιατι ειναι πολυ για εμας,να μην παρω και σκυλο ειδικο για αμεα γιατι δεν θα μπορω να τον εκπαιδευσω καταλληλα .
Τι να παρω ομως?

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Μην αποθαρύνεσαι. Πολλοί εκπαιδευτές μπορούν να εκπαιδεύσουν ένα σκύλο για συνοδό/βοηθό. Φτάνει ο σκύλος να ΚΑΝΕΙ για την δουλειά αυτή.
Με το "να κάνει" δεν εννοώ να κάνει η φυλή του, αλλά να κάνει ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ σκύλος.

Που σημαίνει πως ή θα πάρεις Γκόλντεν κουτάβι από εκτροφείο για συνοδούς (να έχει το σωστό DNA) Ή θα πάρεις νεαρό ή ενήλικο εκπαιδευμένο από εκτροφείο συνοδών.

Η δεύτερη περίπτωση θα είναι καλή γιατί θα γλυτώσεις την ταλαιπωρία του κουταβιού (ζημιές) και θα μάθεις και κάποια πράγματα στο κέντρο πριν πάρεις τον σκύλο (μην νομίζεις πως θα στον δώσουν έτσι απλά). Όσο εκπαιδευμένος όμως και να είναι ο σκύλος, θα χρειαστείς καλό εκπαιδευτή για 6-8 εβδομάδες να εκπαιδεύσει εσένα και το παιδί ΜΕ τον σκύλο.

Τα μειονεκτήματα είναι α) πως θα σου κοστίσει παραπάνω ο εκπαιδευμένος σκύλος (εκτός αν το αναλάβει το κράτος το κόστος) και β) πως ίσως κάνεις και την βλακεία να παρακάμψεις τον Έλληνα εκπαιδευτή ή να μη τον επιλέξεις σωστά, όπου θα καταστρέψεις όλη την εκπαίδευση του σκύλου.

Το Χάφαβαρτ είναι τέλειος σκύλος για Schutzhund, όχι όμως για συνοδός ατόμων με ειδικές ανάγκες. Οπως και το Ροτβάιλερ, υπάρχουν μερικά που είναι συνοδοί, αυτό δεν συμαίνει πως αυτός που θέλει συνοδό κοιτάζει τέτοιες φυλές. Συνήθως είχαν ήδη τους σκύλους (πριν την αναπηρία).

Ότι και να 'ναι το Χόφαβαρτ, ΔΙΑΦΩΝΩ κάθετα, διαγώνια και πλαγίως με το να πάρει κάποιος σκύλο ράτσας που δεν έχει δει ΠΟΤΕ ζωντανά. Και είμαι απόλυτη σ'αυτό.

Αν πάρεις αυτόν και ξαφνικά (10 μήνες μετά) έχεις έναν υπερκινητικό, άγριο φύλακα, που όχι μόνο δεν αφήνεις να πλησιάσει το παιδί σου (θέλει να παίξει και τον μελανιάζει συνέχεια) αλλά είσαι και ανίκανη να τον βγάλεις καν βόλτα (με αποτέλεσμα να γίνεται πιο άγριος και ζωηρός κάθε μέρα) ποιός θα φταίει;

Θα παρακαλάς τα βράδια να του τον κλέψουν κι αυτόν (δεν ανέχεις άλλο αυτό το γαύγισμα όλη νύχτα) αλλά κανείς δεν θα το κάνει γιατί α) δεν θα τους περνάει από το μυαλό πως δεν είναι κόπρος και β) δεν θα τολμούν να τον πλησιάσουν.

Μπορώ να μάθω γιατί θέλεις σκύλο φύλακα (αντί για συναγερμό πχ);
Αυτοί οι σκύλοι (όλες οι φυλές φύλαξης) απαιτούν γνώσεις, ΠΟΛΥ άσκηση, σωματική ΚΑΙ εγκεφαλική και επομένως ΠΟΛΥ χρόνο καθημερινά. Είσαι σίγουρη πως τον διαθέτεις (έχοντας παιδί με σοβαρό πρόβλημα κινητηκότητας); Πολύ αμφβιβάλλω.

Επίσης η τύχη των 2 προϊγούμενων σκύλων σου με τρόμαξε λίγο. Έχεις λάβει μέτρα για να μην ξανασυμβεί αυτό;

Ένα Γκόλντεν Ρετρίεβερ που έχει εκτραφεί για συνοδός είναι εξαιρετικά ΗΠΙΟ πλάσμα. Έχω εκπαιδεύσει 3 (όλα από Αγγλία) και ξέρω πως θα μπορούν να είναι μέρα νύχτα δίπλα στο παιδί σου (και μάλιστα από νεαρή ηλικία) με πολλούς τρόπους... Αυτό θα έπερνα στη θέση σου, καλό κουτάβι από καλό εκτροφείο συνοδών. Η εκπαίδευση αυτή είναι εύκολη (σ'αντίθεση με την εκπαίδευση για οδηγούς τυφλών) και δεν διακρεί τόσο μεγάλο διάστημα. Αν θέλεις να σου προτείνω εκπαιδευτή στείλε μου πμ. Ή ακόμη και εκτροφείο για Γκόλντεν-συνοδό.

Θα πρέπει πρώτα απ' όλα όμως, να ξέρεις τι θέλεις από τον σκύλο. Επακριβώς.

Last edited:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Χόφαβαρτ δεν θα βρείς εύκολα εκτός Γερμανίας και είναι πανάκριβα εκεί.

Το σωστό κουταβάκι Γκόλντεν θα το βρείς ΠΟΛΥ πιο εύκολα και θα σου κοστίσει πολύ λιγότερο.

ANASTASIA

Active Member
14 Δεκεμβρίου 2008
37
0
Kαι παλι σας ευχαριστω ολους για τις συμβουλες και το χρονο σας.
Πραγματι οπως εχω ξαναπει εγιναν αρκετα λαθη με τα σκυλια που ειχα
Ημουν αρκετα αφελης που πιστευα οτι σε ενα μερος που ζουνε καμια τρακοσαρια ανθρωποι και γνωριζοντας μας τα σκυλια δεν κυνδινευαν.
Βεβαια δεν τα αφηνα να φευγουν αλλα καποιες φορες την παταγα.
Αυτο που εκανε σαν τρελο για να το σκασει ηταν το γκολντεν.
Αυτη τη φορα θα φροντισω να ειμαι παρα πολυ προσεχτικη.
Συναγερμο εχω αλλα ο αντρας μου θελει και εναν σκυλο για περισσοτερη ασφαλεια.
Το ιδιο και εγω γιατι ειμαι αρκετες ωρες μονη μετο παιδι και οπως ειπα εδω ειναι ερημικα.
Αλλιως ειναι να δουνε εναν σκυλο φυλακα και αλλιως ενα γκολντεν.
Χρονο εχω αρκετο. Η ζωη με ενα παιδι τετραπληγικο δεν ειναι ροδινη αλλα δεν ειναι και τοσο δυσκολη οσο μπορει να νομιζει καποιος.
Δεν θελω σκυλο για να βγαινει βολτες μαζι του αλλα για να εχει παρεα μεσα στο σπιτι.
Αν ομως νομιζεις οτι υπαρχει εκπαιδευτης στην Ελλαδα για ατομα με κινητικα προβληματα θα ηθελα να μου τον συστησεις
Θεωρω οτι η εκπαιδευση ενος τετοιου σκυλου ειναι πολυ δυσκολη και θα μου εκανε πολυ μεγαλη εντυπωση αν υπαρχει τετοιος εκπαιδευτης εδω.
Απο εξω και να ηθελα να φερω δεν μπορω γιατι θελουν να παρακολουθουν την πορεια του καθε 15 μερες.
Εχω μπερδευτει ,εσεις μου λετε οχι φυλακα (κατι θα ξερετε ) ο αντρας μου και ο μεγαλος μου γιος θελουν γερμανικο ποιμενικο, ο μικρος γιος μου θελει ενα μαλτεζ να κοιμαται μαζι του και εγω θελω λιγο απο ολα:confused:

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Η εκπαιδευσή του σκύλου οδηγού που θέλεις δεν είναι καθόλου δύσκολη.
Απλά είναι δύσκολη για σκύλο φύλακα (γιατί έχει το μυαλό του αλλού και δεν ενδιαφέρεται τόσο για το τι κάνεις εσύ ανα πάσα στιγμή και αν σου έπεσε κάτι).

Ο βοηθός/συνοδός του παιδιού σου, θα μάθει να ανοινοκλείνει πόρτες, να αναβοσβήνει τα φώτα, να μαζεύει πράγματα απο κάτω, να φέρνει (από οπουδήποτε μέσα στο σπίτι) 7-10 αντικείμενα συγκεκριμένα (πχ. τηλεκοντρόλ, τηλέφωνο), να στρώνει το κρεβάτι/ να σκεπάζει το παιδί, και να το βοηθά να ντυθεί. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλά απαιτεί ένα συγκεκριμένο "τύπο" σκύλου...

Ασχετα με τη φυλή του πρέπει να είναι πολύ μαλακός χαρακτήρας, αφοσιωμένος/προσηλωμένος, σχεδόν "ζήτουλας" ενίωτε. Κάποιες φυλές συνηθήζουν αυτή την συμπεριφορά, σε άλλες είναι πιο σπάνια.

Οι Γ.Π. που είναι συνοδοί σπάνια έχουν τα φόντα ΚΑΙ για φύλαξη (είναι άλλος τύπος ο ένας άλλος ο άλλος).

Έχεις σκεφτεί ποτέ να πάρεις σκύλο που ΜΟΙΑΖΕΙ με φύλακας αλλά είναι Γκόλντεν "από μέσα";

Τέτοιες φυλές είναι Newfoundland (στο πρότεινε κι η έξυπνη η φίλη μας), τέλειος και τρομαχτικός αλλά κατα κόρον baby-siter. Μειωνεκτεί στο ότι μαδάει αρκετά και βγάζει σάλια όταν ζεσταίνεται (και ζεσταίνεται πολύ εύκολα). Είναι και λίγο "βαρύς" τύπος (αυτό είναι και καλό αλλά και κακό ανάλογα με το πόσο τεμπέλης είναι).

Το Λεονμπέργκερ είναι σαν ΚΑΥΚΑΣΟΣ αλλά από μέσα Γκόλντεν. Καλός για την περίπτωση, με καλύτερη αντοχή στη ζέστη αλλά και πολύ μεγάλος σκύλος.

Παρά το μέγεθός τους "κουμαντάρονται" πιο εύκολα από μικρότερους πιο αθλητικούς σκύλους (Γ.Π.), γιατί είναι εξαιρετικά υπάκουα ζώα και με ήρεμη ιδιοσυγκρασία. Λόγου του ότι είναι άγνωστες φυλές στην Ελλάδα και πελώριες, ένα γαύγισμά τους φτάνει για να αποθαρρύνουν τον οποινδήποτε. Και πίστεψέ με, γαυγίζουν μια χαρά όταν συμβαίνει κάτι περίεργο. Το γαύγισμά τους κάνει και έναν μικρό (4.5 ρίχτερ) σεισμό, ευτυχώς που δεν το χρησημοποιούν συχνά....

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Εχω εκπαιδεύσει αρκετούς σκύλους στο να ανοιγοκλείνουν πόρτες και φώτα, και κάποτε το έμαθα και σε ένα Μαλτέζ στο Ψυχικό. Μήπως έχει δίκιο το παιδί σου;;;
Από Γ.Π. ΣΙΓΟΥΡΑ ένα μαλτέζ (ή μικρό ημίαιμο καλύτερα που θα επιλέξει ΓΝΩΣΤΗΣ) θα κάνει τη δουλειά που θέλεις πιο αποτελεσματικά....

Μερικά ημίαιμα από τον δρόμο (λόγο κακοπέρασης) είναι ΠΟΛΥ "ζήτουλες". Μαθαίνουν τα πάντα για να μην βρεθούν πάλι εκεί. Θέλεις όμως και ήρεμο έξυπνο ζώο, κι η επιλογή είναι πολύ δύσκολη αν δεν το έχεις ξανακάνει. Επιλέγονται συχνά από εκπαιδευτές για συνοδοί κοφών περισσότερο (όπου απαιτείται μεγάλη προσήλωση).

Εγώ συνεχίζω να ψηφίζω Γκόλντεν. Μακάρι να έμενα κοντά σου, θα μπορούσα να σε βοηθήσω πολύ περισσότερο (μένω Παξούς) να σου βρω τον σωστό σκύλο και μετά να στον εκπαιδεύσω κι όλας...

ANASTASIA

Active Member
14 Δεκεμβρίου 2008
37
0
//Εγώ συνεχίζω να ψηφίζω Γκόλντεν. Μακάρι να έμενα κοντά σου, θα μπορούσα να σε βοηθήσω πολύ περισσότερο (μένω Παξούς) να σου βρω τον σωστό σκύλο και μετά να στον εκπαιδεύσω κι όλας.//
Αν ηταν δικη μου μονο επιλογη γκολντεν θα επαιρνα.Ειναι πανεξυπνα σκυλια και πολυ αγαπησιαρικα.
Δυστυχως ομως μενεις μακρια και αφου δεν παιρνεις το ρισκο να μου συστησεις καποιον εκπαιδευτη ας μην κανω ονειρα τρελλα:(

ANASTASIA

Active Member
14 Δεκεμβρίου 2008
37
0
Έχεις σκεφτεί ποτέ να πάρεις σκύλο που ΜΟΙΑΖΕΙ με φύλακας αλλά είναι Γκόλντεν "από μέσα";
Νομιζω οτι επιασες ακριβως αυτο που θελω;)
Αλλα και τα δυο σκυλια που μου προτεινεις ,τα οποια ειναι φανταστικα, δεν αντεχουν τη ζεστη.
Εδω που μενω πολλες φορες η θερμοκρασια φτανει ως μειον 3 -5 αλλα εχω ενδοδαπεδια θερμανση και ο σκυλος θα ψηθει:rolleyes:

Ασε που μου λες οτι μαδανε πολυ, εδω με τις τριχες του γκολντεν γινοτανε μαχη καθε μερα.
Αν βγαζει και σαλια ? με βλεπω να με πετανε εξω μαζι με τον σκυλο

ANASTASIA

Active Member
14 Δεκεμβρίου 2008
37
0
ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΞΟΥΣ ΦΕΤΟΣ:)
ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΣ ΕΜΕΝΑ?

Cloe παιζει και αυτο.
Δεν εχω κολημα αν ειναι ρατσας ή ημιαιμο.
Και οταν λεω φυλακας πιο πολυ εννοω να δειχνει αγριος και να με ειδοποιει για κυνδυνο παρα να επιτηθεται.
Εχτες γυρισα ολη την ιπποκρατειο πολιτεια κανεις δεν γνωριζε τη sapt εκτος απο εναν κυριο αλλα και παλι δεν μπορεσα να τη βρω.
Αν καταληξω εκει θα τους τηλεφωνησω

Οι Γ.Π. που είναι συνοδοί σπάνια έχουν τα φόντα ΚΑΙ για φύλαξη (είναι άλλος τύπος ο ένας άλλος ο άλλος).
Αυτη δεν ειναι κακη ιδεα.
Και ρωταω τωρα ? Αν επαιρνα εναν Γ.Π. του εκανα βασικη υπακοη αλλα οχι εκπαιδευση για φυλακα τι αποτελεσμα θα ειχα?

Και κατι αλλο βρε παιδια ,βλεπω στις αγγελιες οτι τα μαυρα σκυλια δεν τα παιρνουν ευκολα.Γιατι ? Εμενα γιατι μου φαινονται υπεροχα.
πραγματικα δεν το καταλαβαινω

despina

Well-Known Member
8 Δεκεμβρίου 2008
1.198
1
Και κατι αλλο βρε παιδια ,βλεπω στις αγγελιες οτι τα μαυρα σκυλια δεν τα παιρνουν ευκολα.Γιατι ? Εμενα γιατι μου φαινονται υπεροχα.
πραγματικα δεν το καταλαβαινω

μαλλον ειναι προληπτικοι γιατι κ εγω μαυρο εχω κ εχω ακουσει οτι θες...οταν το βλεπουν δε μερικοι κανουν λες κ ειδαν τον εξω απο δω!
τι να πεις?

Sophiaouda

Well-Known Member
31 Ιανουαρίου 2008
1.325
8
Φθινοπωρο
Αρε Dr,ποτε θα σε δω!!! Οτι φυλη και μη,αποφασισεις ας ειναι ενηλικο, γιατι οτι και να παρεις για την ''δυσκολη'' περιπτωση σου,αν σου βγει ''καπως'' θα τρεχεις και δεν θα φτανεις!!!! και γνωρισε απο κοντα,καλα δειγματα φυλης.

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Δε γίνεται να πάρεις γκόλντεν, ή οποινδήποτε άλλο σκύλο, και να τον στείλεις να στον εκπαιδεύσουνε πρώτα και μετά να σου κάνουνε κανά-δυο ιδιωτικά μαθήματα όταν στον επιστρέψουνε εκπαιδευμένο? Στην Αμερική υπάρχει αυτή η επιλογή αν δεν μπορεί κανείς να τρέχει στα μαθήματα εκπαίδευσης με το σκύλο. Τον αφήνουνε με τον εκπαιδευτή κανά-δυο βδομάδες πρώτα (μιλάμε βέβαια για βασική εκπαίδευση, δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει ειδική εκπαίδευση) και μετά τον παίρνουνε πίσω και κάνουνε και τα ιδιαίτερα μαθήματα ώστε να μάθουνε να τον χειρίζονται.

Dr.Zhivago

Well-Known Member
18 Απριλίου 2008
2.944
17
Χανιά
Ίσως ένα ΜΑΥΡΟ, καλοκάγαθο, μεγαλόσωμο και ενήλικο ημίαιμο...
Μπορείς να βρεις σε κάποιο σωματείο και να μιλήσεις με εκπαιδευτή στη συνέχεια.

OΧΙ Chloe. Πρέπει ο ειδικός να επιλέξει τον σκύλο από κάποιο σωματείο.

Δηλαδή εκπαιδευτής που έχει μάθει πως επιλέγονται οι σκύλοι συνοδοί.
Δεν ξέρω κάποιον (εκτός από μένα) γι' αυτό. Είναι ο βασικός λόγος που προτείνω την ασφαλής λύση ενός κουταβιού Γκόλντεν από εκτροφείο συνοδών.

Αναστασία:

Το "τύπος" Γερμανικού Ποιμενικού που είπα πριν ΔΕΝ έχει να κάνει με την εκπαίδευση αλλά με την εκτροφή. Όσο δεν μπορώ να κάνω φύλακα έναν Γερμανικό Ποιμενικό που εκτράφηκε για συνοδός τυφλών, τόσο δεν μπορώ να κάνω καλό βοηθό του παιδιού σου Γ.Π. που δεν έχει τέτοια αίματα πίσω του.

Η εκπαίδευση είναι εύκολη όπως είπα πριν (σχεδόν ο κάθε σκύλος μπορεί να την μάθει) αλλά θα πρέπει μετά (και για πάντα) να ΘΕΛΕΙ να το κάνει. Ο σκύλος που θα θέλει να αφοσιωθεί στο παιδί (ενώ θα υπάρχουν καλύτερα πράγματα να κάνει) είναι συγκεκριμένου χαρακτήρα.

Πότε έρχεστε λοιπόν;:p

Sara

Well-Known Member
27 Δεκεμβρίου 2008
7.750
1.514
Illinois, USA
Δε μου λέτε εσείς που είστε ειδικοί επί του θέματος: Australian Shepherd θα έκανε αν εκπαιδευότανε ειδικά? Απ' ό,τι ξέρω αγαπάνε πολύ τα παιδιά. Οι Αμερικάνοι μου είπανε ότι υπάρχει εκτροφέας στη Γερμανία, οπότε μπορώ να βρω ποιος είναι διότι εγώ δεν ξέρω.

Στατιστικά Forum

Θέματα
33.325
Μέλη
20.091
Νεότερο μέλος
vyronas